Cena IR panelov se v povprečju giblje okoli 200 evrov

Cena IR panelov se začne pri poldrugem stotaku in se pri hišnih izvedenkah konča pri okoli 400 evrih. Industrijske variante so glede na svoje dimenzije dražje. Ravno zaradi nizke začetne investicije so infrardeči paneli postali v zadnjih letih zelo priljubljeni, dodaten draž pa jim daje še njihova uporabnost. Toploto oddajajo enakomerno, se hitro ogrejejo in zato ponujajo visoko bivanjsko udobje. Če sistem ogrevanja nadgradimo še s pametnimi termostati, lahko stroške ogrevanja optimiziramo do skrajnosti.

Cena IR panelov se lahko začne že pri poldrugem stotaku

Na trgu boste opazili tudi zelo nizke cene IR panelov, ki se vam bodo zdele zelo mikavne. Bodite previdni, kajti največkrat gre za poceni izdelke, ki ne nudijo kakovosti, v skrajnih primerih so lahko za uporabnika celo nevarne. Pri Panheatu jamčimo za kakovostne materiale, naši proizvajalci so 100 % preverjeni, zato je ogrevanje z našimi IR paneli varno. Cenik IR panelov najdete v naši spletni trgovini, pod zavihkom »IR paneli«, kjer boste poleg klasičnih panelov našli še industrijske in pa žične ter brezžične termostate. Cene panelov se začnejo pri dobrem poldrugem stotaku in se zaključijo pri okoli 400 evrov, odvisno od velikosti in moči panela. Industrijski paneli so dimenzijsko večji in močnejši, zato je temu primerno tudi cena dražja.

Poznamo tudi namenske IR panele, ki so izdelani kot ogledalo ali slika. Njihova cena je nekoliko višja od klasičnih, začne se pri dobrih 250 evrih.

IR paneli z videzom ogledal so zelo priljubljeni v kopalnicah. Nekatere različice imajo celo obešalnike za brisače. Kaj je lepšega, kot priti izpod tuša in se zaviti v toplo brisačo?

Cena IR panelov
Obstajajo tudi IR paneli za kopalnice z videzom ogledala ali z obešalniki za brisače.

Tisoč evrov za ogrevanje štirih sob z IR paneli

Kot smo videli, povprečni infrardeči paneli stanejo med 150 in 400 evrov. Tako bo začetna investicija za ogrevanje štirih sob približno tisoč evrov –odvisno od vaših želja in potreb. V večini primerov boste za eno sobo potrebovali po en panel. Kljub temu se pred nakupom posvetujte z našimi strokovnjaki, ki bodo glede na vašo bivanjsko površino in razporeditev prostorov svetovali optimalno moč in površino IR panelov. Kot vidimo, začetni strošek ni velik. Druga dobra stran IR panelov je tudi njihova zmožnost, da v toploto pretvorijo kar 99 % porabljene električne energije. Njihova učinkovitost je tako skoraj popolna, posledično je tudi mesečni strošek ogrevanja nižji. Nedavna študija v Veliki Britaniji je pokazala, da je 69 % ljudi ocenilo stroške ogrevanja kot najpomembnejši dejavnik pri odločanju, ki nizkoogljični izdelek bi kupili. Zaradi teh razumnih stroškov je infrardeče ogrevanje popolno za vsakogar, ki si želi bolj zelen dom po sprejemljivih cenah. (Vir 1)

Brezplačna montaža IR panelov

V nekaterih trgovinah boste ob nakupu infrardečih panelov morali dodatno plačati tudi montažo IR panelov, ki lahko predstavlja nepredvidljiv znesek in posledično slabo voljo. Za pri nas kupljene IR panele vam v večini primerov ponujamo brezplačno montažo, brez skritih stroškov.  Namestitev je razmeroma preprosta. Panele je potrebno privijačiti na steno ali strop ter jih povezati z električnim omrežjem. Pri Panheatu se lahko pohvalimo, da smo montirali že več kot 5000 panelov, zato imamo z montažo ogromno izkušenj, ponujamo pa tudi poprodajno oskrbo in servis.

Cena IR panelov
IR paneli ne smejo imeti pred seboj fizičnih ovir, zato je najbolj smotrna montaža na strop.

Kako še dodatno privarčevati pri IR panelih?

Če želite privarčevati še kakšen evro pri nakupu IR panelov, potem vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov:

Dobra izolacija doma

O pomenu dobre termoizolacije vašega doma je bilo že veliko povedanega, pri infrardečih panelih pa je dobra izolacija še pomembnejša. Infrardeče ogrevanje deluje tako, da akumulira toploto, dobra izolacija pa bo to toploto ohranila dlje časa. Dobra izolacija bivalne enote bo skrajšala čas uporabe panelov, s čimer boste znižali svoj račun za elektriko. (Vir 2)

Pravilno izračunajte velikost IR panelov, ki jih potrebujete

Nekaterim se zdi najlažje, da kupijo panele »na pamet«, a zaradi tega vas bo lahko še bolela glava. Priporočamo, da si pred nakupom izrišite tloris bivalnega prostora z namenom pridobitve kvadrature. Na načrt si zarišite mesta, kjer preživite veliko časa ali pa bi hoteli, da so topli. Le tako boste spoznali svoje potrebe in z njimi seznanili prodajalca, ki bo uporabil svoje znanje in svetoval, kako velike in številne panele potrebujete. Le na ta način bodo paneli oddajali pravo količino toplote v posamezni sobi in posledično ne boste zapravljali denarja za ogrevanje, ki ga ne potrebujete. Nasprotno pa, če je panel premajhen za sobo, se bo ta težko učinkovito ogrela, neučinkovito trošenje elektrike pa vas bo udarilo po žepu. Ogrevanje z IR paneli torej zahteva predhodno pripravo, ki se nam lahko še kako splača.

Namestite IR panele na pravo mesto

Infrardeči valovi panelov morajo imeti v prostoru čimbolj prosto pot. Vsaka prepreka na poti do cilja, jih zaustavi – podobno kot svetlobni snop, ki se odbije od ovire. V praksi to pomeni, da je namestitev grelnega panela za kavčem ali v kotu, ki ga na vrhu prekriva polica, brezpredmetno. Toplota se bo akumulirala na kavču ali polici, prostor pa bo ostajal hladen.

Upoštevajte tudi, da infrardeči grelni valovi ne sežejo dlje od približno treh do štirih metrov. Za večino domov to ni težava, če pa le imate večje sobe, potem boste morali razmisliti o več panelih. Ravno zaradi omenjenih preprek strokovnjaki največkrat svetujejo kar stropne panele, pred katerimi ni fizičnih ovir.

Iz tega lahko razberemo, da je stropna montaža najugodnejša, saj se pri takšni postavitvi valovanje enakomerno porazdeli po prostorih.

Ne izklapljajte IR panelov, če vas ni v prostoru

Morda se sliši nespametno, a ne izklapljajte IR panelov, če boste za krajši čas zapustili prostor. Dejansko panel porabi več energije, da ogreje prostor nazaj, kot če toploto prostora vzdržujete z nekoliko nižjo stalno temperaturo.

Izkoristite pametno tehnologijo

IR panele opremite s »pametnimi« termostati, ki vam omogočajo povezavo z mobitelom ali računalnikom. Na ta način boste na enostaven način prilagodili temperaturo prostora, ne da bi vam bilo potrebno vstati ali pa da bi morali biti prisotni v prostoru. Aplikacije omogočajo tudi optimalne nastavitve panelov, zaradi katerih boste lahko privarčevali še kakšen evro. (Vir 3)

Cena IR panelov
Uporabite pametno tehnologijo, ki jo omogočajo “pametni termostati”.

Cena IR panelov so ugodne, ogrevanje pa udobno in okolju prijazno

Infrardeče ogrevanje je daleč eden najučinkovitejših načinov ogrevanja vašega doma in je poceni. Ker prostorsko niso omejeni, se lahko uporabljajo tako v stanovanjih, stanovanjskih hišah in pisarnah, kot tudi v šotorih, prikolicah itd… Naši strokovnjaki imajo veliko znanje in bogate izkušnje. Pokličite nas ali nam pišite, z veseljem vam bomo svetovali.

Vir (1) EcoExperts
Vir (2) Eurom
Vir (3) Loxone