Cena toplotnih črpalk na slovenskem trgu

Cena toplotnih črpalk zrak voda sega od dobrih tri tisoč evrov navzgor – odvisno od vaših potreb in želja. Najdražje se lahko približajo tudi desetim tisočem evrov, a to bo prej izjema kot pravilo. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, da se boste lažje odločili za primerno toplotno črpalko, ki bo najboljše razmerje med ceno in učinkovitostjo.

Kako izbrati primerno toplotno črpalko?

Pri odločanju za tip toplotne črpalke moramo upoštevati nekaj dejstev:

  • Ogrevalna obremenitev (koliko kilovatov na kvadratni meter potrebujemo za udobno počutje), ki pa je odvisna od izolacije objekta, velikosti in vaših ogrevalnih navad.
  • Bo črpalka potrebna tudi za ogrevanje sanitarne vode? Računajmo, da je v tem primeru prišteti k ogrevalni obremenitvi še približno 0,2 kW na osebo v objektu.
  • Se odločate o kombinaciji starega ogrevalnega sistema s toplotno črpalko (v tem primeru toplotno obremenitev nosita oba ogrevalna sistema)?

V povprečju 4 članska družina za ogrevanje 100 m2 velikega prostora (talno gretje in sanitarna voda) potrebuje 6 kW toplotno črpalko. V kolikor gre za starejši objekt z manj kvalitetno toplotno izolacijo in radiatorsko ogrevanje, potem potrebuje za 2 kW močnejšo črpalko. Pri enkrat večjem sodobnem objektu objektu (200 m2 površine, nizkoenergetski) priporočamo 8 kW črpalko oziroma 11 kW v starem objektu. Pri 300 m2 veliki površini pa bo potrebno poseči po 11 kW črpalki oziroma 14 kW v starejšem objektu.

Kot vidimo, gre za kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na izračun primerne toplotne črpalke, zato svetujemo, da se o tem dobro posvetujete s strokovnjakom.

A ne glejte samo na ceno toplotne črpalke za ogrevanje, pač pa tudi na njene tehnične lastnosti, saj bo le tako odigrala svojo vlogo, ne da bi vas bolela glava. (Vir 1)

Cena toplotnih črpalk
V povprečju 4 članska družina za ogrevanje 100 m2 velikega prostora (talno gretje in sanitarna voda) potrebuje 6 kW toplotno črpalko.

Cena toplotne črpalke zrak voda

Med uporabniki je najbolj razširjena toplotna črpalka zrak voda, saj ne zahteva večjih posegov v prostor, kot na primer pri geotermalni toplotni črpalki (voda voda – ki potrebuje zemeljsko vrtino, ali zemlja voda – ki potrebuje odkop za položitev sistema cevi). Cena toplotne črpalke zrak voda se začne med tri do štiri tisoč evrov, odvisno od njene moči. Pri Panheatu ponujamo vrhunske toplotne črpalke Mitsubishi, ki združujejo dovršeno tehnologijo in bogate inženirske izkušnje. Najugodnejša cena toplotne črpalke Mitsubishi zrak voda se začne že pri slabih dveh tisočakih (4 kW). Gre za tihe, učinkovite toplotne črpalke, z edinstveno tehnologijo zagotavljajo največjo mero toplote z najnižjo porabo energije. Njihova tehnologija tudi pri zelo nizkih temperaturah okolice (do -15°C) zagotavlja zmogljivo ogrevanje z doseganjem nazivne moči.

Cena toplotne črpalke voda voda

Toplotna črpalka voda voda pobira temperaturo iz podtalnice, kar v praksi pomeni, da jo je treba dogreti na želeno ogrevalno temperaturo, ki jo želite imeti v prostoru. V ta namen potrebujemo vrtino, lahko pa, če živimo zraven vodotoka, izkoristimo tudi tega. V vsakem primeru potrebujemo soglasje agencije za okolje in pa strokoven pristop k izvedbi. Strokovnjak z izkušnjami bo s pomočjo geoloških kart ocenil kako hitro bo lahko izvedel vrtino, ali bo potreboval samo en dan ali več dni vrtanja. Cena vrtanja stane od 50 do 100 evrov na tekoči meter. Toplotna črpalka voda voda resda zahteva nekoliko večjo začetno investicijo, ki se bo vrtela okoli 15 tisoč evrov, a bo na dolgi rok tudi pripomogla k najvišjemu prihranku.

Cena toplotne črpalke zemlja voda

Toplotna črpalka zemlja voda je cenovni kompromis med črpalko zrak voda in voda voda. Stala vas bo okoli dvanajsttisoč evrov. Tudi v tem primeru bo potreben gradbeni poseg v zemljino, v katero bo inštalater namestil sistem cevi, ki se bodo »ogrevale« iz temperature, ki jo oddaja zemlja. Cevi je mogoče namestiti v horizontalo ali v vertikalo: prvi sistem potrebuje veliko površino, drugi pa globino. Temperatura približno 6 m pod površino zemlje je enaka povprečni letni temperaturi zraka na istem območju, in sicer med 10 in 16 °C. Tako toplotne črpalke zemlja voda pozimi s toplejšo temperaturo zemlje ogrevajo hladnejši zrak, poleti pa vročino iz zraka črpajo nazaj v zemljo in tako hladi zrak v prostoru. Tudi v tem primeru je začetna investicija nekoliko dražja, a ker gre za relativno enostaven sistem, ki nima veliko mehanskih delov, bo potrebno minimalno vzdrževanje. Toplotne črpalke zemlja voda odlikuje tudi dejstvo, da nimajo kondenzacijske enote, zato so zelo tihe. (Vir 2)

Cena toplotnih črpalk
Toplotne črpalke zemlja voda pozimi s toplejšo temperaturo zemlje ogrevajo hladnejši zrak, poleti pa vročino iz zraka črpajo nazaj v zemljo in tako hladi zrak v prostoru (Vir 3)

Cena toplotne črpalke in grelno število

Pri toplotnih črpalkah boste velikokrat zasledili oznako COP, ki je okrajšava za »Coefficient of Performance« ali po naše koeficient učinkovitosti. Višji kot je COP, učinkovitejša je naprava. Najbolj razširjen tip toplotnih črpalk zrak voda dosega keoficient okoli 3,5, kar pomeni, da črpalka pri moči 1 kWh proizvede 3,5 kWh toplotne energije. Razlika med vhodno in izhodno energijo je podarjena energija. V tem primeru dobimo 2,5 kWh brezplačne energije. Toplotne črpalke zemlja voda ali voda voda imajo še višji COP – okoli 5, na pohodu pa je že novejša generacija, katerih COP dosega število 6. Si predstavljate, da dobite pet enot energije brezplačno?
Kot vidimo: višje kot je grelno število COP, višja je tudi cena toplotne črpalke.

Cena toplotnih črpalk
Ob ugodju toplotnih črpalk začnejo še mačke presti.

Se ogrevanje s toplotno črpalko izplača?

Na forumih o toplotnih črpalkah je to verjetno najbolj debela rdeča nit, kajti vsak berač svojo malho hvali. A strokovnjaki pravijo takole: gre za nekoliko dražjo začetno investicijo, a se ta vsekakor povrne v nekaj letih. Poglejmo naš izračun za toplotno črpalko s COP 3:

ogrevanje vode na 60 stopinj C, poraba elektrike cca 1.700 kWh na leto – prihranek: 194 € /leto, 16 €/mesec

ogrevanje vode na 45 stopinj C, poraba elektrike cca 850 kWh na leto – prihranek: 95 € /leto, 8 €/mesec

Ne pozabimo tudi na to, da pri toplotni črpalki ne potrebujemo dodatnih spremljevalnih prostorov, kot sta na primer drvarnica in lopa za orodje, da ne omenjamo dimnika. Nenazadnje tudi izgradnja omenjenih objektov pomeni strošek, ki je velikokrat spregledan pri obračunu »kaj se splača in kaj ne«. Pri Panheatu zaključujemo: ogrevanje s toplotno črpalko se definitivno izplača, pa še udobneje je in okolju prijazno. Priporočamo jo tudi pri menjavi starih ogrevalnih sistemov, najbolj pa je ekonomsko upravičena pri načrtovanju ogrevanja za novogradnje.

Po nakupu, montaži in namestitvi se vedno lahko obrnete na nas. Za vsa dodatna vprašanja, podporo ali servis vam bomo vedno na voljo

Vir 1: Atlantic
Vir 2: Family Handyman
Vir 3: RobertBPayne