Centralni prezračevalni sistem [vrste in prednosti]

Centralni prezračevalni sistem in decentralni, sta sistema, ki omogočata pravilno in optimalno prezračevanje prostorov.

Poznamo različne prezračevalne sisteme. Takšne, ki se preprosto vgradijo v zunanje stene posameznih prostorov, imenovane decentralni prezračevalni sistemi. Druga skupina so centralni prezračevalni sistemi, ki imajo po stavbi v vse bivalne prostore napeljane cevi, pri katerih je potrebna osrednja enota. Oboji prezračevalni sistemi so primerni za vgradnjo v nove ali obstoječe objekte.

Podrobneje predstavljamo centralni prezračevalni sistem in njegove prednosti, ter vrste.

Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo

Centralni prezračevalni sistem ima po stavbi v vse bivalne prostore napeljane cevi. Primeren je za vgradnjo v nove ali obstoječe objekte.

Centralni prezračevalni sistem je z vidika zagotovljene količine svežega zraka in same razporeditve dovodov in odvodov najbolj ustrezen sistem za stanovanjske hiše v fazi gradnje. Omogoča najbolj dovršene načine prezračevanja, najbolj fleksibilne načine vgradnje in ima najbolj napredne načine upravljanja.

Za centralni prezračevalni sistem z vračanjem toplote velja, da tok hladnega dovodnega in toplega odvodnega zraka potuje skozi toplotni izmenjevalnik. Odvodni zrak ogreva dovodnega, ob tem pa se najmanj 70 odstotkov toplote odvedenega zraka vrne. Prezračevanje z vračanjem toplote v objekt poznamo kot prezračevanje z rekuperacijo.

centralni prezračevalni sistem

Centralno prezračevanje z rekuperacijo

Na ta način delujejo najsodobnejši centralni prezračevalni sistemi, ki imajo tudi najnižje stroške delovanja. Vpihovanje svežega zraka je celovito, toploto vračamo v vse prostore.

V katerih objektih je primeren centralni prezračevalni sistem?

Centralni prezračevalni sistem se zaradi ekonomike pogosteje izbere pri vgradnji v novih stanovanjskih hišah, kjer gre za več kot 5 ločenih prostorov, v manjših stanovanjih je bolje izbrati decentralni prezračevalni sistem.

Centralna naprava tega sistema ne zahteva čiščenja, razen zamenjave filtrov. Določeni modeli centralnega prezračevalnega sistema omogočajo vračanje vlage (entalpijski izmenjevalec).

Tipi centralnih prezračevalnih sistemov

Poznamo več različnih tipov centralnih prezračevalnih naprav, ki se razlikujejo predvsem glede na vrsto izmenjevalnika toplote:

  • Najpogostejši so sistemi s protitočnimi prenosniki toplote z visoko učinkovitostjo vračanja toplote. Zračna tokova sta med seboj popolnoma ločena. Pri tem načinu vračanja toplote je treba zagotoviti odvod kondenzata, ki se v zimskem obdobju pojavlja na strani odvodnega zraka.
  • Manj znani, vendar izredno učinkoviti in v zadnjemu času čedalje bolj priljubljeni so rotacijski prenosniki toplote. Ta prenosnik se počasi vrti, kar pomeni, da odvodni in dovodni zrak izmenično prehajata skozi prenosnik. Glavna prednost tega regenerativnega prenosnika je konstantna učinkovitost tudi pri izredno nizkih temperaturah in delno vračanje vlage iz zavrženega na sveži zrak. Odporen je tudi proti zmrzali, odvod kondenzata pa ni potreben.

Prednosti, ki ga prinaša centralni prezračevalni sistem

  • Pri centralnih prezračevalnih napravah se lahko odvode optimalno razporedi po hiši ali stanovanju. Pri postavitvi smo veliko manj namreč omejeni z dostopom do zunanjih sten, ampak se lahko odvodne in dovodne ventile razporedi po hiši na mesta, kjer jih res potrebujemo. Odvodni ventili pa so postavljeni v kuhinji, kopalnici, v shrambi itd. Zrak pa prav tako vedno potuje v eno smer.
  • Zrak potuje od tam, kjer ga potrebujemo, do tam, kjer je dobro da ga odvajamo. Ni namreč izmeničnega dovajanja in odvajanja zraka. Odvodni ventili v kuhinji imajo prav tako dodaten žičnat filter. 
  • Centralni prezračevalni sistem je možno načrtovati tudi z dovodi in odvodi v vsakem prostoru posebej. S tem dosežemo, da skoraj ni gibanja zraka med različnimi prostori. Tak način zagotavlja kar nekaj prednosti, zahteva pa tudi zelo skrbno načrtovanje.
  • Z dušilci zvoka lahko zelo dobro zadušimo zvok v spalnici, ki tako ne moti spanca. Če pa se slučajno pojavi potreba po dodatnem dušenju zvoka, pa se vedno lahko namestijo dodatni dušilci zvoka, ali pa dušilne pene v dovodne ventile, ki uravnavajo pretok zraka in dušijo zvok.
  • Čiščenje cevi praktično ni potrebno, saj so cevi antistatične in antibakterijske.
  • Zrak v stanovanju ali hiši je svež, kar zagotavlja zdravo okolje.
  • Prezračevalni sistemi preprečujejo pojav prevelike vlage ali izsušenosti prostorov, prav tako preprečujejo pojav plesni v prostorih.

Decentralni prezračevalni sistem

Decentralni prezračevalni sistemi potrebujejo za vgradnjo odprtino v stene, ter priključek na elektriko, brez cevi. Omogočajo kontrolo vlažnosti v prostorih, sami odločimo v katere prostore želimo vgraditi prezračevanje. Tudi sami odločimo kdaj bo sistem deloval ali pa bomo prezračevali z odpiranjem oken. Sistem lahko namestimo le v določene prostore, recimo v tiste, ki so bolj vlažni. 

Potrebujete pomoč pri izbiri prezračevalnega sistema? Konktaktirajte naše strokovnjake. Dolgoletne izkušnje in najvišja kakovost.