7 super nasvetov za redno vzdrževanje in čiščenje klime


Klimatska naprava je v dolgih, vročih poletnih dnevih danes že praktično nepogrešljiva. A za prijetno hlajenje ni dovolj zgolj nakup ustrezne klime, nadvse je pomembno, da jo za učinkovito delovanje tudi pravilno vzdržujete. V današnjem prispevku bomo zapisali 7 koristnih nasvetov za pravilno vzdrževanje in čiščenje klime, ki bo podaljšajo njeno življenjsko dobo in tako poskrbelo za prijetno hlajenje številna leta.

čiščenje-klime

Kakšna je življenjska doba klimatske naprave?

Običajna življenjska doba centralne klimatske naprave naj bi bila približno 15 do 20 let (1). Vendar pa bo le-ta precej odvisna od tega, kako boste za njo skrbeli oz. jo vzdrževali. Kot velja za večino naprav – bolj kot boste za njo skrbeli, bolj učinkovito in dlje bo delovala. Poskrbite, da vas bo vaš monter poučil o vašem modelu, da boste kar najbolje izkoristili svojo naložbo.

Dejavniki, ki vplivajo na življenjsko dobo vaše centralne klimatske naprave:

  • pravilna velikost glede na prostor, ki ga boste ohlajevali (večja ni vedno najboljša)
  • način uporabe
  • vremenske razmere skozi celo leto – če se enota v hudih zimah nahaja na snegu, lahko pogosto zmrzovanje in tajanje sčasoma povzroči dodatno obrabo
  • ali je bila dobro vzdrževana

Redno vzdrževanje in čiščenje klime

Še preden se začne sezona uporabe klimatskih naprav je pomembno, da se dogovorite za pregled s certificiranim strokovnjakom za klime. Monter bo pregledal vašo enoto in se prepričal, da so vsi deli v dobrem stanju in da v zimski sezoni ni prišlo do škode. Morebitne težave je tako mogoče odkriti in odpraviti pred začetkom sezone.

Redno vzdrževanje vam omogoča, da proaktivno podaljšate življenjsko dobo klimatske naprave.

vzdrževanje-klime

Kako lahko podaljšam življenjsko dobo svoje klimatske naprave?

Najboljše, kar lahko storite za podaljšanje življenjske dobe centralne klimatske naprave, je, da jo, kot že zapisano, redno vzdržujete in čistite. Pred vsako poletno sezono upoštevajte nasvete, zapisane v nadaljevanju.

Ste vedeli, da je večina klimatskih naprav sestavljena iz dveh delov? Zunanja enota (enota, na katero večina ljudi pomisli, ko pomisli na svoj klimatski sistem) je običajno nameščena ob strani vaše hiše (ali je postavljena na tla ali pa je nameščena na nosilec – sploh v blokih). Obstaja tudi notranja komponenta, ki piha hladen zrak iz zunanje enote skozi vašo hišo oz. stanovanje.

Če boste sledili nasvetom za vzdrževanju notranjih in zunanjih komponent klimatske naprave, bo vaša enota delovala dolgo in učinkovito. Za najboljše rezultate jih vsako leto izvajajte na začetku sezone.

Spodaj si oglejmo 7 najboljših nasvetov za vzdrževanje centralne klimatske naprave.

Vzdrževanje zunanje enote

Tri glavne stvari, ki jih lahko storite za učinkovito delovanje klimatske naprave:

1 Del dvorišča, na katerem se nahaja zunanja enota, naj bo vzdrževan

Sem spada košnja travnika ali skrb za vaš vrt. Če bo okolica preveč zaraščena, lahko pride do težav. Visoka trava, neobrezane žive meje, trta in druge visoke ovire lahko povzročijo, da se zunanja komponenta pregreje, zarjavi, se v njej nastanijo prostoživeče živali in pustijo neželene ostanke. Ne pozabite odstraniti odpadlih vej, smeti in ostalih ostankov na tem območju. Med enoto in ostalimi predmeti pustite vsaj nekaj centimetrov prostora, ravno tako nad enoto. To je pomembno predvsem za neovirano kroženje zraka.

zunanja-enota

2. Očistite z vrtno cevjo

Preprosta naloga na začetku in koncu glavne sezone je hitro izpiranje z vrtno cevjo. Sperite prah in umazanijo, ki sta se nabrala na enoti, in preprečite, da bi vstopila v enoto ter zamašila druge komponente. A pazite, da ne boste spirali pod premočnim pritiskom, ki lahko ukrivi določene dele.

3. Uporabite čistilo za tuljavo kondenzatorja

S temi čistili bodite zelo previdni in natančno upoštevajte navodila. Zelo pomembno je, da to čistilo označite, da boste vedeli, da je namenjeno samo zunanjim tuljavam. Tega čistila ni mogoče uporabiti za notranje tuljave, saj so hlapi zelo škodljivi, kemikalijo pa je treba sprati z vodo. Uporaba tega čistila pa je neverjeten način za vzdrževanje zunanje enote za uspešno delovanje.

Vzdrževanje notranje enote

4 najboljše stvari, ki jih lahko storite za učinkovito delovanje klimatske naprave:

4. Zamenjajte zračni filter

Zračni filter je treba očistiti na začetku ali koncu vsake sezone. To je eden najlažjih načinov vzdrževanja vaše enote, da bo delovala dlje časa.

Če imate hišne ljubljenčke, svetujemo pogostejše preverjanje filtrov, saj bodo dlake in prhljaj prispevali k težavi. Zamašen filter lahko povzroči škodo na različne načine, a ko bo enkrat nameščen, bo kroženje zraka veliko bolj učinkovito. Če ne želite pogosto menjati filtrov, uporabite dober sesalnik in redno čistite vlakna.

modra-klima-klimatske-naprave

5. Izpraznite odtočno posodo

Odtočne posode, za katere ni poskrbljeno, bodo začele rjaveti in se upogibati. Ujeta vlaga lahko pomeni, da se v sistem lahko ujamejo tudi prah, razni delci in insekti. Ta umazana voda lahko omogočijo rast alg, kar bo povzročilo zamašitev drugih delov vašega centralnega zračnega sistema.

6. Očistite tuljave uparjalnika

To vključuje drugačno čistilo kot čistilo za zunanje tuljave kondenzatorja. Najlažje je očistiti tuljave uparjalnika, ko je zunaj vroče in klimatska naprava deluje. Na voljo imate čistilo v spreju, ki ga lahko kupite v lokalni trgovini s strojno opremo in je enostaven za uporabo. Če je klimatska naprava priklopljena, se bo čistilo spralo sama s kondenzacijo.

7. Očistite območje okoli prezračevalnih odprtin

Prezračevalne odprtine zraku omogoča kroženje po vašem domu, tako da je hladen in prijeten. Poskrbite, da je okoliško območje čisto, da boste res omogočili kakovosten zrak.

Za nasvete o vzdrževanju in odpravljanju težav zagonu klimatske naprave kontaktirajte naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. In ne pozabite – nikoli ne dotikajte ničesar, v kar niste prepričani, kako in zakaj deluje.

Nekatere težave je enostavno odpraviti, druge pa so bolj zapletene in ne najbrž ne želite poškodovati enote ali spremeniti majhne težave v veliko!

VIR (1) Delo in dom