8 koristnih nasvetov, s katerimi bo toplotna črpalka poleti prihranila veliko energije

Poletje se je pojavilo praktično iz danes na jutri (brez heca, en dan smo ogrevali, naslednji dan pa že prižigali klimatske naprave), tako da je čas, da vaša toplotna črpalka neha greti in začne ohlajevati. Sploh v današnjih časih, ko nas vedno več dela od doma, je pomembno, da imamo učinkovito in prijetno hlajenje.

Medtem ko so toplotne črpalke danes bolj energetsko učinkovite, kot kdaj koli prej, večina še vedno porabi veliko denarja za delovanje v poletnih mesecih. Po eni strani se veselimo hladnih popoldnevov, ki jih bomo preživeli na kavču ob dobrih Netflix napetih serijah, po drugi strani pa se malo manj veselimo računa za elektriko konec meseca.

Da bi se temu izognili, smo vam pripravil 8 nasvetov za optimalno delovanje toplotne črpalke. Ti bodo poskrbeli za lepo ohlajene prostore in boljšo voljo ob pogledu na račun ob koncu meseca.

toplotne-crpalke

1. Omejite površino prostora, ki ga želite ohladiti

Omejitev oz. zmanjšanje površine prostora, ki ga vaša toplotna črpalka poskuša ohladiti, je eden od najlažjih in najučinkovitejših načinov, da zmanjšate količino porabljene energije, prostor pa je še vedno ohlajen. Manj prostora kot mora vaša toplotna črpalka ohladiti, manj časa bo delovala in bo posledično porabila manj energije. Ohladite le prostore, ki se redno uporabljajo, zaprite vsa odprta vrata in blokirajte vse vhode, preko katerih bi lahko hladen zrak ušel ven. To je še posebej pomembno, če se poskušate ohladiti bodisi spodnjo ali zgornjo etažo dvonadstropne hiše.

2. Omejite vdor svetlobe

Vsi imamo radi sonce. Skoraj toliko kot vse notranje rastline, ki smo jih nabrali skozi celo leto! Sonce je seveda bistven del našega življenja in nam poleg prijetne toplote daje tudi nujno potrebni D vitamin. A vendar, ko se sončni žarki uprejo v naša okna in ostale steklene površine, prenesejo v prostor veliko toplote. Ta je sicer odlična in potrebna pozimi, a nam v vročih poletnih dnevih res ne koristi.

Kjer je le mogoče, namestite in zagrnite zavese, žaluzije ali polkna. To bo pomagalo ohraniti vaš prostor hladen, teh nekaj dodatnih stopinj manj pa bo pomenilo manj dela za vašo toplotno črpalko, zlasti v toplejših delih dneva, ko je sonce najvišje.

delovanje-toplotne-crpalke-poleti
Princip delovanja toplotne črpalke poleti (VIR 1)

3. Uporabite termostate oz. časovnike

Večina toplotnih črpalk danes, ne glede na vrsto, ima več funkcij časovnika, kar vam omogoča, da nadzorujete, kdaj se vaša enota vklopi in izklopi. Nastavite časovnik tako, da bo črpalka optimalno delovala smo v najtoplejših delih dneva in se prepričajte, da aktivirate izklop časovnika ponoči. Med spanjem naj bo enota izključena.

4. Vzdržujte konstantno in zmerno temperaturo

Nastavitev pretirano nizke temperature bo pomenila, da bo črpalka morala še bolj in dlje delati, da bi dosegla nastavljeno temperaturo in bo s tem posledično porabila še več energije.

Ocene kažejo, da vsaka stopinja manj poleti pomeni približno 10 % več porabljene električne energije. Se pravi nastavitev temperature na 22 °C namesto 24° C bi lahko na koncu pomenila pribl. 20 % porabljene energije več v eni uri.

Ko uporabljate toplotno črpalko za hlajenje poleti, priporočamo, da nastavite temperaturo med 24 °C in 26 °C in se izogibate spreminjanju le-te med delovanjem. To bi moralo zagotoviti udobje za vse, hkrati pa pomagati, da je delovanje toplotne črpalke optimalno.

termostat

5. Preverite filtre

Če je filter v vašem sistemu umazan ali zamašen, bo vaša enota delovala z večjo močjo, kot bi morala in bo za delovanje porabila tudi več energije. Ohranjanje čistega filtra je najpomembnejše pri zagotavljanju, da bo vaša toplotna črpalka delovala učinkovito, zato jih preverite in očistite še pred sezono. Za optimalno čiščenje filtrov lahko preverite uporabniški priročnik, preberete kak blog ali pa preprosto pokličete oz. najamete strokovnjake. Edino certificirani mojstri vam bodo lahko filtre pripravili na ustrezen način.

6. Preglejte zunanjo enoto

Zunanja enota toplotne črpalke je zaradi močne sončne svetlobe lahko precej na udaru, sploh v najbolj vročih delih dneva. Stvari, ki jih prinese nevihta, kot so listi in vejice, pa lahko zamašijo zunanjo enoto, kar prisili toplotno črpalko, da vaš dom hladi z večjo močjo. Tudi zaraščena vegetacija in področja trave lahko ovirajo pretok zraka, zato pazite, kako jih namestite/posadite.

Številne druge težave z zunanjo enoto lahko zmanjšajo učinkovitost toplotne črpalke, kar vodi do nepredvidljive okvare. Lahko se poškoduje motor ventilatorja, zaradi česar se zunanja enota pregreje. Puščanje hladilnega sredstva ali umazana tuljava lahko prepreči pravilen prenos toplote med notranjo in zunanjo enoto.

sproscenost

7. Preprečite prepih

Tudi pri zaprtih vratih in oknih lahko pride do prepiha, ki sploh v vročih dneh lahko drastično poviša sobno temperaturo – še posebej, če je vetrovno. Da bi to preprečili, pokrijte vse odprtine pod vašimi vrati in preverite tesnila okoli vaših oken. Čeprav so to lahko majhne odprtine, lahko vseeno pripomorejo k temu, da bo toplotna črpalka delovala z večjo močjo in bo težje hladila vaš prostor.

8. Poskrbite za redno servisiranje oz. vzdrževanje

Redno čiščenje filtra vaše enote oz. sistema je sicer je super, vendar je pomembno, da toplotno črpalko tudi redno servisirate in s tem zagotovite, da deluje čim bolj učinkovito. Tehnik bo lahko preveril notranje komponente, kot tudi ravni plina in vrsto drugih stvari, da se zagotovi, da vaša enota tudi poleti deluje optimalno.

Zanemarjene oz. nevzdrževane toplotne črpalke, sploh če jih uporabljate celo leto, lahko vodijo k številnim motnjam in okvaram. Ker glavobol res ni super zadeva, ga prihranite in poskrbite za redno vzdrževanje. Ta dela niso draga, lahko pa vam prihranijo kar nekaj denarja, preden je prepozno.

Še ena pomembna korist, ki jo dobite z rednim vzdrževanjem je prihranek energije. Servisirana in očiščena enota bo delovala, hkrati pa bo za hlajenje vašega doma porabila manj energije. Če se v toplotni črpalki nabira minimalno prahu, umazanije in drugih snovi, to omogoča, da hladen zrak brez ovir kroži po vašem domu.

Če na podlagi zgoraj napisanih nasvetov mislite, da potrebujete strokovnjaka, nas kontaktirajte. Z veselje se odzovemo, pomagamo in popravimo!

VIR (1) SC Living