Električni avto da ali ne? Koristne informacije pred nakupom

Že več kot stoletje na cestah prevladujejo vozila na bencinski in dizelski pogon. Vendar pa je nedavni tehnološki napredek na področju cestnih vozil, dosega baterije in napajalne elektronike postavil električne avtomobile pred „plinske sorodnike“. Tako danes lahko vozimo taka vozila, ki so se še do nedavna smatrala kot znanstvena fantastika. Zdaj imamo električne avtomobile, ki so enako hitri kot avtomobili na bencinski pogon, če ne celo hitrejši.

električni-avto-da-ali-ne

Pravzaprav električni avtomobili pospešujejo hitreje kot bencinska vozila, saj indukcijski motor vozila črpa takojšnjo moč brez zamika motorja – kar pomeni takojšen navor! Ti visokozmogljivi avtomobili lahko brez težav dosežejo hitrost od 0 do 100 km/h v nekaj sekundah. Poleg tega imajo električna vozila boljši nadzor oprijema in so bolj stabilni kot klasična vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem. Vse to zaradi nizkega težišča postavljene baterije, ki se običajno nahaja pod vozilom. Zato je naš odgovor na vprašanje: „Električni avto da ali ne?“ povsem preprost – absolutno da!

Še več – obstaja veliko prednosti, zakaj bi morali voziti električni avto. Pa poglejmo.

Vpliv električnih vozil na okolje

Poglejmo takole – povprečno srednje veliko vozilo na bencinski pogon po podatkih AMZS odda približno 2,4 kg ogljikovega dioksida na kilogram goriva (1). Žalostno pri vsem tem je, da po podatkih Evropske agencije za okolje in TNO (2) iz leta 2019 avtomobili prispevajo kar 60,7 % vseh emisij CO2 (Slika spodaj).

izpusti iz cestnega prometa

Onesnaženost zraka je lahko tako škodljiva, da so v nekaterih preobremenjenih mestih po svetu vozila z bencinskimi in dizelskimi motorji prepovedana ali začasno omejena zaradi povzročanja smoga.

Amsterdam (1), na primer, ima cilj zmanjšati ogljične izpuste za 95 % do leta 2050 in promet vsekakor igra pomembno vlogo pri doseganju tega.

Ker nimajo električna vozila nič emisij ogljika, to pomeni, da je mogoče preprečiti smog in izboljšati kakovost zraka z vožnjo električnih avtomobilov. Poleg tega se lahko poslovite od testa izpušnih plinov (o tem več v nadaljevanju).

Če želite še bolj prispevati k zdravemu okolju, lahko polnjenje svojega električnega vozila uporabite obnovljivo energijo, kot je elektrika, proizvedena s sončno energijo (o čemer smo že pisali tukaj), vodno energijo ali vetrom. Tudi litij-ionske baterije je mogoče poslati v reciklažo, da jih obnovijo ali uporabijo za manj zahtevna opravila.

V prihodnosti bomo verjetno videli več električnih avtomobilov, ki so izdelani iz recikliranih materialov.

Če torej povzamemo – električni avtomobili so okolju prijazni, saj znatno zmanjšajo onesnaževanje.

vozila na različne pogone
VIR 2

Dostop do napredne tehnologije in varnostnih funkcij

Večina električnih avtomobilov je danes opremljena z najnovejšo tehnologijo in varnostnimi funkcijami. O kako naprednem pa govorimo?

Predstavljajte si, da ste bolni in se ne morete odpeljati v bolnišnico, vendar imate na parkirišču sodobno električno vozilo. Avto prikličete s pametnim telefonom, vstopite, nastavite vaš cilj ter pustite, da vas avto odpelje v bolnišnico.

To danes ni več šala; verjetno prihajamo do točke, ko vas bo, če ukradete električno vozilo, samo odpeljalo do najbližje policijske postaje.

Vendar pa niso samo določena električna vozila, npr. Tesla opremljena s tehnologijo avtomatske vožnje, saj ima večina električnih avtomobilov, izdelanih v zadnjih nekaj letih, polavtomatske funkcije, kot sta prilagodljivi tempomat in ohranjanje voznega pasu. Električni avtomobili se veliko lažje prilagajajo samovozeči tehnologiji zaradi njihovega električnega upravljanja in manj gibljivih delov.

Poleg avtomatske vožnje so električna vozila opremljena z najnovejšo napredno tehnologijo, kot so pogledi kamere nad glavo, glasovni nadzor, nočni vid, vremenska informatika, pomoč pri navigaciji, pomoč pri parkiranju, ključ za pametni telefon, klimatska naprava in informacijsko-zabavni sistem AI.

Še več, pozimi lahko predhodno pogrejte električni avtomobil in se zjutraj izognete strganju stekel. Če ste priključeni na polnilno mesto, vam pri ogrevanju električnega avtomobila čez noč ne bo treba črpati energije iz baterije. Klimo lahko celo vklopite prek aplikacije, ne da bi zagnali motor, česar pri večini dizelskih in bencinskih vozil ne morete storiti, ne da bi izpraznili baterijo.

Brez testov izpušnih plinov

Se spomnite, ko je bil Volkswagen kaznovan z milijardami evrov zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov (4)?

Tako strogo so danes nadzorovani testi izpušnih plinov in če ga ne opraviš uspešno, so posledice hude – kar velja za vse tiste, ki vozijo vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem.

A ker nimajo električna vozila nič emisij izpušnih plinov, vam ni treba hoditi na obvezne teste emisij. Tudi če kupite star rabljen električni avto, vam ni treba skrbeti, da bi iz vašega izpušnega sistema prišla škodljiva onesnaževala. To se preprosto ne bo zgodilo!

eko-električni-avtomobili

Brez menjave olja

Kolikšen je proračun za vzdrževanje olja za električni avtomobil? Seveda nič! To je zato, ker ga ne potrebujete. Za razliko od vozil z notranjim izgorevanjem so električna vozila zasnovana z zelo malo gibljivimi deli, zato ni potrebe po menjavi olja, servisiranju menjalnika, nastavitvah in zamenjavi pogonskih jermenov, svečk ter zračnih filtrov.

Razen nekaj malenkosti, kot so vrtenje pnevmatik, preverjanje tlaka v pnevmatikah, občasno dolivanje tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, hladilne tekočine, tekočine za smernike in zavorne tekočine, električna vozila ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Stroškovno vas ne bo stalo več denarja, kot bi porabili za vzdrževanje običajnih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem.

V prihodnosti boste sicer morali zamenjati baterije, vendar ima večina proizvajalcev električnih vozil garancijo, ki pokriva od 100.000 do 240.000 kilometrov (5). Najverjetneje vam naslednjih 8 let ne bo treba menjati baterij.

Premium parkirna mesta

V večini večjih mest lahko dostopate do vrhunskega parkirišča blizu vhoda v nakupovalno središče, restavracijo, pisarno ali trgovino, kjer lahko napolnite svoje električno vozilo. Vozniki električnih vozil lahko uporabljajo tudi aplikacije, kot so pri nas npr. Pla-net Solar, Gremo na elektriko, OneCharge .. da poiščejo najbližje javne polnilnice za električna vozila.

Ne pozabite, da se šteje za zelo slabo prakso, če parkirate električno vozilo na javnem mestu za polnjenje, ne da bi ga povezali. Če ne polnite, dovolite drugim voznikom, da priklopijo svoja električna vozila. Če pa je baterija prazna, si le vzemite čas.

Brez ustavljanja na bencinskih črpalkah

Ker je danes cena nafte nepredvidljiva in precej niha, se hitro lahko zgodi pomanjkanje goriva, kar se je v preteklosti že dogajalo. To za sabo potegne dolge čakalne vrste na bencinskih črpalkah.

Lahko torej rečemo, da je z električno energijo lažje biti samooskrben, njena cena pa se v primerjavi z nafto ne spremeni toliko. Prav tako lahko uporabljate sončne panele v vašem domu za proizvodnjo električne energije in jo shranite v rezervno baterijo. Kombinacija solarne elektrarne in električnih vozil je vsekakor zmagovalna.

Sploh če ste v svojem domu namestili polnilno postajo, se lahko vsako jutro zbudite s popolnoma napolnjenim električnim vozilom. Nič več čakanja v vrsti na bencinski črpalki.

Porabite manj za gorivo

Denar, ki ga porabite za plin na kilometer, je dvakrat večji od tistega, ki bi ga porabili za elektriko na kilometer. Razlika je bolj izrazita, če vozite vozilo z nizko stopnjo porabe kilometrov na liter.

Ampak to še ni vse; verjetno ne boste porabili niti centa, če boste elektriko pridobivali iz sončnih panelov, nameščenih v vašem domu. Vse, kar bi potrebovali, je stalen dotok sonca in dobro se boste vozili kar nekaj kilometrov.

Državne finančne spodbude

Ko kupite električno vozilo v Sloveniji, so na voljo nepovratne finančne spodbude Eko sklada (1), trenutno v višini do 4.500 € (znesek se razlikuje glede na kategorijo električnega vozila, najvišja spodbuda je za kategorijo M1 – Vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika). Pogoj je, da nepovratna finančna spodbuda ne sme preseči 20 % vrednosti upravičenih stroškov naložbe.

Več o pogojih za pridobitev subvencije si preberite na spletni strani Eko sklada.

Zaključek

Električni avto da ali ne?

Nikoli ni bilo boljšega časa za nakup električnega vozila. Večina današnjih električnih avtomobilov lahko po polnjenju prevozi okoli 500 km (7), v Sloveniji pa je bilo leta 2020 757 polnilnih postaj (8).

Vožnja z električnim vozilom je vsekakor bolj zabavna in sproščujoča z uporabo enega pedala in polavtomatske tehnologije. Navor je takojšen, moč pa je gladka brez prestavljanja. Motor se ne zatika, ne trese ali vibrira in je tih kot miška.

Druge pomembne prednosti električnih avtomobilov vključujejo javne polnilnice v večini okolju prijaznih mest in redne finančne spodbude. Predvsem pa boste planetu naredili uslugo z zmanjšanjem ogljičnega odtisa.

Vs zanima še več? Kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo svetovali!

  • VIR (1) AMZS
  • VIR (2) Evropski parlament
  • VIR (3) Carbon Neutral Cities Alliance
  • VIR (4) Siol
  • VIR (5) Zveza potrošnikov Slovenije
  • VIR (6) Eko sklad
  • VIR (7) Avto foto market
  • VIR (8) Delo