Električni paneli – kako jih pravilno izbrati in prednosti

Električni paneli oz. IR paneli so v zadnjih letih tako v Sloveniji kot tudi v ostalih razvitih deželah sveta postali zelo priljubljena in učinkovita oblika ogrevanja. Gre za zdrav in učinkovit sistem ogrevanja. Ob pravilni izbiri moči IR panela je lahko ogrevanje tudi veliko ugodnejše kot pri klasičnih centralnih sistemih ogrevanja.

Kaj je pomembno pri izbiri elektičnih panelov, kako delujejo ter njihove prednosti, predstavljamo v nadaljevanju.

Kako pravilno izbrati električne panele?

elektricni-paneli

Pri izbiri električnih oz. IR panelov je potrebno največjo pozornost nameniti naslednjim štirim točkam:

 • pravilna izbira moči IR panela glede na prostor
 • lokacija montaže IR panela
 • izbira ustreznega termostata
 • vrsta oziroma izgled IR panela

Za izbiro IR panela moramo najprej izmeriti dimenzije prostora (dolžino, širino in višino prostora). Običajna/standardna višina stropa je med 230-260 cm. Pogosto se IR paneli namestijo tudi v mansardne prostore z nižjim stropom, za kar zadostuje tudi manjša moč ogrevanja kot v prostorih s standardno višino stropa.

Ko izbiramo moč IR panela moramo upoštevati gradbeno – fizikalne lastnosti objekta in prostora, ki ga želimo ogrevati. Pomembno je, kakšna je izolacija, tip in leto gradnje. Prav tako je potrebno upoštevati tudi nadmorsko višino in lego objekta.

Priporočljivo je, da se za začetno orientacijo poučimo glede osnovnih zahtev in značilnosti IR ogrevanja.

Kako in kam se montirajo električni paneli?

Električni paneli se lahko namestijo na steno ali na strop. V manjših prostorih je izbira mesta montaže odvisna predvsem od lokacije pohištva in električnih instalacij, saj ni priporočljivo da IR panel namestite preblizu mesta kjer se najdlje zadržujete. Svetujemo, da ga namestite nekje nad prehodnimi deli in ne direktno nad posteljo, pisalno mizo, kavčem itd.

V večjih prostorih je priporočena montaža na strop, približno v sredini prostora, saj se prostor tako bolj enakomerno ogreje. Še vedno pa je potrebno upoštevati, da je nameščen nad prehodnimi deli prostora. V primeru, da je v prostoru nameščenih več IR panelov naj bo med njimi dovolj razdalje, tako da so čimbolj enakomerno razporejeni po prostoru.

V primeru montaže na steno, električni paneil ne smejo biti nameščeni direktno nasproti oken, saj le-ta ne akumulirajo toplote tako dobro kot npr. les, keramika, kamen… V tem primeru je bolje izbrati mesto montaže na zunanji steni, tako, da je elektirčni panel obrnjen proti notranjosti objekta.

Vrste IR panelov

Na voljo je več vrst IR panelov, ki se razlikujejo glede na velikost ter posledično moč, glede na material, izgled ter ceno. Najbolj pogosta izbira je bel IR panel z okvirjem. Na voljo pa so tudi:

električni-paneli-za-kopalnico
Električni paneli z držali
 • električni paneli brez okvirja,
 • stekleni električni paneli z držali za brisače za v kopalnico ter
 • električni paneli v obliki ogledala.

Kakšne prednosti vam prinašajo električni paneli?

Posebost IR panelov je v njihovem načinu ogrevanja. Ogrevajo predvsem stvari v svoji neposredni bližini – tla, stene, predmete, tekočino in živa bitja, ki na naraven in zdrav način oddajajo toploto v okolico in enakomerno segrejejo prostor in zrak v njem.

IR grelni paneli veljajo za zelo zdrav in varčen način ogrevanja.

Spoznajte njihove prednosti:

 • IR grelni paneli prostor segrejejo zelo hitro in učinkovito, saj oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva s pomočjo enakomernih toplotnih valov.
 • električni paneli so zdrav način ogrevanja, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko pozvročijo suh zrak in izsušujejo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko.
 • IR paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja, ampak oddajajo samo svetlobo.
 • Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.
 • IR paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni.
 • IR grelni paneli so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja ) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.
 • IR paneli so stroškovno učinkoviti.Nekateri IR paneli uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške. V toploto pretvorijo kar 99 % energije, s čimer zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek.
 • električni paneli vašega prostora ne onesnažujejo. Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena.
 • Vzdrževanje IR panelov je zelo enostavno. Zaradi enostavne sestave brez gibljivih delov, kjer ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, prav tako ni mazanja.  Potrebno je občasno očistiti le reflektorje, da zagotovite optimalno delovanje.
 • IR paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo. Pritdijo se lahko na različne podlage in so vsestransko uporabni.

Še posebno učinkoviti in enostavni za uporabo so IR paneli s termostatom. Preverite, kako delujejo in kakšne koristi vam prinašajo > IR panel s termostatom<.

elektricni-paneli-s-termostatom

Potrebujete pri izbiri IR penelov pomoč? Kontaktirajte naše strokovnjake.