Zakaj bi morali izbrati električno ogrevanje namesto plinskega?

Dolgo časa je plin veljal za najcenejši način ogrevanja nepremičnine in je zelo pogosta oblika ogrevanja pri nas (takoj za fosilnimi gorivi in električno energijo).

električno-ogrevanje

Plinski sistem je sestavljen iz enega samega kotla, ki segreva vodo in jo nato črpa po ceveh do radiatorjev po celotnem prostoru. Prav tako zagotavlja toplo vodo v kuhinji in kopalnici. Z leti so plinski sistemi pretežno ostali enaki brez večjih tehnoloških sprememb.

Električno ogrevanje pa je izjemno napredovalo, lahko rečemo, da so razvili izdelke z vsemi prednostmi starih konvekcijskih grelnikov, vendar brez pomanjkljivosti. Ne glede na to, da se draži tako plin kot elektrika, je odločitev za električno ogrevanje podprta s številnimi ključnimi dejavniki:

 1. Naložba: stroški inštalacije plinskega ogrevanja so veliko višji od električnega in v povprečju ne trajajo tako dolgo.
 2. Tehnologija: tehnologija električnega ogrevanja povečuje zmogljivosti, vendar znižuje stroške.
 3. Ekologija: potrošniki se bolj zavedajo potrebe po čistih in ekonomičnih sistemih ogrevanja, ki so trajnostni.

Električno ogrevanje – glavne lastnosti?

Električno ogrevanje je neverjetno vsestransko, saj se lahko uporablja tako za zrak kot za vodo. Poleg tega je zaradi ogromnih 64,7 % energije, porabljene v gospodinjstvih EU (1), namenjenih ogrevanju, bolj kot kdaj koli prej pomembno zagotoviti, da je vaš sistem energetsko učinkovit.

električno ogrevanje v EU

Najnovejši razvoj električnih grelnikov (med katere sodijo tudi najbolj napredni IR paneli) vključuje učinkovite in hitre komponente, nove inovativne termične elemente in neverjetno, najsodobnejše programiranje.

Namestitev

Električni ogrevalni sistemi so enostavnejši in cenejši za namestitev v primerjavi s plinskim centralnim ogrevanjem, ki zahteva cevi, zračnike in kanale. Ne potrebujejo dimnikov ali kanalov, zato ni omejitev glede postavitve. Prav tako ni težav pri načrtovanju. Enostavna povezava z električnim vezjem je vse, kar je potrebno, tako da za novogradnjo to pomeni, da se lahko vključi v drugi fazi.

Namestitev plinskega sistema je naporno delo in lahko traja več tednov, da strokovnjaki namestijo nove cevi, radiatorje in kotel. Lahko pride tudi do poškodb vaše lastnine.

Varnost in hrup

IR paneli ali toplotne črpalke so na splošno varnejše od plinskega ogrevanja, saj ne kurijo goriva za pridobivanje toplote. To odpravlja tveganja, kot so emisije ogljikovega monoksida in eksplozije. Ni cevi, napolnjenih z vodo, zato je manjša nevarnost poškodb na nepremičnini zaradi puščanja ali poškodb cevi.

Plinski sistemi so lahko veliko bolj hrupni zaradi tople vode, ki teče skozi cevi – zveni podobno kot vrenje kotlička.

To je pravzaprav opozorilni znak, ki ga povzroči nabiranje blata ali vodnega kamna. Za odstranitev ostankov boste potrebovali električno splakovanje. Pri električnih sistemih ni hrupa in nabiranja vodnega kamna.

Ekološko ogrevanje

ir-paneli
IR paneli kot ekološka izbira za električno ogrevanje super izbor

Čeprav je plin najčistejše fosilno gorivo, je še vedno največji vir emisij toplogrednih plinov. Plinski sistemi povzročajo škodljive emisije ogljika in s povečanjem zavedanja glede varovanja okolja bi lahko plin v prihodnjih letih postal zastarel.

Električno ogrevanje je čisto in spoštljivo do okolja. Brez onesnaževalnih plinov ali težkih kovin.

Stroški

Plin je bil do nedavnega cenejši od električne energije za vsakodnevno uporabo, v vsakem primeru pa je treba upoštevati namestitev plus vzdrževanje in tekoče stroške, skupaj s povprečno življenjsko dobo izdelkov.

Električno ogrevanje je cenejše za namestitev kot plinsko, ni ga potrebno vzdrževati in traja do 50 % dlje kot povprečni plinski kotel. Prav tako je 100 % učinkovit, kar pomeni, da se vsa električna energija, ki jo porabite in plačate, pretvori v toploto.

Če upoštevate vse dejavnike, potem električno ogrevanje premaga plinsko na večjih področjih.

Nadzor

Dodajanje povezovalnih funkcij v gospodinjske aparate daje uporabnikom udobje in porabi manj električne energije. Skupaj s čistejšo proizvodnjo električne energije predstavlja rešitev za ogrevanje z nizko vsebnostjo ogljika.

Večina uporabnikov ne ve, da lahko uporaba priključne rešitve za ogrevanje pomaga zmanjšati letne račune za ogrevanje do 30 %.

Pri plinskih sistemih lahko večino programirate na urnik ogrevanja, ki vam ustreza. Vendar pa ni mogoče ločeno upravljati različnih panelov ali prostorov. Vklopljeni so glede na vaše programiranje ali izklopljeni. Očitno to omejuje, koliko energije lahko prihranite.

S plinom so na voljo možnosti, ki jih nadzoruje Wi-Fi, vendar so to ponavadi dodatni (ali nadomestni) termostat, ki ga je treba kupiti in namestiti. To običajno zahteva namestitev strokovnjaka.

V preteklosti je bila odločitev vedno omejena na dve možnosti, staromodno plinsko centralno ogrevanje ali neučinkoviti električni akumulacijski grelniki. Vendar se je električno ogrevanje danes razvilo tako, da vključuje pametne, elegantne in učinkovite sisteme, ki so ekonomična alternativa. Pri zamenjavi ali vgradnji novega ogrevalnega sistema v vašo posest jih je treba ustrezno upoštevati, saj postopoma nadomeščajo zastarele plinske sisteme.

Prednosti in slabosti električnega ogrevanja

Prednosti električnega ogrevanja

 • Na voljo so številni izdelki, vključno z IR paneli, učinkovitimi radiatorji in toplotnimi črpalkami.
 • Vgradnja električnega ogrevalnega sistema je v primerjavi s plinskim centralnim ogrevanjem enostavnejša in cenejša. Pri vgradnji električnih sistemov centralnega ogrevanja niso potrebne cevi, zračniki ali kanali.
 • Varnejši od plina, saj ne kurijo goriva za pridobivanje toplote. Za razliko od plinskih sistemov centralnega ogrevanja se pri električnem centralnem ogrevanju ne oddaja ogljikov monoksid.
 • Električne rešitve za ogrevanje so tišje kot plinske zaradi pomanjkanja tople vode, ki se črpa po hiši za ogrevanje prostorov.
 • Električni sistem centralnega ogrevanja je čist in veliko bolj spoštljiv do okolja.
 • Čeprav je plin lahko dnevno cenejši od električnega, se dejanski stroški električnega ogrevanja v primerjavi s plinskim ogrevanjem sploh danes spreminjajo v prid električne energije. Električno centralno ogrevanje je cenejše za namestitev, ima malo ali nič vzdrževanja, traja do 50 % dlje kot plinski kotli in je 100 % učinkovit, kar pomeni, da se vsa električna energija, ki jo plačate, pretvori v toploto.
 • Električno centralno ogrevanje omogoča popoln nadzor, ko gre za ogrevanje posameznih prostorov ali krmiljenje določenih radiatorjev.
toplotna-črpalka
Toplotna črpalka ravno tako deluje na elektriko

Slabosti električnega ogrevanja

 • Dražje od plina za vsakodnevno oz. tekočo uporabo.
 • Lahko se počasneje segreje, saj traja nekoliko dlje, da se sistem zažene.

Prednosti in slabosti plinskega ogrevanja

Prednosti plinskega ogrevanja

 • Sodobni plinski kotli postajajo vse bolj učinkoviti v primerjavi s starejšimi.
 • Ogrevanje na plin je enostavno zamenjati, če že imate infrastrukturo.
 • Plin bo vaš dom ogrel hitreje v primerjavi z električnimi kotli in radiatorji. To je zato, ker bo največja toplota dosežena od trenutka, ko vklopite kotel, namesto da bi čakali, da se električni kotel segreje.

Slabosti plinskega ogrevanja

 • Plinski kotli niso 100% učinkoviti, za razliko od električnih kotlov.
 • Ko gre plinski ogrevalni sistem narobe ali se pokvari, so lahko popravila in vzdrževanje dragi.
 • Plin za proizvodnjo toplote uporablja fosilna goriva, kar močno prispeva k globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam.
 • Za zagotovitev varnega in učinkovitega delovanja vašega plinskega ogrevalnega sistema je potrebno letno vzdrževanje.
 • Nadgradnja na novejši, sodobnejši kotel je lahko zelo draga.
 • Slabo vzdrževani plinski ogrevalni sistemi so lahko hrupni in nevarni.
plin
Plin je vedno dražja in vedno manj ekološka opcija

Je električno ogrevanje za okolje boljše od plinskega?

Električno in plinsko ogrevanje imata svoje prednosti in slabosti, a če želite, da je okolje vaša prednostna naloga, je res samo ena izbira.

Plinski ogrevalni sistemi proizvajajo škodljive emisije ogljika, ki prispevajo k podnebnim spremembam in škodujejo okolju. Ker države po vsem svetu postavljajo cilje za zmanjšanje emisij in svojega ogljičnega odtisa, bo plin v prihodnjih letih verjetno zastarel. Električno ogrevanje pa oddaja veliko manj onesnaževalnih plinov ali škodljivih emisij ogljika, ki vplivajo na podnebje. Je čista in spoštljiva do okolja, zaradi česar je boljša izbira za tiste, ki se zavedajo vpliva, ki ga imajo na okolje.

Dobra novica je, da lahko zmanjšate svoj ogljični odtis z uporabo električne energije za ogrevanje vašega doma.

Ali je plinsko ogrevanje cenejše od električnega?

Čeprav je plin kljub vedno višjim cenam še vedno malce cenejši za vsakodnevno obratovanje, stroški namestitve, vzdrževanja in tekoči stroški pogosto povzročijo, da je električna energija cenejša možnost za učinkovito ogrevanje vašega doma. Upoštevati je treba tudi povprečno življenjsko dobo električnega centralnega ogrevanja, ki traja do 50 % dlje kot plinski kotli.

Električno ogrevanje je tudi 100 % učinkovito, kar pomeni, da bo vsa električna energija, ki jo plačate in porabite, pretvorjena v toploto, za razliko od plina. Tudi popolnoma nov, sodoben plinski kotel je učinkovit le 90 %, medtem ko je standardni električni radiator 100 % učinkovit pri pretvorbi 1 kWh toplote.

8 nasvetov za prihranek pri električnem ogrevanju

1. Zadržuje toploto zaradi dobre izolacije vrat in oken

Če želite prihraniti pri stroških električne energije, je eden najboljših načinov vzdrževanje notranje temperature. To dosežemo tako, da preprečimo, da bi prepih skozi vrata in okna, kar lahko vodi do nižjih mesečnih računov za ogrevanje. Morda se zdi, da slaba izolacija ne bo veliko vplivala na vašo porabo, vendar študije kažejo, da se do 25 % toplotne izgube zgodi zaradi slabe izolacije.

2. Zamenjajte svoje stare radiatorje in talno ogrevanje z energetsko varčnimi različicami

Ko gre za prihranek denarja, bodo električni ogrevalni sistemi na dolgi rok vedno na vrhu, zlasti ko gre za stroške namestitve in vzdrževanja. Kot okoljsko ozaveščeni posameznik, ki želi, da je svoj dom ogrevan z manjšim številom škodljivih emisij, ki se sproščajo v okolje. Prehod z ogrevanja na plin vam bo omogočil večji nadzor nad tem, koliko energije se v danem trenutku porabi, in zagotovil prednosti, kot je večja učinkovitost. To lahko pomaga zmanjšati stroške za lastnike stanovanj.

3. Uporabite termostat za večje mesečne prihranke

S termostatom lahko programirate temperaturo vašega doma na idealni ravni. To zagotavlja, da se bo toplota vklopila le, ko je potrebna, in ne zapravlja energije z zapravljanjem tople vode ali ustvarjanjem več, kot potrebujemo v vsakdanjem življenju.

4. Varčevanje z vzdrževanjem prave temperature

S povprečno temperaturo 21 stopinj lahko dosežemo popolno ravnovesje med učinkovito porabo in prijetno toploto. Poleg tega, da naš planet z odprtimi rokami pozdravlja vsako akcijo, ki spodbuja varčevanje z energijo in odgovorno rabo!

električno ali plinsko ogrevanje
Shema glavnih razlik med električnim in plinskim ogrevanjem (VIR 2)

5. Programirajte svoje ogrevalne sisteme s pametnega telefona

Za prihranek pri stroških ogrevanja je mogoče ogrevalne sisteme programirati neposredno iz samega izdelka. To vam omogoča uravnavanje toplote, ne da bi zapadli v pretirano porabo, kar zagotavlja visoko stopnjo učinkovitosti in prihrankov. Nekateri paneli imajo povezavo WiFi, kar omogoča, da jih programirate kadar koli in na mestu s pametnim telefonom ali tablico.

6. Nastavite različne temperature v prostorih vašega doma

S pravilnim izračunom ogrevanja in nadzorom panelov ali termostata lahko naredite še korak dlje pri varčevanju in postanete stroškovno učinkoviti. To se zgodi tako, da izklopimo temperaturo tistih naprav, ki jih v določenih časih ni treba vključiti, na primer, ko ni nikogar doma in se morda zdi očitno, vendar bodo takšna dejanja pripomogla k povečanju prihrankov v našem vsakdanjem življenju.

8. Zračite samo toliko, kolikor je potrebno, da ne izgubite temperature

Ko gre za obnavljanje zraka v vašem domu, ne puščajte oken odprtih več kot 10 minut. Okna, ki ostanejo odprta dlje časa, samo ohladijo vaš dom in zapravljajo denar, saj odvajajo nastalo toploto, kar povzroči zapravljanje denarja.

Za še več informacij o tem kako prihraniti, ko gre za električno ogrevanje, pokličite našega strokovnjaka.

 • VIR (1) Eurostat
 • VIR (2) Base 4