Grelni paneli [naraven, zdrav in varčen način ogrevanja]

Grelni paneli oz. IR paneli so sodoben sistem ogrevanja. Gre za infrardeče ogrevanje, ki je je naraven, zdrav in varčen način ogrevanja. Spozanajte vse o njihovem delovanju in njihovih prednostih.

Kaj pomeni infrardeče ogrevanje?

grelni panel

IR je kratica za infrardeče. Infrardeča svetloba je del nevidnega svetlobnega spektra in ima več podvrst. Nanaša se na eno od naravnih oblik prenosa toplote, ki vsak dan spremlja vse nas.

IR toplota prinaša številne pozitivne učinke na zdravje. IR tehnologije se ne uporabljajo samo za ogrevanje, ampak tudi v znanstvene, medicinske, terapevtske, varnostne, gospodinjske, industrijske in še druge namene, zato je tudi dobro raziskano področje. 

IR ogrevanje je zdrav način ogrevanja

Gretje z infrardečo energijo ni samo varno, temveč tudi blagodejno vpliva na človeško telo in zdravje. Žarki prodrejo v tkivo in tako telo enakomerno ogrevajo. Izboljša se prekrvavitev, aktivacija molekul in fizikalnih oz. biokemičnih procesov. Energija v telesu se drastično izboljša, zmanjšuje se stres, izboljša se krvni obtok…

Kako delujejo grelni paneli?

grelni paneli

Grelni paneli skoraj 100 % električne energije pretvorijo v toploto. Večino električne energije (blizu teoretičnega maksimuma) prenesejo v prostor preko ljudem in živalim najbolj naravne oblike toplote – dolge infrardeče (IR-C) valovne dolžine. Ostala toplota se prenese v predmete, s katerimi je IR panel v stiku. Predmeti absorbirajo energijo infrardečih valov in jo oddajajo nazaj v obliki toplote, ki se prenese deloma v zrak, deloma na predmete in deloma preko IR-C toplotnega valovanja nazaj v okolico.

Torej IR valovi ne ogrevajo zraka kot običajni, konvekcijski ogrevalni sistemi, temveč ogrevajo predvsem stvari v svoji neposredni bližini – tla, stene, predmete, tekočino in živa bitja, ki na naraven in zdrav način oddajajo toploto v okolico in enakomerno segrejejo prostor in zrak v njem.

Kako se grelni paneli razlikujejo od drugih sistemov ogravanja?

IR ogrevanje je v primerjavi s konvekcijo bolj naraven in zdrav način ogrevanja. Naraven, ker posnema naravni krog ogrevanja, in zdrav, ker prihaja do manj vrtinčenja zraka in se ohranja primerna vlažnost zraka. Na delovanje IR ogrevanja vplivajo torej tudi lastnosti snovi v prostoru. Takšen način ogrevanja preprečuje nastanek vlage, vsako sobo pa je možno ogrevati v različni temperaturi.

V primerjavi z drugimi energenti je ogrevanje z IR paneli najcenejše ogrevanjez majhno porabo energije. V nasprotju z drugimi ogrevalnimi sistemi IR-paneli ne segrevajo zrakatemveč le stene, predmete in ljudi okoli njih.

Grelni paneli in poraba električne energije

IR paneli veljajo za varčne potrošnike električne energije. Popolnoma točnega izračuna za vnaprej žal ni mogoče izračunati, saj je poraba odvisna od velikega števila dejavnikov:

 • izolacija prostora,
 • kvaliteta oken,
 • koliko je zunanjih sten
 • ali se sosednji prostori ogrevajo,
 • višina stropa,
 • kolikšno temperaturo želimo v prostoru, itd.

Primer porabe grelnega panela:

Ena 1000W infrardeča grelna plošča porabi 1 kW električne energije na uro. Cena električne energije je odvisna od ponudnika električne energije, ki si ga izberemo. Cene se gibljejo nekje od 8 centov do 12 centov za en porabljen kilovat na uro. Če vzamemo povprečje 10 centov na uro in upoštevamo, da so IR paneli v mrzlih dneh prižgani približno pet do šest ur dnevno, lahko izračunamo, da porabi približno 60 centov na dan. V enem mesecu je torej poraba enega tisočvatnega grelnega panela med 15 in 20 evri. To je okviren izračun, v večini primerov je strošek še nižji.

Kakšne prednosti prinašajo grelni paneli:

 • Ena pozitivnih lastnosti ogrevanja z grelnimi paneli je gotovo cenovna ugodnost.
 • Prihranili boste tudi pri stroških montaže, saj panele lahko, če se tako odločite, montirate tudi sami.
 • Grelni paneli se ponašajo s številnimi pozitivnimi vplivi na naš organizem – kot so npr. krepitev srca, ožilja in imunskega sistema, pospešitev krvnega obtoka, lajšanje različnih tipov bolečin ter pomoč pri premagovanju utrujenosti. Dobro pa vplivajo tudi na naše psihično počutje, hitrejše celjenje ran in pomagajo pri prehladnih obolenjih.
 • Poleg tega grelni paneli nudijo možnost, da lahko z njimi opremite in grejete vsak prostor posamično.
 • Za montažo in vzpostavitev takšnega grelnega sistema ne potrebujete predhodno urejene projektne dokumentacije, kot je v praksi pri navadnem centralnem ogrevanju, prav tako ne dimnika ali kurilnice.
 • Ker se največkrat uporabljajo za stropno ali stensko ogrevanje, zavzamejo zelo malo prostora.
 • Tiho delovanje: Grelni panel je v svojem delovanju izredno tih, saj za ogrevanje ne uporablja ventilatorja, ampak oddaja samo svetlobo. Je odlična rešitev za ogrevanje prostorov, kjer želimo mir. Tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote
 • Prostorsko niso omejeni, kar pomeni, da se jih lahko uporablja tako v stanovanjih, stanovanjskih hišah in pisarnah, kakor tudi v šotorih, prikolicah itd., ker pa so poleg vsega tudi premični, jih po končani uporabi brez težav prenesete na drugo lokacijo.
 • IR paneli ne izsušujejo prostorov in zidov: Grelni paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni.
 • Sodoben dizajn: Grelni paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore in kopalnice, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo. Pritdijo se lahko na različne podlage in so vsestransko uporabni. Izjemno priljubljeni IR panel za kopalnico je v obliki ogledala, ki ima poleg ogrevanja tudi funkcijo ogledala. Hkrati preprečuje tudi rosenje ogledala ob tuširanju v kopalnici.

Za katere prostore so primerni grelni paneli?

Grelni paneli so primerni za ogrevanje novejših hiš. Pri obstoječih objektih pa so grelni paneli idealni za lastnike večjih hiš, ki čez celotno zimo ne želijo ogrevati vseh prostorov, še posebno za starejše ljudi in invalide. Izredno uporabni so grelni paneli tudi za kopalnice – več o tem izveste v našem članku >IR paneli za kopalnice <<.

grelni paneli za kopalnico

Zelo priporočljivi so za ogrevanje v rastlinjakih, saj omogoča idealno mikroklimo za vegetacijo in s tem povečanje pridelka.

Idealno je tudi za terase, predvsem z izbranimi grelnimi paneli, ki omogočajo t.i. pulzno širinsko modulacijo in časovno krmiljenje. To pomeni, da na podlagi razmer lahko v prostoru prilagajamo moč in jakost IR svetlobe. IR ogrevanje je idealno za poslovne prostore in predvsem neizolirana skladišča z visokimi stropi, kjer se lokalno in časovno omeji čas ogrevanja.

Vas zanima ali so grelni paneli za vaše prostore primerna rešitev? Svetujemo vam pri izbiri najboljše rešitve ogrevanja za vaš prostor. Kontaktirajte nas.