Kaj izbrati – hlajenje s toplotno črpalko ali klimatsko napravo?

Počasi se bližajo topli dnevi in z njimi tudi razgreti in zatohli prostori. Če ste ravno v fazi, ko ste se odločili, da boste namestili ali zamenjali sistem za ohlajanje vašega prostora, imate najbrž veliko vprašanj. Najbolj pomembno vprašanje, ki se vam poraja, je najbrž – kateri sistem oz. izdelek izbrati? Seveda veste, da so klimatske naprave najbolj primerne za klimatizacijo, pa vendar veste, da je tudi hlajenje s toplotno črpalko odlična alternativa. Še posebej črpalka pride v poštev, če jo že imate nameščeno v vašem domu.

Kaj torej izbrati, za kateri sistem se odločiti? V tem prispevku bomo primerjali nekaj osnovnih karakteristik, na podlagi katerih se boste lahko lažje odločili. Naj na tem mestu tudi poudarimo, da ima vsako gospodinjstvo svoje lastne specifike in potrebe, kar pomeni, da ni samo ena izbira prava za vse. Pa poglejmo, kako sistema delujeta, koliko staneta in kakšna je njuna energetska učinkovitost.

daljinsko-upravljanje

Primerjava toplotne črpalke s klimatsko napravo

Preden se boste sploh začeli odločati, kateri sistem bi bil bolj primeren za vaše prostore, morate vedeti, kako vsak od njih deluje. Obstaja veliko napačnih predstav predvsem okoli delovanja klimatskih naprav. Mnogi napačno verjamejo, da klime ustvarjajo nekakšen hlad, ki ohladi zrak. To je verjetno zato, ker po drugi strani peči ustvarijo in oddajajo toploto, da ogrejejo dom.

V resnici klimatska naprava ne ustvarja hladu, ki bi ohladila zrak. Njen proces je preprostejši od tega – klima zgolj premakne toploto od enega območja do drugega.

hlajenje-s-toplotno-crpalko-inforgrafika
Infografika primerjave delovanja toplotne črpalke in klimatske naprave (VIR 1)

Kako torej klimatska naprava premakne toploto?

Če poenostavimo – toplemu zraku, ki kroži v vašem domu, klima zraku odvzame nekaj toplote in ga preko hladilnega sredstva odvaja ven iz prostora.

Vse klimatske naprave torej zgolj premikajo toploto iz notranjosti doma navzven in s tem ohladijo vaš dom. Ne proizvajajo nobenega hladu, ledu ali ekstremnih temperaturnih razmer.

Zdaj, ko veste, kako deluje klimatska naprava, vam zaupamo skrivnost – toplotna črpalka deluje na enak način, ko hladi! Prav tako premika toploto iz notranjosti vašega doma zunaj hiše.

popravljanje-klime

Ko gre za hlajenje, vse toplotne črpalke in klimatske naprave uporabljajo isti postopek za doseganje hladnejših temperatur, ki jih poleti potrebujete v zaprtih prostorih.

Razlike med toplotno črpalko in klimatsko napravo

Ne glede na to, da hladijo po istem postopku, pa vseeno med sistemoma obstaja kar nekaj razlik.

Ogrevanje

Tudi klimatska naprava lahko ogreva vaš prostor, a je veliko bolj neučinkovita kot toplotna črpalka. Problemov ogrevanja s klimo je namreč lahko kar nekaj:

  • ogrevanje s klimo ni centralno, kar pomeni, da boste zelo težko ogreli vse prostore z eno klimo
  • če želite ogreti celo stanovanje boste po vsej verjetnosti morali namestiti klimo v vsak prostor, ki ga želite ogreti oz. morate puščati odprta vrata, da se segrejejo sosednji prostori
  • več klimatskih naprav, več stroškov za elektriko in vzdrževanje
  • niso vse klime toliko močne, da bi lahko grele pri nizkih temperaturah, kar pomeni velik strošek za nakup večjih in boljših klim za klimatizacijo

Za razliko od klimatske naprave je torej toplotna črpalka zasnovana in namenjena prav ogrevanju in ogreva centralno,

Za razliko od klimatske naprave je torej toplotna črpalka zasnovana in namenjena prav ogrevanju in ogreva centralno, hlajenje s toplotno črpalko pa nič ne zaostaja.

S toplotno črpalko imate torej dva sistema v enem – tako lahko vaše potrebe po ogrevanju in hlajenju združite v eni namestitvi.

toplotna-crpalka

Če iščete samo en sistem, je odgovor enostaven – toplotna črpalka zmaga in poleti ne bo nič slabše hladila.

Energetska učinkovitost

Ko izbiramo takšne in podobne sisteme ne moremo mimo stroškov. Najbolj nas zanima energetska učinkovitost obeh sistemov. Bolj ko je energetsko učinkovit vaš sistem, manj porabi energije, kar posledično pomeni nižje stroške oz. nižje račune za elektriko.

Klimatske naprave in toplotne črpalke merijo učinkovitost z uporabo SEER, ki pomeni sezonsko energetsko razmerje učinkovitosti. Klimatska naprava v primerjavi z toplotno črpalko pri isti stopnji SEER v idealnih pogojih potrebuje enake količine energije za hlajenje.

Klimatske naprave pa naletijo na težave, ko so zunanje temperature izjemno visoke. Klimatske naprave so namreč zasnovane tako, da ustrezno ohladijo vaš dom, ko je razlika v notranji in zunanji temperaturi največ 20 stopinj. Poleti pa se lahko temperature povzpnejo nad to točko. Ko se to zgodi, vaša klimatska naprava ne more ohlajevati tako učinkovito.

Toplotne črpalke po drugi strani nimajo težav z visokimi zunanjimi temperaturami. Omogočajo enako učinkovitost hlajenja, ne glede na to, ali je temperaturna razlika med zaprtimi in odprtimi prostori majhna ali velika.

V idealnih pogojih je torej eneregetska učnikovost hlajenja obeh sistemov približno enaka.

Cena – investicija in tekoči stroški

Ni skrivnost, da je cena pomemben dejavnik, ko se odločate med toplotno črpalko in klimatsko napravo. Poglejmo, kakšne stroške lahko pričakujete.

Klimatske naprave so ugodne in ne zahtevajo večje investicije, lahko pa se pozna pri računu za elektriko, ki je po navadi malce višji.

klima-poraba
Okvirni prikaz porabe stroškov različno močnih klimatskih naprav (VIR 2)

Cena toplotnih črpalk je lahko precej različna, sa je odvisna od številnih dejavnikov. Upoštevati morate:

  • vrsto toplotne črpalke (zrak-voda, zemlja-voda, voda-voda itd …)
  • moč toplotne črpalke (9, 11, 14 … kWh)
  • ali je montaža oz. namestitev vključena v ceno

Običajno se cene toplotnih črpalk začnejo pri cca 5.000 € in nadaljujejo vse do 10.000 € ali več. Naj na tem mestu poudarimo, da je vedno možno pridobiti subvencijo ali kredit EKO sklada, ki ceno lahko kar precej zniža.

Tekoči stroški so tisti, zaradi katerih je investicija na koncu lahko smiselna. V enem letu lahko tako za ogrevanje (prostorov in saniterna vode) prihranite tudi polovice dosedanjega računa.

Sklep

Odločitev o nakupu sistema za klimatizacijo se torej razlikuje od gospodinjstva do gospodinjstva, na podlagi zgornjih dejavnikov. Kar je ustrezno za vas, morda ne ustreza potrebam vaših sosedov. Pretehtati boste morali vse pomembne dejavnike in se šele potem odločite. Vsekakor je tudi hlajenje s toplotno črpalko zelo pametna izbira.

Za vsa vprašanja in dvome smo vam na voljo Panheat specialisti, ki vam bomo tudi pomagali pri vaši izbiri. Naši strokovnjaki vam bodo predstavili vse možnosti, ki vam bodo pomagale razumeti, kaj je na voljo, in kakšna je pametna odločitev glede na vaše potrebe in proračun.

Kontaktirajte nas še danes!

  • VIR (1) Washington Energy
  • VIR (2) Cleveland Harbor