Hlajenje z rekuperacijo – miti in resnice

Hlajenje z rekuperacijo je izvedljivo v omejenem obsegu, saj rekuperator praviloma dovajan zrak v prostor segreva. Sistem kot tak torej ni primeren za aktivno hlajenje. Lahko pa prostor ohlajujemo preko obvoda (večkrat boste slišali ali prebrali tudi »bypass«) toplotnega izmenjevalca na rekuperatorju in tako vsaj malo omilimo posledice poletne sončne pripeke. Pogoj za to sta dober izolativni ovoj stanovanja oziroma hiše in senčila na oknih.

Hlajenje s prezračevalnim sistemom le v omejenem obsegu

Poletna pripeka dvigne temperature v stanovanju krepko nad dvajset stopinj, na predelih z velikimi zasteklitvami ali v mansardah še višje. Zato energetski svetovalci radi ponavljajo mantro, da sta za preprečitev pregrevanja objekta najbolj pomembna njegova toplotna izolacija in zunanja senčila na oknih. To je prvi pogoj, da bo bivalno počutje v objektu nadvse prijetno, a kljub temu visokih temperatur v hiši ne moremo popolnoma izključiti. Tisti, ki imate vgrajen rekuperator, se ob tem zagotovo vprašate, mar ne bi bilo mogoče tudi hlajenje z rekuperacijo? Če slednji zrak segreva, zakaj ga ne bi poleti še ohlajal? Mogoče na prvi pogled zveni preprosto, a ni tako. Hlajenje z rekuperatorjem je mogoče le v omejenem obsegu.

Hlajenje z rekuperacijo
Poletna pripeka dvigne temperature v stanovanju krepko nad dvajset stopinj, na predelih z velikimi zasteklitvami ali v mansardah še višje.

Obvod ali bypass omogoča hlajenje z rekuperacijo

Kupci sistemov prezračevanja z rekuperacijo pričakujejo učinek omenjenega sistema tudi poleti, ko si namesto toplote želimo osvežilen hlad. Strokovnjaki vas bodo ob takšni ideji kaj hitro prizemljili, da sistem prezračevanja z rekuperacijo ni prvenstveno namenjen hlajenju prostorov. Lahko pa poleti izkoristimo obvod toplotnega izmenjevalca (večkrat boste zasledili izraz “bypass”) na rekuperatorju, s čimer v prostor ne bomo več dovajali toplotno obdelanega zraka. To pride v poštev ponoči, ko zunanje temperature navadno padejo pod dvajset stopinj. Hlad poletne noči lahko tako do jutranjih ur, ko se bo živo srebro ponovno dvignilo, vpihavamo v prostore.

Zaradi hlajenja z rekuperacijo bo raba klimatske naprave manjša

Slaba plat tovrstnega ohlajevanja je ta, da je ohlajevalna moč zraka, ki pripotuje iz zunanjosti v prostor mimo toplotnega izmenjevalca, majhna, saj se nekaj njegove moči izgubi že v ceveh – še preden pride do izpuha v prostor. Z »bypassom« stanovanja ali hiše ne moremo ohladiti, saj je volumen (moč) rekuperatorja izdelan za namen prezračevanja (zamenjavo izdihanega zraka) in ne za hlajenje.
Razlog zakaj hlajenje s prezračevalnim sistemom rekuperacije ni zelo učinkovito, ni v njeni tehnologiji, ampak v naravi zraka in energije (toplote/hladu), ki je nosi. Zrak je namreč slab prevodnik toplote, zato je treba v prostor, če ga želimo ohlajati z zrakom, dovajati ogromno zraka. Rekuperator običajno zagotavlja 0,5 enote menjave zraka na uro, da zagotovi kakovost svežega zraka. Če pa bi želeli ta isti prostor učinkovito ohladiti, bi morali na uro zamenjati 2 enoti zraka, kar je skoraj štirikrat več od standardnih pretokov zraka rekuperatorjev.

Če bi se želeli učinkovito hladiti z rekuperatorjem, bi potrebovali zelo velik dovod (volumen) zraka, kar bi v praksi zahtevalo industrijsko rekuperacijsko enoto, z njo vred pa večje in izolirane kanale, večje dušilce zvoka … Torej nekaj, kar v domačih razmerah praktično ni izvedljivo in zagotovo ni stroškovno učinkovito! Eden od namenov rekuperacije je prav zmanjšanje porabe energije, zato je pretvarjanje v neučinkovit orjaški hladilni sistem nesmiselno.

Princip delovanja hlajenja z rekuperacijo (VIR 1)

Toplote, ki se je poleti »zajedla« v stene prostora, tako ne boste mogli popolnoma izpodriniti s klasičnim prezračevanjem (rekuperatorjem). Še vedno bo občutek toplote, vsekakor pa bo manjši, kot če ne bi imeli rekuperacije. To pa pomeni, da bo posledično raba klime za stanovanje manjša, saj klimi ne bo potrebno zniževati tako visokih temperatur.

Pa sodobna hiša sploh potrebuje aktivno hlajenje?

Ob problematiki ohlajanja hiše hitro trčimo ob vprašanje, ali sodobna hiša sploh potrebuje aktivno hlajenje? Sodobna, dobro izolirana hiša, sploh ne potrebuje aktivnega hlajenja, kot je klimatska naprava. Še več – v pasivni hiši je klima na neki način prepovedana, saj zaradi porabe električne energije hiša kaj hitro izgubi naziv »pasivna«, ki ne potrebuje aktivnega grelnega ali hladilnega sistema.

Kje bi se torej lahko uporabili hlajenje z rekuperacijo?

V nekaterih primerih bi lahko vendarle uporabili ohlajanje prostorov z rekuperacijo:

  • – v primeru, ko imate dobro energetsko zasnovano zgradbo, kot je na primer pasivna hiša, kar v praksi pomeni zelo majhno tveganje pregrevanja.
  • – v primeru manjše nepremičnine z le nekaj prostori, kjer lahko enoconsko hlajenje zadosti različnim potrebam po hlajenju. (vir1)


Alternativa: odpiranje oken

Če se poleti vaše stanovanje ali hiša spremeni v razbeljeno peč, vam torej rekuperacija ne bo pomagala, klima pa samo začasno – dokler bo delovala. Energetski svetovalci imajo v rokavu popolnoma preprost nasvet, kako se ubraniti nevzdržnega stanja. Priporočajo tisto, kar so poznali že naši dedje in je najbolj enostavno ter najcenejše: odpiranje oken. V večernih urah odpremo okna v hiši v več etažah in na različnih straneh neba. V prostore bo vdrl hladen nočni zrak, ki se bo zajedel v vse pore pohištva in zidov. Zrak bo zaradi vzgona sam krožil in se dvigal. Ko se bo zjutraj začelo ozračje ponovno ogrevati, okna zaprite in na izpostavljenih mestih spustite ruleta, da bo hlad čim dlje ostal v prostoru. Verjetno ob tem ni potrebno posebej poudarjati, da je dober toplotni ovoj stavbe ključnega pomena.

Seveda pa ob tem velja opozorilo, da tehniko z odpiranji oken izvajate samo tam, kjer ste prepričani o varnosti takega početja. Noč namreč ne prinese samo komarjev, ampak tudi nepridiprave…

Hlajenje z rekuperacijo

Povzetek o ohlajanju stanovanja z rekuperacijo

  • mogoče je, a z rekuperacijo prostora ne boste ohladili kot s klimo
  • če boste rekuperacijo uporabljali v kombinaciji s klimo, bo strošek klime nižji
  • obstajajo veliki industrijski rekuperatorji, ki zmorejo hladiti prostore, a so energetsko zelo potratni in prostorsko neprimerni za individualne bivalne enote
  • sistem je primeren za pasivne hiše, ki nimajo visokih temperaturnih nihajev

Za poletno znižanje temperature v hiši uporabite nočno prezračevanje, a bodite pozorni na nepovabljene goste

  • Vir (1): Green BS
  • VIR (2) Wikipedia