Kdaj infra panelno ogrevanje ni zares IR ogrevanje oz. kako prepoznati „lažne“ IR panele

Nikoli ni prijetno poudarjati slabosti drugih izdelkov in pri Panheatu poskušamo ostati osredotočeni na pozitivne.

Toda včasih moramo, kot bi rekli naši dedki in babice, udariti z roko po mizi in opozoriti na „infrardeče grelnike“, ki to pravzaprav niso.

Da, verjeli ali ne, številni proizvajalci danes panele označujejo kot infrardeče. Čeprav to pravzaprav niso. Kaj torej mislimo, ko rečemo “lažno infra panelno ogrevanje” ali „lažni IR paneli“?

Pravi oz. lažni IR paneli

“Lažni infrardeči paneli” so v resnici konvekcijski grelniki, ki trdijo, da so infrardeči. To je približno bolj preprosto, kot si mislite. Če ima panel, ki ga gledate, rešetko za pretok zraka, ventilator in grelni element, je to konvekcijski grelnik in pika. Kako se zrak segreje, je vseeno – ali gre za kvarčno sijalko, keramično-bakreni hibrid ali kovinsko tuljavo. Vroče komponente segrejejo zrak v enoti, nato pa ta segret zrak skozi rešetko vstopi v prostor. Lahko se sicer sprosti nekaj infrardečega sevanja, a to se zgodi v tako malem obsegu, da ni omembe vredno.

konvekcijski grelnik
Če ima panel rešetke, ne gre za IR ogrevanje

Tega se zavedajo tudi proizvajalci teh lažnih infrardečih ogrevalnih sistemov. Zato govorijo o ventilatorji v svojih enotah in o tem, kako dobri so. Eno od takih lažnih infrardečih spletnih mest npr. govori o njihovem “ventilatorju s krogličnimi ležaji”. Ta naj bi bil zasnovan kot “najtišji in najbolj vzdržljiv” na trgu. “Zasnovan je za premikanje največje možne količine zraka z najmanjšo količino hrupa.” Hm, to nam zagotovo zveni kot konvekcijski grelnik!

Dejstvo je, da infrardeče ogrevanje deluje kot vsak drugo elektromagnetno valovanje – v ravni liniji od vira.

Luči recimo montiramo na strop zato, ker lahko svetloba (elektromagnetno valovanje z nekoliko krajšo valovno dolžino od infrardeče) brez blokade doseže vse kotičke v prostoru.

Iz istega razloga priporočamo namestitev naših infrardečih panelov na strop – dosežejo lahko ves prostor. Opazili boste, da prodajna mesta za lažno infra panelno ogrevanje običajno prikazujejo svoje enote na mestu namestitve standardnega stenskega grelnika.

svetloba
Primer ki lepo kaže, kako blizu vidne svetlobe se nahaja IR svetloba (VIR 1)

Nepreverjene trditve

Ko že govorimo o lažnem IR ogrevanju, se nam zdi na mestu, da vas opozorimo tudi na mnoge napačne trditve, ki jih zagotavljajo številni proizvajalci infrardečih ogrevalnih sistemov. Žal so med njimi tudi tisti, ki dejansko prodajajo IR ogrevanje. Poglejmo par primerov, ki smo jih v zadnjih letih zasledili na številnih oglasih.

Infrardeči žarki povzročijo, da se “… toksini spustijo v krvni obtok in se izločijo z znojem, blatom in urinom.” Naša iskanja podatkovnih baz medicinskih raziskav, kot je PubMed, ne najdejo ničesar, kar bi podprlo te trditve, niti njihovi zagovorniki ne ponujajo nobenega takega dokaza ali podkrepljene razlage.

“Dolgovalovni žarki spodbujajo bioprocese, kot sta povečana presnova in krvni obtok” – naš metabolizem in krvni obtok se povečata, ko nam je topleje, v primerjavi z mrzlimi. Temeljit pregled medicinskih raziskovalnih spet člankov ne najde ničesar, kar bi podpiralo to idejo.

Prikazovati več moči, kot je mogoče – ta je nekoliko redkejši, vendar ga vidimo. Če podjetje ni našlo načina, kako narediti energijo iz nič, lažejo. Če je to resnica, bi morali prejeti Nobelovo nagrado za kljubovanje fizikalnim zakonom!

Če torej pustimo ob strani zgoraj navedene divje trditve, menimo, da se je bolje osredotočiti na to, kar vemo, da infrardeča sevalna toplota v resnici naredi.

Kakšni so torej paneli, ki zares oddajajo infrardeče sevanje?

Pravi infrardeči paneli bodo imeli velike površine, ki se segrejejo in oddajajo infrardeče žarke, ali pa imajo nekakšno zbiralno posodo (npr. parabolični grelniki). Infrardeča toplota v območju 6-15 mikronov je še posebej dobra za prenos toplote na ljudi, saj nas na tej ravni dovolj intenzivno doseže, vendar ne toliko, da bi bila škodljiva. Poleg tega človeško tkivo učinkovito absorbira energijo v tem območju spektra.

Pridobivanje toplote iz infrardečega ali konvekcijskega vira je bolj podobno našemu naravnemu zunanjemu okolju! To je verjetno velik del razloga, zakaj se počutite najbolj udobno, ko dobivate toploto iz teh dveh virov – to je bolj podobno okolju, v katerem smo se razvili. In če se počutimo bolj udobno, je to že velik uspeh.

Če preidemo od povezave med toploto in človekom k skrbi glede učinkovitosti, obstajajo dobri razlogi, zakaj je infrardeča frekvenca učinkovitejša od sistemov, ki temeljijo na konvekciji. To je predvsem zato, ker segrevate ljudi in predmete v prostoru, ne zraka, s čimer zmanjšate izgubo toplote skozi ovoj stavbe. Prav tako je zelo primeren za consko ogrevanje, saj sta njegova lokalizirana namestitev in hiter odzivni čas zelo učinkovita v conski konfiguraciji. Toplota je bolj enakomerno porazdeljena in ni izgub zaradi morebitnih ločenih delov.

ir vs konvekcijsko
Lep prikaz delovanja obeh vrst ogrevanja (VIR 2)

Ena od drugih odličnih lastnosti infrardečega ogrevanja je dejstvo, da se ne zanaša na premikanje zraka. Posledično sledi nekaj velikih koristi. Infrardeči sistemi ne premikajo zraka skozi umazane kanale, kar pomaga pri kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Ni zvoka iz ventilatorja ali premikajočega se zraka, kar ustvarja tišje okolje. In ker ne poskušate segreti zraka, dobite učinke segrevanja veliko hitreje kot s konvekcijsko toploto – ker se panel v nekaj minutah segreje na delovno temperaturo, vam bo hitreje toplo!

Kaj pa morebitne slabosti IR ogrevanja?

Kot večina tehnologij ima tudi infra panelno ogrevanje nekaj slabosti. Njen vpliv na okolje je povezan s tem, od kod dobite elektriko. Težava zna biti tudi, če so na poti od panelov do cilja ogrevanja ovire. A če odvzamemo te slabosti, je precej enostavno razumeti, zakaj smo navdušeni nad infrardečo toploto – ima precej več prednosti! In vsak, ki je imel priložnost preživeti čas v prostoru, ogrevanem z infrardečimi paneli, bo potrdil, kako fantastična sta kakovost in občutek toplote.

Kljub temu se trudimo, da izdelke naše IR tehnologije ohranjamo kredibilne, ker so neumne in nedokazane trditve lahko škodljive za našo industrijo. Nihče ne bi rad izvedel, da so mu lagali in podjetja, ki širijo napačne informacije o infrardečem ogrevanju, na koncu škodijo celotni industriji. Z napačnimi trditvami se namreč vzbuja dvom o resničnosti dejanskih koristi.

Tudi pri Panheatu se zavedamo, da nepodkrepljene trditve ne koristijo, zato ste pri nas lahko mirni. Zagotavljamo realne podatke in kredibilne storitve, ki bodo poskrbele, da bo vaše infra panelono ogrevanje najboljša izkušnja do sedaj. Pokličite nas (030 707 177) še danes!

  • VIR (1) Stonelock
  • VIR (2) Jigsaw