Kaj boljša izbira za način ogrevanja – IR grelni paneli ali toplotna črpalka?

O toplotnih črpalkah se zadnja leta precej govori in piše, saj ob pravilni namestitvi predstavljajo neverjetno učinkovit in zaradi vse večjega prehoda na zeleno energijo, sodoben način ogrevanja vašega doma. Vendar pa niso edina možnost in za veliko domov bi bili lahko IR grelni paneli veliko bolj praktična izbira.

Zakaj so toplotne črpalke odlične?

Toplotne črpalke lahko prinesejo v vaš dom ogromno prednosti. So veliko varnejše od klasičnih sistemov, npr. peči na drva in lahko močno zmanjšajo vaše emisije ogljika zaradi učinkovite stopnje pretvorbe energije v toploto.

To vodi tudi do tega, da so v primerjavi s klasičnim ogrevanjem, npr. konvekcijskim, veliko cenejši za delovanje. To je danes pomembna točka, ko cene elektrike strmo naraščajo.

toplotna-črpalka

Če si lahko privoščite stroške nadgradnje na toplotno črpalko, je vsekakor vredno razmisliti. Če kupujete novogradnjo, vsekakor razmislite o namestiti toplotne črpalke ali se odločite za objekt, ki že ima nameščeno toplotno črpalko.

Če pa si nadgradnje ne morete privoščiti ali to ni praktična možnost v vašem trenutnem domu, imajo IR grelni paneli številne prednosti. Zaradi le-teh so odlična alternativna izbira.

V nadaljevanju jih preverimo kar nekaj.

Stroškovna učinkovitost

Prenova starejšega doma z namestitvijo toplotne črpalke, zlasti takega s slabšo izolacijo, je lahko težka odločitev. Toplotna črpalka vas lahko stane kar precej, kar je za mnoge lahko nedosegljivo. Tudi v primeru, ko izpolnjujejo pogoje za nepovratna sredstva.

Nasprotno pa so tudi najdražji IR grelni paneli veliko bolj dostopni povprečnemu človeku, saj jih lahko kupite že od 50 € dalje. Seveda boste za vaš dom skoraj verjetno potrebovali več kot en panel. A še vedno bo to veliko ceneje kot toplotna črpalka.

Več o cenah IR panelov si lahko preberete na spletnem portalu Omisli.si (1), kjer boste med top preverjenimi in najbolj pogosto izbranimi ponudniki našli tudi naše podjetje, Panheat.

Denar, ki ga prihranite pri izbiri panelov, pa po drugi strani lahko uporabite za izboljšanje ogrevanja vašega doma na drugih področjih. Na primer z zagotavljanjem ustrezne izolacije vašega doma. Lahko pa vlagate v obnovljive vire energije, kot so sončni paneli, ki vam bodo dolgoročno pomagali prihraniti kar zajeten kupček denarja.

IR grelni paneli

A vendar, če bi za ogrevanje celotnega doma uporabljali IR grelne panele, bi to lahko hitro postalo precej drago. Enako kot če bi uporabljali bolj tradicionalni konvekcijski grelnik prostora tudi v prostorih, ki jih ne uporabljate. IR ogrevanje segreva predmete, ne zraka, zato je najučinkovitejše, ko ste v prostoru, medtem ko paneli delujejo.

Če torej želite prihraniti, uporabite infra panele za ustvarjanje različnih temperaturnih območij, ki jih vklopite neodvisno drug od drugega, samo takrat, ko jih potrebujete. Toplotne črpalke so boljše za bolj splošno ogrevanje doma, medtem ko so IR paneli fantastični, če se uporabljajo za posebne namene ali prostore.

Namestitev

Namestitev toplotne črpalke je zelo dolgotrajen in drag postopek ter bo zagotovo zahteval več specializiranih strokovnjakov . To ni delo, ki bi ga lahko opravili sami.

Vendar pa boste na koncu tega procesa imeli zmogljiv in učinkovit sistem, ki lahko ogreje vašo celotno hišo in poleti celo zagotovi klimatsko napravo. Čeprav gre torej za zelo veliko naložbo v času in denarju, so končni rezultati vredni.

IR paneli so veliko enostavnejši za namestitev. Potrebna je zgolj priključitev in že začnejo proizvajati toploto! Na steno jih lahko namestite na skoraj enak način, kot bi obesili sliko. Starega ogrevalnega sistema vam ne bo treba odstraniti, zlahka soobstajajo z drugimi sistemi.

stekleni paneli

Pravzaprav bodo z veseljem sobivali tudi s toplotno črpalko. Če jo boste enkrat v prihodnosti želeli namestiti, IR paneli torej ne bodo prav nič motili.

Če želite, lahko naredite dodaten korak in jih priključite na električno omrežje, čeprav bo za to potreben usposobljen električar. Ta korak pa je povsem neobvezen in je pogosteje stvar osebnih želja.

Vzdrževanje

Toplotne črpalke niso tako preprosto skonstruirane in zanje je treba ustrezno skrbeti. S tem zagotovimo, da so varne in delujejo z največjo učinkovitostjo. Imajo veliko gibljivih delov, kar povzroči obrabo.

So veliko bolj trpežne od tradicionalnih sistemov zgorevanja, vendar še vedno obstaja možnost občasnih težav v njihovi 50-letni življenjski dobi, zato bodo potrebovale vzdrževanje in servisiranje.

IR grelniki ne potrebujejo popolnoma nič vzdrževanja, ko so priključeni, razen občasnega brisanja, da odstranite prah iz površine. Pričakovana življenjska doba je približno 30 let in jih je mogoče popolnoma reciklirati in enostavno zamenjati, ko prenehajo delovati.

Če kombinirate toplotno črpalko z IR ogrevalnim sistemom, ste lahko mirni, saj veste, da če gre kaj narobe, imate učinkovit rezervni način ogrevanja vedno pripravljen.

Slog

Na splošno je to precej zanemarljiva točka, vendar je vseeno pomembno vedeti!

Toplotne črpalke so fantastično učinkovit način ogrevanja, vendar so precej hrupne in ne posebej lepega videza. IR grelni paneli, nasprotno, delujejo popolnoma tiho. So neverjetno tanki in zelo diskretni – veliko ljudi se sploh ne zaveda, da gre za grelnike, dokler jim na to ne opozorijo!

paneli ogledala

IR panele lahko uporabite tudi zato, da izrazite vaš edinstven slog – izbirate lahko med različnimi modeli. Od panelov s fotografijami in grafikami do tiska po meri, na katerih so lahko natisnjena umetniška dela. Od elegantnih in umirjenih steklenih panelov do subtilnih panelov ogledal – možnosti oblikovanja so praktično neskončne!

Povzetek

Toplotne črpalke so kot rečeno odlična in nezgrešena okolju prijazna možnost ogrevanja za številne domove – zlasti v novogradnjah, ki so zasnovane tako, da jih v celoti izkoristijo že od samega začetka. Omeniti velja tudi, da IR ogrevanja ni mogoče uporabiti za pripravo tople vode, zato ga je treba vedno uporabljati v povezavi z drugim sistemom.

Če pa si ne morete privoščiti naknadne vgradnje, to še ne pomeni, da bi morali ostati brez učinkovitega zelenega ogrevanja!

IR paneli ponujajo odlično alternativo, kar vam omogoča, da pripravite svoj dom za prihodnost in uživate v zeleni energiji za manj denarja! Zaradi nizke cene jih lahko preprosto kombinirate z drugimi izboljšavami doma, kar ustvarja resnično okolju prijazen dom. Odlično sobivajo tudi s toplotnimi črpalkami, tako da ni nujno, da je odločitev ali/ali, uporabite lahko oboje!

Želite izvedeti več? Pokličite našo ekipo še danes na 030 707 177 ali nam pošljite e-pošto na info@panheat.si.

Za navdih si lahko ogledate tudi našo stran na Facebooku, kjer redno objavljamo novice in informacije o infrardečem ogrevanju in IR panelih.

VIR (1) Omisli.si