Ali so IR grelni paneli varni za uporabo?

Infrardeče ogrevanje je neverjetno učinkovito in v večini primerov so IR grelni paneli zelo stroškovno ugodni. Precej smo že pisali o njihovih lastnostih, prednostih, karakteristikah in glede na izkušnje tudi opažamo, da se ljudje vse pogosto za njih odločajo.

Pa vendar se pojavlja kar nekaj vprašanj, povezanih z varnostjo panelov – je infrardeče sevanje varno, lahko pride do požara, kako vplivajo na zdravje in podobno. Torej, ali so varni?

Kratek odgovor je da – IR grelni paneli so v celoti varni. Infrardeča toplota deluje enako kot sončna svetloba: infrardeči žarki ogrejejo predmete (vključno z ljudmi) in ne okoliški zrak. Infrardeče ogrevanje je torej varen, naravni proces. Infrardeča toplota je tudi veliko učinkovitejša od tradicionalnih metod, zaradi česar so infrardeči grelniki tudi najcenejši za ogrevanje prostorov.

Da bi lažje izvedeli bolj obširen odgovor na konkretno vprašanje, je ta prispevek zapisani v obliki najbolj pogostih vprašanj in odgovorov. Preprosto kliknite na vprašanje, ki vas zanima in preberite odgovor.

ir-grelni-paneli-kopalnica

Kako IR grelni paneli delujejo?

Če niste ravno strokovnjak za ogrevanje, vas infrardeče ogrevanje lahko malce zmede. Če recimo pozimi sedite na terasi lokala, potem pa prižgejo infrardeče grelnike, najbrž takoj začutite toploto, kajne?

Dejstvo je, da ima delovanje te magične rdeče svetilke precej preprosto razlago. Infrardečo toploto generira vibracija in vrtenje molekul znotraj grelnika. To gibanje proizvaja energijo v obliki nevidnih infrardečih žarkov. Ti se premikajo skozi zrak s hitrostjo svetlobe, dokler ne dosežejo predmeta in prenesejo svoje energije v toploto.

Medtem ko to zveni mogoče malce znanstvenofantastično, brez skrbi! Infrardeče sevanje je enaka vrsta toplote, kot jo prejmemo od sonca. Je povsem naravna, malce jo proizvedemo tudi mi sami.

Ta vrsta toplota dejansko deluje na enak način kot mikrovalovna pečica! Sevanje v mikrovalovni pečici trči z vodo v hrani in povzroči, da se ta način segreje.

infrardece-sevanje
Spekter, na katerem se nahaja IR svetloba (VIR 1)

So torej IR grelni paneli varni?

Infrardeče segrevanje se sliši strašno. Sevanje, elektromagnetni valovi, nevidna vročina … ne ravno tolažilne in prijetne besede, kajne?

Ne skrbite. Kot smo že zapisali, infrardeča toplota ni nevarna. Deluje enako kot sonce – samo z veliko manj intenzivnostjo. Zaradi IR grelnih panelov vsekakor ne boste dobili opeklin.

Edine možne nevarnosti so tisti, ki veljajo za praktično vse grelnike prostorov:

 1. Možne opekline zaradi dotika vroče zunanjosti. To je lahko problem predvsem, če imate majhne otroke ali radovedne hišne ljubljenčke. V tem primeru poskusite uporabiti stropni grelnik ali takega, ki ima kljub ogrevanju hladno zunanjost, če se ga dotaknete.
 2. IR ogrevalni paneli so nevarni, če so poškodovani. Tehnično brezhiben grelnik je popolnoma varen, poškodovan pa žal ni. Tako kot pri vseh ogrevalnih napravah se prepričajte, da ga ni kdo pomotoma poškodoval oz. preverite ali pokličite strokovnjaka, če karkoli sumite.
 3. Potencialna nevarnost požara. Če pomotoma pozabite vnetljive predmete na ali poleg grelnika, tvegate veliko nevarnost. Z IR paneli je enako kot z ostalimi grelniki. Držite se najboljših praks in ne odlagajte predmetov na in pred grelnik.

Za varno uporabo IR grelnikov upoštevajte preproste nasvete

 1. Zaščitite napajalni kabel. Veste, kateri je glavni vzrok domačih požarov? Poškodovani napajalni kabli. Prepričajte se, da kabel ni položen v prostoru tako, da preko njega nenehno hodite. Na tak način se lahko hitro obrabi in tudi pretrga.
 2. Postavite ga izven dosega majhnih rok in tačk. Če imate majhne otroke ali radovedne hišne ljubljenčke, potem vam, kot rečeno, priporočamo, da panel namestite na strop ali kupite takega, ki je hladen na dotik.
 3. Ne odlagajte predmetov nanj. Ne puščajte oblačil, plastike ali drugih vnetljivih predmetov na njem ali tik ob grelcu.
 4. Preverite vaš dimni alarm. Za vsak slučaj se prepričajte, da je vaš dimni alarm brezhibno delujoč. Načeloma naj bi to sicer počeli redno, a vseeno – kdaj pa kdaj rabimo tudi opomnik. Sploh ko nameščate IR panele.
 5. Uporabite ozemljeno vtičnico. Na visoki moči lahko nekateri večji grelniki uporabljajo veliko električne energije. Z uporabo ozemljene vtičnice poskrbite, da ne preobremenite svoje mreže, in potencialno nekaj prenapetostne zaščite.
 6. Prepričajte se, da ima varnostne funkcije. Vsak dober sodoben model panela bo imel vsaj dve vrsti varnostne zaščite. To so zaščita pred naklonom (če padejo) in kot bi lahko uganili, zaščita pred pregrevanjem.
 7. Prepričajte se, da je varnostno potrjen oz. certificiran. Če bi bili radi brezskrbni, preverite, ali so vaš model potrdila odobrena združenja (npr. potrdilo TÜV).
ir-grelni-paneli-tla
V današnjih časih so na voljo tudi paneli za tla oz. grelne preproge

Ali infrardeči grelniki povzročajo raka?

Infrardeča toplota ne povzroča raka. Čeprav infrardeča toplota deluje podobno kot sončna toplota, sevanje nima ultravijolične komponente, kot je sonce. To pomeni, da ob panelih ne boste zagoreli, ne boste dobili opeklin in kar je najpomembnejše – ni nevarnosti za tveganje raka. Poleg običajnih nevarnosti grelnikov (ki smo jih našteli zgoraj) je infrardeča toplota za zdravje popolnoma varna.

Ali IR grelne panele lahko pustimo prižgane čez noč?

Na splošno so infrardeči grelniki varni, tudi če delujejo čez noč. Vsak moderni IR paneli, ki je vsaj nekaj vreden, ima varnostno stikalo za izklop, v primeru, da pade ali se pregreje. A previdnost še vedno velja in vsekakor priporočamo, da ga raje ugasnete, preden greste spat ali pa ven iz hiše/stanovanja.

Priporočamo tudi, da uporabite možne funkcije časovnika, da se po določenem času samodejno izključi. To je lahko super, če panel npr. potrebujete samo za kratek čas v spalnici, toliko da se malenkostno ogreje.

Vsekakor poskrbite, da panel ni pokrit – še posebej z nečem vnetljivim – in da je v brezhibnem stanju. Še posebej preverite morebitne poškodbe grelnika ali napajalnega kabla.

Ali lahko infrardeči grelniki segrejejo celo hišo?

Infrardeči grelniki so fantastična rešitev, če imate visoke stroške ogrevanja. Namesto ogrevanja celotne hiše lahko ogrevate le prostore, ki jih potrebujete. Čeprav bi jih želeli uporabiti za ogrevanje celotnega doma, pa je verjetno, da bi bilo to dražje kot samo z uporabo vašega sistema centralnega ogrevanja.

Infrardeči grelniki so zgrajeni tako, da vam omogočajo ciljno usmerjeno in stroškovno učinkovito ogrevanje na območjih, kjer jih potrebujete. Medtem ko bi mnogi grelniki lahko segrevali po celem domu, to ni najboljša (ali predvidena) uporaba za njih.

ir-grelni-paneli-dnevna-soba

Ali so infrardeči grelniki cenovno ugodni?

Številne raziskave (2) so pokazale, da so ravno IR ogrevalni paneli najcenejši od vseh grelnikov.

Pogosto infrardeče segrevanje lahko zagotovi do 40 % prihrankov stroškov v primerjavi z ostalimi! Tekoči stroški so najnižji, ker običajno uporabljajo veliko manj moči, da bi zagotovili toploto. 1200-vatni infrardeči grelnik je npr. precej močan, medtem ko je 1500-vatni keramični grelnik le standarden.

Infrardeča toplota je tudi dolgotrajna. Z ogrevanjem predmetov namesto zraka ne boste izgubili vse toplote, če boste npr. prezračili prostor z odpiranjem vrat ali oken. Že to je lahko ogromen prihranek stroškov.

Še bolj stroškovno učinkoviti IR grelni paneli so taki, ki imajo vgrajen termostat. Morda so nekoliko dražji, vendar vam prihranijo še več denarja. S preklapljanjem na najnižjo moč, ko ste že dosegli želeno temperaturo, bo vaš račun za elektriko še nižji.

So IR grelni paneli vredni nakupa?

Ali je IR panel smiseln nakup za vas, je odvisno od tega, kaj potrebujete! So fantastična izbira za tiho, nežno, stroškovno učinkovito in dolgotrajno toploto. Čeprav so malce dražji od standardnih grelnik, vam bodo na dolgi rok prihranili kar precej denarja.

prihranek-energije
Poraba moči v primerjavi s klasičnim grelnikom( VIR 3)

Vendar imejte v mislih, da so zasnovani za ogrevanje manjših območij. Če iščete rešitev za ogrevanje za celotno hišo, so lahko odličen dodatek, vendar niso ustrezni za celotno gospodinjstvo.

Če sklenemo, lahko rečemo, da so odličen vir toplote. Infrardeča toplota daje sobi res prijeten občutek, in dejstvo, da toplota lahko pride iz nečesa tako preprostega, kot je panel na steni, je preprosto fascinantno.

Vabljeni, da nas kontaktirate nas za več informacij!

 • VIR (1) Appliance Analyst
 • VIR (2) Appliance Analyst
 • VIR (3) Infralia