IR panel s termostatom – prednosti in delovanje

IR panel s termostatom predstavlja sodoben način ogrevanja. Kaj je pravzaprav IR panel s termostatom in kaj omogočajo termostati, kako delujejo takšni IR paneli in kakšne so prednosti takšnega načina ogrevanja, pojasnjujemo v nadaljevanju.

Kaj je IR panel s termostatom

IR paneli ali infrardeči grelniki so naprave namenjenje ogrevanju prostorov. Prostor ogrevajo na način, da večji del energije v prostor oddajajo preko IR sevanja, manjši del pa tudi s konvekcijo – prenosom toplote preko zraka. Medtem, ko radiatorji večinski del energije v prostor oddajajo s konvekcijo, in manjši del s sevanjem.

IR paneli se med delovanjem segrejejo do temperature, običajno nižje od 100° Celzija.

IR panel s termostatom je torej infrardeči grelnik, ki ga nadzorujemo in uporabljamo s pomočjo termostata.

Termostat za IR panele

Kaj omogoča IR panel s termostatom?

IR panel s termostatom je odlična rešitev upravljanja z ogrevanjem, saj termostati omogočajo:

  • nastavitev urnika ogrevanja (po dnevih in urah),
  • nastavitev željene temperature ogrevanja,
  • možnost nadzorovanja IR panelov na daljavo (vklop, izklop, temperatura itd.,tudi kadar smo npr. na počitnicah)
  • prihranek pri energiji.

Obstaja več vrst termostatov – klasični, žični, brezžični itd.

Kaj je IR sevanje

IR sevanje je sevanje, ki ga oddajajo segreta telesa. Če ima telo temperaturo, višjo kot 0 K (-273°C), oddaja IR sevanje.

IR sevanje spada med tako imenovana optična sevanja, katerih značilnost je, da njihova valovna dolžina znaša med 100 nm in 1 mm. Med optična sevanja spadajo tudi:

  • vidna svetloba, ki ima valovno dolžino med 400 in 780 nm ter
  • ultravijolično sevanje, ki ima valovno dolžino med 100 in 400 nm.


Optična sevanja skupaj z elektromagnetnimi sevanji imenujemo tudi neionizirna sevanja.

Poznamo pa tudi ionizirana sevanja, ki pa imajo še višjo frekvenco in zato še večje biološke učinke kot neionizirna sevanja.

Prednosti IR panela s termostatom

Hitro delovanje: IR panel s termostatom prostor segreje zelo hitro in učinkovito, saj oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva s pomočjo enakomernih toplotnih valov. S pomočjo termostata lahko IR panele upravljate tudi na daljavo oz. njihovo delovanje nastavite po vaših željah.

Tiho delovanje: IR panel s termostatom je v svojem delovanju izredno tih, saj za ogrevanje ne uporablja ventilatorja, ampak oddaja samo svetlobo. Je odlična rešitev za ogrevanje prostorov, kjer želimo mir. Tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote

Zdravo delovanje: IR paneli so bolj zdrav način ogrevanja, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko pozvročijo suh zrak in izsušujejo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Ker ti grelniki proizvajajo isto vrsto toplote kot sonce, lahko uživate prednosti naravne sončne svetlobe brez nevarnih učinkov UV sevanja. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.

Varno delovanje: IR paneli so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja ) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.

Stroškovno učinkovito: Nekateri IR paneli uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške. IR paneli s termostatom omogočajo nastavitev in nadzor poljubnega urnika delovanja, zato lahko še dodatno privarčujemo.

Okolju prijazen način ogrevanja: IR paneli vašega prostora ne onesnažujejo. Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena. V bistvu infrardeči grelci ničesar ne dodajajo v zrak in ne vzamejo ničesar iz zraka. Ker segrejejo samo določena področja in predmete, ne porabljate energije za ogrevanje celotne sobe.

Minimalno vzdrževanje, ki ga potrebujejo IR paneli: Vzdrževanje IR panelov je zelo enostavno. Zaradi enostavne sestave brez gibljivih delov, kjer ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, prav tako ni mazanja.  Potrebno je občasno očistiti le reflektorje, da zagotovite optimalno delovanje.

Sodoben dizajn: IR paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo.

IR panel s termostatom je sodobna, estetska in energetsko varčna rešitev ogrevanja vašega doma.

Za strokovne in optimalne rešitve ogrevanja vašega prostora, nas kontaktirajte.