IR paneli ali talno gretje – kaj se bolj izplača?

Danes se številna gospodinjstva še vedno v večji meri odločajo za talno gretje, ki je že cca 50 let priljubljena in nemalokrat edina izbira za tovrstno gretje. Ima sicer številne prednosti, a vendar tudi nekaj slabosti, ki jih lahko reši nova tehnologija. Ta tehnologija se zadnje čase pojavlja v obliki IR panelov, ki bodo po naših napovedih vedno bolj učinkovita in cenovno ugodnejša alternativa talnemu gretju.

V prispevku preverimo, zakaj so IR paneli in talno gretje 2 povsem ločena sistema in zakaj bo talno gretje zaradi IR panelov kmalu zgolj še izbira preteklosti.

ir paneli ali talno gretje
Talno gretje ali IR paneli (VIR 1)

Štiri glavne točke, po katerih se sistema razlikujeta, so:

 • kako delujejo,
 • namestitev,
 • estetika in
 • tekoči stroški.

Čeprav sta oba sistema del moderne tehnologije, se glede zgornjih točk močno razlikujeta.

Kako delujejo?

Talno ogrevanje naredi točno to, kar pove že ime. Nameščeno je pod tlemi in deluje na moker ali suh način.

“Mokri” ali hidravlični sistemi talnega ogrevanja so priljubljena izbira in jih je mogoče povezati s standardnim kotlom z novejšimi trajnostnimi tehnologijami. Ta v bistvu deluje s pomočjo cevi za transport ogrevane vode, kar povzroči dvig toplote, s čimer segreje prostor.

“Suho” talno ogrevanje pa za pridobivanje toplote uporablja električne tuljave, pri čemer se sevajoča toplota prenaša skozi tla sama.

Infrardeča svetloba pa deluje na popolnoma drugačen način. To je vrsta elektromagnetnega sevanja, ki je v resnici popolnoma varna za vaše telo.

IR paneli oddajajo daljinsko infrardeče sevanje, ki je usmerjeno in ga absorbirajo predmeti v prostoru, vključno z vami. Nato ti predmeti zadržijo nekaj toplote, preostanek pa ponovno oddajo, kar ustvari toploto v okolju tudi po izklopu panela.

Na splošno boste z uporabo infrardeče tehnologije veliko hitreje občutili toploto, ker je praktično neposredna. Talno ogrevanje, ki deluje s konvekcijskim tokom, potrebuje več časa, da toploto začutite. Na žalost to pomeni, da ga boste morali imeti vklopljenega dlje časa, medtem ko boste IR panele lahko izklopili, ko boste občutili toploto iz tal.

ir vs konvekcijsko ogrevanje
Vemo že, kako delujejo IR paneli in kako klasično ogrevanje (VIR 2)

Postopek namestitve

V postopku namestitve oz. inštalacije se sistema resnično razlikujeta. Talno ogrevanje je veliko bolj zahtevno za namestitev in precej drago. Še huje je, da namestitev traja kar nekaj časa in zato ne morete uporabljati prostora, dokler ni dokončan.

Poleg tega bi bilo treba, če bi se pojavila kakršna koli težava, (npr. poškodovane cevi) odstraniti vse talne obloge in jih nato ponovno namestiti. To je še en nepotreben strošek, ki se bo verjetno pojavil.

Po drugi strani pa IR paneli ne potrebujejo vzdrževanja ali servisiranja, ker nimajo gibljivih delov. Varuje vas tudi običajna dolgoletna garancija. Če bi šlo kaj narobe, morate zgolj poklicati našega serviserja, ki, po naših dolgoletnih izkušnjah, panel lahko popravi (ali zamenja poškodovan del) praktično takoj.

Namestitev IR panelov je še en enostaven postopek. Ko najdete primeren prostor za panel ga namestite, nato pa samo vključite v standardno vtičnico.

Zaradi zgoraj navedenih karakteristik so so torej IR paneli precej bolj stroškovno ugodna opcija za ogrevanje.

Estetski razlogi

Zavedamo se, kako pomemben je videz doma, na srečo sta obe možnosti ogrevanja neverjetno diskretni in ne vključujeta robustnih radiatorjev.

Talno ogrevanje je popolnoma skrito in ga niti najmanj ne boste videli. To vam daje več prostora in svobodo oblikovanja, vendar ne v celoti! Talnega ogrevanja namreč ne morete položiti pod določeno pohištvo in talne obloge, kar omejuje način postavitve v vašem domu. Morda boste morali celo popolnoma odstraniti nekaj pohištva.

Infrardeče ogrevanje pa je še vedno precej diskretno, veliko lepše od običajnega radiatorja. Še bolje, lahko ga celo namestite na strop, kjer sploh ne bo vidno. Ne pozabite, da so pri nas na voljo tudi paneli, na katere lahko natisnete lastne fotografije, ali pa se odločite za take, ki imajo tudi funkcijo ogledala. Na ta način imate lahko na steni lasten družinski portret, ki hkrati oddaja toploto.

Koliko denarja lahko prihranim?

Oba izdelka vam bosta enkrat prihranila denar v primerjavi s tradicionalnim sistemom, vendar bodo dejavniki, vključno z izolacijo in velikostjo prostora, vplivali na skupno mesečno plačilo za oba. Seveda bodo večje sobe zahtevale dodatno ogrevanje, pa naj gre za več kvadratnih metrov talnega ogrevanja ali večjo infrardečo ploščo.

Če je izolacija slaba, boste morali preveč nadomestiti z obema metodama, kar lahko povzroči zvišanje cen.

Praktični primer / primerjava

Razliko v tekočih stroških vam lahko najbolje pokažemo s študijo primera. Za IR ogrevanje se opiramo se na tabelo, ki smo jo že objavili v enem prejšnjih prispevkov.

Ogrevanje z IR paneli

Kratek povzetek, kako potem izračunamo obratovalne stroške, je naslednji (na podlagi panela 1000 W):

 • Vzemite moč in jo delite s 1000, kar je enako 1.
 • To pomnožite z urami uporabe, za ta primer bomo porabili 10 ur: 1 x 10 = 10.
 • Nato to pomnožite s stroški električne energije, ki so v povprečju (v času pisanja) 15 centov na uro (z vsemi dajatvami): 10 x 0,15 = 1,5 € za enodnevno uporabo.

Pomembno je omeniti, da so vsi boljši IR paneli opremljeni z vgrajenim termostatom, kar pomeni, da se bo ves dan vklapljal in izklapljal za vzdrževanje temperature. To pa še dodatno zniža stroške.

Z infrardečim ogrevanjem boste torej za povprečen mesec (30 dni) porabili 45 evrov.

Talno ogrevanje

Izračun talnega ogrevanja za isto kvadraturo (VIR 3) pa se izračuna po formuli

(Izhod [v W / m²] / 1.000) x površina [v m²] x čas delovanja [v h] x cena električne energije [v € / kWh] = stroški električne energije [v evrih]

Če torej električno talno ogrevanje z močjo 150 W/m² na 20 kvadratnih metrih deluje deset ur, to stane približno 4,5 € pri isti ceni električne energije 15 centov na kilovatno uro.

S talnim gretjem boste za povprečen mesec (30 dni) porabili 135 evrov.

Tu je razlika očitna: infrardeče ogrevanje vam prihrani kar 2/3 celotne porabe.

Na tem mestu moramo sicer še enkrat opozoriti, da je poraba izjemno odvisna od številnih dejavnikov, kot so kakovost izolacije, mikrolokacija, št. zunanjih sten, vrsta gradnje optike v prostoru, kakovosti oken, količino in vrsto zračenja.

Več o pomembnosti izolacije in vrste gradnje v izvrstni kolumni Bojana Žnidaršiča (VIR 2)

IR paneli SO prihodnost ogrevanja

Na splošno je talno ogrevanje razkošen in pameten način ogrevanja vašega doma, vendar ga infrardeče ogrevanje na podlagi zgornjih dejstev vseeno premaga.

Pri Panheatu Imamo bogato izbiro IR panelov tako za zasebne kot poslovne in industrijske namene, zato smo prepričani, da boste našli tiste, ki vam bodo všeč. Kontaktirajte nas še danes!

 • VIR (1) Bag Bulider
 • VIR (2) Surya Heating
 • VIR (3) Talno gretje
 • VIR (4) Delo in dom