IR paneli forum vprašanja in odgovori na enem mestu

IR paneli forum – najpogostejša vprašanja, ki jih uporabniki spleta zastavljajo na forumih in odgovori. Svetujemo pri odločitvi o nakupu IR panelov za ogrevanje.

IR paneli forum vprašanje 1: IR paneli DA ali NE?

IR paneli forum

Posebnost IR panelov je v njihovem načinu ogrevanja. Ogrevajo predvsem stvari v svoji neposredni bližini – tla, stene, predmete, tekočino in živa bitja, ki na naraven in zdrav način oddajajo toploto v okolico in enakomerno segrejejo prostor in zrak v njem.

IR grelni paneli veljajo za zelo zdrav in varčen način ogrevanja. Predstavljamo njihove prednosti:

 • IR grelni paneli prostor segrejejo zelo hitro in učinkovito, saj oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva s pomočjo enakomernih toplotnih valov.
 • IR grelni paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja, ampak oddajajo samo svetlobo.
 •  IR paneli so zdrav način ogrevanja, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko povzročijo suh zrak in izsušujejo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.
 • IR paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni.
 • IR grelni paneli so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja ) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.
 • IR paneli so stroškovno učinkoviti. Nekateri IR paneli uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške. V toploto pretvorijo kar 99 % energije, s čimer zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek.
 •  IR paneli vašega prostora ne onesnažujejo. Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena.
 • Vzdrževanje IR panelov je zelo enostavno. Zaradi enostavne sestave brez gibljivih delov, kjer ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, prav tako ni mazanja.  Potrebno je občasno očistiti le reflektorje, da zagotovite optimalno delovanje.
 •  IR paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo. Pritrdijo se lahko na različne podlage in so vsestransko uporabni.

IR paneli forum vprašanje 2: Na kak način delujejo IR paneli?

IR paneli forum

IR paneli so priključeni na elektriko. Grelni paneli skoraj 100 % električne energije pretvorijo v toploto. Večino električne energije (blizu teoretičnega maksimuma) prenesejo v prostor preko ljudem in živalim najbolj naravne oblike toplote – dolge infrardeče (IR-C) valovne dolžine. Ostala toplota se prenese v predmete, s katerimi je IR panel v stiku. Predmeti absorbirajo energijo infrardečih valov in jo oddajajo nazaj v obliki toplote, ki se prenese deloma v zrak, deloma na predmete in deloma preko IR-C toplotnega valovanja nazaj v okolico.

IR paneli forum vprašanje 3: Ali so IR paneli varčni?

IR paneli veljajo za varčne potrošnike električne energije. Popolnoma točnega izračuna za vnaprej žal ni mogoče izračunati, saj je poraba odvisna od velikega števila dejavnikov:

 • izolacija prostora,
 • kvaliteta oken,
 • koliko je zunanjih sten
 • ali se sosednji prostori ogrevajo,
 • višina stropa,
 • kolikšno temperaturo želimo v prostoru, itd.

Primer porabe grelnega panela:

Ena 1000W infrardeča grelna plošča porabi 1 kW električne energije na uro. Cena električne energije je odvisna od ponudnika električne energije, ki si ga izberemo. Cene se gibljejo nekje od 8 centov do 12 centov za en porabljen kilovat na uro. Če vzamemo povprečje 10 centov na uro in upoštevamo, da so IR paneli v mrzlih dneh prižgani približno pet do šest ur dnevno, lahko izračunamo, da porabi približno 60 centov na dan. V enem mesecu je torej poraba enega tisočvatnega grelnega panela med 15 in 20 evri. To je okviren izračun, v večini primerov je strošek še nižji.

IR paneli forum vprašanje št. 4: Ali dam lahko IR panele v vsak prostor?

Grelni paneli so primerni za ogrevanje novejših hiš. Pri obstoječih objektih pa so grelni paneli idealni za lastnike večjih hiš, ki čez celotno zimo ne želijo ogrevati vseh prostorov, še posebno za starejše ljudi in invalide. Izredno uporabni so grelni paneli tudi za kopalnice.

Zelo priporočljivi so za ogrevanje v rastlinjakih, saj omogoča idealno mikroklimo za vegetacijo in s tem povečanje pridelka.

Idealno je tudi za terase, predvsem z izbranimi grelnimi paneli, ki omogočajo t.i. pulzno širinsko modulacijo in časovno krmiljenje. To pomeni, da na podlagi razmer lahko v prostoru prilagajamo moč in jakost IR svetlobe. IR ogrevanje je idealno za poslovne prostore in predvsem neizolirana skladišča z visokimi stropi, kjer se lokalno in časovno omeji čas ogrevanja.

IR paneli forum vprašanje št. 5: Kakšna je cena IR panelov v primerjavi z drugimi načini ogrevanja?

V primerjavi z drugimi energenti IR paneli ponujajo najcenejše ogrevanje in porabijo najmanj energije. V nasprotju z drugimi ogrevalnimi sistemi IR-paneli ne segrevajo zraka, temveč le stene, predmete in ljudi okoli njih.

Spodaj primerjamo delež prihranjene energije IR panelov glede na posamezni energent (vir ogrevanja):

 • Električni radiatorji – z IR paneli prihranimo do 40%
 • Kurilno olje – prihranek do 65 %
 • Toplotna črpalka – v primerjavi z IR-paneli je poraba sicer približno enaka, vendar je investicija pri toplotni črpalki najmanj enkrat večja, zahtevani pa so tudi redni servisi in vzdrževanje, ki pri ogrevalnih IR-panelih niso potrebni.  
 • UNP ali utekočinjeni naftni plin – prihranek z IR paneli do 70 %
 • Leseni peleti – z IR paneli prihranimo do 15 %
 • Zemeljski plin – prihranek z IR paneli do 20 %
 • Drva – veljajo za najcenejšo opcijo ogrevanja, vendar zahtevajo več dela in časa, z obveznimi rednimi servisi in letnim obiskom dimnikarja pa so tudi višji strošek (IR panele za ogrevanje zahtevajo malo vzdrževanja)

IR grelni paneli omogočajo poceni ogrevanje v hladnejši sezoni, v prehodnih obdobjih pa v prostor dodajajo toploto po potrebi. Estetsko dodelani se podajo v različne prostore – bodisi stanovanjske, poslovne, turistične, nakupovalne ipd.

IR paneli forum vprašanje št. 6: Kako je ogrevanje z IR paneli ekološko? Je življenjska doba ter recikliranje IR panelov v prednosti pred ostalimi ogrevalnimi sistemi?

IR paneli za delovanje potrebujejo električno energijo. V kolikor za ogrevanje z IR paneli trošimo električno energijo iz obnovljivih virov je IR ogrevanje daleč najbolj ekološko in trajnostno ogrevanje. Za proizvodnjo se za povprečno veliko hišo porabi samo cca. 50 kg surovin, večino IR panelov se skoraj v celoti reciklira, življenjska doba je predvidena na 40 – 50 let, servis in vzdrževanje ne potrebujemo, montaža pa je hitra in enostavna.