IR paneli – poraba in učinkovitost

Za dogrevanje ali ogrevanje svojih prostorov uporabite elegantno rešitev z infrardečimi (IR) paneli. IR paneli so energetsko učinkovita, varna in udobna rešitev za ogrevanje in dogrevanje vašega doma. Vse o porabi IR panelov in njihovi učinkovitosti, izveste v nadaljevanju.

IR paneli so energetsko varčna in učinkovita rešitev ogrevanja

IR paneli so sodobna oblika ogrevanja. Omogočajo nastavljanje želene temperature v vsakem prostoru posebej in s tem večje udobje ter bolj učinkovito rabo energije in nižje stroške. Letni prihranek pri uporabi IR panelov je v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje od 40 % do 65 %.

IR paneli ne zahtevajo rednega vzdrževanja, kar prinaša dodaten prihranek, izkoristek pretvorbe električne v toplotno energijo pa je več kot 98 %. Toplotne razlike med stropom in tlemi so minimalne, od 1 do 2 °C, medtem ko so pri klasičnem ogrevanju 4–6 °C.

IR paneli in poraba električne energije

IR paneli veljajo za varčne potrošnike električne energije. Popolnoma točnega izračuna za vnaprej žal ni mogoče izračunati, saj je poraba odvisna od velikega števila dejavnikov:

  • izolacija prostora,
  • kvaliteta oken,
  • koliko je zunanjih sten
  • ali se sosednji prostori ogrevajo,
  • višina stropa,
  • kolikšno temperaturo želimo v prostoru, itd.

Primer porabe IR panela:

Ena 1000W infrardeča grelna plošča porabi 1 kW električne energije na uro. Cena električne energije je odvisna od ponudnika električne energije, ki si ga izberemo. Cene se gibljejo nekje od 8 centov do 12 centov za en porabljen kilovat na uro. Če vzamemo povprečje 10 centov na uro in upoštevamo, da so IR paneli v mrzlih dneh prižgani približno pet do šest ur dnevno, lahko izračunamo, da porabi približno 60 centov na dan. V enem mesecu je torej poraba enega tisočvatnega IR panela med 15 in 20 evri. To je okviren izračun, v večini primerov je strošek še nižji.

Kaj vse moramo upoštevati pri izračunu?

IR paneli – poraba se lahko vnaprej izračuna tako, da izračunamo za vsak prostor posebej glede na vgrajeno število in moč infrardečih grelnih plošč, ki so v tem prostoru. V boljše izoliranih prostorih so stroški ogrevanja z IR paneli še nižji.

Ko delamo izračun moramo upoštevati tudi to, koliko časa se zadržujemo v določenem prostoru in na kakšno temperaturo ga ogrevamo. Od tega je tudi odvisno, koliko ur dnevno bodo IR paneli delovali. Če smo večji del dneva v službi in infrardeče grelne plošče s pomočjo termostatov nastavimo na optimalno delovanje, potem bomo zagotovo prihranili pri stroških elektrike. Ko nas ni doma, namreč temperaturo nastavimo na nekaj stopinj manj kot kadar smo doma. Običajna temperatura v prostorih kjer se več zadržujemo je 21 stopinj, v spalnicah imamo kakšno stopinjo manj, v kopalnicah pa kakšno stopinjo več, predvsem ob urah ko se tuširamo oz. kopamo.

Za optimalen izkoristek priporočamo tudi termostat

IR paneli poraba

Ob nakupu IR panela strankam toplo priporočamo tudi nakup termostata. Infrardeče grelne plošče lahko delujejo samostojno, torej brez termostata, vendar je v tem primeru potrebno ploščo ročno izklapljati in vklapljati. Če bo ves čas vklopljena v vtičnico in bo stikalo vklopljeno na »on«, bo delovala ves čas, kar običajno ni potrebno.

Infrardečo grelno ploščo pustimo neprestano prižgano več ur v primeru, če želimo posušiti kakšno vlažno steno. S pomočjo termostata in nastavitev, ki jih bomo nastavili, pa bo IR panel deloval toliko časa, da bo prostor ogrel na nastavljeno temperaturo, nato pa ga bo termostat izklopil. Ko bo temperatura v prostoru padla pod nastavljeno, bo termostat IR ploščo ponovno vklopil.

Za vse informacije glede IR panelov nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki se vam v kratkem oglasijo.