IR paneli slabosti in odgovori na vprašanja, zakaj mogoče vaše IR ogrevanje ne deluje, kot bi moralo

Veliko smo že pisali o infrardečem ogrevanju in infra panelih in generalno gledano je to precej super izbira. Naše izkušnje kažejo, da so dosedanje stranke z namestitvijo IR panelov zadovoljne, a vendar se v določenih primerih izkaže, da paneli niso ravno najboljša izbira. S paneli samimi po navadi sicer ni nič narobe, a zna se zgoditi, da vaši prostori oz. vaša izbira namestitve ni najbolj ustrezna ali optimalna.

Poglejmo torej, kakšne so morebitne težave oz. IR paneli slabosti, ki posledično preprečujejo učinkovito delovanje IR ogrevanja. Preverimo tudi možne rešitve.

infra-paneli

IR panel sem namestil, vendar se prostor ne ogreva dovolj intenzivno

Ste opazili, da ogrevanje vašega prostora traja predolgo? Ob predpostavki, da je panel primerne velikosti, je težava morda v nepravilnem pozicioniranju.

Pomembno je zagotoviti, da je panel nameščen tako, da pred seboj nima nobenih ovir.

Svetujemo, da neposredno pred njim ne postavljate ničesar, npr. velikih omar ali regalov.

To je podobno kot takrat, ko ste npr. na lep pomladni dan zunaj na soncu, a tisti trenutek, ko oblak zastre sonce, postane hladneje. Na isti način bo večja sedežna garnitura, ki jo postavite pred panel, blokirala infrardeče žarke in jim onemogočila hitro ogrevanje.

Naslednja stvar, ki jo morate upoštevati, je oblika sobe. Morda vam je informativni izračun predlagal panel z močjo 900 W, kar je povsem relevantno za kvadratno sobo. A če je soba v obliki črke L, potem priporočamo, da moč enakomerno razdelite na dve področji, kar pomeni nakup dveh panelov ( z močjo npr. 2 x 450 W).

primer-namestitve-ir-panela
Primer namestitve IR panela (VIR 2)

Ogrevanje se je izboljšalo, vendar moj račun za elektriko ni nič manjši

Bliža se konec meseca, vaše prostore uspešno ogrevate z IR paneli in pričakovali ste nižji račun za električno energijo. A strošek je enak ali višji.

Vse je odvisno od tega, kakšno vrsto ogrevanje ste imeli prej.

Prihranek energije, ki ga ustvari IR ogrevanje, je v primerjavi z električnimi konvekcijskimi grelci npr. velik, manjši pa, če ga primerjamo s centralnim ogrevanjem na plin.

Glavni razlog za razliko v ceni je velika količina energije, ki je potrebna za segrevanje prostornine in ne površine.

Ogrevanje na plin izravna to razliko, saj je plin bistveno cenejši od električne energije. Kljub temu dolgoročno še vedno potrebuje vzdrževanje in je zelo neučinkovit, saj bo vaš kotel ogreval celotno hišo, ne glede na to, ali prebivate v prostorih ali ne.

Prihranki z infrardečim ogrevanjem se torej povečajo, če gre za večje domove.

Vplivajo seveda tudi številni ostali dejavniki, kot so npr. stopnja izolacije. Slabše kot je hiša izolirana ali bolj je stara, večja je verjetnost, da bo prihajalo do toplotnih izgub.

ir-paneli-kopalnica

Pomembno je tudi, da IR panele in stopnjo ogrevanje nadzorujete s termostati. Nastavite si stalno, zmerno temperaturo in se izogibajte visokim številkam, npr. 24, 25 stopinj celzija. Večja kot bo temperatura, več električne energije boste porabili.

Končni cilj, ki bo vodil k prihranku energije je torej doseči neko ravnovesje med usklajevanje temperatur po različnih prostorih, saj ne potrebujete povsod enakih in visokih. Sploh če panele še vedno kombinirate s centralnim ogrevanjem, jih vključite samo takrat, ko je res potrebno.

Ravnokar sem namestil nov panel, v sobi pa je prehladno oz. prevroče

Način delovanja infrardečih panelov se popolnoma razlikuje od navadnih konvekcijskih grelnikov. Razlika je, kot smo se že naučili, v tem, da IR paneli ogrevajo predmete, ne prostora.

Če je priporočena moč panela premajhna, na primer 300-vatni panel v spalnici, ki potrebuje 700 vatov, se bo spalnica sicer segrela, vendar ne v časovnem okviru, ki se običajno pričakuje.

Podobno morate biti pozorni, če je 900-vatni panel v prostoru, ki potrebuje 700-vatnega! To pomeni, da je še bolj nujno, da ga regulirate s termostatom.

Ali pa imate morda dve sobi enake velikosti, vendar je ena del zimskega vrta. Večja steklena površina pomeni, da je potrebna večja moč.

Z infrardečim ogrevanjem vseh površin bo prostor ostal toplejši dlje. V primerjavi s konvekcijo je to torej, kot rečeno, drugačna oblika ogrevanja.

Toda za nekatere odjemalce manjši panel odlično deluje kot dodaten vir ogrevanja in obstoječega centralnega sistema. Panel z manjšo ali srednjo močjo lahko hitro ogreje prostor, brez da bi ga pregrel. Še posebej uporabno pri delu v delavnici ali domači telovadnici.

primer-vseh-vrst-ogrevanja
Primer izračuna stroškov vseh vrst ogrevanja, kjer je razvidno, da so IR paneli ena ugodnejših opcij (VIR 1)

Že leta se trudimo, da naše stranke obravnavamo individualno in skušamo na podlagi dejanske situacije izračunati, kaj potrebujejo. Če želite vedeti, kakšno moč bi potrebovali, ali če vaša postavitev doma ni tako preprosta kot dolžina krat širina krat višina, se obrnite na nas za prijazen nasvet.

Namestitev IR panelov se sliši kot super ideja, pa je morda prelepo, da bi bilo res?

Zamisel o ravni plošči debeline 2,2 cm, nameščeni na steno, se morda sliši nenavadno. Ali pa dejstvo, da plošča ni masivna, težka ali ima odprtine na vrhu, lahko povzroči dvom o količini toplote, ki jo lahko odda.

Popolnoma cenimo skepticizem, ki obdaja infrardeče ogrevanje. Zavedamo se, da so nekatere stranke pred nakupom v dvomih – preizkušanje dokaj nove tehnologije je lahko zastrašujoče!

A vendar številne zadovoljne stranke trdijo drugače.

Na tem mestu lahko najdem podrobnosti z osvetljavo doma. Tudi do LED osvetlitve so bili potencialni kupci včasih precej skeptični, sploh ko je prvič prišla na trg. LED je bila osvetlitev z manjšo močjo, tanjša in z višjo stopnjo lumnov oz. močjo svetlobe. Toda večina domov se je še odločala za običajno razsvetljavo.

Princip infrardečega ogrevanja je enak. Za delovanje potrebuje manj moči, je tanjši in proizvaja več toplote.

Kot smo zapisali zgoraj, obstajajo tudi IR paneli slabosti, a ti se ne nanašajo na morebitno slabo kvaliteto ali pomanjkljivost izdelkov ampak zgolj na nepravilno in neustrezno uporabo. Če bodo IR paneli izbrani pravilno, z ustrezno močjo za vaše prostore in nameščeni tako, da bodo lahko optimalno delovali, vam ni treba skrbeti prav nič.

Če želite kakšen nasvet glede zahtev glede moči in želite izvedeti več o tej obliki ogrevanja, se obrnite na naše strokovno osebje, ki vam lahko pomaga.

  • VIR (1) Plus Heat
  • VIr (2) Infrared Heaters Direct