IR paneli za ogrevanje (njihove prednosti napram drugim virom ogrevanja)

IR paneli za ogrevanje veljajo za sodoben ekonomičen in učinkovit način ogrevanja. Predstavljamo njihove prednosti v primerjavi z drugimi načini ogrevanja ter vam pomagamo pri lažji odločitivi o načinu ogrevanja za vaše prostore.

IR paneli za ogrevanje

Kaj so IR paneli za ogrevanje?

IR paneli so infrardeči grelniki namenjeni ogrevanju prostorov na način, da večji del energije v prostor oddajajo preko IR sevanja, manjši del pa tudi s konvekcijo – prenosom toplote preko zraka. Medtem, ko radiatorji večinski del energije v prostor oddajajo s konvekcijo, in manjši del pa s sevanjem. 

IR paneli so v fizični obliki grelne plošče, ki s pomočjo infrardečih valov ogrevajo prostore. Učinkujejo enako kot sončni žarki, le da so brez škodljivih UV-žarkov in varni za človeka.

IR paneli za ogrevanje nudijo kakovosten in sodoben (ekološki) način ogrevanja, saj za svoje delovanje potrebujejo malo energije.

Z IR paneli lahko prihranimo kar do 65 % stroškov, kar zagotovo pripomore k lažji odločitvi, kadar izbirate način ogrevanja. Prav tako IR paneli za ogrevanje pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage in plesni.

Prednosti IR panelov

Hitro delovanje: IR paneli prostor segrejejo zelo hitro in učinkovito, saj oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva s pomočjo enakomernih toplotnih valov. Tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote.

Tiho delovanje: IR paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja, ampak oddajajo samo svetlobo.

Zdravo delovanje: IR paneli so zdrav način ogrevanja, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko pozvročijo suh zrak in izsušujejo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.

Ne izsušujejo prostorov in zidov: IR paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni.

Varno delovanje: IR paneli so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja ) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.

Stroškovno učinkovito: Nekateri IR paneli uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške. V toploto pretvorijo kar 99 % energije, s čimer zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek.

Okolju prijazen način ogrevanja: IR paneli vašega prostora ne onesnažujejo. Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena.

Minimalno vzdrževanje, ki ga potrebujejo IR paneli: Vzdrževanje IR panelov je zelo enostavno. Zaradi enostavne sestave brez gibljivih delov, kjer ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, prav tako ni mazanja.  Potrebno je občasno očistiti le reflektorje, da zagotovite optimalno delovanje.

Sodoben dizajn: IR paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo. Pritdijo se lahko na različne podlage in so vsestransko uporabni.

IR paneli v primerjavi z drugimi energenti ogrevanja – kakšen je prihranek?

IR paneli - prednosti

V primerjavi z drugimi energenti IR paneli ponujajo najcenejše ogrevanje in porabijo najmanj energije. V nasprotju z drugimi ogrevalnimi sistemi IR-paneli ne segrevajo zrakatemveč le stene, predmete in ljudi okoli njih.

Spodaj primerjamo delež prihranjene energije IR panelov glede na posamezni energent (vir ogrevanja):

 • Električni radiatorji – z IR paneli prihranimo do 40%
 • Kurilno olje – prihranek do 65 %
 • Toplotna črpalka – v primerjavi z IR-paneli je poraba sicer približno enaka, vendar je investicija pri toplotni črpalki najmanj enkrat večja, zahtevani pa so tudi redni servisi in vzdrževanje, ki pri ogrevalnih IR-panelih niso potrebni.  
 • UNP ali utekočinjeni naftni plin – prihranek z IR paneli do 70 %
 • Leseni peleti – z IR paneli prihranimo do 15 %
 • Zemeljski plin – prihranek z IR paneli do 20 %
 • Drva – veljajo za najcenejšo opcijo ogrevanja, vendar zahtevajo več dela in časa, z obveznimi rednimi servisi in letnim obiskom dimnikarja pa so tudi višji strošek (IR panele za ogrevanje zahtevajo malo vzdrževanja)

IR paneli – poceni ogrevanje z elektriko

Od vseh sistemov za ogrevanje prostor se IR paneli najbolj približajo naravnemu procesu segrevanja, saj posnemajo sončne žarke in ustvarjajo občutek ugodja že pri nižji temperaturi. V uporabi so že desetletja, saj so uporabni tako v lesenih hišah kot najbolj vlažnih kopalnicah.

IR paneli omogočajo poceni ogrevanje v hladnejši sezoni, v prehodnih obdobjih pa v prostor dodajajo toploto po potrebi. Estetsko dodelani se podajo v različne prostore – bodisi stanovanjske, poslovne, turistične, nakupovalne ipd.

Primerni so za vse vrste podlag – lahko jih pritrdimo na:

 • klasične zide,
 • keramiko,
 • lesene površine,
 • mavčne plošče,
 • siporeks itd.

IR paneli za ogrevanje so modularni sistem ogrevanja – vsak izmed prostorov ima svoj termostat, ki omogoča prilagajanje temperature. Več o IR panelih s termostati, pa izveste v objavi.

Za več informacij o ponudbi kakovostnih IR panelov, vam svetuje naša strokovna in izkušena ekipa.

Kontaktirajte nas.