Kako delujejo prezračevalni sistemi za hiše

Sodobni prezračevalni sistemi za hiše omogočajo kontroliran pretok in izmenjavo zraka v hiši ter tako poskrbijo za ugodno klimo v prostorih in nižje stroške porabljene energije.

Ponujamo lokalno in cetralno prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Prezračevalni sistemi za hiše
Energetsko varčne hiše s prezračevalnim sistemom

Prezračevalni sistemi za hiše – delovanje in koristi

Prezračevalni sistemi za zdravo bivanje

Prezračevalni sistemi za hiše poskrbijo za odvajanje in čiščenje odpadnega zraka in s tem tudi vlage, zato v takšni hiši ni pogojev za razvoj plesni in glivic. Če je prezračevalna naprava vgrajena strokovno in redno menjamo filtre, so skrbi glede bakteriji in ostalih mikroorganizmov polnih vodov povsem odveč.

Dodatna prednost je ustvarjanje zdravega bivalnega okolja za alergike, kajti v prezračevalni sistem lahko vgradimo posebne filtre, ki odstranjujejo tudi cvetni prah.

V zrakotesnih hišah z vgrajenim prezračevalnim sistemom je vlažnost zraka večinoma prenizka, okrog 30%, zato je priporočljivo v sistem dodati vlažilec zraka, ki poskrbi za primerno vlažnost 40-60%.

Slabo prezračevanje vpliva na počutje in zdravje stanovalcev.

Zrak v neprezračenih prostorih je nezdrav in zatohel, ima neprijeten vonj, pogosto pa se v vogalih že začne nabirati tudi vlaga in plesen. Na povečano vlažnost vpliva dihanje, kuhanje, pranje, tuširanje, s tem pa se ustvarjajo odlični pogoji za razvoj plesni, kar je škodljivo za zdravje in neestetsko. Takšna klima v prostoru se odraža na slabem počutju, sproža glavobole, vpliva na koncentracijo in razvoj obolenja dihal.

Prav zaradi vsega navedenega je pravilno zračenje bivalnih prostorov izjemno pomembno, zato imajo prezračevalni sistemi za hiše velik vpliv na zdravje vas in vaše družine.

S prezračevalni sistemi za hiše prihranimo na energiji ogrevanja

Cevi v prezračevalnih sistemih so razvejane po celi hiši do vsakega prostora in prezračevalni sistem poskrbi za črpanje zraka iz hiše v sistem, v katerem se toplota odpadnega zraka prenese v svež zrak, ki prihaja od zunaj v hišo in se po ceveh vrača v vse hišne prostore. Na ta način se toplota v velikem deležu vrača, zato je potrebujemo manj energije za ogrevanje.

Kontrolirano prezračevanje ali odpiranje oken?

Klasično zračenje hiše z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha ni enako učinkovito kot kakovosten prezračevalni sistem.

Prezračevalni sistemi za hiše vsake dve do tri ure zamenjajo ves zrak v hiši, za podoben učinek bi morali za isto časovno obdobje v  hiši odpreti vsa okna in vrata. V hladnih mesecih je to zelo nepraktično, saj na ta način izgubljamo ogromno toplotne energije, ki je potrebna za ogrevanje prostorov.

Sistem prezračevanja deluje vse dni v letu, skrbi za odvod prekomerne vlage, odstranjuje neprijetne vonjave in mikrodelce ter tako ustvarja prijetno klimo v prostorih.

Prezračevalni  sistem je torej mogoče (nujno v primeru zelo zrakotesnih hiš, ki so projektirane za porabo energije manj kot 10 kWh na m2, torej pasivnih hiš in hiš s še manjšo porabo energije ) dopolniti z rekuperatorjem toplote odpadnega zraka ter vlažilnikom za aktivno vlaženje zraka (skrbi za ohranjanje vlažnosti zraka v območju 40-60%).

Kontrolirano prezračevanje energetsko varčnih hiš – pasivnih hiš

Pasivne hiše so hiše, ki porabijo minimalno količino energije. Zgrejene so po smernicah energijsko učinkovite gradnje, kar med ostalim pomeni tudi izvedbo zrakotesnega ovoja, ki v okolico ne prenaša energije iz hiše in hkrati ne dovoli vstopa hladnega ali toplega zraka. Takšna hiša ima vgrajeno stavbno pohištvo, obodne zidove ter streho, ki jo v največji možni meri izolirajo in zatesnijo ter tako preprečijo energetske izgube. V kakovostno zgrajeni toplotno izolirani zrakotesni hiši ne bo občutiti prepiha, poraba energije za vzdrževanje optimalne notranje temperature pa bo minimalna.

V primeru, da v tako kakovostno zatesnjeni hiši ne bi imeli ustreznega sistema prezračevanja, bi morali sami prostore redno zračiti (pogosto odpiranje oken in ustvarjanje prepiha). S tem bi odstranili iz prostorov presežek vlage ter tako preprečili nastanek plesni in glivic. S prepogostim zračenjem bi hkrati povzročili precejšnje izgube energije, zato takšna hiša nikoli ne bi sodila v razred pasivnih hiš, torej energetsko varčnih hiš.

S prezračevalnimi sistemi pasivnih hiš ne potrebujemo hlajenja (klime)

Z vgradnjo prezračevalnega sistema ne bomo poskrbeli za hlajenje hiše v vročih dneh, bomo pa poskrbeli za to, da hlajenja niti ne potrebujemo.

Zrakotesna, kakovostno izolirana hiša po sodobnih smernicah, klimatske naprave za hlajenje niti ne potrebuje. Pravzaprav je uporaba kakršnekoli klimatske naprave v pasivni hiši  v bistvu prepovedana, saj je prevelik porabnik električne energije, kar pomeni, da hiša s klimatsko napravo ne bi dosegla pasivnega standarda porabe energije.

Za strokovno svetovanje pri izbiri prezračevalnega sistema vaše hiše, nas kontaktirajte.