Kako preprečiti vlago v kopalnici?

Vlaga v kopalnici je običajen fizikalen pojav, ki se mu ne moremo izogniti. Njena slaba stran je pojav zdravju škodljive plesni, ki jih moramo odstranjevati s kemičnimi pripravki ali pa s fizično odstranitvijo sloja ometa. Z vidika stanovalca je takšen pristop prepozen, kajti plesen se je že razvila. Ta se lahko nabira v številnih kotičkih: med fugami keramičnih ploščic, na stropu, silikonskih delih … Da do razvoja plesni ne bi prišlo, raje preprečimo prekomerno vlažnost prostora s prezračevalnimi sistemi.

Kakšna je idealna vlažnost?

Za udobno bivanje je idealna vlažnost med 40 in 60 % vlage. Zrak z manj vlage nam povzroči izsuševanje sluznice, ki se kaže v občutku suhih oči, suhega grla, draženje nosu, suhi koži … Zelo suh in topel zrak povzroča tudi večje vrtinčenje prahu, kar še posebej občutijo alergiki in astmatiki. Do presuhega zraka največkrat pride pozimi z ogrevanjem prostorov. Obratna situacija pa je prevelika vlažnost prostorov, ki je lahko posledica slabe gradnje ali pa gre za specifične prostore, kot je na primer kuhinja ali kopalnica, kjer zaradi uporabe ogrevane vode prihaja do utekočinjanja vlage. Previsoka kot prenizka vlaga povzročata tako imenovani sindrom bolnih stavb, ki so zdravju škodljive.

vlaga v kopalnici
Vlaga v prostoru lahko ob nezadostnem zračenju povzroči razvoj zdravja škodljive plesni.

Prezračevanje na stari način ni učinkovit

Kopalnico lahko zračimo z odpiranjem oken, a to vedo ni mogoče. Sploh ne pozimi, ko imamo okna zaprta. Druga morebitna rešitev so prezračevalne rešetke na spodnjih delih vrat in ureditev zračnika v steni kopalnice. Tako bo v kopalnico skozi rešetke na vratih vstopal svež, vlažen pa se bo zaradi fizikalnih lastnosti pomikal po zračniku ven. Takšno naravno prezračevanje ni posebej učinkovito, a vsekakor je bolje kot nič.

Vlage in smradu se lahko lotite z ventilatorjem

Kot smo videli, je »zračenje po starem« dokaj neučinkovito, odpiranjem oken lahko privede tudi do energetske potrate. Zato svetujemo, da se vlage v kopalnici lotite s prezračevalnim sistemom. Najbolj osnoven sistem je ventilator, ki odvaja odvečno vlago iz prostora. Tovrstni ventilatorji so največkrat izdelani tako, da se zaženejo ob prižigu luči ali pa ob vašem prihodu (zaradi vgrajenega senzorja) v prostor. Ventilator je povezan z odvodnim jaškom, preko katerega nato potuje odsesan vlažen (tudi smrdljiv) zrak iz prostora ven na prosto. Ventilator pomaga v boju z vlago in plesnijo, a še vedno ne 100 %.

vlaga v kopalnici
Vlaga v kopalnici in posledično plesen vam bosta nehali delati sive lase, ko se jima boste zoperstavili z bolj dovršenim lokalnim ali centralnim prezračevalnim sistemom – s takšnim prezračevalnim sistemom, ki bo združeval odsesavanje vlažnega, smrdečega in »podihanega« zraka z dovajanjem svežega zraka. V mislih imamo prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. (1)

Priporočamo dovršeni prezračevalni sistem z rekuperacijo

Vlaga v kopalnici in posledično plesen vam bosta nehali delati sive lase, ko se jima boste zoperstavili z bolj dovršenim lokalnim ali centralnim prezračevalnim sistemom – s takšnim prezračevalnim sistemom, ki bo združeval odsesavanje vlažnega, smrdečega in »podihanega« zraka z dovajanjem svežega zraka. V mislih imamo prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. V praksi to pomeni, da ima vgrajen keramični prenosnik toplote, ki prenaša temperaturo iztrošenega zraka na dovajani zrak. Enostavno povedano: z zrakom v prostoru, ki ga naprava odvaja, ogrevamo dovajani zrak. Iz prostora tako odsesamo nepotrebno vlago in dovajamo svež in predhodno že ogret zrak.

Poznamo lokalni ali centralni prezračevalni sistem

Lokalna rekuperacija združuje ventilator in krmilno enoto, običajno pa je namenjen enemu prostoru. Centralni prezračevalni sistem pa obsega osrednjo enoto, ki je velika in zahteva nekaj več prostora, iz nje pa so po prostorih speljane prezračevalne cevi. Število lokalnih prezračevalnih naprav je odvisno od velikosti prostora in število oseb v njej. Običajno računamo eno napravo na cca 25 m2 –  a kot rečeno, odvisno koliko oseb se zadržuje v prostoru.

Prednosti in slabosti prezračevalnega sistema

Prednost lokalnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote je njegova cenovna ugodnost, njegova namestitev pa je mogoča tudi po končani gradnji objekta, saj je potreben samo manjši gradbeni poseg. Ta poseg je luknja v velikosti enote, kamor jo namestimo in povežemo z elektriko. Sistemi so dandanes že tako dovršeni, da bo večina dela namesto vas opravila avtomatika. Edina slabost lokalnega prezračevalnega sistema je njegov omejeni doseg. Kot smo že prej zapisali, zadostuje ena naprava na 25 m2 prostora, a odvisno je od vlage in števila ljudi v prostoru. Lokalna naprava ima zaradi svoje velikosti omejen pretok zraka, poleg tega nekaj časa zrak dovaja, nekaj časa odvaja.

Če je le mogoče, se odločite za centralni prezračevalni sistem

Nasprotje lokalnega prezračevalnega sistema je centralni sistem, ki ga predstavlja večja prezračevalna naprava in cevna napeljava do prostorov, kjer prezračujemo. Ta sistem je priporočljiv pri novogradnjah, ker se cevi navadno nameščajo v betonske plošče ali stene. Ker gre za nekoliko večji gradbeni poseg, je pomembno, da se pred nakupom dobro posvetujete s strokovnjakom za prezračevalni sistem, ki pripravi primeren načrt. Prednost centralne rekuperacije je njegova moč. Osrednja enota omogoča vpih in izpih zraka v vse prostore po stanovanju ali hiši. V tem primeru nismo odvisni od zunanjih zidov kot pri lokalnem prezračevalnem sistemu, ampak lahko cevi razpeljemo poljubno po prostorih.

Adijo, vlaga v kopalnici!

Prezračevalni sistemi ne bodo poskrbeli samo za odvečno vlago v kopalnici, sanitarijah, kuhinji ali kleti, marveč bodo dovajan zrak tudi očistili. Opremljeni so namreč s filtri, ki zajamejo mehanske delce v zraku. Obstajajo različni filtri (bolj ali manj »gosti«), od onesnaženosti zraka pa je odvisno, kdaj se bodo zapackali in bo potreben nakup novega. Največja onesnaženost zraka v urbanih okoljih je v času kurilne sezone. Tako prečiščen zrak bo dobro del astmatikom in drugim z obolenji dihal.

vlaga v kopalnici
Kondenz na kopalniškem ogledalu kaže na previsoko vlago v prostoru. To lahko preprečite tudi z IR paneli ogledali, ki oddajajo toploto.

Prezračevanje sofinancira Eko sklad

Vlaga v kopalnici bo z vgradnjo prezračevalnega sistema jemala slovo, plesen bo samo še grd spomin. A to ni zadnja dobra novica v tej zgodbi.

Za vgradnjo prezračevalnih sistemov z rekuperacijo, najsi bo lokalni ali centralni, omogoča Eko sklad subvencijo. Prejeli jo boste po izvedenem projektu in po pravilno oddani dokumentaciji.

Toda pozor, nakazila ne boste prejeli v dneh po oddaji naročila, ampak lahko traja tudi več mesecev, preden se bo znašlo na vašem tekočem računu. Višina subvencije znaša do 20 % investicije oziroma ne več kot 2000 evrov za centralni sistem oziroma do 300 evrov na prezračevalno napravo, namenjeno lokalnemu prezračevanju. (2)

Vlaga v kopalnici ni tako trd oreh, kot se zdi

Kot smo videli, vlaga v kopalnici ni tako trd oreh, kot se zdi, če se je lotimo na pravi način. Da bo res pravi, svetujemo, da se obrnete na naše strokovnjake, ki imajo bogate izkušnje, v Sloveniji pa vgrajenih že ogromno prezračevalnih sistemov. Ponujamo lokalno ali centralno prezračevanje z rekuperacijo toplote. Izbiramo samo proizvajalce In dobavitelje kakovostnih prezračevalnih sistemov. Po nakupu, montaži in namestitvi se vedno lahko obrnete na nas. Za vsa dodatna vprašanja, podporo ali servis vam bomo vedno na voljo.

Vir (1): Ideal homes
Vir (2): Eko Sklad