8 načinov, kako vedeti, ali je kakovost zraka v zaprtih prostorih slaba

Medtem ko je posebna opredelitev kakovosti zraka v zaprtih prostorih še vedno v nedefinirana, je pomembno razumeti, kako lahko nekateri onesnaževalci v zraku v vašem domu vplivajo na vas. Številni strokovnjaki opredeljujejo čistost z udobjem stanovalcev in verjamejo, da se nekaterim posameznikom nekatere situacije zdijo sprejemljive, drugim pa ne.

kakovost-zraka-v-notranjih-prostorih

Ne glede na to, ali čutite posledice, v primerjavi z drugimi v vašem domu bi moralo biti izboljšanje slabe kakovosti zraka v zaprtih prostorih prednostna naloga vsakega lastnika stanovanja. Na žalost lahko traja kar nekaj časa, da ugotovite povezavo med slabim zrakom v zaprtih prostorih in zdravstvenimi simptomi ali zapleti, ki jih morda imate – če so sploh povezani.

Pogosto vam zrak v vašem domu morda bolj subtilno škodi, pa se tega niti ne zavedate. Ravno zato je pomembno, da naredite vse, kar lahko, da izboljšate kakovost zraka.

V današnjem prispevku bomo preverili, zakaj je pomembno razumeti in prepoznati morebitne težave ter vedeti, kaj lahko storite za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Tukaj je nekaj znakov, ki jih boste želeli iskati pri določanju kakovosti zraka v vašem domu ali na delovnem mestu.

1. Bodite pozorni na morebitne alergije

Morda je logično pripisati nedavni alergijski izbruh spremembi letnih časov ali vremenskih vzorcev, vendar gre po vsej verjetnosti za občutljivo reakcijo na onesnaževalce v vašem notranjem okolju.

Mnogi ljudje doživljajo alergije kot odziv na vrsto materialov in dejansko so koncentracije cvetnega prahu, običajnega prahu in drugih dražilnih snovi lahko bolj koncentrirane v zaprtih prostorih kot v zunanjih prostorih. Možni simptomi vključujejo kašelj, kihanje, solzenje oči, glavobole, krvav nos in zamašenost.

slaba kakovost zraka
Slaba kakovost zraka v notranjih prostorih izjemno vpliva na pojav alergij (VIR 1)

Če imate katero od teh težav, bodite pozorni na to, kdaj se pojavijo simptomi in kdaj izginejo. Če se pojavijo težave kmalu po tem, ko vstopite v svojo pisarno ali dom in ti isti simptomi izginejo kmalu po odhodu, potem se verjetno soočate s slabo kakovostjo zraka v tem prostoru.

2. Ne zanemarite novih ali nenavadnih simptomov

Številni zdravstveni simptomi ali bolezni bodo verjetno blagi. Vendar pa imajo lahko nekateri onesnaževalci, kot so azbest, strupene spore plesni in druge nevarne kemikalije, veliko bolj ekstremen učinek na vaše zdravje. Če začnete opažati omotico, slabost, izpuščaje, zvišano telesno temperaturo, mrzlico, utrujenost, bruhanje, bolečine v mišicah, težko dihanje ali izgubo sluha, je zelo možno, da imate opravka z veliko bolj ekstremno težavo.

Če se vam zgodi kaj od zgoraj naštetega, pokličite strokovnjaka, da čim prej ugotovi in odpravi težavo. Prav tako bi bilo pametno, da se čim prej posvetujete s svojim zdravnikom o simptomih, ki jih doživljate, in morda še enkrat, ko ugotovite, kaj je povzročilo slabo kakovost zraka v vašem domu.

3. Pazite na svoja pljuča

Če jih ne preverjate, lahko kemikalije v vašem domu hitro vplivajo na vaša pljuča in v ekstremnih situacijah lahko povzročijo precej huda zdravstvena stanja. Na primer, če pogosto doživljate simptome bronhitisa ali pljučnice, je to lahko neposredna posledica delcev v zraku, ki jih vdihavate iz svojega doma.

Poleg tega, če ne obravnavate razlogov, zakaj se to dogaja, ali se o svojih simptomih ne pogovorite s svojim zdravnikom, se lahko le-ti razvijejo v nekaj veliko hujšega. Če naletite na katero od teh težav, lahko naredite več stvari, da odpravite težavo.

Najprej preverite in/ali očistite vaš prezračevalni sistem. Poskrbite, da boste redno menjali zračne filtre in dobili sistem za čiščenje zraka v vašem domu. V idealnem primeru boste ukrepali že ob manjših simptomih, preden se spremenijo v večjo težavo. Še posebej, če je ogroženo zdravje vas ali vaše družine.

4. Upoštevajte vaše okolje

Ko začnete opažati zdravstvene simptome, začnite raziskovati možne vzroke za to težavo. Najprej upoštevajte dejavnike v okolju, ki obdaja vaš dom ali pisarno.

Če se v vaši bližini dogaja novogradnja, je morda to krivec. Gradnja, obnova ali proizvodnja lahko sproščajo številne kemikalije in delce v zrak, ki zlahka vstopijo skozi kanale in prezračevanje. To je običajen scenarij za pisarniška okolja, kjer nimate dovolj nadzora nad tem, kaj se dogaja v sobi poleg vas.

Poleg tega, če živite v tesni, natrpani soseski, je morda pametno, da pozorno spremljate dejanja svojih sosedov. Če so pred kratkim poškropili trato z insekticidi, pobarvali hišo ali kako drugače uporabili katero koli drugo kemikalijo, morda vstopajo v vaš dom in onesnažujejo vaš notranji zrak.

kakovost-zraka-v-notranjih-prostorih
K dobremu zraku lahko prispevate tudi sami (VIR 2)

Če opazite preproste spremembe v vašem okolju, vam lahko v veliki meri pomaga prepoznati morebitno težavo. In ko boste vedeli, kaj povzroča vaše alergije, boste imeli boljšo predstavo o tem, kaj lahko storite, da se zaščitite.

5. Domača prenova ali popravila

Medtem ko so vzrok morda vaši sosedje, bodite pozorni tudi na izboljšave, prenove ali druge spremembe v vašem domu. Če ste pred kratkim zamenjali talne obloge, pobarvali ali naredili druge večje posodobitve, lahko zaradi tega trpi čistost vašega zraka. Kemikalije v vašem domu se lahko zbirajo v vašem sistemu HVAC in nato začnejo krožiti po celotnem vašem domu. Posledično lahko hitro občutite negativen učinek na vaše zdravje.

Da bi to preprečili, se prepričajte, da ste po končanem projektu temeljito očistili in takoj zamenjajte zračne filtre. Prav tako bi bilo pametno kupiti čistilec zraka, ki bi pomagal izboljšati kakovost zraka z odstranjevanjem potencialno škodljivih delcev, ki so bili pred kratkim v zraku.

6. Izključite druge „krivce“

Če izvzamemo sosede ali nedavne prenove doma, lahko obstajajo tudi številni drugi okoljski vzroki za zdravstvene težave, za katere bi vas morda mikalo kriviti slabo kakovost zraka v zaprtih prostorih. Medtem ko je onesnažen zrak lahko pomemben dejavnik, obstajajo številni drugi viri, ki so lahko razlog za simptome, ki jih morda doživljate.

Nekatere od teh lahko vključujejo hrup, osvetlitev, ergonomijo ali toplotno udobje. Vsako od teh lahko povzroči tudi nelagodje v očeh, kihanje, kašljanje, zaspanost in številne druge zdravstvene težave. Dvakrat preverite, ali ni nobenega od teh virov, preden dokončno ugotovite, da je kriva slaba kakovost zraka. Kakor koli že, smiselno je sprejeti ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka, tudi če to ni krivec za simptome, ki jih doživljate.

7. Poiščite nedoslednosti v distribuciji zraka

Ne glede na to, ali imate zdravstvene simptome ali ne, lahko težave prepoznate tako, da opazite nedoslednosti v celotni zgradbi. Če je eno mesto hladnejše ali toplejše od drugega, imate verjetno težavo v sistemu, ki bi lahko vplivala na čistost pretoka zraka. To ne vpliva samo na splošno kakovost zraka, ampak tudi na temperaturo na vsakem območju.

Poleg tega morate biti pozorni na stopnjo vlažnosti različnih območij. Možnost ali suhost v določenih obdobjih skozi vse leto je lahko znak, da imate slab zrak v zaprtih prostorih. Odvisno od scenarija, v katerem se znajdete, vam lahko vlažilec ali razvlaževalec zraka pomaga povrniti vlažnost na raven, ki je koristna za vse v okolju.

8. Obrnite se na strokovnjaka

Če ste opazili katerega od zgornjih znakov, je verjetno čas, da se obrnete na strokovnjaka. Izvedli bodo lahko nekaj testov in pregledali vaš dom, da bodo ugotovili resnost težave. Ne samo, da vam bodo lahko povedali vir težave, ampak tudi ponudili nekaj predlogov, kaj lahko storite za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Ko je vir identificiran, je na vrsti akcijski načrt za najboljši pristop in rešitev problema.

Čeprav boste to morda zlahka dosegli z nakupom čistilnika ali vlažilca zraka, obstajajo druge težave, ki lahko zahtevajo več časa in denarja. Morda boste morali na primer nadgraditi svoj sistem HVAC z boljšim prezračevalnim sistemom ali odstraniti azbest iz svojega doma. Obstaja neskončno število virov, ki lahko povzročajo onesnaževanje zraka v vašem domu. Navsezadnje vam lahko strokovnjak pomaga najti najboljšo pot do rešitve.

prednosti dobrega zraka
Prednosti dobre kakovosti zrak (VIR 3)

Zakaj je kakovost zraka v zaprtih prostorih pomembna

Slaba kakovost zraka pomembno vpliva na udobje vašega doma in vaše splošno zdravje. Čeprav se nekateri simptomi morda zdijo blagi, se lahko pogosto razvijejo v bolj zapletene zdravstvene zaplete. To je mogoče enostavno zmanjšati tako, da naredite oboje od naslednjega:

  • Poskrbite za ustrezen prezračevalni sistem
  • Redno menjajte zračne filtre
  • Uporabite čistilec zraka s HEPA filtrom

Če ste pozorni na simptome, ki jih morda doživljate, in ugotovite vire težav, lahko zlahka odpravite težavo in si prizadevate za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih.

  • VIR (1) GO Smart Bricks
  • VIR (2) AAFA
  • VIR (3) Cook’s air