Kateri IR panel kupiti, da bo najbolj optimalen za moj dom?

Veliko smo že pisali o IR panelih, tako o tem, kaj infra paneli sploh so, kakšne so njihove prednosti, kako deluje IR ogrevanje in tako dalje. Teorija nam je torej precej jasna. Kaj pa praksa? Če ste se glede na vse prebrano odločili, da so IR paneli prava rešitev za vaše ogrevanje (naj bo to glavni ali pomožni vir), pa vas mogoče ustavi dejstvo, da pravzaprav ne veste, kakšne panele in koliko panelov sploh potrebujete.

Zato smo danes pripravili osnoven vodnik za vse, ki bi radi namestili panele v vaš dom in seveda želite, da bo njihovo delovanje kar se da učinkovito in optimalno.

Poglejmo torej, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu in kaj potrebujete za posamezne prostore.

Koliko močni morajo biti IR paneli?

To je nedvomno najpomembnejša karakteristika, ki jo je treba upoštevati ob nakupu IR panelov. Premalo močni paneli ne bodo zadosti ogreli prostora, preveč močni pa bodo porabili precej več električne energije, kot je potrebno. Računa za elektriko na koncu meseca tako resnično ne boste veseli.

Izračun moči

Na srečo obstaja enostavna metoda za okviren izračun, da določite pravo moč. Potrebujete merilni trak, kalkulator in poznavanje vaše hiše ali stanovanja. Izračun bomo naredili za primer normalnih stropov do višine 3 m.

1. korak: izmerite dolžino in širino vašega prostora v metrih.

2. korak: pomnožite dolžino s širino. Dobili boste kvadraturo vašega prostora v kvadratnih metrih (m2).

3. korak: ocenite, kako dobro je vaš dom izoliran. Spodnja tabela vam lahko okvirno pomaga pri oceni.

Vir podatkov (1)

4. korak: pomnožite kvadraturo prostora s predlagano močjo na m2. Dobili boste končno število vatov, ki jih potrebujete za to določen prostor v vašem domu.

Zdaj, ko imate moč, ki je potrebna za ogrevanje vašega prostora, lahko začnete razmišljati o tem, koliko panelov potrebujete. Za teoretični primer bomo vzeli spodnje mere.

Recimo, da imamo prostor, ki v dolžino meri v 3 m, v širino 4 m, stropi pa so kot rečeno visoki 3 m. Kvadratura tega prostora je torej 12 m2.

Vzemimo, da je objekt oz. zgradba, v kateri se nahaja ta prostor, zmerno (srednje) izolirana. To pomeni, da moramo pomnožiti kvadraturo 12 m2, z zahtevano močjo na m2, ki je v tem primeru 75 vatov na m2.

Izračunamo, da za ta prostor potrebujemo panele s skupno močjo 900 vatov. Ko imamo to številko, se odločamo dalje – ali bomo namestili en IR panel z močjo cca 900 vatov ali se bomo odločili za dva panela, pri čemer ima recimo en moč 500, drugi pa 400 vatov.

POMEMBNO: izračun je zgolj okviren, saj je treba je upoštevati še številne druge dejavnike, npr. mikrolokacijo, št. zunanjih sten, vrsto gradnje optike v prostoru, kakovost oken, količino in vrsto zračenja. Zato je pred nakupom nujen ogled strokovnjaka (brez njega se nakup odsvetuje), še posebno, če bodo paneli vir glavnega ogrevanja.

Oblika panela

Odločitev naj temelji na tem, kako je prostor oblikovan. Za sobo v obliki črke L je mogoče bolj smiselna namestitev dveh panelov, da bi se izognili „mrtvim kotom“. Za kvadratno ali pravokotno oblika prostora pa je povsem smiselna uporaba enega panela.

Običajno so paneli proizvedeni s močmi od 350 do 1200 vatov. Vmesne moči so odvisne od proizvajalca, najbolj pogoste pa so 500, 700, 800 in 1000 vatov. Za več informacij o naši panelih se lahko posvetujete z našimi strokovnjaki.

Pomembno je, da se zavedate, da so zgornji podatki zgolj za orientacijo, končna izbira pa bo vedno odvisna od vaših osebnih želja – ali potrebujete več ali manj toplote.

Kakšne dimenzije panelov potrebujem?

Ko imamo določeno moč panelov, je potrebno izbrati konkretne panele. Najprej nas zanima, kako velike panele bomo izbrali. To je v veliki meri odvisno od tega, kakšno moč potrebujete, saj so dimenzije dostikrat odvisne od moči panela.

Običajne velikosti, ki so na voljo za panele, so 595 x 595 mm, 595 x 995 mm, 595 x 1195 mm, 795 x 1195 mm in 995 x 1195 mm. Debelina panelov pa se giblje okoli 22 mm.

Ne glede na to, ali se odločite za kvadratno ali pravokotno obliko, je izbira lahko odvisna od tega, kje želite panel uporabiti oz. koliko prostora imate na voljo za določeno obliko.

Oblika je lahko odvisna tudi od motiva, ki ga želite imeti na panelu. Kar nas vodi do naslednjega vprašanja.

Kakšen material in barvo oz. motiv naj izberem?

Ko se je proizvodnja panelov šele začela, ni bilo kaj dosti izbire. Klasičen bel panel v nekaj dimenzijah. Danes je zgodba precej drugačna.

Izbirate lahko med praktično neskončnimi možnostmi. Lahko odločite za klasične bele ali črne aluminijaste panele, lahko izberete stekleno različico ali pa namestite vedno bolj popularne panele, ki so hkrati tudi ogledala. Korak več so paneli s fotografijami ali drugimi umetniškimi deli, ki jih lahko priskrbite tudi sami. Vsak ima svoje prednosti in drugačen učinek, odvisno od prostora, v katerem se uporablja.

Klasični paneli

Navadni beli paneli so odlični za komercialno uporabo. Še posebej so primerni za viseče stropne rešetke, kot jih najdete v pisarnah ali učilnicah. Nevtralna barva pomaga ohranjati čist in profesionalen videz, hkrati pa se zlije z okolico.

Paneli z motivi

Paneli s natisnjenimi fotografijami so odlična opcija, ki pravzaprav združuje umetniško delo z virom ogrevanja. To pomeni, da ne potrebujete dodatne stenske dekoracije. Še posebej super izpadejo v dnevnih sobah, kuhinjah in spalnicah.

Korak dlje pa so paneli, na katere natisnejo podobe po vaših željah. Izberete lahko vse od počitniških posnetkov do fotografij otrok, ko so bili dojenčki ali zrišete lastno ilustracijo – dobesedno vse, kar želite!

Opravljajo torej isto funkcijo kot standardni beli paneli, le da imajo lepšo podobo in dopolnijo prostor na stilski način.

Zrcalni paneli

Kot smo že omenili, odlična izbira so tudi zrcalni paneli. Imajo točno tako funkcijo, kot nakazuje ime – delujejo kot čisto prava ogledala. Idealna izbira za kopalnico ali predsobo. Medtem ko preverjate, če ste pripravljeni za odhod, vam je hkrati še toplo.

Kam naj namestim panele?

Za ustrezno namestitev IR panelov imate kar nekaj možnosti.

Za domačo uporabo priporočamo, da panele namestite na stene. Ne samo, da je to najbolj privlačna možnost, sploh če se odločite za nakup panela z motivom po želji, je hkrati tudi najbolj praktična.

Z montažno panela na steno takoj sprostite talno površino prostora. Ni vam več treba skrbeti, da bo npr. sedežna garnitura blokirala toploto, ki se širi od tal. To je še posebej primerno za osebe, ki niso preveč prostorne.

V določenih primerih nekatere vrste stene niso primerne za namestitev panelov in v teh okoliščinah, lahko postavite panel na tla, pri čemer je potreben nakup posebnih stojal za IR panele. Ta možnost je primerna izbira za tiste, ki želijo panel prenašati iz prostora v prostor (recimo počitniški objekti, apartmaji).

Večina panelov je zasnovanih tako, da se uporabljajo v visečih rešetkah na stropu, lahko pa se namestijo tudi na steno.

Stropni paneli delujejo dobro predvsem v komercialnem okolju. Vzemimo na primer pisarno. Z namestitvijo panelov na strop stene ostanejo prazne, na njih pa se lahko obešajo ali nameščajo bolj pomembne zadeve – table, oglasne deske, urnike – vse, kar potrebuje običajna pisarna.

Vsi stropni paneli so na voljo z vsemi dodatki, ki jih potrebujete za namestitev – nosilci, vijaki in predloge za luknje.

Sklep

Ker je danes na trgu toliko različnih variacij IR panelov, nam je jasno, da je izbira lahko zelo zamudna in težka. Včasih je tudi zelo težko ugotoviti, kaj res ustrezno in optimalno za vaše potrebe. Upamo, da smo vam s tem vodnikom vsaj malce olajšali izbiro in pomagali razumeti, kaj boste pravzaprav potrebovali.

Če potrebujete več informacij o naših IR panelih vas vabimo, da se nam oglasite. Pišite nam preko spletnega obrazca, pošljite nam e-mail ali pa nas pokličite na 030 707 177. Z veseljem vam bomo svetovali in vam predstavili obstoječe možnosti.

VIR (1) Surya heating