Klimatska naprava – zakaj jo imeti in njene prednosti

Danes je klima pravzaprav že skoraj obvezna oprema vsakega stanovanja oz. hiše. Pa ne samo v bivalnem prostoru, klimatska naprava je izjemno uporabna in nujna tudi v poslovnih prostorih (delovna mesta), vozilih, koncertnih dvoranah, itd … Zakaj pa dejansko potrebujemo klimatsko napravo?

klimatska-naprava-statistika
Po podatkih Statiste je prodaja klimatskih naprav najbolj rastoč trg na svetu (VIR 1)

Na splošno je odgovor na vprašanje, zakaj potrebujemo klimo zelo enostaven – ker je poleti zunanja temperatura zelo visoka. Res je, da je to eden od glavnih razlogov, da nam je vroče in da se mora naše telo na nek način mora ohladiti. Poleg zunanje toplote obstajajo še številni drugi vire, ki sproščajo toploto v notranjem prostoru, ta pa vodi do dviga temperature prostora, ki povzroča neprijetne pogoje za bivanje.

Poglejmo si nekaj virov toplote, ki nastajajo v prostorih:

Sončna toplota

Le-ta je glavni vzrok vročine v notranjih prostorih poleti – zaradi sončne toplote se nam prostor hitro segreje in postane zatohel. Sončni žarki namreč vstopijo v sobo preko oken, sten in strehe. Ta toplota poveča temperaturo v prostoru in posledično se počutimo neprijetno.

Skupna količina toplote, ki nastane v prostoru zaradi sončne toplote, je v veliki meri odvisna od lege bivalnega prostora glede na položaj sonca. Zjutraj je seveda največ sonca na vzhodni stran, čez dan je najbolj toplo na južni strani in pozno popoldne največ toplote pride v prostor na zahodni strani.

Poleti stene poleg vsega še zadržujejo toploto, tako da se toplota, ki se absorbira čez dan, oddaja v prostor tudi ponoči.

soncna-toplota

Nadaljujemo z različnimi viri toplote v prostoru:

Toplota, ki jo oddajamo človeška bitja

Naša telesa delujejo kot motor vozila. Medtem ko motor porablja gorivo za vožnjo, človeško telo porablja hrano za delo. Zaradi sežiganja goriva se v motorju generira veliko toplote, ki se sprosti preko izpušne cevi. V notranjosti človeškega telesa pa zaradi hranjenja nastajajo kalorije. Del teh kalorij se porabi za opravljanje dela, medtem ko preostale kalorije proizvajajo toploto v telesu, ki jo je treba vrniti v ozračje. Tako človeška bitja ustvarjamo veliko toplote v prostoru, ki posledično vodi do povečanja temperature in ustvarjanja neprijetnih pogojev za bivanje. Več kot je oseb v določenem prostoru, več je oddajanja toplote in posledično se prostor bolj ogreje.

Električni in elektronski aparati

V vseh prostorih obstajajo določeni električni in elektronski aparati. Ponavadi imamo v vsakem stanovanju svetila, gospodinjske aparate (hladilnik, skrinja, mikrovalovna pečica, toaster …), televizor, računalnik in ostale naprave, ki pomembno vplivajo oz. potencirajo proizvajanje toplote v prostoru in s tem višje temperature. Poleg tega lahko določene naprave, kot je npr. aparat za kavo in grelec vode povišajo tudi vlažnost v sobi.

Zaradi vseh naštetih virov toplote tako postane temperatura v prostoru lahko hitro zelo visoka, naraste pa tudi relativna vlažnost. Poleg tega je lahko tudi manj pretoka zraka v sobi. Vsi ti dejavniki vodijo k ustvarjanju zelo neprijetnih pogojev v prostoru.

Klimatska naprava odstrani vso toploto, ki nastaja v prostoru in vzdržuje nastavljeno oz. želeno temperaturo. Prav tako odstrani presežek vlage iz zraka in vzdržuje ustrezno relativno vlažnost. Klimatska naprava ima ventilator, ki proizvaja potreben pretok zraka in filter, ki odstrani vse delce prahu in umazanije iz zraka.

klima

Skratka, ko klimatska naprava proizvaja pogoje za udobno bivanje oz. delo, lahko optimalno delujemo – tako v zasebni kot poslovni sferi.

Klimatska naprava in njenih 7 super prednosti

1. Klimatska naprava lahko reši življenje

Mogoče se sliši malo ekstremno, a klimatska naprava dejansko lahko rešuje življenja.

Leta 2019, ko smo bili v Evropi priča katastrofalnemu vročinskemu valu, je po podatkih Centra za raziskave o epidemiologiji nesreč zaradi vročine predvsem v Franciji, Belgiji in Španiji umrlo kar 2.500 ljudi! (2)

Te številke sicer predstavljajo samo število smrti, ki je bila neposredno posledica vročine. Seveda bi bilo število veliko večje, če bi dejansko upoštevali število smrti, kjer je ekstremna toplota prispevala kot sekundarni dejavnik. Imeti klimatsko napravo torej v takih primerih lahko reši vaše življenje. Če na področjih, kjer so poletne temperature lahko izredno visoke, je klimatska naprava ena od osnovnih življenjskih potreb. Zdravniki pravijo, da je učinkovit klimatski sistem najboljši način za preprečevanje zdravstvenih težav, ki lahko nastanejo zaradi visokih temperatur. Ne samo to, obstaja veliko drugih zdravstvenih koristi klimatske naprave, ki jih bomo v nadaljevanju tudi omenili.

vrocinski-val
Vročinski val leta 2019 je terjal ogromno življenj (VIR 3)

2. Proizvaja kakovosten zrak

Klimatske naprave povečujejo tudi kakovost zraka v vašem prostoru. Notranja enota klimatske naprave zrak potegne v vgrajen zračni filter znotraj AC, preden absorbira toploto. Ta proces filtriranja zraka odstrani nezaželene onesnaževalce, kot so prah in drugi škodljivi delci, tako da lahko zadihate svež zrak. Vendar pa je to učinkovito lahko le, če je zračni filter v vaši napravi čist. Če ne poskrbite za čiščenje in pravilno vzdrževanje (kot ga npr. ponuja Panheat), lahko pride do onesnaževanja zraka v zaprtih prostorih in hujših zdravstvenih težav.

3. Klimatska naprava blokira mrčes in mikroorganizme

Da bi zagotovili učinkovito delovanje klimatske naprave, mora biti prostor dobro izoliran. To preprečuje, da bi mrčes vstopil v prostor. Poleg tega so nižje temperature manj ugodne za mikroorganizme, kot so virusi ali bakterije. V klimatiziranem prostoru je tudi manj verjetnosti toksinov v zraku. To je predvsem prednost za vse osebe, ki trpijo zaradi astme ali alergij.

klima-montaza
Klima pravilno deluje le, če poskrbite za njeno vzdrževanje

4. Klimatska naprava poveča produktivnost

Dejstvo je, da so visoke temperature v obratnem sorazmerju s stopnjo produktivnosti ljudi. Človeško telo namreč potrebuje ravno pravo stopnjo toplote, da ohladi možgane in druge pomembne organe pri vročih temperaturah, ki ovirajo stopnjo produktivnosti. Po drugi strani pa pozimi ali v hladnih temperaturah lahko naše telo preusmeri to energijo, da poveča našo raven produktivnosti.

Če torej želite povečati raven produktivnosti zaposlenih, poskusite z namestitvijo učinkovite klimatske naprave v vaši pisarni.

5. Ohranja temperament

Morda ni nova informacija, da so ljudje bolj agresivni, ko je temperatura nekoliko višja. Ko se temperatura dvigne, se naši možgani upočasnijo, srčni utrip pa se poveča s krvnim tlakom. Vse to vodi do visoke temperamente in bolj agresivnega vedenja. Namestite torej klimatsko napravo in se ohladite!

6. Pomaga pri vzdrževanju pohištva in električnih naprav

Ne samo za ljudi, klimatske naprave so zelo koristne tudi za pohištvo in električne naprave. Sploh če imate leseno pohištvo, klimatska naprava sprosti vlago iz zraka, odvisno od okoliške temperature. To velja tudi za umetniške slike in ostalo leseno dekoracijo.

prijetno-bivanje

Tudi elektronske naprave so zelo občutljive na toploto, hkrati pa se morajo segreti, da bi lahko delovale. Ohranjanje zmerne temperature je nujno za njihovo pravilno vzdrževanje. Primer je recimo soba s strežniki. Strežniki se hitro segrejejo in zahtevajo nižjo temperaturo, da se zagotovi varnostna in optimalna zmogljivost. Klimatska naprava, ne glede na vrsto, lahko pomaga zagotoviti potrebno temperaturo, da ohrani pravilno delovanje električnih naprav.

7. Manj dehidracije in znojenja

Dehidracija lahko privede do številnih zdravstvenih težav. Bolj ko so temperature visoke, bolj se znojimo. Tako naše telo izgubi veliko dragocene vode. Poleg tega je znojenje, sploh v poslovnih prostorih, sestankih in ostalih podobnih srečanjih lahko resnično neprijetno. Klimatske naprave vam tako lahko poleg vode prihranijo tudi precej zadrege.

  • VIR (1) Statista
  • VIR (2) Relief Web
  • VIR (3) The Sun