Klimatske naprave brez zunanje enote – ali se jih splača kupiti?

Število tistih, ki iščejo klimatske naprave brez zunanje enote, je v porastu – verjetno zato, ker jih skrbi, da nimajo dovolj prostora za zunanjo kondenzacijsko enoto, ali pa jim montaža zunanje enote na zunanjo steno ni dovoljena (sploh v primeru večstanovanjskih stavb). A morda ne vedo, da klimatske enote, ki nimajo zunanje enote, ne bodo tako učinkovite kot običajni klimatski sistemi in so včasih lahko celo nevarne.

Ali je torej izbira klimatske naprave brez zunanje enote dobra odločitev ali ne? V prispevku bomo skušali to razložiti.

klima-na-daljinca

Kako delujejo standardne klimatske naprave?

Standardne klimatske naprave so sestavljene iz notranje enote, zunanje enote in cevi, ki povezujejo enote in tuljave skupaj. V običajnem klimatskem sistemu bodo cevi prenašale hladilno sredstvo med notranjo in zunanjo enoto. Hladilno sredstvo prenaša toploto v zrak in iz njega. Ko zrak prehaja čez tuljave, ki so bile v stiku s hladilnim sredstvom, se bo zrak ohladil, saj bo hladilno sredstvo absorbiralo toploto.

delovanje klasičnega klimatskega sistema
Shematski prikaz delovanja klasičnega klimatskega sistema (VIR 1)

Kompresor v sistemu prav tako ohranja gibanje hladilnega sredstva po ceveh, ventilatorji pa vzdržujejo gibanje zraka čez tuljave. Zunanja enota, pogosto imenovana kondenzator, je odgovorna za sproščanje toplote v zunanji zrak. Več o prednostih klimatske naprave in zakaj jo imeti si lahko preberete v enem od prejšnjih prispevkov.

Kako pa delujejo samo notranje klimatske naprave brez zunanje enote?

Veliko klimatskih naprav brez zunanje enote se trži kot ‘naredi sam’ enote. Te enote nimajo zunanje enote, kar olajša namestitev. Običajno se zrak črpa skozi kanale na zadnji strani enote, zato je treba enoto namestiti proti zunanji steni. Enota bo dobavljena bo z rešetkami za steno in cevjo za odvod kondenzata.

V bistvu se kanali uporabljajo za sesanje zraka v enoto in prehod čez tuljave in ne preko zunanje kondenzatorske enote s cevmi, ki prenašajo toploto v in iz vašega prostora.

Shematski prikaz namestitve kliatske naprave brez zunanje enote (VIR 2)

Klimatske naprave brez zunanje enote: mnenja

Na področju klimatskih sistemov so torej klimatske naprave brez zunanjih enot ena izmed možnih alternativ, ko ni mogoče vgraditi klasične zunanje rešitve. Poglejmo, kakšne so prednosti in slabosti izbire.

Prednosti

 • Odsotnost motorja zunaj hiše preprečuje kakršne koli težave s sosesko in odpravlja motnje hrupa zunanje enote.
 • Je cenejša rešitev, saj so stroški namestitve nižji.
 • Vzdrževanje je bolj praktično, narekuje ga notranji položaj, ki omogoča bolj praktične in enostavnejše posege.
 • Odločitev za mobilno klimatsko napravo pogosto narekujejo oblikovalske potrebe, saj so modeli popolnoma prilagodljivi vsem prostorom v domu.
 • Poleg tega v smislu varčevanja z energijo premični modeli porabijo manj energije kot stenski, še posebej, če so razreda A + ali višjega.

Slabosti

 • V majhni hiši bi lahko bil model s kolesi okoren, saj zavzame prostor v že tako majhnih prostorih.
 • Stenski model morda ne bo kompatibilen z opremo doma, če je sprejet določen slog.
 • Negativen element predstavljajo decibeli: hrup, ki je v tradicionalnih modelih preusmerjen izven stavbe, v tem primeru ostane v hiši. Dolga uporaba bi zato lahko bila moteča
 • Kar zadeva izkoristek energije, je notranja klimatska naprava nižja od modela, opremljenega z zunanjim motorjem.

Torej so te vrste enot vredne vašega nakupa?

Naše mnenje je, da klimatske naprave brez zunanje enote niso najboljša izbira, razen v situacijah, ko res ne gre drugače. Ker nimajo moči kondenzatorja, ne bodo mogle učinkovito ohladiti velikih prostorov, zato morda nikoli ne boste dobili tako hladne sobe, kot bi jo želeli. Poleg tega bo vplivalo na vaš proračun, saj vas bo to lahko veliko stalo pri računih za elektriko.

Klimatske naprave uporabljajo hladilna sredstva, ki so ob nepravilnem ravnanju izjemno škodljiva za okolje in se na koncu izpustijo v ozračje, zato naj bi klimatske naprave prodajali le ustrezno usposobljenim.

Če ste sami lahko kupili klimatsko napravo brez zunanje enote, obstaja velika verjetnost, da ni šla skozi stroga testiranja, ki so potrebna za zagotovitev, da je sistem varen za uporabo. Priporočamo, da se jih izogibate in prosite uglednega monterja klimatskih naprav, da vam pripravi ponudbo za popoln klimatski sistem.

Čeprav se zdi mamljivo, da bi dobili klimatsko napravo brez kondenzatorja, je naš odgovor, da v večini niso vredne. Če vas skrbi, da nimate dovolj prostora za zunanjo enoto, se pogovorite z nami – obstaja veliko načinov, kako lahko uporabimo celo majhne površine za dodajanje kondenzatorja, tako da je popoln klimatski sistem še vedno mogoč.

In če vas skrbi cena, vam ponujamo konkurenčne cene in vam ponudimo ponudbe za vrsto izdelkov od standardnih do vrhunskih, tako da lahko najdete klimatski sistem, ki ustreza vašemu proračunu.

 • VIR (1) Planete Energies
 • VIR (2) Olimipia Splendid