Koliko stane polnjenje električnega vozila? Konkretne cene slovenskih ponudnikov na enem mestu!

Glede na podatke ACEA (Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov) je bilo v Sloveniji konec leta 2020 že 628 (2015 zgolj 110) javnih polnilnih postaj, kar je v primerjavi z južnimi in vzhodnimi državami veliko, še posebej glede na velikost Slovenije. Italija ima na primer le 9.370 polnilnih postaj, Madžarska 735 in Hrvaška 629, pred nami je glede na površino in število prebivalcev le Avstrija s 4.443 polnilnimi postajami (6).

Še pred kratkim je bilo polnjenje vozila brezplačno, danes pa je polnjenje vašega električnega vozila na javnih polnilnicah večinoma plačljivo. Sicer boste še vedno našli brezplačne polnilnice, a toplo priporočamo, da kljub vsemu izberete ponudnika, ki vam bo obračunaval stroške, nastale pri polnjenju baterije.

Odvisno od ponudnika se boste lahko prijavili s kartico za polnjenje ali preko aplikacije.

Želeno polnilno postajo boste vedno lahko poiskali na portalih Gremo na elektriko (7) ali Polni.si (8)

Za lažjo izbiro ponudnika smo tokrat na enem mestu zbrali vse večje ponudnike v Sloveniji ter njihove tarife.

Koliko torej stanje polnjenje električnega vozila?

V tabeli smo upoštevali 2 vrsti polnjenja, in sicer

  • AC polnjenje z izmeničnim tokom ter
  • DC polnjenje z enosmernim tokom.

Pri AC polnjenju usmernik, ki je vgrajen v vozilu, pretvarja tok iz javnega omrežja z izmeničnim tokom v potrebni enosmerni tok.

Pri DC polnjenju pa se izmenični tok pretvarja v enosmerni tok zunaj vozila, npr. v polnilni postaji. Prednost tega je, da je pri polnjenju ‒  npr. na avtocestah ‒ mogoča večja moč in postopek polnjenja se avtomatsko skrajša.

Spodnja tabela naj služi kot orientacija za občutek, v kakšnem rangu se gibljejo cene. Seveda ima vsak ponudnik svoje pogoje in morebitne dodatne stroške.

Elektro Ljubljana, Celje, Gorenjska in Moon Charge npr. računajo še pristojbino za prvo polnjenje, ki znaša od 0,50 do 1 €. Petrol določa cene glede na to, ali ste polni (redni) ali začasni uporabnik. Nekje potrebujete kartico, drugje zgolj aplikacijo – preden se odločite za ponudnika torej natančno preverite pogoje in dodatne stroške.

Še vedno pa seveda obstaja opcija lastne domače polnilne postaje. To si lahko izberete na spletni strani Električna polnilnica.

  • VIR (6) Žurnal 24
  • VIR (7) Gremo na elektriko
  • VIR (8) Polni.si