Kolikšna je cena sončne elektrarne?

Cena sončne elektrarne se za povprečno družinsko hišo giblje od dveh tisočakov do okoli 12 tisoč evrov. Strošek je odvisen od več dejavnikov, glavni pa je njena proizvodna moč. Večja kot je njena proizvodna moč, višji je strošek. A naj se zdi vhodni strošek še tako visok, se nam investicija povrne že v nekaj letih. Zato boste večkrat slišali, da je naložba v sončno elektrarno ena najbolj varnih naložb.

Dejavniki, ki vplivajo na ceno sončne elektrarne

Omenili smo, da je glavni dejavnik cene, njena proizvodna moč. Največkrat boste zasledili 10 kWp, 5 kWp ali 1 kWp sončne elektrarne. Za kako veliko se boste odločili, je odvisno od vaše letne porabe električne energije na merilnem mestu in lokacije vaše elektrarne. Odvisno je od razpoložljive površine za nameščanje sončnih panelov, od kvalitete le-teh, naklona strehe in nenazadnje tudi od vrste uporabljenih materialov.

Cena sončne elektrarne

Sončna elektrarna moči 1 kWp

Ob draginji, ki se vedno bolj zažira v pore našega življenja, je samooskrba z električno energijo modra odločitev. Energetska neodvisnost se že v nekaj letih pozna v denarnici, hkrati pa prinaša tudi mirnejši spanec. Domača sončna elektrarna proizvodne moči 1 kWp v enem letu proizvede do 1100 kWh električne energije. Gre za manjšo domačo elektrarno, ki bo po vsej verjetnosti težko zadovoljila vse potrebe vašega gospodinjstva, a mogoče potrebujete ravno tako. Z njeno pomočjo lahko elektrificirate odmaknjen počitniški ali katerikoli drugi objekt, ki ima manjše električne potrebe. Cena sončne elektrarne na ključ – pri tako visoki nazivni moči – bo znašala okoli 2000 evrov.

Izračun za sončno elektrarno moči 5 kWp

Sončne elektrarne od 5 kWp moči dalje že omogočajo samooskrbo gospodinjstva, a ne za ogrevanje. Drugače povedano: omenjena nazivna moč bo letno proizvedla 5500 kWh električne energije, kar vam bo pokrilo potrebe električnih apratov, ne pa toplotne črpalke. Večkrat boste zasledili, da se letna poraba električne energije za ogrevanje giblje od 6500 (ogrevanje s toplotno črpalko) do 11 000 kWh (IR paneli in električni bojlerji). Za namestitev solarnih panelov z nazivno močjo 5 kWp boste potrebovali okoli 35 m2 osončene površine. Cena sončne elektrarne bo tako znašala okoli 10 tisoč evrov (vir 1).

Cena sončne elektrarne 10 kWp  

Sončna elektrarna od 10 kWp nazivne moči dalje že omogoča samooskrbo praktično celotnih potreb gospodinjstva. Pokrije nam potrebe po elektriki po ogrevanju hiše in sanitarne vode, električne aparate, kuhanje … S kombinacijo sončna elektrarna in toplotna črpalka dvignemo udobje bivanja na najvišjo raven, saj postanemo še samooskrbni. Cena sončne elektrarne se bo gibala okoli 13 tisoč evrov, s subvencijami EKO sklada pa se ta strošek zniža na okoli 11 tisoč evrov. Za takšno nazivno moč potrebujete okoli 70 kvadratnih metrov osončene strehe oziroma druge primerne površine (vir 2).

Cena sončne elektrarne
Kolikšen prihranek pomeni namestitev sončne elektrarne? (Vir 3)

Zakaj se investicija v sončno elektrarno izplača?

Investicija v sončno elektrarno se nam povrne v približno sedmih do osmih letih. Poglejmo si primer. Recimo, da je naš letni strošek energije 1470 € oziroma porabimo okoli 10 500 kWh. Za to bi potrebovali 10 kWp veliko sončno elektrarno, ki bi znašala okoli 12 500 evrov. S subvencijo Eko sklada strošek znižamo za 1800 evrov, kar pomeni, da je končni znesek elektrarne 10 700 evrov. Če je bil dosedanji letni strošek električne energije 1470 €, ta po postavitvi električne elektrarne znaša 180 €. Na letni ravni tako prihranimo skoraj 1300 evrov. Če sledimo temu izračunu, se nam investicija v sončno elektrarno povrne sedmih do osmih letih.

Če ponovimo:

  • 12 500 evrov za 10 kW sončno elektrarno
  • 1800 € subvencije iz Eko sklada
  • 10 700 evrov končni znesek domače elektrarne
  • letni strošek energije se iz 1470 € zniža na 180 €

Do sončne elektrarne brezplačno

Mogoče je naslov malce zavajajoč, a ko boste prebrali besedilo do konca, boste videli kam moli pes taco. Nedvomno lahko cena solarne elektrarne za družinski proračun predstavlja kar velik finančni zalogaj. Toda poglejmo to naložbo z druge plati. Namesto da mesečno namenjamo po sto in več evrov za stroške električne energije, si le te izničimo (zminimaliziramo) s solarno elektrarno. Poprejšnji mesečni strošek za položnico elektrodistributerja pa namenjamo za odplačilo kredita za sončno elektrarno. Če torej pogledamo z drugega zornega kota, bi se z zgoraj napisanim naslovom lahko kar strinjali. Investicija v sončno elektrarno se tako ne bo poznala v vašem družinskem proračunu. Mogoče ravno obratno: po nekaj letih bo zaradi njen proračun bogatejši.

Subvencija za sončno elektrarno

Kakor pravijo strokovnjaki, podražitve energentov, ki smo jim priča v zadnjem času, vsekakor vplivajo na zanimanje za samooskrbo. Posledično so tudi hitreje razgrabljena razpoložljiva državna sredstva za subvencijo v sončne elektrarne. Višina subvencije znaša 180 € za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči, a za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Tako boste za povprečno veliko, 11 kW, sončno elektrarno prejeli 1980 € subvencije. Naj omenimo tudi, da si na Eko skladu lahko uredite ugodno kreditiranje naložbe. Minimalni znesek kredita je 1500 evrov, največ pa v višini zneska priznanih stroškov naložbe. Odplačilna doba znaša največ 10 let, obrestna mera pa je trimesečni EURIBOR + 1,3 %. Svetujemo, da si podrobno pogledate spletno stran Eko sklada ali pa se pomenite z našimi svetovalci, ki imajo tudi s tem veliko izkušenj.

Sončna elektrarna je postavljena, kaj pa ostali stroški?

Vzdrževanje sončne elektrarne je minimalno, kar lahko opravljate sami, lahko pa vam to storitev prevzame večina ponudnikov sončnih elektrarn. V večini primerov gre za daljinski pregled, na vsakih nekaj let pa tudi fizični pregled sistema sončne elektrarne. Nekateri prodajalci te storitve ponujajo brezplačno ali za simbolično ceno. Mesečni stroški električne energije bodo tako približno 75% nižji, kot ste jih imeli poprej. Zakaj ne 100%? Ker morate vedno plačevati strošek obračunske moči in prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije (prispevek OVE+SPTE), četudi na merilnem mestu niste porabili nič električne energije.

Po nasvet k našim strokovnjakom

Če bi radi postali energetsko neodvisni, potem ne odlašajte s klicem. Naši svetovalci vam bodo z veseljem svetovali in odgovorili na vsa morebitna vprašanja glede cene sončne elektrarne ter pripravili nezavezujočo informativno ponudbo. Edini podatek, ki si ga morate pred tem priskrbeti, je podatek o vaši letni porabi električne energije. Slovenija ima dovolj sončnih dni za postavitev sončne elektrarne – nenazadnje, saj živimo na južni oziroma sončni strani Alp. S tem dejanjem vam ne bo hvaležna samo denarnica, ampak tudi okolje. Naredite nekaj zase, za svoje otroke in nenazadnje za našo skupno prihodnost. Se slišimo!

Vir (1) Checkatrade
Vir (2) Homeguide
Vir (3) DcPowerCo