Koristni nasveti za vzdrževanje sončne elektrarne

Če razmišljate o namestitvi sončne elektrarne ali ste nedavno namestili nov sistem, se morda sprašujete, kako solarne panele čistiti oz. kako zahtevno je vzdrževanje sončne elektrarne.

Solarnih panelov na splošno ni težko vzdrževati. Ker so posebej zasnovani za zunanjo uporabo, so posledično odporni na vse vremenske razmere. Potrebujejo pa redno letno čiščenje, ker se na njihovi površini lahko nabere prah, ptičji iztrebki in listi, kar lahko vpliva na njihovo učinkovitost.

V prispevku bomo zapisali korake in kontrolni seznam za vzdrževanje, pa tudi, kako lahko lokacija, podnebje in vrsta sistema, ki ga imate, vplivajo na vzdrževanje. Na koncu vse skupaj strnemo še v najbolj pogosta vprašanja in odgovore, ki vas morebiti mučijo v zvezi z vzdrževanjem elektrarne.

vzdrzevanje-soncne-elektrarne

Koraki za vzdrževanje solarnih panelov

1. korak: omogočite polno sončno svetlobo

Mogoče se sliši logično, vendar morebitna okoliška drevesa rastejo zelo hitro in lahko se zgodi, da bo večji del sončne elektrarne kmalu v senci. Poskrbite, da bodo paneli večinoma na soncu, saj to lahko močno vpliva na proizvodnjo energije vašega sistema.

2. korak: Očistite jih vsaj enkrat letno

Priporočamo, da se vsaj enkrat letno splezate na streho ali najamete strokovnjake in panele očistite. Ptičji iztrebki, listi in prah se nabirajo precej hitro, vse pa je treba odstraniti zaradi zagotavljanja neovirane svetlobe do panelov.

Lahko tudi kupite komplete za čiščenje solarnih panelov, ki vključujejo bio razgradljivo milo in mehko gobo ali krpo.

Pomembno je, da se ne uporablja agresivnih kemičnih čistilnih sredstev, ki bi opraskali ali poškodovali površino panelov.

3. korak: Bodite pozorni na nadzorni sistem

Večina elektrarn je opremljena s priročno aplikacijo, ki jo lahko preprosto spremljate. Če pride do težav brez očitnega razloga, je potrebna nadaljnja preiskava, tako da najprej preverite same panele.

prototip-naprave-za-samociscenje-solarnih-panelov
Mogoče nam kmalu ne bo več treba skrbeti za čiščenje panelov, saj se že pojavljajo prototipi za avtomatsko čiščenje (VIR 1)

Je vzdrževanje solarnih panelov drago?

Ko imate sončno elektrarno enkrat nameščeno, so stroški za nadzor in vzdrževanje precej nizki. Če zanemarimo morebitne tehnične težave, s katerimi se lahko srečate (kar je redko), boste potrebovali le nekaj milnice in gobo, da jih enkrat letno očistite.

Če živite v okolju, kjer se generira več prahu (npr. v okolici tovarn, industrijskih obratov), je priporočljivo, da panele za največjo učinkovitost pri proizvodnji električne energije čistite vsakih 6 mesecev.

Lahko se znajdete tudi tako, da bolj natančno očistite enkrat letno, vmes pa zgolj splaknete z vodo iz cevi.

Ne uporabljajte visokotlačnega čistilnika

Površina sončnih kolektorjev je precej trpežna, saj so bili zasnovani prav s tem namenom, da prenesejo vse, še tako težke vremenske pogoje, vključno z nevihtami in točo. A vseeno ne tvegajte z agresivnim čiščenjem.

Tlačni čistilniki so na voljo v številnih oblikah in nekateri špricajo vodo s takšno silo, da lahko tudi razbijejo vaše panele ali pa se na robovih nabere voda, kar lahko poškoduje panele. Zamenjava panelov je draga, zato se temu izogibajte in ostanite pri ročnem čiščenju.

Zakaj solarne elektrarne zahtevajo tako malo vzdrževanja?

Zadnja leta, ko so nameščanje sončnih elektrarn drastično zvišuje, so se stroški vzdrževanja sončnih panelov dramatično zmanjšali tudi zaradi boljšega razumevanja panelov za proizvodnjo energije. Splošno vzdrževanje sončnih kolektorjev je pravzaprav precej nizko in to je posledica nekaj dejavnikov.

Prvič, sončne celice nimajo veliko gibljivih delov, kar zmanjšuje tveganje zlomov in razpok. To sčasoma precej zniža stroške vzdrževanja, saj je za gladke površine in toge okvirje ohišja enostavno skrbeti. Vse razpoke ali praske je mogoče pravočasno odkriti in popraviti, še preden se razširijo.

Prah in ostali delci se, kot smo že omenili, sicer nabirajo na panelih, vendar zaradi naklona strehe večina običajno zdrsne na tla. Nekateri delci sicer lahko ostanejo na kolektorjih in ovirajo hitrost absorbcije sončne svetlobe ter tako povzročijo splošno zmanjšanje proizvodnje energije. Večini tega se torej lahko izognemo z rednim pregledovanjem panelov in čiščenjem delcev s preprosto raztopino mila in vode.

Lokacija in podnebje

V hladnejših regijah, kjer pogosto sneži, je tudi vzdrževanje razmeroma enostavno, saj večina snega, ki pade na panele, zdrsne zaradi naklona streha ali pa ga stopi sonce oz. notranja toplota, ki jo kolektorji ustvarijo z absorbiranjem sončne svetlobe. Vseeno je priporočljivo preveriti panele in ročno očistiti odvečni sneg.

Kljub temu, da je vzdrževanje preprosto in ga večinoma lahko opravite sami, je občasno pametno poklicati tudi strokovno pomoč, da preveri sončne korektorje. To je še posebej priporočljivo v primeru, da so paneli nameščeni na zelo visoki strehi, ki ni lahko dostopna. Ti strokovnjaki lahko analizirajo in ocenijo vse notranje napake, ki se lahko pojavijo v sončnih celicah. Prav tako lahko ocenijo celotno moč in učinkovitost ter vam svetujejo, kako pravilno zagotoviti, da bodo vaše sončne celice delovale še dlje.

Življenjska doba solarnih panelov

Kar zadeva garancijo, lahko sončni paneli ob pravilni montaži in vzdrževanju trajajo več kot 25 let. V teh 25 letih boste znatno znižali račune za komunalne storitve, ustvarili veliko količino električne energije in zagotovili dovolj čiste energije, ki bo koristila vaši skupnosti.

pregled-soncne-elektrarne
Občasno vseeno najemite strokovnjaka

Konec koncev, vzdrževanje sončne elektrarne ni drag ali težak podvig in če upoštevate nekaj preprostih smernic, lahko svojo hišo učinkovito napajate več let brez večjega stresa.

VIR (1) Crimson publishers

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori


Ali je vzdrževanje sončnih elektrarn zahtevno?


Ne, vzdrževanje sončnih elektrarni ni zahtevno. Ker sončni paneli ne vsebujejo gibljivih delov, je zelo majhna možnost, da se zlomijo ali poškodujejo. Edino vzdrževanje, ki ga potrebujejo, je čiščenje. Prah in umazanijo, ki se sčasoma nabere na površini, je treba očistiti, da lahko absorbirajo čim več sončne svetlobe. Na srečo za to v večini primerov poskrbi kar dež. Če opazite upad proizvodnje električne energije, je smiselno najeti strokovnjaka.


Kako pogosto morate menjati solarne panele?


Solarni kolektorji ne potrebujejo veliko vzdrževanja, so trpežni in imajo dolgo življenjsko dobo. Vendar z leti postajajo manj učinkoviti. Učinkovitost se zmanjša v povprečju za 1 % na leto. To pomeni, da ga imate lahko vsaj 40 let. Morda jih boste želeli zamenjati prej, če boste opazili težavo z zmanjšanjem njihove učinkovitosti. Garancije na sončne panele so običajno 25 let.


Koliko stane vzdrževanje sončnih elektrarn?


Sončni paneli ne zahtevajo veliko vzdrževanja, vendar jih je treba očistiti vsaj 1x na leto. To lahko storite sami ali najamete strokovnjake. Cene so različne in se gibljejo od 1 do 2 evra na kvadratni meter. Zanimivo dejstvo je, da so solarne elektrarne cenejše za vzdrževanje v primerjavi z avtomobilom ali celo vašim telesom! Prihranki, ki jih ustvarite z ustvarjanjem lastne energije, bodo zlahka pokrili stroške vzdrževanja.


Ali je potrebno čiščenje solarnih panelov?


Solarni paneli potrebujejo čim več neposredne sončne svetlobe, da delujejo z največjo učinkovitostjo. Če so umazani, preprečujejo prodiranje sončne svetlobe. Čiščenje prahu, umazanije in ostalih delcev pomaga pri največji učinkovitosti. Dež je pogosto dovolj, da ostanejo čisti, čeprav jih morate vsaj enkrat letno natančno očistiti tudi sami.


Kakšna je življenjska doba solarnih panelov?


Učinkovitost sončnih kolektorjev se vsako leto zmanjša za približno 1 %. S takšno hitrostjo bodo zdržali približno 40 let, preden postanejo pravzaprav neuporabni. Če boste opazili, da niso več tako učinkoviti pri proizvodnji električne energije, jih boste morda zamenjali že prej. Ravno tako boste morali zamenjati panel, če se iz kakršnihkoli razlogov poškoduje. Običajna garancija za sončne panele je 25 let.


Ali lahko uporabljate tlačni čistilnik za čiščenje solarnih panelov?


Čeprav lahko panele očistite s čistilno napravo s šibkim pritiskom, to ni priporočljivo. Visokotlačne čistilne naprave so premočne in lahko močno poškodujejo panele. Najbolje je, da uporabite milnico in krpo, ali najamete profesionalno ekipo za čiščenje.


Kaj se zgodi s sončnimi kolektorji po 20 letih?


Številne sončne celice imajo 20 do 25-letno garancijo. Proizvajalci jamčijo, da bo solarni panel tako dolgo deloval z visoko stopnjo učinkovitosti. Po 20 letih bodo paneli začeli izgubljati na učinkovitosti. Najverjetneje jih bo potrebno zamenjati po približno 40 letih.


Ali vas med čiščenjem solarnih panelov lahko strese elektrika?


Sončni paneli so opremljeni z zaščitnimi steklenimi ali plastičnimi pokrovi. Če bi se ti med čiščenjem zlomili in bi voda vstopila v panel, bi vas lahko stresla elektrika. Lahko bi bilo celo usodno, zato ne čistite panelov, če so polomljeni. Prav zaradi tega je najbolje, da vse pokvarjene oz. zlomljene panele čim prej zamenjate ali popravite.


Ali lahko hodite po sončnih kolektorjih?


Nekateri sončni kolektorji so trpežnejši od drugih in lahko prenesejo vašo težo. A kljub vsemu ni priporočljivo hoditi po sončnih panelih. Lahko jih zlomite in/ali poškodujete. Večina sončnih kolektorjev ima steklene pokrove, zato niso nezlomljivi. Razbito steklo je lahko zelo nevarno, lahko se npr. močno porežete. Čiščenje polomljenih panelov lahko povzroči tudi električni udar. Varneje je torej hoditi okoli njih.


Ali lahko uporabljam Stelex za čiščenje solarnih panelov?


Stelex in podobna sredstva za čiščenje stekel niso priporočljiva za uporabo na panelih. Močne kemikalije niso dobre ne za steklo, ne okolje. Večino sončnih kolektorjev strokovnjaki očistijo z deionizirano vodo. Če jih boste čistili sami, uporabite samo milnico. Ali še bolje, najemite strokovnjaka.


Ali toča lahko poškoduje sončne panele?


Da, toča lahko poškoduje solarne panele. Toča namreč lahko povzroči razpoke steklene obloge in ko se le-ta stopi, lahko poškoduje električna vezja v panelih. Toča ne bo vedno poškodovala vaših sončnih kolektorjev, vendar je možno. To je sicer bolj verjetno na področjih, nagnjenih k tropskim nevihtam, tako da pri nas ni tako velikih možnosti.


Ali sončni paneli hladijo vašo streho?


Sončni paneli dejansko ohladijo vašo streho. Običajno (če nimate solarne elektrarne), ko sončna svetloba zadane streho vašega doma, le-ta absorbira toploto in ta vstopi v vaš dom. Ko pa svetloba zadane panel, jo panel absorbira in se ne prebije do strehe hiše. Temperatura vaših streh je lahko s sončnimi kolektorji do 5 stopinj nižja. To je dober način, da malce ohladite svojo hišo v vročih mesecih.


Kaj se zgodi, ko se solarni panel zlomi?


Ko se solarni paneli zlomi, ga je treba zamenjati. Polomljeni kolektorji ne proizvajajo električne energije tako učinkovito in obstaja nevarnost, da vas strese elektrika, še posebej, če so mokri. Običajno se zlomi le stekleni pokrov, ki ga je mogoče enostavno zamenjati. Če so notranje komponente panela poškodovane, bo morda treba zamenjati cel kolektor.


Koliko stane čiščenje sončnih kolektorjev?


Profesionalno čiščenje panelov stane od 1 do 2 € na kvadratni meter. Druga možnost je, da očistite sami ali se zanesete na dež, vendar vseeno občasno potrebujete strokovnjaka.


Ali je čiščenje vaših sončnih kolektorjev pomembno?


Čiščenje sončnih kolektorjev je lahko veliko odvisno od tega, kako umazani so bile na začetku. Če živite nekje na primer v bližini tovarne, kjer je skozi vse leto zelo prašno, je pogostejše čiščenje morda dobra ideja.