Lokalni prezračevalni sistem [prednosti in uporaba]

Lokalni prezračevalni sistem je zagotovo eden najučinkovitejših načinov za boj proti vlagi in zidni plesni v bivalnih prostorih. Lokalni prezračevalni sistem je cenovno ugodna rešitev, hkrat pa ga enostavno vgradimo v novejše ali starejše objekte.

Kaj pomeni lokalni prezračevalni sistem?

Lokalni prezračevalni sistem je za prezračevalna naprava, ki skrbi za nenehen dovod svežega zraka, čiščenje zraka in hkratno odvajanje zraka iz vaših prostorov.

Lokalni prezračevalni sistem je lahko nadgradnja novega okna ali samostojna naprava, ki jo je z enim cevnim prebojem mogoče vgraditi kamorkoli na zunanjo steno stavbe, da je omogočena izmenjava zraka v enem prostoru. Naprava ob oknu ima v primerjavi s samostojno enoto po navadi manjše zmogljivosti izmenjave zraka. 

lokalni prezračevalni sistem

Lokalni ali centralni prezračevalni sistem – kakšna je razlika?

Medtem, ko je centralni prezračevalni sistem s cevno napeljavo, izmenjevalnikom toplote (rekuperatorjem), povezavo z ogrevalnim in hladilnim sistemom v hiši ter osrednjim krmiljenjem primeren za novogradnje ali vgradnjo ob rekonstrukciji stanovanjskih hiš, je za stanovanja v večstanovanjskih stavbah primernejši decentralni ali lokalni prezračevalni sistem, saj ne potrebuje cevne napeljave med prostori.

Tudi takšni lokalni sistemi temeljijo na vračanju toplote odpadnega zraka, kar poenostavljeno pomeni, da topel izhodni zrak v napravi (v izmenjevalniku toplote) odda toploto hladnejšemu zunanjemu zraku na poti v prostor. Odstotek rekuperacije toplote nam pove, kolikšen delež toplote izhodnega zraka je pri tem izkoriščen.

Pri lokalnih sistemih je pretok zraka omejen na posamične prostore, pri decentralnih pa gre zračni tok skozi več prostorov, če imamo nameščeno parno število naprav.

Za oboje je nujen preboj zunanje stene stavbe ali namestitev v okensko odprtino ob okenski okvir. Naprava, ki ima entalpijski prenosnik toplote, lahko uravnava tudi raven zračne vlage v prostoru, torej ga ne izsušuje preveč.

Centralni prezračevalni sistemi imajo za razliko od lokalnih prezračevalnih sistemov tudi možnost nočnega hlajenja prostora poleti in predgrelec, ki pozimi odtaljuje kondenzat. Centralni prezračevalni sistemi imajo tudi višji izkoristek toplotne energije kot lokalni sistemi za prezračevanje.

Prednosti, ki jih prinašajo lokalni prezračevalni sistemi:

  • Konstantno prezračevanje vseh prostorov brez odpiranja oken in prepiha ter nepotrebnih toplotnih izgub.
  • Primeren je tako za obstoječe stavbe kot za novogradnje.
  • Neprestano zagotavlja svež zrak in onemogoča vstop žuželk, cvetnega prahu ter hrupa iz okolice.
  • Odvajanje iztrošenega zraka ter odvečne vlage iz prostorov kar zmanjšuje nastajanje plesni.
  • Pospešeno odvajanje zraka v primeru uporabe v kopalnici ali kuhinji.
  • Za svoje delovanje porabi malo energije.

Prihranki pri ogrevanju

Triletne analize spremljanja porabe energije v prezračevalnih objektih, kjer delujejo lokalni prezračevalni sistemi so pokazale, da sistem sam privarčuje 30 % energije v primerjavi z zračenjem preko odpiranja oken, kar pomeni, da se investicija povrne že v manj kot 6 letih, sistem pa bo deloval še dolgo po tem. Poleg tega pa za omenjeni prezračevalni sistem Ekosklad dodeluje tudi nepovratne finančne spodbude 

Odpravlja plesen in odvečno vlago

Med bivanjem v stanovanju se zaradi našega dihanja, kuhe, kopanja, pranja in sušenja perila namreč izloča vodna para, in če je je preveč, pozimi kondenzira na hladnih površinah, torej na hladnejših zunanjih stenah, še pogosteje pa v vogalih, kjer zaradi fizikalnih zakonitosti in konstrukcijskih stikov toplotno različno prevodnih materialov nastajajo mrzla mesta, t. i. toplotni mostovi in prične se pojavljati plesen.

Glavni krivec za plesen je zagotovo prekomerna vlaga v prostoru in stenah, ki zagotavlja primerne pogoje za nastanek in razvoj zidne plesni. Lokalni prezračevalni sistem zagotavlja neprestano izmenjavo zraka ter hkrati znižuje tudi vlago v prostoru, kar posledično pomeni, da se s časoma pričnejo stene in prostori začenjo bolj izsuševati, kar zavira nastanek plesni. To pomeni, da se bo zidna plesen pri stalnem prezračevanju pričela počasneje razmnoževati oz. se v večini primerov ne bo razmnoževala.

Panheat – prezračevalni sistemi so vrhunski produkti, ki zagotavljajo kar najboljši izkoristek.

Prepričajte se, ali je lokalni prezračevalni sistem primerna rešitev za vaš dom. Kontaktirajte nas.