Montaža klime na delovnem mestu – da ali ne?

Vsi podjetniki se danes bolj ko ne zavedajo pomembnosti spodbujanja in ohranjanja visoke produktivnosti na delovnem mestu. Ker seveda želite, da vaš izdelek ali storitev izstopa iz množice, morajo vaši zaposleni delati v okolju, ki spodbuja produktivnost. Posledično je montaža klime v npr. pisarni danes že praktično nuja.

montaza-klime-v-pisarni

Preprosto in stroškovno ugodno sredstvo za zagotavljanje, da bodo vaši delavci sposobni prispevati več, je torej, da jim zagotovite klimatizirano delovno mesto. Prav tako je pomembno zagotoviti, da je montaža klime optimalna, z izbiro prodajalca in serviserja, ki je specializiran za prodajo, montažo in servisiranje klimatskih naprav.

Pisali smo že o prednostih klimatske naprave na splošno, danes pa bomo našteli 8 razlogov, zakaj jo je potrebno imeti na delovnem mestu. Opozorili bomo še na 3 morebitne slabosti, na katere morate biti pred nakupom pozorni.

Efektivne delovne ure

Študije kažejo, da pregreto delovno mesto negativno vpliva na produktivnost. Zaposleni zapravijo vsaj eno uro svojega časa zaradi previsokih temperatur. Človeško telo zdrži do določenih temperatur, potem pa lahko postanemo nemirni in nam je neudobno. Mnogi delavci občutijo željo, da bi se s takega delovnega mesta umaknili.

Ko je temperatura previsoka, se bodo delavci počutili tudi zaspani, padla jim bo koncentracija. Temperatura mora biti ravno prava – ne preveč visoka in ne preveč nizka. Mnogi znanstveniki se strinjajo, da je popolna temperatura okoli 20 do 21 stopinj (1). Klimatske naprave vam pomagajo pri nastavljanju in ohranjanju temperatur v delovnem območju.

popolna-temperatura
Idealna delovna temperatura (VIR 1)

Zdravje zaposlenih

Jasno je, da bolan zaposleni delodajalca stane veliko. Po trenutni zakonodaji mora delodajalec izplačati delavcu, ki je na bolniški, 85 % redne plače. Zato je vsekakor v interesu delodajalca, da zagotovi zdravo, udobno in prijetno delovno mesto. V prijetnem, klimatiziranem prostoru bo delavec vsekakor zbolel kasneje, kot v zadušljivem in vročem okolju.

Montaža klime Modra klima, ki jih redno vzdržujemo, pomeni, da boste lahko nastavili ustrezno temperaturo na delovnem mestu in ustvarili pogoje, v katerih različne bakterije ne bodo preživele. Zaradi tega se bodo zaposleni počutili bolje in prijetneje.

Prijetno okolje za stranke

Vsekakor si ne želite, da bodo potencialne stranke zaradi neugodnih temperatur komaj čakale, da zapustijo vašo pisarno. Veliko vaših potencialnih strank, zlasti tistih, ki upajo na dolgoročno sodelovanje, bo želelo obiskati vašo pisarno in v njej sestankovati. A če bodo prišli v prostor, kjer manjka osnova, kot je klimatska naprava, bi to lahko bil razlog, da se izognejo poslovanju.

Udobna in hlajena pisarna vam bo omogočila, da ustvarite boljši prvi vtis, ki bi konec koncev lahko vplival na rast podjetja.

Manjša poraba energije

Klimatske naprave lahko porabijo veliko energije, kar pomeni drage račune za energijo. Zato morate pri nakupu klime paziti na karakteristike in se odločiti za naprave, ki so energijsko varčne in delujejo na podlagi novejših tehnologij.

Če želite izvedeti več o okolju prijaznih hladilnih enotah, ki obljubljajo nižje ogljične odtise in energetsko učinkovitost, stopite v stik z nami.

Zaščita opreme

Večina elektronskih predmetov v pisarnah, predvsem računalniki, se hitro pregrejejo, ker je običajno, da dosežejo temperature preko 100 °C. To zmanjšuje življenjsko dobo naprave, kar zahteva draga popravila ali dokončne menjave, ki bi se jim lahko izognili z uporabo klimatskih naprav.

Večina IT sistemov je torej občutljiva za toploto in se lahko hitro poškodujejo. Tudi če sistem še naprej deluje, ne bo deloval optimalno in na taki stopnji produktivnosti, kot bi moral.

klima-v-pisarni

Zmanjšuje ravni vlažnosti

Preprosto povedano je vlažnost količina vodne pare v zraku. Več kot je vlage v prostoru, bolj je verjetno, da bo prišlo do gnilobe in plesni. Še posebej žuželke imajo rade vlažno okolje, in teh nadlog bo vedno več. To vsekakor ni dober scenarij za vašo pisarno, ker je zadnja stvar, ki jo potrebujete, roj nadležnih žuželk okoli vaših glav.

Klimatske naprave se lahko uporabljajo za regulacijo vlažnosti. Ampak, če ne opravljajo svojega dela pravilno, lahko dosežete ravno nasprotno.

Boljša kakovost zraka

Klimatske naprave filtrirajo onesnažen zrak na vašem delovnem mestu. Če imate v pisarni npr. prehlajenega delavca, lahko preko zraka virusi hitro dosežejo tudi vas. Namestitev klimatske naprave je eden od načinov, kako to preprečiti. Dobre klimatske naprave ne ohladijo le zraka, temveč ga tudi očistijo s prefinjeno vgrajeno tehnologijo, tako da bodo vaši zaposleni dihali čist in svež zrak.

temperatura-produktivnost
VIR 2

Izboljšuje varnost

Nekatera delovna mesta se vseeno skušajo izogniti klimatskim napravam. Zanašajo se na bolj cenovno ugodna sredstva za hlajenje in preprosto puščajo odprta okna. Čeprav to deluje v mnogih primerih, pa ni zaželeno zaradi potencialnih nevarnosti. Ena od nevarnosti so žuželke, ki lahko prosto letijo po prostoru in nadlegujejo delavce. Pri tem lahko sprožajo alergijske reakcije med občutljivimi delavci, ki niti ne bodo vedo, kaj jih je doletelo.

A odprta okna niso težava samo zaradi žuželk, ampak predstavljajo tudi nevarnost zaradi možnosti različnih kraj. V mnogih primerih lahko nekdo iz pisarne pozabi zapreti okno okno, preden zapusti delovno mesto. To seveda hitro privabi tatove in ostale kriminalce, ki si bodo z veseljem postregli s predmeti v pisarni. Temu se seveda lahko izognemo z namestitvijo klimatske naprave.

Preverili smo torej 8 prepričljivih razlogov, zakaj je montaža klime v pisarni potrebna. Poglejmo še, kaj so slabosti oz. lepše rečeno, kaj znajo biti pomanjkljivosti. S pravilnim ravnanjem se namreč lahko odpravijo tu le-te.

Višji računi za energijo

Ena od slabosti, ki jo ima montaža klime na delovnem mestu je, kot že zapisano zgoraj, potencialno povečanje stroškov računov za energijo. Sploh starejša klimatska naprava lahko poveča vaš račun za energijo in stane vaše podjetje precej denarja. Še posebej, če že kar takoj na začetku namestite centralni klimatski sistem. Zato je potrebno natančno preveriti možne naprave na trgu in izbrati tako, ki je energetsko učinkovita.

pisarna-zrak

Redno vzdrževanje

Klimatske naprave zahtevajo redno vzdrževanje in čiščenje, da se zagotovi, da ostanejo v odličnem stanju in še naprej varno in učinkovito delujejo. Če sistema ne čistite redno in ne menjate filtrov, se lahko v zrak pomešata prah in umazanija, kar pomeni, da po vaši pisarni kroži onesnažen zrak.

Priporočamo, da se vaš klimatski sistem profesionalno očisti vsaj enkrat na leto, hkrati pa se vedno pozorna spremlja čistoča kanalov, da se preprečijo kakršne koli težave.

Bakterije in plesni

Če klimo pravilno vzdržujete, praviloma z njo ne boste imeli nobenih težav. Vendar je pomembno omeniti, da so klimatske naprave lahko gojišče za rast bakterij. Ko hladen zrak kroži skozi sistem, se lahko vlaga kopiči, kar vodi do kondenzacije. Če se sistem ne očisti in vzdržuje, se lahko razrastejo plesni in glivice in se mešajo z zrakom – vsekakor je lahko škodljivo za zdravje zaposlenih.

Ne glede na to, ali potrebujete klimatsko napravo za vaš dom ali na delovnem mestu, vam je naša izkušena ekipa strokovnjakov vedno na voljo. Zagotovili bomo, da bosta tako montaža klime kot izbira klimatske naprave ustrezali vašim potrebam. Naša usposobljena ekipa inženirjev zagotavlja tudi vzdrževanje klimatizacije in popravila ki zagotavljajo, da vaš sistem ostane v odličnem stanju vse leto in še naprej deluje učinkovito.

  • VIR (1) Manta HR
  • VIR (2) Pinterest