Najcenejše ogrevanje stanovanja je? Drva, toplotna črpalka, IR paneli …?

Najcenejše ogrevanje stanovanja je z drvmi, a seveda, če razpolagate z lastnim gozdom. Če morate drva kupiti, so se tudi te v zadnjem času zelo podražile. Cena kubičnega metra razrezanih drv v zadnjem kvartalu 2022 znaša okoli 130 evrov. Koliko kubičnih metrov boste potrebovali na sezono, pa je odvisno od vaših potreb po udobju. Nekaterim zadostuje 21 stopinj, drugi prisegajo na 24 ali več stopinj. Pri novogradnjah, ki so večinoma energetsko učinkovite zgradbe, pa se raje kot za peč na drva odločajo za toplotne črpalke, ki so dolgoročno gledano najcenejša alternativa biomasi. Najcenejše ogrevanje stanovanja je res mogoče z drvmi, a če jih imamo. Ostalim priporočamo toplotno črpalko – po možnosti v kombinaciji s sončnimi paneli.

Menjamo ogrevalni sistem

V Evropi je 2/3 ogrevalnih sistemov starih, največkrat energetsko neučinkovitih. Ker gre za nekoliko dražjo naložbo gospodinjstva, se za menjavo ogrevalnega sistema odločimo šele, ko pride do popolne okvare ali pa tik pred tem. V praksi to pomeni, da ni dovolj časa za premišljene odločitve o spremembi vira energije. Če imate možnost se odločite za lasten sistem, kajti sodoben decentraliziran ogrevalni sistem omogoča porabnikom, da proizvajajo lastno trajnostno toploto iz obnovljivih virov energije, kot so sonce, voda, biomasa … S spremembo ogrevalnega sistema boste zmanjšali ogljični odtis in vaš negativni vpliv na okolje, hkrati pa, nižja kot bo naša poraba energije, večje bodo pri tem naše ekonomske koristi.

Najcenejše ogrevanje stanovanja
Ker gre za nekoliko dražjo naložbo gospodinjstva, se za menjavo ogrevalnega sistema odločimo šele, ko pride do popolne okvare ali pa tik pred tem.

Želim najcenejše ogrevanje stanovanja, a na trgu je toliko tehnologij! Kaj izbrati?

Na trgu je veliko ogrevalnih tehnologij, med katerimi lahko izbirate, najti ustrezno pa ni vedno enostavno. Noben ogrevalni sistem ni enoznačno najboljši, kajti pri merjenju njegove učinkovitosti morate v ozir jemati tudi danosti vaše lokacije:

 • se lahko priklopite na plin?
 • živite v enostanovanjski ali večstanovanjski hiši
 • imate prostor za pelete/drva
 • kakovost (kaloričnost) drv/peletov
 • sončna ali senčna lega objekta v hladnejšem letnem času

To je samo nekaj vprašanj, na katera si morate odgovoriti, ko se odločate za novo ogrevalno tehniko. Drug velik dejavnik pa je toplotna izolacija vašega objekta. Včasih je potrebno z menjavo ogrevalnega sistema izboljšati tudi toplotni ovoj vaše stavbe ali stanovanja. Predlagamo da se posvetujete z našimi strokovnjaki ali energetskim svetovalcem.

Ogrevanje z IR paneli je najcenejša začetna rešitev

Paneli za ogrevanje so hit zadnjih let, kajti z razmeroma nizkimi nakupnimi stroški, se lahko že prijetno grejemo.  Nakup posameznega IR panela nas bo stal že od poldrugega polstotaka dalje, a kot vse ogrevalne tehnologije, imajo tudi infrardeči paneli svoje prednosti in slabosti. (1)

Prednosti infrardečih grelnih panelov so sledeče:

 • nizki stroški začetne investicije
 • hitra montaža
 • skoraj ne potrebujejo vzdrževanja
 • ne terjajo veliko prostora
 • visok izkoristek električne energije

Slabosti grelnih IR panelov:

 • Ker infrardeči grelni paneli delujejo na električno energijo, so lahko obratovalni stroški znatno višji kot pri sistemih s centralnimi generatorji toplote.
 • Infrardeči grelni paneli običajno niso samostojni, navadno je potreben dodaten sistem za ogrevanje prostorov in za pripravo tople sanitarne vode.

Če zaključimo: IR grelni paneli so morda res najcenejša investicija, a v obzir morate vzeti njihovo porabo električne energije in pa še drug ogrevalni sistem, saj z njimi ne morete ogrevati sanitarne vode. Iskanje odgovora o najcenejšem ogrevanju stanovanja tako morda ne boste zaključili pri IR panelih, razen če gre za manjšo bivanjsko enoto, kot na primer vikend. V tem primeru bo IR panel opravičil vaše zaupanje.

Nepogrešljive toplotne črpalke

Iskanje najcenejšega ogrevanja stanovanja ne more mimo toplotnih črpalk. Pravzaprav si upamo trditi, da cenejšega ogrevanja ne boste našli (razen seveda že na začetku omenjenih drv). Toplotna črpalka za ogrevanje je priporočljiva v kombinaciji tako z nizkotemperaturnimi (35 °C) kot tudi visokotemperaturnimi (60 °C) ogrevalnimi sistemi, kot so talno, stensko ali stropno ogrevanje ali radiatorji s temperaturami dovoda do 35 °C oz 60 °C.

Katere so prednosti toplotne črpalke:

 • Energetsko učinkovit sistem, kjer na vsak kWh porabljene električne energije nastane več kot 3 kWh toplotne električne energije.
 • Trajnosten vir, če električna energija za njeno delovanje nastaja iz obnovljivih virov energije.
 • Zmanjšuje energetsko odvisnost, saj je zaradi manjše električne porabe dela Evropo energetsko manj odvisno od uvoženih virov.
 • Prispevajo k čistejšemu ozračju, ker ne povzročajo emisij PM delcev in zmanjšujejo CO2 odtis.

Dobro izolirana hiša je ključnega pomena za vgradnjo toplotne črpalke

Toplotne črpalke so učinkovite samo tedaj, dokler ima objekt primeren toplotni ovoj. Starejši objekti, ki slovijo kot energetsko potratni, zagotovo niso primerni kandidati za toplotne črpalke, saj bo temperatura »izpuhtela« skozi stene in okna. Posledično boste primorani, da črpalka deluje na višji temperaturi, kar pa v praksi pomeni večjo porabo električne energije. V takem primeru je na koncu vprašanje »ali se toplotna črpalka splača?« res na mestu. V starejših stanovanjih in objektih so večinoma postavljeni radiatorji. Te vsekakor lahko kombiniramo s toplotno črpalko, a ker potrebujejo relativno visoko temperaturo dovoda, bo toplotna črpalka pri radiatorjih delovala manj učinkovito, kot če bi imeli instalirano talno ogrevanje.

Najcenejše ogrevanje stanovanja
Starejši objekti, ki slovijo kot energetsko potratni, zagotovo niso primerni kandidati za toplotne črpalke, saj bo temperatura »izpuhtela« skozi stene in okna. (2)

Toplotne črpalke se dobro ujemajo s solarnimi paneli

Če želimo popolno energetsko neodvisnost in tako rekoč nič stroškov v gospodinjskem proračunu za ogrevanje, se odločite za kombinacijo toplotne črpalke in solarnih panelov. Res je začetna naložba nekoliko večja, a pomislite drugače: kaj če bi dosedanji strošek energije, ki bo po postavitvi sončne elektrarne, skoraj ničen, namenili za poplačilo kredita za postavitev omenjene elektrarne? Družinski proračun ne bi bil nič na slabšem, čez sedem ali osem let pa se vam bo naložba že povrnila. Na ta način boste izničili stroške enega največjih porabnikov električne energije v vašem stanovanju. Še enkrat: fotovoltaični panel in toplotna črpalka sta zmagovalna kombinacija za najcenejše ogrevanje stanovanja.

Sončne elektrarne s fotovoltaičnim sistemom spreminjajo vaš dom v energetsko neodvisno trdnjavo. Z njihovo pomočjo ne oskrbujemo samo električnih aparatov z električno energije, ampak jih uporabimo tudi za ogrevanje hiše in sanitarne vode. Višek energije uporabite še za polnjenje električnega avtomobila!

Najcenejše ogrevanje stanovanja
Zmagovalna kombinacija: sončna elektrarna in toplotna črpalka. Dodajte še električni avtomobil!

Upoštevajte vse dejavnike

Na spletu boste našli različne tabele s porabo energije in posledično stroškom ogrevanja. Nekateri v njih primerjajo hruške in jabolka. Odgovor, kaj je najcenejše ogrevanje stanovanja, še zdaleč ni tako enostaven kot se zdi. To je namreč odvisno od več dejavnikov, od površine vašega stanovanja, sredstev, ki jih imate na voljo za investicijo, infrastrukturnih danosti objekta … Nenazadnje tudi od starosti investitorjev, pa čeprav se morda sliši grdo. V kolikor se boste odločali za kombinacijo toplotne črpalke in sončne elektrarne, vzemite v ozir, da se bo način obračunavanja v letu 2024 spremenil. Neporabljene mesečne viške energije ne boste mogli več prenesti v del leta, ko imate manko proizvodne električne energije.

Ogrevalni sistem vam bora biti prilagojen – tako vaši denarnici kot vašemu načinu življenja, pri čemer pretehtajte vse okoliščine. Če kolebate kaj izbrati, svetujemo, da se obrnete na naše svetovalce, ki vam bodo pomagali. Ne pozabite tudi, da za nekatere naložbe v nove ogrevalne sisteme lahko pričakujete vračila Eko sklada. Nenazadnje: slednji ima na svoji spletni strani celo kalkulator menjave ogrevalnega sistema, s katerim lahko primerjate več različnih možnosti glede na svoj trenutni ogrevalni sistem ter si izračunate stroške ogrevanja in okoljske učinke po zamenjavi.


Vir (1): The Greenage
Vir (2) 2.10.com