Ali je moja streha primerna za namestitev solarne elektrarne?

Obstaja veliko prepričljivih razlogov za lastno pridobivanje sončne energije, o katerih smo že pisali – zmanjšanje ogljičnega odtisa in zmanjšanje stroškov energije sta dva največja. Toda preden načrtujete namestitev solarne elektrarne, je pomembno vedeti, kako primerna je vaša streha za sončne panele. Če torej intenzivno razmišljate o sončni energiji kot načinu za pridobivanje energije, zapišemo vse, kar morate vedeti, da bi ugotovili, ali je vaša streha pripravljena oz. primerna.

namestitev-solarne-elektrarne

Strešni materiali

Nekateri materiali so bolj primerni za namestitev solarnih panelov kot drugi. Na srečo so asfaltne ali betonske skodle, najpogostejši strešni material, idealne za sončne celice. Drugi materiali, ki so enostavni za monterje, vključujejo valovito kovino, glinene strešnike in gumijaste strehe. Strehe iz skrilavca ali lesene skodle so težje za namestitev. Ti materiali so bolj krhki in včasih ne prenesejo teže namestitve.

To pa ne pomeni, da panelov ne morete namestiti, če imate streho iz cedre ali skrilavca. Obstajajo posebne montažne komponente in elementi opreme, ki omogočajo namestitev elektrarne – zavedajte se samo, da bo namestitev nekoliko daljša in mogoče bolj zapletena.

Stil strehe in naklon

Za pravilno namestitev sončnih celic potrebujete določeno količino prostora. Velika pravokotna streha – brez zračnikov ali dimnikov – je idealna za namestitev solarne elektrarne, a le redki domovi imajo takšno ureditev. Na srečo je večina profesionalnih monterjev seznanjena z različnimi konfiguracijami streh in se lahko izognejo elementom, kot so strešna okna, stolpi, dimniki in mansardne strehe. Po potrebi lahko za namestitev sončnega sistema celo premaknejo odtočne cevi.

Ko gre za nagib, se boste o optimalni ureditvi pogovarjali s svojim monterjem. Če gre za ravno streho, boste opazili zmanjšan odtok padavin, kar ovira splošno učinkovitost; če gre za preveč strm nagib, lahko omejite količino sončnih žarkov, ki ga lahko absorbirajo plošče. Na splošno bo nagib za dvajset do štirideset stopinj dobro deloval, čeprav se ta spreminja glede na to, v katerem pasu živite (bolj kot ste na severu, bolj strm naj bi bil).

kot-soncnih-zarkov
Primer dveh različnih naklonov (VIR 1)

Stanje strehe

Številne sončne elektrarne imajo garancije, ki trajajo do petindvajset let, s tem da bo večina panelov še dolgo delovala brezhibno. Zato poskrbite, da vam nekaj let po namestitvi strehe ne bo treba zamenjati. Če imate namen kmalu menjati ali popravljati vašo streho, je najbolje, da to uredite pred namestitvijo sončnega sistema.

Streho je sicer mogoče zamenjati po namestitvi sončnih kolektorjev, vendar boste imeli dodatne stroške za odstranitev in nato ponovno namestitev elektrarne. Če je življenjska doba vaše strehe nekje med deset in petnajst let, brez problema namestite solarno elektrarno – sicer pa se strehe raje lotite pred namestitvijo panelov.

Izpostavljenost soncu na strehi

Vsekakor morate zagotoviti, da vaša streha dobi veliko sončnih žarkov, če želite popolnoma izkoristit moč sončnih kolektorjev. V idealnem primeru bi morali zagotoviti, da bo vaša streha popolnoma izpostavljena soncu med 9. in 15. uro vse leto.

Da bi lahko ugotovili, koliko neposredne sončne svetlobe običajno prejema vaš dom, poiščite ovire, ki povzročajo senco. Vse od dreves in sosednjih stavb do dimnikov, lahko na vaše panele meče senco. Ne pozabite, da so sence v zimskih mesecih daljše, sončne ure pa omejene. Če niste prepričani, kako drugačna bi lahko bila vaša izpostavljenost soncu pozimi, se obrnite na specialiste – mnogi od njih imajo orodja, ki vam bodo to pomagala ugotoviti.

Smer strehe

Tudi smer vaše strehe lahko vpliva na njeno primernost za namestitev solarne elektrarne. Če pogledate svojo hišo na Google zemljevidu, je enostavno ugotoviti, v katero smer neba gleda vaša streha. Najbolj optimalna smer je seveda proti jugu.

smer-strehe
Primerjava naklona žarkov poleti in pozimi (VIR 2)

A ne obupajte, če vaša streha ne gleda proti jugu. Še vedno lahko dobite dosti sončne energije iz panelov, obrnjenih proti jugovzhodu, jugozahodu ali celo vzhodu in zahodu. Če pa izberete orientacijo proti vzhodu ali zahodu, poskusite odpraviti vse ovire, ki povzročajo senco. Ti paneli bodo že tako dobivali manj sončne svetlobe, kot tisti, ki se nahajajo na strehi, obrnjeni proti jugu.

Dodatne zakonske omejitve

Če je vaš dom stanovanje ali hiša, ki jo upravljajo drugi, morda dejansko nimate zadnje besede o tem, kaj se dogaja na vaši strehi. Veliko upravnikov ureja zunanjo strukturo takih domov – vključno s strehami. Zato preden podpišete kakršno koli pogodbo, se pozanimajte, kakšni so predpisi za namestitev solarne elektrarne.

Podobno, če ste najemnik, se morda ne boste mogli sami odločiti za sončno energijo – to je konec konec odločitev najemodajalca. Vendar se je vredno obrniti na sosede, da se prepričate, ali jih ravno tako zanima sončna energija. Če bi več najemnikov želelo namestiti sončne celice, lahko najemodajalcu predložite odobritev za nadaljevanje.

solarne-elektrarne-skupnost

Druge ureditve na področju solarne energije

Tudi če vaša streha ni idealna, se še vedno lahko odločite za pridobivanje solarne energije. Razmislite o namestitvi na drugih stavbah na vašem posestvu, na primer na garaži ali lopi. Če nimate garaže, si omislite gradnjo nadstreška za sončne celice. To bo zagotovilo senco in zaščito vašega avtomobila, hkrati pa bo pridobivalo energijo za vaš dom. Na voljo so tudi solarni sistemi, ki jih pritrdite na tla.

Če nobena od teh možnosti ni za vas, se pozanimajte, ali ima vaše mesto skupne sončne vrtove ali druge solarne instalacije v skupnosti. Morda boste lahko vlagali v skupni sončni projekt, ki vam daje prednosti sončne strehe, ne da bi jo morali namestiti na svojem posestvu.

Ko ugotovite, ali je vaša streha primerna za namestitev solarne elektrarne je čas, da naredite naslednji korak. Kontaktirajte nas in si zagotovite brezplačno ponudbo ter svetovanje že danes.

  • VIR (1) Solar reviews
  • VIR (2) Solarify