Nevarnosti klimatske naprave – negativni učinki nepravilne uporabe klime na zdravje

Klimatska naprava je postala običajen del našega življenja. Na voljo je v skoraj v vseh prostorih, ne glede na to, ali gre za stanovanjske objekte, poslovne pisarne ali industrijske prostore. Klimatska naprava se načeloma uporablja za izboljšanje ravni udobja v prostorih, zato je pomembno, da imate sistem, ki lahko učinkovito deluje.

Na vroč, sončen dan je lahko zelo koristna za ohranjanje prijetne temperature notranjosti tako vašega doma kot vašega avtomobila. Za prijetnejšo nakupovalno izkušnjo jo bodo uporabili za hlajenje nakupovalnih centrov, ki jih obiščemo. Če uporabljamo javni prevoz, kot so avtobusi, letala, taksiji in vlaki, potem lahko pričakujete, da bodo klimatizirani. V našem delovnem okolju se običajno nahaja centralni klimatski sistem, ki ohladi celotno stavbo. Številne raziskave so tudi potrdile, da lahko prijetno delovno okolje izboljša produktivnost.

nevarnosti-klimatske-naprave

Klimatska naprava torej prinaša številne koristi, in če je sistem redno ter pravilno vzdrževan, zagotavlja dobro kakovost zraka. Stalno vzdrževanje sistema je torej izjemno pomembno. Vedno uporabljajte klimo v skladu z navodili proizvajalca. Če je le možno, se odločite za novejše in napredne modele, ki odpravljajo mnoge težave klim starejših modelov.

Pazite tudi na to, da boste klimo uporabljali na način, ki je priporočen. Če bo npr. prevelika razlika med zunanjo in notranjo temperaturo, se lahko zgodi, da bo klima škodovala.

Posledice nevarnosti klimatske naprave bodo vidne predvsem na vašem zdravju, v nekateri primerih tudi dolgoročne. Poglejmo torej, do česa lahko pride (1)

Pomanjkanje energije

Raziskave so pokazale, da lahko pride do nepojasnjenega in nenadnega pomanjkanja energije pri tistih, ki imajo klimatske naprave v svojih domovih ali pisarnah. To se pogosto pojavi v okoljih, kjer je klimatska naprava nastavljena na zelo nizko temperaturo. Če se vam zgodi kaj takega, poskušajte nastaviti višjo temperaturo.

Dehidracija

Klimatske naprave lahko izsušijo zrak v prostoru. Zrak v prostoru piha čez kondenzator, ki ga bo ohladil. Ko se zrak ohladi, voda izhlapi v zrak in oblikuje vodne kapljice. Ta voda se nabira na kondenzatorju in nato izteče iz sistema. To je super, če živite v okolju z visoko vlažnostjo in želite zmanjšati raven vlage v zraku. A če boste veliko časa zadrževali v prostoru s suhim zrakom, vas lahko izsuši.

V okviru normalnih fizioloških funkcij nenehno izgubljamo vlago v okolju okoli nas. Sploh če ste v hladnem okolju, morda ne boste čutili želje po tekočini. In če ne boste redno pili tekočine, da bi nadomestili izgubljeno vodo, boste dehidrirali. Dehidracija lahko povzroči vrsto težav, vključno z glavobolom, utrujenostjo, suhimi ustnicami, suho kožo in občutek omedlevice.

glavobol

Suha ali srbeča koža

Če preživite veliko časa v klimatiziranem okolju, lahko ugotovite, da so se razvili določeni simptomi. To lahko vključuje suho in srbečo kožo. Pogosto je lahko suha koža povezana z dehidracijo, lahko pa jo pripišemo tudi drugim dejavnikom. Eden od možnih vzrokov je lahko odgovor na onesnaževalce v zraku stavbe. Ti morda niso očitni in so lahko posledica tega, da klimatska naprava ne deluje pravilno. Težave s kožo se pogosto pripisujejo ravno tej težavi.

Problem suhe ali srbeče kože se lahko pojavi v katerem koli zaprtem okolju, kjer ni dovolj pretoka zraka, ali kroženje le-ta ni redno. V nekaterih primerih so lahko ti simptomi del skupine simptomov, ki bi se lahko nanašali na sindrom bolne stavbe.

Pomembno je, da so klimatske naprave pravilno zasnovane in nameščene ter da zračni filtri delujejo.

Prav tako je pomembno, da se lahko zrak v klimatiziranih okoljih redno nadomešča in odstranjuje.

Glavobol

Zaradi glavobola pogosto tožijo tisti, ki preživijo veliko časa v prostorih s klimatskimi napravami. Ker je okolje, kot smo že zapisali, suho, lahko pride do dehidracije. Ko so ravni tekočine v telesu pod optimalnimi ravnmi, se lahko možgani začasno skrčijo, kar posledično izzove bolečine v membrani, ki obdaja možgane. Obstaja tudi možnost, da dehidracija povzroči zmanjšan pretok krvi v možgane, ki lahko povzročijo neželen odziv.

Ostali simptomi, ki jih povzroča dehidracija, so lahko poslabšanje sposobnosti koncentracije in povečana razdraženost. Izkazalo se je tudi, da so glavoboli, ki jih povzroča dehidracija, lahko sprožilec za migrene.

Drug potencialni vzrok za glavobol je kakovost zraka. Klimatske naprave delujejo na podlagi filtrov, ki morajo zagotovijo kakovost zraka, primernega standardu. Če se ti filtri ne čistijo redno in pravilno, bodo težave z kakovostjo zraka. Če se zrak ne osvežuje redno, bo med drugim začel vsebovati številne kemikalije iz predmetov v prostoru, kot so preproge, pohištvo in barve, pa tudi hlape iz izdelkov za čiščenje. Te kemikalije so škodljive in lahko sprožijo neprijetne reakcije. Ocenjeno je bilo, da obstaja več kot 700 kemikalij, ki lahko povzročijo glavobol. Nekateri lahko doživijo tudi kemijsko občutljivost, ki bo povzročila intenzivnejše odzive, kot tudi druge simptome, kot je blaga slabost, izcedek iz nosu in boleče grlo.

Zagotoviti je torej potrebno primeren pretok zraka in redno osveževanje le-tega. Edino na ta način se bo zmanjšalo tveganje za pojav teh zdravstvenih težav.

Respiratorne težave

Tisti, ki se dolgo zadržujejo v klimatiziranih prostorih, ponavadi tvegajo večje respiratorne težave, zlasti v nosu in grlu. Ti simptomi običajno vključujejo zamašen nos, suho grlo ali rinitis. Rinitis je stanje, pri katerem je sluznica v nosu razdražena in vneta. Simptomi rinitisa lahko vključujejo kihanje, izcedek iz nosu in kopičenje prekomerne sluznice v zadnjem delu nosu in grla.

kihanje

Ker lahko klimatiziran zrak postane zelo suh, pride do suhosti in draženja membran v grlu. To posledično ustvarja okolje, v katerem se lahko pojavi faringitis. Faringitis je vnetje žrela, ki bo pogosto povzročilo bolečino in težave s požiranjem.

Nalezljive bolezni

Draženje sluznice v kombinaciji s suhim klimatiziranim zrakom, lahko povzroči izsušitev sluznicw. Sluznica je sicer zaščitni sloj, ki lahko preprečuje vdor virusov in bakterij. Zaradi tega ste lahko precej bolj ranljivi.

Alergije in astma

V zaprtih prostorih obstaja vrsta sprožilcev za astmo. Če se filtri v klimatskem sistemu redno čistijo in enota deluje pravilno, lahko pomaga zmanjšati število alergenov v zraku. Če pa oseba porabi preveč čaa v zaprtih prostorih, bo izpostavljena vrsti možnih sprožilcev, vključno s pršicami in kemikalijami.

Z vlago, ki se lahko kopiči v klimatski enoti, obstaja možnost za pojav plesni, spore pa se prenašajo z zrakom, ki kroži skozi enoto. To lahko sproži alergijske reakcije pri številnih poameznikih ali celo sproži napad astme.

Avtomobilske klimatske naprave so najbolj dovzetne za kroženje prahu, plesni in bolezni. Raziskave so pokazale, da obstaja več vrst plesni, ki rastejo v večini avtomobilov.

Aklimatizacije na hladni zrak

Ker klimatska naprava stalno deluje pri nižjih temperaturah, se navadite te temperature. To pomeni, da vaše telo lahko pri zunanjih, realnih temperaturah lahko zelo obremenite.

avto-klimatska-naprava

Ugotovili boste tudi, da se vaše telo bori s prilagajanjem iz hladnega na vroče in nato nazaj v hladno okolje. Najbolje je, da poskusite ohraniti svojo klimatsko napravo na primerni temperaturi, da ne boste občutili prevelike temperaturne razlike.

Če potrebujete strokovne nasvete o ogrevanju in hlajenju, se pogovorite s predstavnikom našega podjetja Panheat. Kot napredni ponudnik energetskih rešitev smo ponosni na kakovost našega dela. Zagotovili vam bomo jasne in praktične nasvete ter visoko kakovostne storitve in izdelke. Kontaktirajte nas še danes.

VIR (1) Everlasting air