Ogrevalni sistem je star, a novega si težko privoščim. Kaj storiti?

Ogrevalni sistem vam peša, težko pa si privoščite novega – glavo pokonci, ni vse tako črno, kot je videti. Preventiva je boljša kot kurativa. V idealnem svetu bi vsi zamenjali ogrevalni sistem še preden bi se ta pokvaril. Žal je življenjska doba vseh ogrevalnih sistemov omejena. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj korakov, kako lahko podaljšate življenjsko dobo ogrevalnega sistema in izboljšate njegovo učinkovitost.

Ogrevalni sistem naj bo redno vzdrževan

Pri ogrevalnem sistemu nujno načrtujte njegovo redno vzdrževanje, kajti le tako mu boste zagotovili učinkovito dolgotrajno delovanje. Vzdrževalna dela bodo prepoznala in odpravila majhne težave, še preden se ta spremenijo v večje težave, ki lahko popolnoma okrnijo vaš sistem.

Ogrevalni sistem
Če so nekateri deli vašega ogrevalnega sistema stari ali poškodovani (na primer termostat, filter …), lahko njihova zamenjava pomaga izboljšati njegovo učinkovitost in podaljša življenjsko dobo.

Razmislite o kombiniranih ogrevalnih sistemih

Različne tehnologije imajo različne prednosti (in slabosti), zato proizvajalci razvijajo sisteme, ki jih je mogoče kombinirati in tako povečati njihovo energetsko učinkovitost ter zmanjšanje porabe električne energije ter obratovalne stroške. (1)

Takšno povezovanje več tehnologij imenujemo »hibridno ogrevanje«. Tak primer je kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne, ki zagotavlja znaten delež tople vode gospodinjstva, ne glede na to, ali sije sonce.

Ena najpogostejših kombinacij hibridnih ogrevalnih sistemov je kombinacija solarnega sistema in kotla na biomaso. Ob prisotnosti sonca izkoristi brezplačno sončno energijo, ko pa sonce ne sije, bo kotel na biomaso (na primer na pelete, les, sekance …), zagotovil, da bo v vašem domu prijetno toplo.

Izolirajte dom

Primerna toplotna izolacija ne pomaga samo pri manjši porabi energije, kar vpliva na vašo denarnico in ne nazadnje zmanjšuje vpliv na okolje, ampak je tudi prijazna do vašega ogrevalnega sistema. Zakaj? Zato ker vam pravilno dimenzionirana toplotna izolacija pomaga ohranjati toploto v vašem domu, kar pomeni, da vašemu ogrevalnemu sistemu ni treba delati pri polnih obratih, da vzdržuje udobno temperaturo. Na ta način bo ogrevalni sistem deloval veliko dlje, kot bi sicer. Če so ukrepi prenove ovoja stavbe povezani z zamenjavo ogrevalnega sistema, se energetska učinkovitost hiše očitno izboljša. Celovita posodobitev energetskih sistemov starejših stavb namreč zmanjša njihovo porabo energije do 80 %.

Zamenjajte stare ali poškodovane dele

Podobno kot smo že zgoraj omenili, da ima izolacija vpliv na delovanje ogrevalnega sistema, imajo nanj tudi izrabljeni ter seveda pokvarjeni deli. Če so nekateri deli vašega ogrevalnega sistema stari ali poškodovani (na primer termostat, filter …), lahko njihova zamenjava pomaga izboljšati njegovo učinkovitost in podaljša življenjsko dobo.

Uporabite pametne termostate

Uporabite termostate, ki jih je mogoče programirati oziroma nastaviti (smart termostat). Ti vam bodo prihranili denar na računih za energijo, saj vam omogočajo, da temperaturo prilagodijo vašim željam, ko vas ni v stanovanju. Na ta način ogrevalni sistem ne bo deloval ves čas na polno, posledično mu boste podaljšali življenjsko dobo.

Ogrevalni sistem
Prednosti “pametnih” termostatov. (Vir 2)

Pametno uporabljajte grelna telesa

Če imate v svojem domu prostore, ki jih je težje ogreti, razmislite o dodatnih grelnih telesih, ki bodo delovala kot dopolnitev ogrevalnega sistema. Bolje dodati v hladno kletno sobo IR panel, kot zaganjati na polno celoten ogrevalni sistem. Pazite le, da grelna telesa (na primer električne peči) uporabljate varno in pametno, da ne pride do nesreče, kot je na primer požar.

Ogrevalni sistem še dela, a je slab. Razmislite o alternativnih možnostih ogrevanja

Če vašega starega ogrevalnega sistema ni več mogoče popraviti in si še vedno ne morete privoščiti novega, boste morda želeli razmisliti o alternativnih možnostih ogrevanja. To lahko vključuje ogrevalni sistem ogrevanje na IR panele. Začetna naložba je zagotovo nizka, kajti IR panel lahko na trgu kupite že za poldrugi stotak. Njihova prednost je ta, da jih je mogoče hitro namestiti, saj jih enostavno pritrdite na steno ali strop. Ne potrebujejo veliko vzdrževanja, saj nimajo gibljivih delov in ni motorja, ki bi se izrabil. Delujejo po principu: »vključi in zaženi«. Edina slabost je ta, da ne omogočajo ogrevanja sanitarne vode, zato je zanjo potrebno namestiti poseben sistem. (3)

Če ne gre drugače …

Povprečna življenjska doba ogrevalnega sistema v Evropi je ocenjena na 24 let. Namesto da bi zapravili denar za popravila in tvegali nenadno okvaro v zimskem času, je star sistem morda priročno nadomestiti z novim. Po eni strani je res, da je nakup novega ogrevalnega sistema drag, po drugi strani pa so sodobni ogrevalni sistemi veliko učinkovitejši od starejših. Novi sistemi ogrevajo prostor z manjšo porabo energije, kar ima za posledico nižje račune za energije. Zmanjšanje stroškov za energijo bo zagotovilo, da se bo začetna naložba povrnila v nekaj letih.

Bodoči ogrevalni sistem – spoznajte se s tehnologijo

Danes je na trgu veliko tehnologij, med katerimi lahko izbirate. Izbrati najbolj ustrezno pa ni vedno lahko. Nobena ni absolutno boljša od vseh ostalih, kajti za vas najboljša rešitev je vedno odvisna od vaših lokalnih pogojev, vrste stavbe, vaših energetskih potreb in o številnih drugih dejavnikih in pogojih. Zato vam priporočamo, da se dobro posvetujete z našimi strokovnjaki, ki vas bodo seznanili z možnostmi ogrevanja iz obnovljivih virov, med katerimi lahko izbirate.

Ogrevalni sistem
Pomembno je, da ostanete proaktivni, ko gre za vzdrževanje in nego vašega starega ogrevalnega sistema.

Ocenite stroške in koristi novega ogrevalnega sistema

Če želite razumeti, katera tehnologija najbolje ustreza vašim potrebam po energiji in vrsti stavbe, lahko izračunate stroške, ki jih imate, in koristi, ki jih boste izkoristili. Stroški so: nakup in namestitev ogrevalnega sistema in njegovi obratovalni stroški. Koristi pa vključujejo pričakovani prihranek na računih za energijo v primerjavi s trenutnim ogrevalnim sistemom in morebitne spodbujevalne sheme občine ali države. To vam bo pomagalo razumeti katera tehnologija je v vašem konkretnem primeru ekonomsko najugodnejša.

Delujte proaktivno

Na splošno je pomembno, da ostanete proaktivni, ko gre za vzdrževanje in nego vašega starega ogrevalnega sistema. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov in upoštevanjem porabe energije lahko pomagate svojemu sistemu delovati učinkoviteje in podaljšate njegovo življenjsko dobo, dokler si ne boste mogli privoščiti novega.

Vir (1): Klimaaktiv
Vir (2): MidlandAir
Vir (3): EenergieTirol