Ogrevanje hiše

Ogrevanje hiše v Sloveniji predstavlja enega glavnih stroškov gospodinjstev in hkrati eno izmed najtežjih odločitev.

Katero ogrevanje je najcenejše in hkrati najbolj učinkovito, je eno izmed glavnih vprašanj vsakega lastnika objekta. Pri tem je pomembno upoštevati tako stroške investicije vgradnje nekega ogrevalnega sistema prav tako pa tudi mesečne stroške ogrevanja, ki jih določen sistem prinese. Hkrati je pomembno tudi enostavno upravljanje s sistemom ogrevanja ter morebitni stroški vzdrževanja.

Poleg omenjanega pa je potrebno upoštevati tudi življenjsko dobo določenega ogrevalnega sistema in na koncu tudi kakovost ogrevanja in vpliv ogrevalnega sistema na naše zdravje.

Katero ogrevanje izbrati za vašo hišo?

Kateri način ogrevanja izbrati, je odvisno od tega ali gre za novogradnjo ali sanacijo starejše hiše. Pri sanaciji starejše stavbe se za zamenjavo načina ogrevanja in energenta odločite šele, ko trenutno ogrevanje ni več energetsko varčno in izračun pokaže, da se investicija v nov način hitro povrne. Priporočljivo je obnoviti fasadno izolacijo, zamenjati vrata in okna, sanirati toplotne mostove, tako da bo stavba imela čim manj toplotnih izgub. Pri prenovi sistema se največkrat le prilagodi napravo za ogrevanje.

Pretehtajte različne možnosti ter preverite, ali vaša občina za izbrani način ogrevanja nudi subvencijo Eko slada.

Letni strošek za ogrevanje hiše in priprava tople vode predstavlja veliko finančno obremenitev. Kot najbolj primerne za uporabo, so vsekakor toplotne črpalke vseh vrst, uporabimo pa lahko tudi varčne električne radiatorje, infrardeče panele, električno talno ogrevanje, električne peči za centralno ogrevanje ipd.

Kateri je varčen način ogrevanja z najnižjo začetno investicijo?

IR paneli zahtevajo najnižjo začetno investicijo, hkrati pa omogočajo ogrevanje hiše z relativno nizkimi mesečnimi stroški. Sledi jim ogrevanje na drva, ki je dolgoročno cenejše.

Ogrevanje hiše z IR paneli

V primerjavi z drugimi energenti je ogrevanje z IR paneli najcenejše ogrevanjez majhno porabo energije. V nasprotju z drugimi ogrevalnimi sistemi IR-paneli ne segrevajo zrakatemveč le stene, predmete in ljudi okoli njih.

Predstavljamo nekaj prednosti, zakaj je ogrevanje hiše z IR paneli smiselno:

ogrevanje hiše z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli je hitro:IR paneli prostor segrejejo zelo hitro in učinkovito, saj oddajajo natančen snop toplote, ki vas neposredno ogreva s pomočjo enakomernih toplotnih valov. Tuljave, ki so ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru. Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, tako da se prenaša po prostoru, velikem več metrov in tako ustvari nežen, udoben vir toplote.

Tiho ogrevanje hiše: IR paneli so v svojem delovanju izredno tihi, saj za ogrevanje ne uporabljajo ventilatorja, ampak oddajajo samo svetlobo.

Ogrevanje hiše z IR paneli ohranja vaše zdravje: IR paneli so zdrav način ogrevanja, saj ne zmanjšajo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku. Drugi grelniki lahko pozvročijo suh zrak in izsušujejo vaše sinuse in kožo ter povzročijo statično elektriko. Infrardeča toplota bo celo spodbudila bolj zdravo cirkulacijo krvi.

IR paneli ne izsušujejo prostorov in zidov: IR paneli ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni.

Ogrevanje z IR paneli je varno: IR paneli so varni za uporabo in požarno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kakovostnih materialov in samega načina delovanja (brez žarenja ) vas bodo infrardeči paneli varno in prijetno ogreli.

Stroškovno učinkovito ogrevanje hiše: Nekateri IR paneli uporabljajo samo 300 vatov električne energije in v prostor prenesejo skoraj 100 odstotkov ustvarjene toplote, tako da lahko dobite super učinkovito ogrevanje za zelo nizke stroške. V toploto pretvorijo kar 99 % energije, s čimer zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek.

Okolju prijazen način ogrevanja: IR paneli delujejo brez izgorevanja ogljika, brez strupenih stranskih produktov, ki nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, in brez odprtega plamena.

Minimalno vzdrževanje, ki ga potrebujejo IR paneli: Vzdrževanje IR panelov je zelo enostavno. Zaradi enostavne sestave brez gibljivih delov, kjer ni motorja, ki bi se obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati, prav tako ni mazanja.  Potrebno je občasno očistiti le reflektorje, da zagotovite optimalno delovanje.

Sodoben dizajn: IR paneli se vizualno lepo podajo v sodobne bivalne prostore, saj zaradi svojega diskretnega dizajna, ne izstopajo. Pritdijo se lahko na različne podlage in so vsestransko uporabni.

Zakaj za ogrevanje hiše izbrati IR panele in kakšna je razlika v primerjavi z drugimi načini ogrevanje, izveste v tem zapisu.

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko

Ena izmed največjih prednosti nakupa toplotne črpalke za ogrevanje hiše je izkoriščanje brezplačne energije, saj naprave energijo za ogrevanje črpajo iz okolja. Poleg tega so njihove prednosti tudi, da delujejo popolnoma samodejno, brez dimnika in vseh stroškov povezanih s tem, ter lahko prostore ogrevajo pozimi in hladijo poleti. So toplotni stroji, ki so sposobni toploto nizkega nivoja dvigniti na uporaben nivo za ogrevanje sanitarne vode in stavb.

ogrevanje hiše

To pomeni tudi zmanjšanje stroškov porabe elektrike, zato je poraba elektrike pri ogrevanju s toplotno črpalko zrak voda minimalna. Gre torej za najcenejši in ob enem pa tudi najbolj zdrav način ogrevanja v sodobnem času, v katerem cene kurilnega olja strmo naraščajo.

Cena ogrevanja s toplotno črpalko je v največji meri odvisna od tipa toplotne črpalke. Za 100 m2 boste s toplotno črpalko zrak-voda porabili letno približno 540€. Toplotna črpalka voda-voda in toplotna črpalka na zemeljski plin lahko trenutno ogrejeta omenjeno površino za 400€ letno in manj. Cena je močno odvisna tudi od moči toplotne črpalke.

Toplotna črpalka ne zahteva praktično nobenega vzdrževanja, izjemoma le, če kaj ne deluje pravilno.

Za lažje razumevanje preverite tudi, na kakšen način deluje toplotna črpalka >Vse o delovanju toplotne črpalke<.

Svetujemo, da pri izbiri sistema ogrevanja povprašate strokovnjake. Smo specialisti za ogrevanje hiše na sodoben ekonomičen način. Svetujemo vam pri izbiri najboljšega sistema ogrevanja na dolgi rok. Kontaktirajte nas.