Pasti sončne elektrarne

Sončne elektrarne postajajo čedalje bolj pomemben del našega vsakdana. Globalno segrevanje nevarno trka na naša vrata in pomembno je, da vsak posameznik naredi vse, kar je v njegovi moči, da poizkušamo zmanjšati vnos nevarnih snovi v ozračje. Solarna energija je vsekakor prihodnost. Kljub številnim prednostim, pa je nadvse priporočljivo poznati tudi pasti sončne elektrarne.

Povzemamo glavne prednosti in pasti sončne elektrarne – spoznajte jih v nadaljevanju.

pasti sončne elektrarne

PREDNOSTI SONČNE ELEKTRARNE

 • Okolju prijazna proizvodnja električne energije – med obratovanjem fotonapetostnih elektrarn ni izpustov toplogrednih plinov;
 • nizki obratovalni stroški;
 • tiho delovanje naprav;
 • široka uporabnost sončnih celic – uporaba sončnih celic za manjše elektronske naprave je možna povsod, tudi če bližini ni električnega omrežja (uporaba v pomorstvu, na plovilih, pri aktivnostih v naravi, na odmaknjenih lokacijah itd.);
 • malo vzdrževanja – proizvodnja in poraba energije sta omogočeni na istem mestu;
 • račun za elektriko se v gospodinjstvu zniža za dobri dve tretjini,
 • investicija se povrne v manj kot 10 letih.

PASTI SONČNE ELEKTRARNE

 • Nestanovitnost vira: proizvodnja je odvisna od sončnega obsevanja, ne od trenutnih potreb, zato so potrebni še dodatni zanesljivi viri za pokrivanje razlike in stabilizacijo elektroenergetskega sistema (hidro, termo, jedrske elektrarne);
 • Pogojenost z vremenom: predvsem na območjih z malo sončnih dni, sončna elektrarna ne zagotavlja zanesljive oskrbe z električno energijo iz tega vira;
 • Visoki začetni stroški – ena izmed pasti sončne elektrarne je zagotovo cena za izgradnjo, ki je odvisna od večih dejavnikov, med drugim tudi od porabe električne energije v preteklosti, nazivne moči sončne elektrarne, površine na strehi, kakovosti modulov, ponudnika itd.
 • Optimalen naklon strehe – od 33 – 35 stopinj. Če želimo, da je naša sončna elektrarna neodvisna od naklona in lege strehe, lahko izberemo tako imenovane sledilne module, ki lahko zaradi načina vgradnje sledijo soncu, s tem pa je izkoristek maksimalen. Pasti takšne sončne elektrarne so v ceni, saj so takšni moduli precej dražji.
 • Lega strehe – za najboljši izkoristek sonca velja, da naj bi bila streha s sončno elektrarno obrnjena proti jugu. V primeru, da streha ni dovolj osončena, ne bo delovala z največjim izkoristkom, kar pomeni, da naložba v elektrarno za samooskrbo ne bo donosna
slabosti sončne elektrarne

Kakšne prihranke prinaša sončna elektrarna in kdaj se povrne investicija?

Praksa kaže, da se račun za elektriko s sončno elektrarno v gospodinjstvu zniža za več kot dve tretjini. Sončna elektrarna se sestoji iz sončnih panelov, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončna elektrarna s sončnim modulom nazivne moči 1 kW letno povprečno proizvede 1.100 kWh električne energije. V povprečju štiričlansko gospodinjstvo porabi 5.000 kWh elektrike letno, sončna elektrarna pa se po izkušnjah poplača v manj kot 10 letih.

Povprečnogospodinjstvo za sončno elektrarno investira od 7.000 EUR in 12.000 EUR. Cena sončne elektrarne je odvisna od same velikosti sončne elektrarne, kakovosti solarnih modulov, poprodajnih storitev itd.

V letu 2020 je za sončno elektrarno na voljo kredit EKO sklada, ki ga lahko uredite relativno hitro, subvencija pa je odvisna od števila vlog.

S postavitvijo majhne sončne elektrarne na strehi svoje hiše, za katero potrebujete 40 m2 strešne površine obrnjene proti jugu, se lahko izognete podražitvam električne energije in ob tem še zaslužite.

Kakšno vzdrževanje zahteva sončna elektrarna?

Sončna elektrarna brez težav učinkovito deluje več kot 30 let.

Potrebna so občasna čiščenja, zavarovanje, ter redni pregledi, ki jih običajno opravlja podjetje za izgradnjo sončne elektrarne. Sončna elektrarna sicer potrebuje redni nadzor oz. preglede, ki se opravljajo virtualno, s pomočjo aplikacij izvajalskih podjetij. Garancija sončne elektrarne traja od 10 do 15 let, odvisno od ponudnika.

Kaj pa varnost, predvsem v primeru požara

Ali je možen samovžig sončne elektrarne? Kaj se zgodi, če vanjo trešči strela? je nujno treba imeti na hiši strelovod? So pogosta vprašanja, ki pestijo investitorje v sončne elektrarne.

Kot pojasnita strokovnjaka, sončna elektrarna, ki je zgrajena strokovno in iz kakovostnih komponent ter primerno vzdrževana, ne predstavlja bistvenega povečanja tveganja za požar, samovžig je praktično nemogoč.  Ob morebitnem požaru pa je postopek gašenja objekta, na katerem je nameščena sončna elektrarna za samooskrbo, enak kot pri ostalih objektih. Fotonapetostne module se lahko po predhodnem izklopu elektrarne gasi z vodo.

Če pri načrtovanju sončne elektrarne potrebujete pomoč, vam naši strokovnjaki z veseljem pomagajo.