POGOSTA VPRAŠANJA IZ SVETA ENERGETIKE

Izberite področje, ki vas zanima:

IR OGREVANJE

SONČNE ELEKTRARNE

PREZRAČEVANJE

TOPLOTNE ČRPALKE

aterm logo

KLIMATSKE NAPRAVE

Pogosta vprašanja o IR ogrevanju

Elektrika je energent prihodnosti in IR ogrevanje je pri izrabi električne energije za ogrevanje prostorov zelo učinkovito. Zaradi sevalnega načina ogrevanja in odsotnosti stroškov vzdrževanja ter nižje investicije je v primerih manjših ogrevalnih površin do 150m2 ekonomsko boljši ali primerljiv z ogrevanjem s toplotno črpalko.

IR ogrevanje je bilo do zdaj v porastu zaradi ugodnega razmerja med ceno energije in razmeroma majhno porabo panelov. Izkušnje so večinoma zelo pozitivne, vendar pride tudi do kakšne slabe. IR ogrevanje ima namreč določene omejitve, ki jih neizkušeni proizvajalci/prodajalci IR panelov ne prepoznajo. Posledično ne znajo presoditi, kdaj obstajajo omejitve v določenih objektih in kdaj IR ogrevanje ni primerno. Načeloma pa so v objektih, kjer so nameščeni IR paneli, pričakovanja kupcev dosežena ali presežena.

Namestitev svetujemo vsem objektom, ki imajo vsaj osnovno energetsko sanacijo, novogradnjam z odlično izolacijo oz. energetsko učinkovitostjo ali ostalim objektom, ki so dobro toplotno izolirani. Boljša kot je toplotna izolacija, večji je lahko objekt, da bo IR ogrevanje optimalno delovalo.

IR ogrevanja ne svetujemo kot samostojno ogrevanje objektom s slabo energetsko bilanco, vlažnimi prostori ali v objektih, ki so grajeni pretežno iz kamna in nimajo izolacije. V takih primerih bi IR paneli delovali, če jih kombiniramo s klimatsko napravo.

IR paneli se najbolj obnesejo v stanovanjih, manjših hišah z dobro izolacijo in večstanovanjskih objektih. Za vikende in ostale počitniške namestite svetujemo močnejše panele, ker tam potrebujemo močno ogrevanje v kratkem času.

IR panele svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke.

Če je panel kovinski, je torej bolj varen in kakovosten kot plastičen. Nadalje, dosegati morajo dovolj veliko temperaturo – vsaj 95 °C na površino panela. Priporočljivo je tudi, da je tudi grelno telo iz kovine, ne iz ogljika. Pri panelu, ki so mu dodane plastične mase, lahko pride do taljenja plastike in s tem lokalnega pregrevanja. Pomembno je tudi, da je premaz panela kakovosten, da se barva ne lušči.

Pravilo pri IR panelih naj bo – naj se kupci izogibajo panelov iz umetnih, plastičnih mas v kombinaciji z ogljikovim grelnim telesom. Pomembno je tudi, da kupci ne zaupajo zgolj informacijam o tem, koliko določeni paneli segrejejo prostora. Pri izbiri panela je namreč treba spoštovati pravila gradbene fizike in električne obremenitve v objektu. Tega žal večina prodajalcev, ki niso strokovnjaki na tem področju, ne pozna. Paneli s temperaturo manj kot 90 °C so znak, da ne gre za kakovosten izdelek.

Običajno gre za iste IR panele, ki imajo opcijo montaže na steno ali strop. Obe vrsti montaže imata tako svoje prednosti kot slabosti.

Montaža na strop zagotavlja IR panelu večjo temperaturo in s tem večjo sevalno moč ter višje izkoristke in manjšo porabo. Paziti je potrebno, da je montaža res kakovostna, da ne pride do padca panela. Ker ljudje težje prenašamo temperaturo vertikalno, kot horizontalno, je pri montaži na strop treba paziti, da se panel ne nahaja točno nad glavo.

Obstajajo posebni paneli za industrijsko ogrevanje, ki so bolj vroči in se uporabljajo kot odlična alternativa naftnim zračnim topovom. So ena ugodnejših rešitev za ogrevanje večjih objektov, posebno v kombinaciji s klimatsko napravo – dosežemo lahko optimalna razmerja med porabo in udobjem. Za manjše prostore, npr. garaže in delavnice lahko namestimo zgolj panele, za večje pa, kot rečeno, toplo priporočamo kombinacijo s klimatsko napravo.

Načeloma so stroškovno učinkoviti, ampak pride tudi do situacij, ko niso. Gre za bolj zahtevne izračune, ki jih ne moremo ocenjevati po nekem splošnem pravilu, vendar lahko rečemo, da imamo konkretno v našem podjetju primere dobrih praks. Zagotavljamo vse, kar stranka glede IR panelov želi, vendar morajo obstajati ustrezni pogoji (primeren objekt, izolacija …)

Velika prednost IR panelov se pokaže ravno pri višjih stropih, saj dosegajo v primerjavi s konvekcijskim ogrevanjem izjemno učinkovitost. Poleg tega se izjemno poveča udobje in zadovoljstvo zaposlenih, kar posledično pomeni manj bolniških dni in večjo produktivnost.

Največja slabost je vsekakor napačen izbor samega izdelka. Običajno je težava in kasneje nezadovoljstvo v tem, da zaradi lažnih obljub stranka pričakuje več, kot dejansko dobi. IR panel tako odda premalo moči, ne glede na to, da stranka pričakuje več. Svetujemo, da se vedno obrnete na strokovnjake, ki vam bodo realno svetovali in ponudili ustrezno rešitev.

Pri kakovostnih panelih je ta strah načeloma odveč, a lahko zaradi samega vročega zraka, ki kroži okoli panela, prihaja do bistveno višjih temperatur, kot je temperatura zadnje strani panela. Pri visoko kakovostnih panelih je zadnja stran panela okoli 40 °C, vendar pa lahko okolico segreje na več. Zato je pomembno, da izberemo izkušene monterje, ki znajo uporabiti pravilne vijake in ustrezno namestiti panele, da ne bi prišlo do težav. Panel se lahko pregreva in začne taliti, če je izdelan iz kombinacije plastičnih mas in ogljikovega grelnega telesa.

V praksi kakovostni IR paneli nimajo skoraj nobenih težav. Morebitne težave so lahko pokanje barve spredaj, kar ne vpliva na delovanje, zgolj estetiko. Ena večjih težav so obljube o garanciji, ki so včasih pretirane in zato tvegane.

Kakovostni IR paneli načeloma nimajo vgrajenega termostata, ker to strokovno in ni pravilno – termostat mora biti lokacijsko stran od panela. Najboljši termostat za IR panele je tisti, ki panel prižge, ga čim prej spravi na delovno temperaturo in ga, ko je le-ta dosežena, ugasne. To omogočajo praktično vsi elektronski termostati na trgu. Termostat je najbolj pokvarljiv sistem ogrevalnega sistema, zato je pomembno, da ni predrag zaradi pogostih menjav.

Priporočamo uporabo preprostega „on/off“ termostata, ker samo IR ogrevanje poskrbi, da se vzpostavi najbolj optimalen režim vklopa in izklopa. Vsako dodatno poseganje v delovanje IR panela (npr. zmanjševanje temperature) je nestrokovno in zgrešeno in predstavlja nepravilen pristop do optimizacije delovanja.

Odvisno od modela IR panela. V naši ponudbi imamo IR panele, ki jih vsaka stranka lahko namesti sama s priloženimi vijaki, če je tega vešča. A ko govorimo o panelih za profesionalno ogrevanje z ločenim termostatom, je priporočljivo, da montažo opravi izkušen monter/električar, ki bo pozoren tudi na varnost in pravilno napeljavo. Montažo IR panela bi lahko primerjali z montažo luči, kjer je termostat stikalo za luč, IR panel pa luč.

bjekti, ki imajo visoko toplotno prevodnost, visoko stopnjo vlažnosti, zahtevajo veliko priključno moč, nimajo varnih površnih za namestitev panelov, kjer se nahaja veliko eksplozivnih snovi, kjer je veliko prepiha (ki hladi panele). Za nizko temperaturne IR panele pa niso primerne terase, lokali in ostali zunanji objekti.

Po naših dolgoletnih izkušnjah so paneli absolutno zagotovili ekonomično ogrevanje, kar priča na tisoče strank po Sloveniji in zunaj. Stroka žal ni dovolj preučila delovanja IR panelov in ne sprejema, dejstev, kakršna so. Naše stranke so zadovoljne in se vedno več odločajo za IR ogrevanje, ker deluje in je učinkovito (v primerjavi z ogrevanjem na olje je prihranek recimo 50 %). IR ogrevanje je lahko brez težav samostojno osnovno ogrevanje.

Izračun je precej preprost, saj se vedno računa glede na porabo prejšnjih energentov. Izračun je treba narediti ob enakih toplotnih pogojih, kot so bili prej. Npr. če gledamo konkretno olje, se je v praksi pokazalo, da je poraba kar pol nižja. Tudi poraba v primerjavi z drvi je danes glede na cene drv manjša, za razliko od včasih, ko so bila drva cenejša. Poraba je seveda močno odvisna od stopnje izolacije hiše – dobro izolirana hiša 100 m2 bo na sezono porabila 500 €, slabo izolirana pa še enkrat več.

Cena panela s termostatom in montažo načeloma ne bi smela presegati 400 €. Običajno so cene med 250 in 400 € – kar je manj, je vprašanje kakovosti, kar je več, je večinoma nepotrebno. Cene samih IR panelov brez termostat in montaže se začnejo pri 150 €.

Koliko IR panelov potrebujem za ogrevanje garsonjere ter ali se je smiselno odklopiti iz daljinskega ogrevanja, ker bodo stroški ogrevanja nižji. Kaj običajno kaže praksa v Sloveniji?
Težava je v tem, ker odklopitev običajno ni možna. Treba je najprej preveriti, ali se je možno odklopiti iz daljinskega ogrevanja. Gre za individualne primere, ki jih je treba skrbno izračunati. V večini primerov ocenjujemo, da paneli v garsonjeri niso smotrni, razen v določnih situacijah. Če npr. odpove plinska peč, je smiselno razmisliti o menjavi z IR paneli.

Pogosta vprašanja o sončnih elektrarnah

1. Stroškovno učinkovit: znižani stroški električne energije in predvidljiv račun za elektriko.
2. Finančni prihranki: subvencije in krediti za nakup in namestitev, ki jih razpiše Ekosklad.
3. Dodana vrednost: na strehi nameščena solarna elektrarna lahko poveča vrednost nepremičnine. Verjetno bi bili tudi vi pripravljeni plačati več za dom, ki bi imel nižje stroške vzdrževanja. Dejstvo je, da bi se vrednost vašega doma povečala za kar nekaj odstotkov, če bi svoj dom pričeli oskrbovati s sončno energijo.
4. Skrb za okolje: z zmanjšanjem odvisnosti od energije iz fosilnih goriv iz komunalnega podjetja lahko preprečimo sproščanje onesnaževalcev zraka, ki so škodljivi tako za okolje kot za javno zdravje.
5. Zagotavlja zaščito: sončni paneli lahko zagotovijo zaščito za vašo streho in pred soncem. Solarni nadstreški lahko na primer zagotovijo senco in pokrito parkirišče za avtomobile.
6. Povpraševanje po električnem omrežju: z uporabo sončne energije lahko zmanjšate povpraševanje po energiji v vašem električnem omrežju v času največjega povpraševanja.
7. Nizko vzdrževanje: sončne elektrarne običajno zahtevajo zelo malo vzdrževanja; so neverjetno vzdržljive in ne zahtevajo večjega vzdrževanja in popravil.

1. Stroški: začetni finančni vložek je kar visok, vendar lahko lastniki nepremičnin znižajo stroške s subvencijami za sončne elektrarne, kasnejšim nižjim računom za elektriko in ostalimi rešitvami financiranja.
2. Zunanji izgled: nekaterim posameznikom ni všeč estetika, ki jo prinašajo solarni paneli. Vendar pa so na voljo novejši paneli, ki morda celo poudarijo in polepšajo videz vašega doma.
3. Slabša učinkovitost: nekatere stanovanjske in poslovne nepremičnine imajo lahko prepreke, ki ovirajo delovanje njihovih sistemov sončne energije.
Na primer:
slaba zasnova strehe – s preveč zračniki ali vogali, zaradi česar je premalo prostora za namestitev sončnih panelov
slaba lega – strehe, obrnjene proti jugu, so običajno najboljše, saj povečajo izpostavljenost soncu
vreme – sončni paneli delujejo učinkovito v večini vremenskih razmer, razen če je izredno oblačno ali se nahajajo na območju brez veliko sončne svetlobe.

Čeprav imate sistem sončne energije, torej sončno elektrarno, bo vaše napajanje prekinjeno tudi zaradi varnosti popravljavcev, ki morda delajo na njih zaradi izpada električne energije. Lastniki stanovanj, ki se želijo zaščititi pred izpadi in izpadom električne energije, bi morali razmisliti o sistemu z rezervno baterijo, da bi pridobili neodvisnost od omrežja.

V teoriji ne bi smela. Tehnologija je postala veliko boljša, in možnost, da se to zgodi, veliko manjša kot prej. Če pride do težave, se to običajno zgodi med namestitvijo in garancijo v tem primeru ponuja podjetje, ki vam je prodalo solarni fotovoltaični sistem. Te garancije pokrivajo vse napake, povezane z delom, kot so poškodbe vaše strehe in drugih delov vašega doma ali lastnine zaradi namestitve solarnega sistema.

Ni verjetno, vendar se zgodi. Solarni moduli so bili zasnovani za pripravo na izpostavljenost ostrim zunanjim dejavnikom. Po 40 letih so še vedno v uporabi sončne celice prve generacije, ki proizvedejo 75 % svoje prvotne proizvodnje. Poleg tega so razmeroma preprosti, brez gibljivih delov, zato se redko pojavljajo težave. Če se pojavijo razpoke ali zlomi, je običajno najbolje, da poiščete profesionalne vzdrževalce, da jih pregledajo.

Večina podjetij za sončne panele ponuja 20 in 25-letno garancijo na opremo kot standard za svoje sončne celice. Čeprav so garancije odlične, ker pomagajo zagotoviti brezskrbnost in zagotavljajo zaščito vaše naložbe v sončno energijo, se pozanimajte, kaj vaša garancija pokriva.

Če obstajajo težave v zvezi z zmogljivostjo izhoda sončne panele in se proizvaja premalo, bo proizvajalec te panele zamenjal brezplačno.

Obstaja tudi razlika med garancijo za zmogljivost in garancijo na izdelek. Naj vas ne zavede in poskrbite, da bo vaša namestitev solarnih panelov opremljena z garancijo tako na izdelke kot učinkovitost solarne opreme.

Solarni paneli so proizvedeni in nameščeni tako, da prenesejo težke in nepredvidljive vremenske razmere, tudi v področjih z veliko snega, dežja in vetra. Le v najbolj skrajnih primerih, kot so kraji z veliko orkani, sončni paneli morda ne bodo dolgo zdržali.

Za sončne celice je običajno zajamčeno, da trajajo 25 let, vendar lahko trajajo tudi več kot 40 let. Tudi po 25 letih naj bi vaši sončni paneli še vedno proizvajali 75-80 % svoje prvotne zmogljivosti. Ne samo, da bodo vaši sončni paneli zdržali desetletja, ampak bodo še naprej zelo učinkoviti.

Sama namestitev naj traja manj kot 6 ur.
Celoten proces solarne energije pa lahko traja nekoliko več časa. Pri večini se proces nakupa in namestitve solarne elektrarne razpotegne od iskanja pravega solarnega monterja, pridobitve ponudbe, ocene  financiranja do ocene lokacije – vse to še pred izvedbo same namestitve.

Vedno poiščite pooblaščenega izvajalca za namestitev vaših sončnih panelov. Priporočamo, da se za nasvete in cene solarnih sistemov posvetujete z vsaj tremi različnimi izvajalci. Kogar koli izberete, naj naredi natančno analizo vaše nepremičnine in ustrezno svetuje. Lahko vas bodo vodili skozi proces od začetka do konca. Ker je to lahko dolgotrajen postopek, bo sodelovanje s kakovostnim posrednikom pomagalo poenostaviti postopek, hkrati pa poiskati najboljšo možno ceno.

Vaš sistem sončne energije bo trajal več kot 25 let. Ugotovljeno je bilo, da paneli trajajo več desetletij, zato je priporočljivo, da je v primeru, da vaša streha potrebuje popravilo ali je že res stara, smiselno zamenjati streho in namestiti solarno elektrarno sočasno. Nekateri solarni inštalaterji ponujajo storitev odstranitve solarnih panelov na strehi, ki že  ima solarno elektrarno. Ta postopek vključuje odstranitev sistema sončne energije, popravilo strehe in ponovno namestitev sistema sončne energije na novo streho.

Najboljša postavitev za namestitev sončne elektrarne na streho nepremičnine bi bila, če ima vaš dom veliko streho, obrnjeno proti jugu ali jugozahodu, ki nima ovir, ki povzročajo senco, s 30-stopinjskim naklonom. Idealno bi bilo, če bi bila tudi streha nova ali tudi v dobrem stanju.

Največji razlog, zakaj nekateri sončni paneli morda niso učinkoviti v enaki meri, je usmerjenost panelov na vaši strehi. Strehe, obrnjene proti severu ali severovzhodu, dobijo manj sončne svetlobe skozi celo leto kot strehe, obrnjene proti jugu. Ovire, ki na vaših sončnih kolektorjih ustvarjajo senco, kot so drevesa, drogi za svetilke, dimniki ali druge zgradbe, lahko prav tako močno vplivajo na to, kolikšni količini sončne svetlobe je izpostavljen vaš sistem, kar vodi v nižjo izhodno moč.

Če želite postati lastnik solarne elektrarne, morate biti lastnik te nepremičnine. Zato je večina rešitev za sončno energijo namenjena lastnikom stanovanj ali poslovnih nepremičnin. Vendar pa obstajajo načini za ostale, ki najamejo stanovanje ali dom, da izkoristijo sončno energijo. Nekatera komunalna podjetja ponujajo solarne programe za najemnike, ki ljudem omogočajo nakup sončne energije iz oddaljenih solarnih naprav.

Vsekakor, vendar bodo omejitve. Vsako komunalno podjetje ima drugačna pravila glede tega vprašanja, nekatera komunalna podjetja pa imajo omejitev velikosti vašega sistema sončne energije na delež vaše porabe električne energije v preteklih 12 mesecih. Običajno priporočamo, da povečate svoj sistem na vsaj 120 %, da upoštevate povečanje porabe po uporabi sonca in izgubo učinkovitosti, ki jo bo vaš sistem doživel v prvih 3 letih.

Če nameravate kupiti elektrarno, ki lahko porabi veliko energije, za npr. električno vozilo, naprave za rudarjenje kripto valut ali v prihodnosti hiši dodate bazen, morate upoštevati tudi to povečanje uporabe. Veliko dražje je dodati dodatne panele v prihodnosti v primerjavi s pravilnim upoštevanjem povečanja velikosti sistema sončne energije v kWh.

Ko je vaša solarna elektrarna pravilno nameščena in vzdrževana, način, kako paneli proizvajajo električno energijo, ne bi smeli predstavljati nevarnosti za vaš dom. Težave, ki se pojavljajo, so razmeroma redke, vendar so običajno povezane z namestitvijo in delovanjem sistema sončne energije. Nekatera vprašanja in tveganja, ki so se v preteklosti pojavljala v zvezi s solarnim foto napetostnim sistemom, vključujejo puščanje strehe, vroče točke in v izjemno redkih primerih vžig.

Sončni energetski sistemi bodo zajeli in pretvorili sončno svetlobo tudi v deževnih dneh. Količina električne energije, ki jo proizvajajo, pa bo veliko manj učinkovita kot sončni dnevi. Če pa je vaš sistem sončne energije pravilno zasnovan, bo upošteval te deževne dni, saj bi morali imeti letni načrt obračunavanja, imenovan neto merjenje.

Pogosta vprašanja o prezračevanju

Priporočljiva izmenjava zraka znaša od 0,4 do 0,8 celotnega volumna na uro, potrebni dotoki npa so različni tudi glede na bivalne navade in število stanovalcev v sobah. Vendar se nekako upošteva naslednje parametre za dotok zraka v posamezne sobe:
• otroška soba 25–35 m³/h,
• spalnica 40–50 m³/h,
• dnevna soba 40–60 m³/h,
• pisarna 25–30 m³/h na osebo.

Odvodi zraka pa naj bi bili naslednji:
• iz kuhinje naj bi bilo 30–50 m³/h odpadnega zraka,
• iz kopalnice od 30–50 m³/h odpadnega zraka,
• v sanitarijah pa 20–40 m³/h.

Na splošno velja, da če že imate obstoječ objekt (stanovanje), vanj vgradite lokalno prezračevanje. Investicija je ugodnejša, poseg v prostor je tako rekoč minimalen, hitro izvedljiv.
Včasih je to celo edina mogoča rešitev. V kolikor pa se lotevate novogradnje, potem priporočamo centralni prezračevalni sistem. Resda je naložba dražja, a volumen zraka, ki ga privede oziroma odvede, je neprimerljiva. Temu primerna je tudi udobnost bivanja.

Da, kombinacija obeh sistemov se lahko uporablja za optimizacijo kakovosti zraka in energetske učinkovitosti.

Za vgradnjo sistemov za prezračevanjem z vračanjem toplote omogoča Eko sklad subvencijo – ne glede ali gre za lokalni ali centralni prezračevalni sistem. Ta se vam povrne po izvedeni naložbi in po pravilno oddani dokumentaciji. Zavedajte se, da lahko preteče tudi več mesecev, da pride do odobritve in nakazila subvencije na vaš tekoči račun.

Kolikšno višino subvencije lahko pričakujete? Višina subvencije znaša do 20 % investicije oziroma ne več kot 2000 € za centralni sistem oziroma do 300 € na prezračevalno napravo, namenjeno lokalnemu prezračevanju. Zanjo lahko kandidira vsak, ki je lastnik ali solastnik nepremičnine, stanovanjske stavbe ali stanovanja v večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep. Več podrobnosti boste našli na spletni strani Eko sklada, kjer je tudi možnost oddaje vloge po elektronski poti.

Prednosti:
• Boljša in konsistentna kontrola kakovosti zraka.
• Učinkovit v vseh klimatskih razmerah.
• Možnost filtriranja zraka.
• Zmožnost vlaženja ali razvlaževanja zraka.

Slabosti:
• Lahko je energetsko potratno.
• Stroški namestitve in vzdrževanja.
• Možnost širjenja onesnaženja, če ni pravilno vzdrževano.

Prednosti lokalnega prezračevanja:
• Nižji stroški namestitve.
• Večja prilagodljivost.
• Manjša poraba energije, kadar je potrebno prezračevati samo določene prostore.

Slabosti lokalnega prezračevanja:
• Ne zagotavlja celostne rešitve za celotno zgradbo.
• Potreben je ločen sistem za vsak prostor.

Uspešnost prezračevanja v stavbah se lahko oceni na podlagi naslednjih vprašanj:

• Ali sistem zagotovi zadostno stopnjo prezračevanja?
• Ali je smer pretoka zraka v stavbi od čistih do onesnaženih področij?
• Kako učinkovit je sistem pri zagotavljanju zunanjega zraka do vsakega prostora?
• Kako učinkovit je sistem pri odstranjevanju onesnaževalcev zraku iz vsakega prostora?

Pogosto se uporabljata dva splošna indeksa uspešnosti.
Učinkovitost izmenjave zraka kaže, kako optimalno se svež zrak porazdeli v prostoru,medtem ko učinkovitost prezračevanja samega pove, kako učinkovito se onesnaževalci v zraku odstranijo iz prostora.

Sistem z rekuperacijo toplote izrablja toploto iz odhajajočega zraka za ogrevanje dovodnega zraka, kar zmanjšuje energetske stroške.

1. Glavna prednost je vsekakor zelo privlačna – omogoča vam odlično prezračevanje v vašem domu, brez da bi zato morali izprazniti denarnico. Sploh se to lahko hitro zgodi pozimi, ko odpiramo okna. Na tak način vam torej prihrani kar nekaj denarja za ogrevanje. Nasprotno pa vam poleti prihrani strošek namestitve klimatske naprave.

2. S tem, ko v prostorih ni odvečne vlage, pomeni, da bo vaša zgradba bolj „zdrava“, oprema bolj očuvana, najbolj pa vam bo hvaležno vaše telo, ker bo precej bolj zdravo. Pravilno prezračevani domovi namreč zmanjšajo tveganje za pojav pršic, ki lahko sprožijo astmo.

3. Rekuperacija običajno obdrži približno dve tretjini do treh četrtin toplote, ki bi se običajno izgubila v vašem domu skozi klasično prezračevanje (nekateri proizvajalci trdijo celo 85-95 odstotkov), zato je ta sistem resnično varčen.

To, da je rekuperacija zraka energetsko potratna, je vsekakor mit. Namen rekuperacije je varčevanje z energijo in ne njeno trošenje. Rekuperacija zraka deluje tako, da med delovanjem prezračevalnega sistema pridobiva toplota iz odpadnega zraka in jo vrne v hladen zrak iz zunanjosti. Svež zrak, ki vstopi v vaš dom, je tako že ogret na bivalno temperaturo in ni potrebe po dogrevanju.

Če so dobro zasnovani, centralni prezračevalni sistemi delujejo zelo učinkovito. Optimalno načrtovana in nameščena rekuperacija zraka povrne do 80 odstotkov toplote odpadnega zraka. To predstavlja opazne prihranke pri ogrevanju pozimi in hlajenju poleti. Poleg tega zmanjšate tudi ogljični odtis svoje hiše.

Energija, ki jo porabijo ventilatorji za rekuperacijo, je minimalna. Sodobni sistemi uporabljajo energetsko učinkovite motorje in pametno krmiljenje, ki zmanjšajo porabo energije.

Vzdrževanje prezračevalnega sistema je ključno, če želite, da bo vaš sistem deloval optimalno. Poskrbite za redno čiščenje in sistem vam bo povrnil s čistim zrakom in dolgo življenjsko dobo.

Redna menjava filtrov
Nujno je, da redno menjate filtre v prezračevalnem sistemu. S tem boste zagotovili učinkovito delovanje sistema ter odstranjevanje onesnaževal in alergenov iz zraka. Priporočljivo je, da filtre v prezračevalnem sistemu zamenjate vsakih 12 mesecev, odvisno od vrste sistema, ki ste ga namestili.

Čiščenje kanalov in prezračevalnih odprtin
Sčasoma se v kanalih in zračnikih prezračevalnega sistema naberejo prah in nečistoče. Priporočljivo je, da jih vsakih nekaj let očisti strokovnjak, ki bo preveril tudi preostale komponente in poskrbel za optimalno delovanje.

Preverite ventilator
Ventilator v prezračevalnem sistemu se lahko sčasoma zamaši s prahom in odpadki. Priporočljivo je, da ventilator preverite vsakih nekaj mesecev in ga po potrebi očistite.

Čeprav lahko lokalni sistem za prezračevanje namestite sami, je priporočljivo, da za to najamete strokovnjaka. Pravilna vgradnja prezračevalnega sistema je zapletena, in če ni pravilno nameščen, bo v vašem domu slaba kakovost zraka, sistem bo hrupen in verjetno bo potreboval več vzdrževanja in popravil.

Vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema pa vsekakor odsvetujemo, saj gre za prevelik projekt. Za načrt in montažo kontaktirajte pooblaščene monterje prezračevalnih sistemov, ki bodo delo opravili strokovno in natančno.

Ni priporočljivo, saj odprta okna in vrata predstavljajo vdor hladnega oziroma toplega zraka, kar predstavlja toplotne izgube. Poleg tega boste deležni tudi vdora hrupa, prahu, mrčesa, dežja in alergenov.

Da, kombinacija obeh sistemov se lahko uporablja za optimizacijo kakovosti zraka in energetske učinkovitosti.

Centralni sistemi so običajno bolj prilagodljivi in lahko vključujejo funkcije, kot so vlaženje, razvlaževanje in rekuperacija toplote, medtem ko lokalni sistemi morda nimajo teh funkcij.

Pogosta vprašanja o toplotnih črpalkah

aterm logo
Same toplotne črpalke obstajajo že zelo dolgo. Kot smo že omenili, je npr. vaš hladilnik toplotna črpalka. Sistemi toplotnih črpalk zemeljskega izvora so precej pogosti pri nas in so komercialno na voljo že več kot 50 let. Tehnologija je zdaj učinkovita, zanesljiva, stroškovno učinkovita in resna možnost, ki jo morate upoštevati pri izbiri ogrevalnega sistema za vaš dom ali pisarno.

Načeloma da, a je zelo pomembno zagotoviti, da je stavba ustrezno izolirana, preden se odločite za namestitev sistema toplotne črpalke. Toplotne črpalke so najučinkovitejše v zelo dobro izoliranih stavbah, njihova učinkovitost pa je slabša tam, kjer so velike toplotne izgube v okoliško okolje.

Največkrat je bolje, da se obrnete na specializiranega monterja toplotnih črpalk, ker bodo takšna podjetja seznanjena s postopkom in bodo verjetno učinkovitejša, dela pa bodo opravila hitreje in ceneje.

Vendar pa je možno, da tudi vodovodar namesti sistem toplotne črpalke, ker so zahtevane veščine zelo podobne (pravzaprav skoraj enake) tistim, ki so potrebne za opravljanje standardnih vodovodarskih del. Ključna razlika je v tem, da imajo cevni priključki veliko večji premer, kot bi jih lahko delali nekateri vodovodarji.

Sistemi toplotnih črpalk so še posebej primerni za aplikacije z nizko temperaturno razliko, kar pomeni, da imajo težave pri učinkovitem delovanju s tradicionalnimi radiatorji. Standardni radiatorji imajo delovno temperaturo okoli 70 °C, kar je pravzaprav veliko bolj vroče, kot je to dosegljivo s toplotnimi črpalkami. Tudi če bi načrtovali sistem toplotne črpalke, ki bi bil sposoben ogrevati vodo na 70 °C, bi bil izkoristek res zelo nizek.

Večina toplotnih črpalk ima delovno temperaturo približno 45 °C. Edini način za prenos zadostne toplote v prostor iz radiatorja pri tej temperaturi je, da dodate več radiatorjev ali zamenjate obstoječe radiatorje z veliko večjimi. Eden od načinov za dosego tega je, da celotno nadstropje spremenite v en velik radiator, kar je koncept talnega ogrevanja. Pogoj naj bo zelo dobra izolacija tal, da se čim bolj zmanjša izguba toplote v tla.

Če lahko temperaturo vode vzdržujete na 35 °C ali nižje, je lahko povečanje učinkovitosti izjemno možno. V zelo dobro izolirani stavbi s toplotno potrebo manj kot 50 W na kvadratni meter lahko talno ogrevanje uspešno deluje pri teh nizkih temperaturah.

Odgovor torej ni povsem enostaven, a če bi morali odgovoriti z da ali ne, bi rekli ne, toplotnih črpalk ni mogoče uporabljati s tradicionalnimi radiatorji iz zgoraj navedenih razlogov.

Ne. S toplotno črpalko ni izgorevanja in s tem ni emisij plinastih produktov zgorevanja, kar je lahko težava pri plinskih kotlih. Ne bo puščanja plina v zrak ali puščanja olja v tla in okolje. Na lokaciji ni potreben velik rezervoar za plin ali rezervoar za olje, toplotna črpalka pa nima nobenih emisij v okolje. Toplotne črpalke so zato zelo varne in ne predstavljajo nevarnosti za okolje.

To je zelo pogosto postavljeno vprašanje. Predpostavka vprašanja predvideva, da je mogoče upravljati delovno temperaturo toplotne črpalke na podoben način kot standardni kotel na zgorevanje. A ni ravno tako, ker so toplotne črpalke običajno samo nadzorovane in se vklopijo, ko je potrebno. Ko dodajo dovolj toplote v prostore, ki jih oskrbujejo, pa se samodejno izklopijo.

Glavna stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da večja kot je razlika v temperaturi med virom toplote in hladilnim odvodom, bolj učinkovit bo vaš sistem toplotne črpalke. Kar v praksi pomeni – bolj kot je treba ogrevati vodo, manj učinkovita bo toplotna črpalka.

Najenostavnejša postavitev bi bila zasnovana tako, da večino prostorov hkrati ogreje na podobno temperaturo. Teoretično je vse mogoče v smislu coniranja, če so bili sprejeti ukrepi za ustrezno izolacijo zraka v vsaki sobi. Mnenja različnih proizvajalcev se razlikujejo, ko gre za samoregulacijo, ki poteka v sistemu talnega ogrevanja. To pomeni, da je mogoče veliko območij neprekinjeno ohraniti odprtih. Če držite agregat toplotne črpalke razmeroma nizek, lahko sistem deluje dlje časa, kar je lahko koristno.

Najprej, kaj naredi vmesni rezervoar? No, najenostavnejša razlaga je, da vmesni rezervoar preprečuje prepogosto vklapljanje in izklapljanje toplotne črpalke. Prepogosto vklapljanje in izklapljanje zmanjša učinkovitost sistema toplotne črpalke. Vmesni rezervoar vsebuje količino
vode, ki poveča količino vode v distribucijskem sistemu. V obdobjih nizke obremenitve, ko ni potrebno toliko toplote in bi se črpalka sicer preprosto izklopila, dodatna količina vode v rezervoarju absorbira dodatno toploto, ki jo ustvari toplotna črpalka. To pomeni, da lahko še
naprej deluje. S tem se izognete vklopu in izklopu s kolescem in s tem izboljšate učinkovitost.

Torej, če vmesni rezervoar izboljša učinkovitost ogrevalnega sistema, se zdi, kot da bi ga morali imeti, kajne? Ali obstajajo kakšne pomanjkljivosti? No, ena od pomanjkljivosti je ta, da vmesni rezervoar zavzame precej prostora. Velikost se bo razlikovala glede na potrebe sistema, vendar mnogi lastniki stanovanj preprosto ne želijo prepustiti prostora veliki kovinski oviri.

V dobro izoliranih nepremičninah z odprto zasnovo lahko zgradba sama deluje kot varovalka. Tudi sistemi, ki že vsebujejo veliko vode, kot so veliki radiatorji, morda ne potrebujejo vmesnega rezervoarja. Omeniti velja tudi, da so na voljo modulacijske toplotne črpalke, ki imajo spremenljivo moč. To pomeni, da jih ni treba izklapljati in vklapljati na enak način kot standardno toplotno črpalka (standardne toplotne črpalke delujejo ves čas z največjo močjo in ko je dovolj toplote, se preprosto izklopijo).

Tako kot vedno je pomembno, da pridobite specifične informacije o zahtevah vašega ogrevalnega sistema in se na podlagi strokovnega nasveta odločite o tem, ali namestite vmesni rezervoar ali ne. Brez vmesnega rezervoarja boste prihranili prostor, vendar boste imeli verjetno slabši izkoristek zaradi večjega števila ciklov in manjšega nadzora nad temperaturo vaše hiše, še posebej, če je za vas pomembno coniranje.

Kratek odgovor je pritrdilen. Vendar pa je treba upoštevati, da bodo visoke temperature, ki jih zahteva sistem tople vode za gospodinjstvo, povzročile nižjo učinkovitost. Ob tem bo učinkovitost na splošno veliko boljša od običajnega električnega potopnega grelnika. Optimizacija funkcije tople vode v gospodinjskem sistemu postaja vse pomembnejša, saj se te zahteve povečujejo, kar se zdi prepoznaven trend. Veliko sodobnih enot toplotne črpalke ima namreč že vgrajeno možnost ogrevanja sanitarne vode, kar pomeni, da se uporaba te funkcije pozitivno spodbuja, zaradi česar se za to uporabo uporablja vedno več sistemov.

Presenečeni bi bili, kako dolgo lahko zdrži kakovostna, dobro nameščena in vzdrževana toplotna črpalka. Običajno lahko toplotne črpalke voda-voda trajajo več kot 20 let, tudi brez veliko vzdrževanja. Primerjajte to s približno 15 leti za standardni kotel, kar je res odlično. Če imate sistem z virom zraka, bo to zahtevalo nekoliko več vzdrževanja zaradi dejstva, da so običajno nameščeni na prostem v vetru, dežju in snegu. Zaradi vremenskih vplivov se njihova življenjska doba nekoliko skrajša na približno 15 let, kar je enako kot standardni plinski kotel.

Toplotne črpalke so zelo zanesljive in okvare so veliko manj pogoste kot pri tradicionalnih kotlih. Ko pa prenehajo delovati, so lahko stroški popravil precej znatni.

Da. Vse, kar počne toplotna črpalka, je prenašanje toplote z ene lokacije na drugo. Pozimi je treba toploto v stavbo dovajati od zunaj, poleti pa lahko toploto odvzamemo iz notranjosti stavbe in jo oddamo ven. Nekatere toplotne črpalke imajo “povratni” cikel, ki jim omogoča opravljanje obeh nalog. Hladilnik je vrsta toplotne črpalke in je znana tehnologija, ki jasno dokazuje sposobnost toplotne črpalke za hlajenje prostora.

Za vgradnjo toplotne črpalke zemlja-voda in voda-voda lahko pridobite nepovratna sredstva Eko sklada, vendar le v okviru spodbud za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš.

Naše priporočilo je, da se odločite za ogrevanje s toplotno črpalko, saj nudi več prednosti kot električna peč, zlasti na dolgi rok. Je bolj učinkovita in ima nižje obratovalne stroške, je bolj okolju prijazna in proizvede manj emisij CO2 kot električna peč. Med drugim imajo toplotne črpalke tudi daljšo življenjsko dobo, za njihov nakup pa lahko koristite subvencijo Eko sklada,
kar vam prihrani kar nekaj denarja.

Pogosta vprašanja o klimatskih napravah

Pri izbiri bodite previdni, ker napačno dimenzionirana centralna klimatska naprava ne bo zagotovila ravni udobja, ki jo pričakujete. Premajhna klima ne bo dovolj močna, da bi ohladila vašo celotno hišo – vendar bo zapravila veliko energije za delovanje. Prevelik klimatski sistem
pa se bo hitro vklopil in izklopil, ne da bi sploh ustrezno razvlažil zrak. To lahko povzroči pojav plesni in težave z dihanjem.
Samo izkušen strokovnjak za klime lahko natančno določi velikost vaše centralne klimatske naprave za maksimalno udobje in učinkovitost. V izračunih bodo upoštevali spremenljivke, kot so:
• Kvadratura vašega doma
• Razporeditev, vključno z višino stropa
• Stopnja izolacije
• Izpostavljenost soncu
• Zmogljivost pretoka zraka
• Potrebe in proračun vaše družine po hlajenju.

Vaša klimatska naprava bi morala delovati 10-15 let ali celo dlje, če jo uporabljate zmerno (to pomeni, da klimatske naprava na deluje na polno 24/7 skozi poletje). Vse, kar morate storiti je, da jo dobro vzdržujete in načrtujete redne letne strokovne preglede.

Toda ne glede na to, koliko denarja boste zapravili za svoj klimatski sistem, svetujemo, da se za nakup odločite pri preverjenih ponudnikih in zanesljivih strokovnjakih. Prav tako izberite take, ki so strokovno usposobljeni za varno in pravilno namestitev vaše klimatske naprave.

Vsekakor lahko znižate račune za klimatsko napravo, medtem ko vam je v vročih poletnih dneh še vedno prijetno hladno. Vse, kar morate storiti je, da upoštevate nekaj preprostih ukrepov za varčevanje z energijo.

Na primer, redno menjajte filter klimatske naprave (enkrat na 1-3 mesece), da izboljšate pretok zraka in energetsko učinkovitost. Drug primer – uporabite poceni stropni ventilator za učinkovitejše kroženje ohlajenega zraka. To vam bo omogočilo prihranek tako, da termostat klimatske naprave večkrat obrnete navzgor.

A ti nasveti ne bodo zmanjšali le vašega računa za elektriko; prav tako bodo pripomogli k daljšemu delovanju vaše klimatske naprave.

Če opazite neprijeten vonj, ki ga oddaja centralna klimatska naprava ga nikoli ne prezrite ali ga poskušajte prekriti z osvežilcem zraka. Obstajajo različni razlogi, zakaj ima vaša klimatska naprava neprijeten vonj. Nobeden od njih ni ravno dober, nekateri pa so veliko slabši od drugih. Zato je pomembno, da si vzamete nekaj minut in natančno analizirate, kakšen neprijeten vonj se pojavlja.

Najboljša temperatura za vašo klimatsko napravo poleti je nekje med 22 in 25 °C – nastavitev proti zgornjemu koncu tega razpona je idealna. Pred spanjem ali odhodom od hiše za več kot nekaj ur nastavite klimatsko napravo na še višjo temperaturo (27-28 stopinj). To je energijsko
učinkovita navada, ki bo poskrbela, da bo vaš dom poleti udoben in ne ledeno hladen. Prihranili boste tudi pri mesečnem računu za elektriko.

Če vaša družina težko naredi tako drastično spremembo, jo poskušajte uvesti postopoma. Zvišajte nastavitev za stopinjo ali dve naenkrat, dokler ne dosežete temperature, ob kateri bo udobno vsem.

Izbira prave lokacije za zunanjo enoto vaše klimatske naprave je pomembna. Obstajajo 3 glavni dejavniki, ki vplivajo na vašo izbiro:

Estetika. Priznajmo si, kondenzator ni ravno privlačen. Zato ga postavite na neopazno mesto za svojo hišo, če je le mogoče. Morda boste želeli kondenzator zaščititi pred pogledi s pomočjo privlačnih zasaditev ali rešetk. Če to storite, se prepričajte, da ne blokirate pretoka zraka. Poleg tega morate okoli enote pustiti 2-3 metre odprtega prostora, če serviser potrebuje dostop.

Učinkovitost in preprečevanje poškodb. Upoštevajte “geografijo” vašega dvorišča. Postavite kondenzator stran od snežnih zametov ali neposrednega sonca in stran od poti deževnice ali staljenega snega, ki teče z vaše strehe.

Hrup. Zunanji zračni kondenzator povzroča precej hrupa. Prepričajte se, da enota ni postavljena preblizu terase ali okna v spalnici – bodisi vašega, bodisi sosedovega

Držite se spodnjih dveh točk, kako se odločiti, ko gre kaj narobe:

Starost. Primerjajte starost klimatskega sistema z zneskom ocene popravila. Za starejši model se stroški zamenjave in popravila klimatske naprave morda ne bodo izplačali, še posebej, če ste že preživeli več dražjih okvar. Po vsej verjetnosti je to znak, da bi morali začeti iskati novo klimatsko napravo.

Energetska učinkovitost in prijaznost do okolja. Upoštevajte svoje poletne račune za elektriko (klimatski sistem je odgovoren za levji delež stroškov) in kako dobro sistem hladi vaš dom. Morda je čas, da se poslovite od neučinkovite klimatske naprave, namesto da bi jo popravili. Enako, če vaš centralni zrak uporablja hladilno sredstvo R-22, ki tanjša ozonski plašč, ki ga države trenutno opuščajo.

Če nimate časa ali potrpljenja, da bi to pripravljalno delo opravili sami, bo član ekipe usposobljenih HVAC tehnikov z veseljem poskrbel za vas. Tu so vključeni koraki, ki jih brez težav opravite sami:
• Po potrebi zamenjajte ali očistite filter.
• Preverite svoj termostat. Prepričajte se, da je nastavljen na pravo temperaturo in v skladu z želenim urnikom (za programljivo različico).
• Preglejte ventilator puhala, vezje, kondenzator in tuljave uparjalnika, da se prepričate, da so vsi čisti in funkcionalni.
• Preverite nivo hladilnega sredstva klime.
• Podmažite vse gibljive dele

Okna in vrata lahko pustite odprta, vendar ni zelo dobra ideja, če poskušate ogreti ali ohladiti svojo sobo. V najbolj vročem delu dneva je priporočljivo zapreti vrata, zavese, žaluzije in okna. Tako bo vaš dom hladnejši in na ta način boste preprečili, da bi vaša klimatska naprava morala bolj delati in porabiti več energije, kot jo ima.

V primeru prevelikega hrupa lahko poizkusite nekaj od spodnjega:
• Prestavite jo na primernejše mesto.
• Zgradite ograjo ali pregrado, ki bo ovirala zvok, ne da bi omejevala pretok zraka.
• Prepričajte se, da je enota pravilno nameščena, lahko namestite dodatne gumijaste nosilce.
• Če je enota nameščena na stenske nosilce in se lahko zvok prenaša po celotni zgradbi, razmislite o prestavitvi enote.
• Ponudnik naj zagotovi zvočno izolacijo za zmanjšanje hrupa kompresorja.

Na splošno je treba rastline zaščititi pred neposrednim izpostavljanjem toplemu ali hladnemu zraku, ki ga piha tako iz notranje kot zunanje enote. Poskusite postaviti rastline stran od neposrednega prepiha iz notranje in zunanje enote. Pomembno je, da na prostem nikoli ni rastlin ali drugih materialov, ki ovirajo pretok zraka. Za nemoteno delovanje je potreben vsaj 1 m prostora spredaj in 100 mm za zunanjo stranjo. Prav tako je dobro poskrbeti, da listi in vegetacija ne zamašijo toplotnega izmenjevalnika.

Proizvajalci imajo podrobne informacije o tem, kako najti svojo specifično opremo, ki so običajno vključene v priročnike za namestitev, vendar najdete na spletu nekaj koristnih podatkov, če ni drugih informacij.
Na sprednji strani enote (ventilatorska stran) je priporočljiva razdalja najmanj 1 m za manjšo deljeno klimo in 2 m za večjo. Bolj zaželeno bi bilo, da na zadnji strani enote (brez ventilatorja) ni manj kot 100 mm za deljeno in 200 mm za veliko. Zaželeno bi bilo več. Upoštevajte, da vse zunanje enote ne potrebujejo le minimalne razdalje okoli sebe, ampak morajo biti nameščene tako, da lahko izpušni zrak, ki ga izpihajo, uide stran od enote. Skozi enoto je mogoče dovajati nov zrak. Izkušen monter zahteva natančno premislek glede lokacije.

Če je bila v prostoru dosežena želena temperatura, bo notranja enota upočasnila ventilator, vendar bo še naprej krožila količino zraka za merjenje temperature zraka v prostoru. Ta zrak je dejansko pri sobni temperaturi, vendar se lahko zdi “hladnejši”, ker je notranja enota prenehala segrevati zrak, dokler sobna temperatura ponovno ne pade.

Povsem normalno je, da iz zunanje enote kaplja, še posebej med delovanjem okenske enote ali v načinu ogrevanja. Enota ima odtočno odprtino in priloženo objemko, če želite priključiti odtočno cev za odstranitev te vode.

Naslednji nasveti vam bodo pomagali zagotoviti, da bo vaša klimatska naprava prijetna in ekonomična skozi vse leto:
• V vročih dnevih vklopite klimatsko napravo na začetku dneva, tako ne bo delovala tako intenzivno kot kasneje, ko se vaša zgradba ogreje.
• Nastavite lopute na klimatskih napravah z razdeljenim sistemom tako, da pri segrevanju razpršijo zrak navzdol, pri hlajenju pa vodoravno, saj se bo vroč zrak želel dvigniti, hladen pa bo naravno padal.
• Redno čistite zračne filtre.
• Ko kupujete klimatsko napravo, preverite nalepke energijske zvezdice na vaši klimatski napravi – več zvezdic, bolj energetsko učinkovita.
• Svojo klimatsko napravo redno servisirajte