Polnjenje električnega vozila – ali ga lahko napolnim s solarnimi paneli?

Sončna elektrarna in električni avtomobili so krasna in učnikovita kombinacija. Ko na svojo streho namestite sistem sončne energije, ga lahko uporabite tako za napajanje naprav v domu, kot tudi polnjenje električnega avtomobila za prevoz brez emisij. Stroški sončne energije hitro padajo in številna podjetja vedno pogosteje izdelujejo električne avtomobile za vašo vsakodnevno uporabo.

solarni-paneli-in-avto

Zdaj je pravzaprav namestitev dovolj velikega solarnega sistema za napajanje tako vašega doma kot vašega avtomobila možnost, ki je na dosegu roke. Toda tudi z državnimi subvencijami in ugodnostmi, ki so na voljo za obe tehnologiji, si večina lastnikov stanovanj še vedno ne more privoščiti namestitve sončne elektrarne in nakupa električnega avtomobila hkrati.

Na srečo je danes enostavno namestiti sistem sončne energije, ki upošteva vašo porabo električne energije v prihodosti. Sploh če upoštevate nekaj dodatnih dejavnikov.

Ali lahko uporabljate sončne panele za polnjenje električnih avtomobilov?

Preprost odgovor je pritrdilen, solarna instalacija bo tako polnila vaš električni avtomobil, kot oskrbovala z energijo preostale vaše gospodinjske aparate. Tudi majhen niz sončnih panelov s samo npr. 10 sončnimi paneli lahko zagotovi dovolj energije za polnjenje baterije vašega vozila.

Koliko energije potrebujete za vaše električno vozilo?

Preden se lahko odločite za velikost vaše solarne elekrarne, morate določiti, koliko električne energije bo vaš avto porabil v prihodnosti. Poleg tega, da vam pomaga pri določanju velikosti vašega sistema sončne energije, vam lahko poznavanje ocene prevoženih kilometrov vašega električnega avtomobila pomaga določiti znesek. Ta vam bo povedal, koliko prihranite s prehodom na električno vozilo.

električno-vozilo

Ker električni avtomobili ne delujejo na bencin, se poraba ocenjuje glede na to, koliko kilovatnih ur (kWh) je potrebnih, da avto prevozi 100 kilometrov.

Ko poznate oceno porabe „goriva“ za vaše izbrano vozilo, lahko preprosto izračunate, koliko dodatne sončne električne energije boste potrebovali za polnjenje vašega avtomobila.

Poglejmo en teoretični primer: Poljubno električno vozilo ima kombinirano oceno porabe goriva 15 kWh/100 km. To pomeni, da potrebuje 15 kWh električne energije za vožnjo 100 km. Če povprečno prevozite 25 kilometrov na dan, to pomeni, da porabite približno 3,75 kWh električne energije na dan. Ali nekaj več kot 1.360 kWh električne energije v določenem letu. To je “dodatna” količina električne energije, ki jo potrebujete za proizvodnjo sončne energije.

Oboroženi s temi informacijami, lahko skupaj s svojim monterjem sončne elektrarne načrtujete sistem solarnih panelov. Ta bo ustvaril zadostno moč za pokrivanje napajanja tako vašega doma kot vašega električnega avtomobila. Vse, kar potrebujete za dokončanje paketa, je primerna baterija za električni avtomobil.

Če pa niste pripravljeni hkrati investirati tako v solarno elektrarno kot v električno vozilo, boste morali namestiti solarni fotovoltaični sistem. Ta se lahko dopolnjuje, ko se poveča vaša poraba električne energije.

Koliko sončnih panelov potrebujete za polnjenje električnega avtomobila?

Najprej: ne odlašajte s solarno energijo samo zato, ker bi morda želeli v prihodnosti dobiti večji sistem. Če čakate na namestitev sončnih panelov, bi lahko zamudili državne in lokalne finančne spodbude. Poleg tega boste morali še naprej vsak mesec plačevati dodatno električno energijo.

Z dimenzioniranjem vašega sistema sončne energije za prihodnjo uporabo in zagotavljanjem, da je vaš sistem možno dopolnjevati s paneli, je enostavno najti rešitev. Tako boste proizvajali dovolj električne energije za napajanje vašega doma danes, v prihodnosti pa bo napolnila vaš električni avtomobil. To storite tako:

1. Namestite inverter, ki lahko prenese več moči

Privzeta možnost za inverter je znana kot inverter v nizu. Pri takih inverterjih je več sončnih panelov razporejenih v “strune”, ki napajajo moč, ki jo proizvajajo, v en sam inverter. Običajno bodo solarni inštalaterji vključevali inverter, ki lahko prenese pričakovano moč vaših sončnih kolektorjev, vendar ne več. Če veste, koliko več panelov boste morali pozneje dodati svojemu sistemu, lahko namestite inverter, ki lahko prenese večjo zmogljivost. Torej vaših obstoječih panelov in novih, ki jih nameravate dodati po nakupu vašega električnega vozila.

polnjenje električnega vozila
Shema povezave solarne elektrarne in polnjenja električnega vozila (VIR 1)

2. S solarnimi paneli namestite mikroinvereter

Če se odločite za mikroinverterje namesto privzetega inverterja, bo vsak od vaših sončnih kolektorjev imel svoj pretvornik. Z mikroinverterji lahko preprosto dodate plošče vašemu sistemu. Ne bo vam treba skrbeti, ali lahko vaš obstoječi pretvornik prenese dodatno električno energijo, ki jo bodo ustvarili dodani paneli.

3. Namestite drugi, manjši sistem sončne energije

Dokler imate na strehi dovolj prostora, lahko svojemu domu dodate drugi sistem, kadar koli ga potrebujete. Lastniki stanovanj lahko uveljavljajo državne spodbude za sončno energijo več kot enkrat, tako da boste še vedno znatno prihranili pri nakupu.

4. Ocenite uporabo v prihodnosti in zgradite večji sistem, ki bo ustrezal

Če veste, da se bo vaša poraba električne energije v naslednjem letu ali dveh povečala in imate možnost financiranja, lahko zgradite svoj sistem sončne energije na podlagi vaše prihodnje porabe električne energije. To ni vedno možnost – nekatere javne službe ne bodo odobrile sistemov, ki bistveno presegajo vašo preteklo porabo električne energije, zato se o svojih možnostih najprej pogovorite s svojim monterjem solarne energije.

dodatni-paneli
Panele vedno lahko dodate tudi kasneje, če ne na streho pa poleg.

Druga možnost je, da pozneje »naredite prostor« z nadgradnjo energetske učinkovitosti v vašem domu, kar ima dodatno prednost pri zmanjšanju vaših skupnih stroškov energije. Razmislite o izklopu žarnic, namestitvi termostata ali nadgradnji svojih naprav, da sprostite del električne energije, ki jo proizvedejo sončni paneli za prihodnjo uporabo v električnem vozilu.

Omeniti velja, da zgornje strategije ne delujejo samo za električne avtomobile, ampak tudi za vse druge dodatke ali spremembe, ki jih naredite v svoji hiši, in bodo povečale vašo porabo električne energije. Če razmišljate o dodajanju električnega sistema toplotne črpalke, električnega grelnika vode ali dodatka v vašem domu, lahko razširite svoj sistem sončne energije tako, da boste upoštevali prihodnjo porabo električne energije.

Kratek nasvet pred nakupom elektrarne

Če razmišljate o uporabi solarne energije, je pomembno, da poznate vse svoje možnosti – samo s pregledovanjem več ponudb lahko prihranite do 20 odstotkov. Če želite začeti, ugotovite, koliko lahko prihranite tako, da nas preprosto kontaktirate.

VIR (1) Clean energy rewievs