Poraba toplotne črpalke

Poraba toplotne črpalke in njeno delovanje ter odločitev katero izbrati, so najpogostejše dileme pri nakupu toplotne črpalke.

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode so v novograd­njah že stalnica, čedalje pogosteje pa jih vgrajujejo tudi lastniki starejših hiš, ki želijo zmanjšati rabo energije.

poraba toplotne črpalke

Ena izmed največjih prednosti nakupa toplotne črpalke za ogrevanje je izkoriščanje brezplačne energije, saj naprave energijo za ogrevanje črpajo iz okolja.

To pomeni tudi zmanjšanje stroškov porabe elektrike, zato je poraba elektrike pri ogrevanju s toplotno črpalko zrak voda minimalna. Gre torej za najcenejši in ob enem pa tudi najbolj zdrav način ogrevanja v sodobnem času, v katerem cene kurilnega olja strmo naraščajo.

Če si tudi sami želite prihranka, povprašajte naše strokovnjake podjetja Panheat za ponudbo. Zagotavljamo vam, da so naše toplotne črpalke za ogrevanje pri svojem delovanju učinkovite, vam pa omogočajo maksimalni prihranek pri stroških ogrevanja in električne energije.

Kakšen je mesečni prihranek pri ogrevanju s toplotno črpalko?

Poraba toplotne črpalke v primeru 4-članske družine

Na povprečni mesečni strošek ogrevanja s toplotno črpalko vpliva grelno število sanitarne toplotne črpalke (COP), ki po definiciji predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in porabljenim delom za delovanje toplotne črpalke (elektrika).

Če ima torej toplotna črpalka COP 3.0, pomeni, da pridobite za 1 kWh elektrike 3 kW toplotne energije, tu je potrebno poudariti, da se je COP sanitarnim TČ znižal v primerjavi z nekaj let nazaj, saj sedaj velja nov standard, ki je veliko bolj natančen in relevanten, vedno pa je treba biti tudi pozoren pod katerimi pogoji je naveden.

Poraba toplotne črpalke pa je odvisna tudi od uporabnika – gre za bolj varčnega (se tušira ali kopa, uporablja pomivalni stroj ali pomiva na roke itd.) ter kako visoko temperaturo izhodne vode želi. Zato so ti izračuni – sicer lahko zelo natančni – vendar ne veljajo za vsako družino / uporabnika enako.

Primer bolj potratne 4-članske družine, ki vodo segreva na 60 stopinj C, na leto porabi približno 1700 kWh elektrike – kar s povsem zadovoljivo sanitarno toplotno črpalko (COP nad 3.0) pomeni strošek cca 194 € na leto, torej 16 € na mesec. V kolikor se odločimo za bolj učinkovito toplotno črpalko, smo tudi manj potratni, obenem pa ogrevamo vodo na 45 stopinj C, se poraba še razpolovi na cca 800-900 kWh elektrike, kar pomeni strošek cca 90€ – 100 € na leto – torej manj kot 10 € na mesec.

Povprečna poraba sanitarne toplotne črpalke varira med 10 in 15 evri na mesec.

Koliko elektrike bo porabila toplotna črpalka za ogrevanje in toplo vodo?

Splošna ocena, da boste s toplotno črpalko prihranili 50 – 60% pri strošku elektrike, ne velja za vsako hišo. Če vas zanima poraba toplotne črpalke, potem vam mora strokovnjak pojasniti naslednje:

  • Predstaviti delovanje toplotne črpalke.
  • Natančno pojasniti kako bo treba nastaviti krivulje ogrevanja.
  • Koliko elektrike bo porabila obtočna črpalka in koliko je bo šlo za odtaljevanje kompresorja.
  • Pregledati mora tlorise hiše, kje so točke, ki lahko povečajo potrebo toplote. To so lahko denimo veliki hodniki, ki segajo od kleti navzgor, okna, ki zelo slabo tesnijo.
  • Po pregledu hiše bi ponudnik moral narediti bolj natančen izračun in ga utemeljiti.

Po temeljitem pregledu objekta in analizi ogrevanja in porabe vode, lahko strokovnjak poda ocene kakšna naj bi bila poraba toplotne črpalke.

Koliko vas stane vzdrževanje toplotne črpalke?

Tolotne črpalke ne zahtevajo praktično nobenega vzdrževanja. Se pa lahko zgodi, da gre kdaj kaj narobe. V tem primeru morate imeti na voljo pooblaščenega in usposobljenega serviserja, ki bo v kratkem času odpravil napako.

Pri kakovostnih toplotnih črpalkah je na voljo tudi internetna povezava, ki omogoča nadzor, upravljanje in odkrivanje napak pri delovanju na daljavo. To vam omogoča upravljaljanje s toplotno črpalko na daljavo, ter urejanje in nazdor črpalke serviserja ali ponudnika. Tako lahko na daljavo uredi nastavitve ali odkrije napako. 

Če vas zanima poraba toplotne črpalke na vašem objektu, in ali je za vas primerna, kontaktirajte naše strokovnjake.