Ali so prenosne klime vredne svojega denarja?

Poletje je skoraj tu in verjamemo, da vedno bolj intenzivno razmišljate o tem, kako bi se ohladili. Predvsem vas zanima, kaj storiti, da vam zoprna vročina ne pokvari sicer zaželenega poletnega vzdušja. Če že imate učinkovit centralni sistem hlajenja ali nameščene klimatske naprave, ne potrebujete dosti dela – potreben je zgolj preventivni pregled in hlajenje se lahko prične.

Če pa nimate ustrezne klimatske naprave, je zdaj še pravi čas, da razmislite, kako boste rešili težave z visokimi temperaturami. Ena od opcij, sploh če boste preživeli veliko časa na vikendu ali drugem počitniškem objektu, je izbira prenosne klime. Te so v zadnji letih postale kar precej popularne, mi pa se sprašujemo, ali so vredne svojega denarja? Delujejo tako kot običajne klime, kakšne so prednosti in slabosti? Preberite v nadaljevanju.

Kako delujejo prenosne klime?

Prenosne klimatske naprave delujejo podobno kot katera koli druga vrsta klimatske naprave, ne glede na to, ali je lokalna ali centralna. Hladilna tekočina teče skozi vrsto navitih cevi in absorbira toploto v zaprtih prostorih. Toplota se nato sprosti na prosto skozi odvodno cev. Pri prenosnih enotah se topel zrak odvaja na prosto skozi enojno ali dvojno cev, ki izgleda kot fleksibilna odprtina. Prenosna enota je običajno opremljena z eno cevjo, ki oddaja vroč zrak skozi okno in okensko odprtino.

Pogosto je zmotno mišljenje, da lahko v hipu in preprosto premikate prenosne klime po prostorih. Ker se mora zrak odvajati skozi okno, je potrebno z enoto premikati oz. nameščati tudi odvodno cev in okensko odprtino. Večini se to ne zdi tako enostavno kot prenašanje npr. ventilatorja.

rast-trga-prenosnih-klim
Trg področja prenosnih klim neverjetno raste (VIR 1)

Dejavniki, ki vplivajo na učinkovitost prenosne klime

Dejstvo je, da ohlajevanje stane. Klimatske naprave porabijo kar nekaj električne energije, da bi ohladile vaš dom, ne glede na to, kakšne vrste uporabljate. Vaš skupni stroški bodo temeljili predvsem na tem, kako dolgo bo vaša klima delovala. To bo odvisno od več dejavnikov:

Vreme

Bolj kot je zunaj vroče, bolj vroč zrak boste morali odstraniti iz vaše hiše. Če je zunanja temperatura 25 stopinj, vi pa bi radi ohladili prostor na 22, ne bo potrebno preveč energije. Drugače pa je v primeru, če je zunaj 35 stopinj.

Lahko nadzorujete, koliko porabite, tako da obračate termostat glede na zunanje temperature. V notranjosti boste še vedno čutili prijeten hlad, vaša prenosna klimatska naprava pa ne bo porabljala preveč energije. Učinkovitost vaše klimatske naprave lahko povečate tudi tako, da vaš prostor dobro izolirate in zagrnete žaluzije ter zavese, da blokirajo sončno svetlobo.

Velikost prostora

Če želite, da bo vaša klima ustrezno in dovolj ohlajevala prostor, morate upoštevati moč klime in velikost prostorov.

Ena prenosna klimatska naprava, na primer, ne bo nikoli zagotovila dovolj hlajenja za celotno hišo. Vse kar se bo zgodilo, je to, da bo porabila ogromno energije, ohladila pa ne bo toliko, da bi bili dejansko zadovoljni.

Da bi zagotovili, da je vaša prenosna klimatska naprava ustrezno močna za prostor, ki ga nameravate ohladiti, morate narediti preprost izračun.

Najprej dolžino prostora pomnožimo s širino in višino (v metrih). Recimo da imamo prostor 5 x 5 x 2,5 metra. Dobimo prostornino 62,5 kubičnega metra. Za 1 kubični meter pri normalno izoliranem prostoru potrebujemo cca 25 vatov moči. Če torej pomnožimo 25 x 62,5 dobimo 1.562,50, kar pomeni, da za ta prostor potrebujem klimo z okvirno močjo 1,5 kilovata.

Naj opozorimo, da je to zgolj osnoven izračun, ki ne upošteva dodatnih dejavnikov, kot so, število elektronskih naprav in oseb v prostoru, velikost okenskih površin, lega prostor (sončna/senčna stran) itd. Ko se upošteva še te dejavnike, se potrebna moč klime lahko zviša do 2 kilovata.

prenosna-klima-kuza

Stroški električne energije

Koliko boste porabili za delovanje prenosne klimatske naprave, bo temeljilo predvsem na ceni električne energije na vašem območju. Ti stroški lahko zrastejo v najbolj vročih poletnih mesecih, zato med „vročinskim valom“ v maju (sploh letošnjem) verjetno ne bo zneslo toliko, kolikor avgusta. Če ste odjemalec električne energije, katere cene nihajo v različnih časovnih obdobjih (npr. podnevi je cenejša kot ponoči), je mogoče smiselno, da zaženete prenosno klimo ponoči, ne čez dan. Sami boste morali presoditi, ali se vam prenosna klimatska naprava finančno gledano splača, ali se boste mogoče raje odločili za kak ventilator.

Prednosti prenosne klime

Če imate apartma z le nekaj okni, lahko okenska klima zastre tisti redek vir naravne svetlobe. S prenosno klimo teh težav ni, okna ostanejo nedotaknjena. Poleg tega lahko sami določite, kam jo boste postavili – predvsem tja, kjer ni večjega prehoda.

Pripravljena za uporabo takoj, ko jo odpakirate. Za namestitev prenosne klime ne potrebujete nobene pomoči. V večini primerov ne potrebujete niti posebnega orodja – je že priloženo. Preprosto namestite cev v okensko odprtino in jo vklopite.

kapacitete-klime
Vsaka klimatska naprava ima tehnične podatke.

Slabosti prenosne klime

Na splošno je manj učinkovita. Prenosne klimatske naprave pogosto porabijo več energije za hlajenje iste kvadrature prostora kot klasične enote. To je verjetno zato, ker ustvarjajo odpadno toploto v zaprtih prostorih namesto zunaj in so na tak način bolj obremenjene.

Lahko je precej glasna. Vsi deli prenosne klimatske naprave so nameščeni v prostoru, kjer boste morda želeli jesti ali gledati televizijo, zato je lahko raven hrupa moteča. Nastavitve lahko prilagodite tako, da upočasnite hitrost ventilatorja ali pa si pomagate tako, da klimo postavite v čimbolj oddaljen kot prostora (če je odvodna cev dovolj dolga).

Najboljši primeri uporabe prenosne klimatske naprave

Kaj menite, je glede na napisano prenosna klima prava izbira za vas? Kar se tiče stroškov boste morali natančno izračunati, ali se vam splača, vendar pa obstajajo določene situacije, v katerih je uporaba tovrstne klime resnična prednost.

Neustrezna postavitev ali velikost oken.

Ne glede na to, ali so premajhni, previsoki ali ne odpirajo pravilno, veliko lažje boste preko njih speljali odvodno cev prenosne klime, kot pa namestili celo zunanjo enoto.

Obožujete naravno svetlobo.

Če ne želite blokirati okna za celo poletje – ker bi ga radi občasno odprli in noter spustili nekaj zraka in sončnih žarkov – je prenosna klima super izbira. To je še posebej pomembno za prostore, kjer se nahaja samo eno okno.

prenosna-klima-iz-skatle
Odpakirajte in namestite.

Zahteve okolice

Nekatere stanovanjske skupnosti imajo zelo stroga pravila o tem, kako lahko posegate v zunanjost vašega doma, in to lahko vključuje prepoved nameščanja neprivlačne okenske klime. To se pogosto dogaja v skupnostih, ki ohranjajo kulturno dediščino. Če se v tem primeru najdete, je prenosna klimatska naprava to, kar ste iskali.

Hlajenje potrebujete samo v določenem prostoru

Če imate centralni ohlajevalni sistem, ki v nekaterih sobah ne deluje učinkovito, lahko tja postavite prenosno klimo. To je odličen dodatek zlasti za majhne prostore, ki jih lahko zaprete.

Radi bi se samo kakovostno naspali

Če ste eden od tistih, ki jih vročina čez dan niti ne moti, je prenosna klima super izbira za spalnico. Malce hlajenja čez dan v spalnici in ponoči boste spali kot dojenček.

Živite v vlažnem podnebju

Prenosne klimatske naprave lahko pomagajo razvlažiti vaš prostor. Preživljati čas v zatohlih prostorih ni ravno prijetno, kajne.

Sklep

Prenosne klimatske naprave so lahko ustrezna izbira za številne lastnike stanovanj in najemnikov, in so hkrati dostopna rešitev za ohlajevanje. Prav tako so lahko začasna rešitev, če je vaša stalna klimatska naprava poškodovana – lahko jo hitro vzpostavite, medtem ko čakate na popravila. Če se odločite za prenosno klimatsko napravo, se prepričajte, da boste pravilno izračunali kapacitete in izbrali tako, ki bo učinkovita hladila prostore. Ne dvomimo, da ne boste uživali v udobnem domu skozi celo poletje.

Za več informacij o klimah nas kontaktirajte! Naši svetovalci z dolgoletnimi izkušnjami vam bodo z vesljem svetovali!

VIR (1) Business wire