Prezračevalni sistem – katerega pa vi potrebujete?

Danes bomo o prezračevanju pisali malce drugače kot po navadi. Pogledali bomo namreč celotno sliko, se malce ozrli v preteklost in razmislili, kakšen prezračevalni sistem sploh potrebujemo oz. kje in kdo ga potrebuje. Preberite, kakšen je naš pogled na sodobno prezračevanje.

prezracevalni-sistem-preprost
Klasičen in učinkovit način prezračevanja in hlajenja hkrati, ki je danes mogoče že nezadosten.

Vsi domovi potrebujejo prezračevalni sistem, vendar večina ljudi ne ve, koliko in kakšnega

Bi morali zgolj odpreti okno? Lahko, vendar to verjetno ni praktično v poletnem času ali pozimi. Zunaj je lahko vroče ali premrzlo. Poleg tega nočete, da iz vašega doma uhaja klimatiziran zrak.

Kaj pa ventilatorji za kopalnico in kuhinjo? Iz vašega doma vsekakor odnesejo vlažen ali smrdljiv zrak, nefiltriran zrak pa v njegov dom potiskajo tudi skozi reže in razpoke v ovoju stavbe. Vsakič, ko zaženete ventilator, v vaš dom vstopi zrak, ki razbremeni tlak. Morda vnašate zemeljske pline, onesnažene delce lokalne industrije ali vlago. Uf. Slabo.

Torej, katera je ustrezna možnost prezračevanja za vaš dom? Vse je odvisno od tega, kako “zatesnjen” ali “prepusten” je vaš dom – in koliko cenite kakovost zraka v zaprtih prostorih.

V preteklosti ni nihče razmišljal o prezračevanju

Če ste kdaj živeli v stari hiši, veste, kaj mislimo. Preden se je začela uporabljati izolacija cevi in tesnenje, nihče ni razmišljal o prezračevanju – domovi so se prezračevali sami.

Poleti ni bilo nobene klime. Ljudje so samo odpirali okna, si pomagali s preprostimi ventilatorji in prenašali vlago. Pozimi so kurili les. Ali premog. In veliko so zakurili. Kakšno prezračevanje neki.

Danes so stvari seveda drugačne. Uporabljamo gradbene materiale, ki preprečujejo večino izmenjave zraka, pri čemer ohranjajo ohlajen zrak v notranjosti razmeroma dolgo. To je dobro, ker pomeni, da uživamo več udobja, medtem ko porabimo manj energije, kot so ljudje recimo v 1920-ih. Hiše so zdaj tesnejše in manj puščajo.

stara-hisa

Slaba stran je, da vsa ta zrakotesnost zadržuje zastarele ali gnilobne in potencialno škodljive pline v zaprtih prostorih. Na primer, preproga v vaši dnevni sobi verjetno ne oddaja vonja, a lahko sprošča hlapne organske spojine (HOS) v zrak. Enako velja za novo knjižno omarico v otroški spalnici. In potem so vonji iz vaše kopalnice, kuhinje in kleti …

*HOS – spojine z visokim parnim tlakom in nizko topnostjo v vodi. Številne HOS so kemikalije, ki jih je ustvaril človek in se uporabljajo in proizvajajo v proizvodnji barv, farmacevtskih izdelkov in hladilnih sredstev. HOS so običajno industrijska topila, kot je trikloroetilen; gorivni oksigenati, kot je metil terc-butil eter (MTBE); ali stranski proizvodi, pridobljeni s kloriranjem pri obdelavi vode, kot je kloroform.

In seznam se lahko nadaljuje. Stare hiše niso imele teh težav, novejše pa jih utegenejo imetiu.

Vsekakor na nekakšen način že prezračujete svoj dom

Če imate centralno ogrevanje, ne želite ves čas odpirati oken. Želite, da zračni filtri ohranjajo zrak čist, vam pa vam bo prijetno. Torej, kako prezračite prostor in se izognete pastem, ki smo jih omenili zgoraj?

Verjeli ali ne, morda vam ne bo treba ničesar storiti.

Če ne živite v visokozmogljivem, “zelenem” oz. pasivnem domu ali je vaša hiša zgrajena klasično, kot nekoč, kroženje zraka v celotni strukturi že zagotavlja skoraj stalno izmenjavo zraka. Tehnično gledano je to dovolj prezračevanja.

odprto-okno
Klasičen način prezračevanje je odpiranje oken.

Kaj pa pomeni “dovolj”?

Če še niste vedeli, vam povemo sedaj – v Sloveniji obstaja Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb (1), ki določa tehnične zahteve za prezračevanje in klimatizacijo stavb ter tehnične zahteve za mehanske prezračevalne sisteme, če se ti vgradijo v stavbo. Ta pravilnik velja za novogradnje in spremembe namembnosti posameznih prostorov v že zgrajenih stavbah. Velja tudi za rekonstrukcije že zgrajenih stavb, če so dane tehnične možnosti za njihovo izvedbo in upoštevani pogoji varstva kulturne dediščine.

V pravilniku so torej konkretno opisane vse številke, katerim naj bi ti domovi zadostili, tako da nikoli ne boste v dvomih, kaj je premalo ali preveč prezračevanja.

Klasično mehansko prezračevanje

Najpogostejše vrste mehanskega prezračevanja je odvajanje zraka s kopalniškim ali kuhinjskim ventilatorjem (napo).

mehanski-prezracevalni-sistem
Primer mehanskega prezračevalnega sistema (2)

Mehansko prezračevanje zajema širok spekter načinov izvedbe, med najpogostejšimi pa so:

  • namizni ali stropni ventilatorja
  • napa v kuhinji nad štedilnikom
  • avtomatski sistem za kopalnico in stranišče

Če se odločite za mehansko prezračevanje je treba vedeti, da boste potrebovali tudi veliko odvodnih kanalov po hiši.

Problem mehanskega prezračevanja je v tem, da odvede zrak iz notranjosti stanovanja, vendar ne dovaja svežega zraka. Ta prodira v prostore avtomatično s podtlakom, ki ga povzroči odvod zraka. Vendar je to mogoče le, če so v prostoru prisotne odprte prezračevalne rešetke, nagibna okna ali druge dovodne poti svežega zraka.

Na srečo vam ostale, bolj napredne rešitve prezračevanja omogočajo vnos svežega, filtriranega zraka od zunaj. Namesto da skozi reže v svoj dom potiskate bolj umazan zrak, dejansko odvedete “stari” zrak skozi iste reže. Če uporabljate tak sistem, se stari zrak odvaja skozi prezračevalno opremo.

Kakšne prezračevalne sistem torej poznamo, če se odločimo za sodoben in najbolj učinkovit sistem?

Na voljo imamo lokalne (omejeni na en prostor) ali centralne (sistem po celi stavbi) prezračevalne sistemi.

Centralni prezračevalni sistem

Centralni prezračevalni sistem je zaradi stroškov najbolj pogosta izbira v novih stanovanjskih hišah, kjer se nahaja več kot 5 ločenih prostorov, za manjše hiše ali stanovanja pa je bolj priporočljivo izbrati lokalni prezračevalni sistem.

dober-prezracevalni-sistem
Napreden prezračevalni sistem (3)

Osrednja naprava centralnega sistema ne potrebuje dodatnega čiščenja, zgolj zamenjavo filtrov. Določeni modeli te vrste prezračevalnega sistema omogočajo vračanje vlage (entalpijski izmenjevalec).

Lokalni prezračevalni sistem

Lokalni prezračevalni sistem je lahko nadgradnja oz. Boljše tesnjenje novega okna ali samostojna filtrirna naprava, ki jo je z enim cevnim prebojem mogoče vgraditi kamorkoli na zunanjo steno stavbe. S tem omogočimo izmenjavo zraka v enem prostoru. Naprava ob oknu ima v primerjavi s samostojno enoto po navadi manjše zmogljivosti kroženja oz. izmenjave zraka.

Sistemi se delijo tudi na sisteme brez rekuperacije toplote in sistem z rekuperacijo.

Kaj pomeni rekuperacija toplote?

Orezračevanje z rekuperacijo pomeni vračanje toplote odpadnega zraka in posredovanje le-te svežemu hladnemu zraku, ki pride iz okolja. Tako pozimi ohranjamo toploto, poleti pa je v hiši oz. objektu hladno.

Rekuperator običajno namestimo v kurilnici, možno pa ga je seveda namestiti tudi kam drugam – npr. na podstreho, od koder je potrebno speljati cevi za dovod in odvod zraka do posameznih prostorov v hiši.

Taka vrsta prezračevanja pomeni popolnoma nadzorovano in nenehno zamenjavo zraka, vgraditi pa jo je možno v vse objekte, tudi starejše hiše. Bistvo tega načina je torej, da zaradi kroženja zraka ne prihaja do energijskih izgub. Klasično prezračevanje z občasnim ali stalnim odpiranjem okenj zmanjšuje kakovost bivanja, ker je omogočen vstop mrčesa in morebitnih onesnaženih delcev iz zraka. Vedno odprta ali priprta okna, posebej pozimi, niso dobra rešitev, če potrebujete čist zrak v prostoru zaradi zdravstvenih težav.

Kaj je proces rekuperacije?

Rekuperacija je proces, pri katerem toploto izrabljenega zraka, ki ga odvajamo iz zgradbe, prenesemo na zunanji zrak, ki ga v zgradbo dovajamo. Rekuperacija torej pomeni obnavljanje oz. vračanje v prejšnje stanje. V tem primeru toploto odpadnega zraka prenesemo na svež zrak v stanovanju in jo vrnemo nazaj v prostore. Najpomembnejši del je rekuperacijska kocka, ki vrača toploto odvodnega zraka dovodnemu.

Naprava za prezračevanje hiše je opremljena s filtri za čiščenje zraka, ki odsesava odpadni zrak iz prostorov kot so kuhinja, kopalnica in sanitarije ter dovaja svež segret zrak v dnevne prostore, sobe itd.

prezracevalni-sistem-z-rekuperacijo
Primer prezračevanja z rekuperacijo (4)

Kakšen prezračevalni sistem torej izbrati?

Preden se odločite za vrsto prezračevanja vsekakor razmislite, v kakšni hiši živite, kakšne so vaše tehnične zmožnosti in kaj boste z namestitvijo prezračevalnega sistema pridobili. Predvsem pa natančno preračunajte vrednost investicije in tekoče kasnejše stroške, da se vam postavitev sistema na koncu obrestuje. V kolikor potrebujete kakršne koli informacije, imate pomisleke ali preprosto želite vedeti, kako prezračevalni sistem deluje, naj kontaktirajte. Naši mojstri z dolgoletnimi izkušnjami vam bodo z veseljem pomagali.

Viri

  • VIR (1) Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb
  • VIR (2) BPC Ventilation
  • VIR (3) AMXFAN
  • VIR (4) Swedish Energy Agency