Prezračevalni sistemi za kopalnico

Prezračevalni sistemi za kopalnico so obvezna oprema vsake kopalnice. Kopalnica je namreč zelo poseben prostor v našem domu in zahteva veliko pozornosti, saj se v kopalnici hitro razvijejo plesni, glivice, bakterije ali virusi.

Z ustreznim prezračevalni sistemom preprečimo nastanek ali zmanjšamo razvoj teh nezaželenih organizmov, ki lahko povzročajo zdravstvene težave. Na udaru so predvsem področja okrog kadi ali tuš kabine.

Prezračevanje v kopalnici

Za prezračevanje kopalnice je pogosta izbira ventilator ali prezračevalna rešetka. Vendar pa so najbolj učinkovite prezračevalne naprave za prezračevanje kopalnice so lokalni prezračevalni sistemi, ki pri delovanju uporabljajo tehnologijo dvocevnega sistema zagotavljanja rekuperacije.

Kaj pomeni lokalni prezračevalni sistem?

Lokalni prezračevalni sistem je prezračevalna naprava, ki skrbi za nenehen dovod svežega zraka, čiščenje zraka in hkratno odvajanje zraka iz vaših prostorov.

Lokalni prezračevalni sistem je lahko nadgradnja novega okna ali samostojna naprava, ki jo je z enim cevnim prebojem mogoče vgraditi kamorkoli na zunanjo steno stavbe, da je omogočena izmenjava zraka v enem prostoru. Naprava ob oknu ima v primerjavi s samostojno enoto po navadi manjše zmogljivosti izmenjave zraka. 

prezračevalni sistemi za kopalnico

Lokalni prezračevalni sistemi za kopalnico imajo več prednosti

  • za njihovo namestitev niso potrebna velika gradbena in inštalacijska dela v bivalnih prostorih.
  • Konstantno prezračevanje vseh prostorov brez odpiranja oken in prepiha ter nepotrebnih toplotnih izgub.
  • Primerno tako za obstoječe stavbe, kot za novogradnje.
  • Neprestano zagotovljen svež zrak brez možnosti vstopa žuželk, cvetnega prahu ter hrupa iz okolice.
  • Odvajanje iztrošenega zraka ter odvečne vlage iz prostorov kar zmanjšuje nastajanje plesni.
  • Pospešeno odvajanje zraka v primeru uporabe v kopalnici ali kuhinji.
  • Zanemarljivo majhna poraba električne energije.

Eden izmed glavnih razlogov za prezračevanje kopalnice je boj proti plesni

Glavni krivec za plesni v kopalnici je zagotovo prekomerna vlaga v prostoru in stenah, ki zagotavlja primerne pogoje za nastanek in razvoj zidne plesni. S prezračevalnim sistemom zagotavljamo neprestano izmenjavo zraka ter hkrati znižujemo tudi vlago v prostoru, kar posledično pomeni, da se s časoma pričnejo stene bolj izsuševati in pogoji za nastanek ter razmnoževanje zidne plesni slabšati. To pomeni, da se bo zidna plesen pri stalnem prezračevanju pričela počasneje razmnoževati in v večini primerov tudi popolnoma zamrla.

Najboljši način za boj proti zidni plesni je torej nedvomno uporaba prezračevalnega sistema, saj ta z zniževanjem vlage v prostoru nastanek zidne plesni praktično povsem onemogoči.

Prihranki pri ogrevanju

Triletne analize spremljanja porabe energije v prezračevalnih objektih, kjer delujejo lokalni prezračevalni sistemi so pokazale, da sistem sam privarčuje 30 % energije v primerjavi z zračenjem preko odpiranja oken, kar pomeni, da se investicija povrne že v manj kot 6 letih, sistem pa bo deloval še dolgo po tem. Poleg tega pa za omenjeni prezračevalni sistem Ekosklad dodeluje tudi nepovratne finančne spodbude.

 Lokalni prezračevalni sistemi za kopalnico so cenovno ugodna rešitev, hkrat pa jih enostavno vgradimo v novejše ali starejše objekte.

Kakšno je vzdrževanje?

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo za pogon potrebujejo elektriko. Pri boljših znamkah prezračevanja z rekuperacijo mesečni stroški za električno energijo znašajo par EUR na 100 m2 površine. Stroški za filtre, ki jih zamenjamo na pol leta, so odvisni od kakovosti filtrov; cena filtrov znaša približno 50 EUR na enoto. Cena filtra je odvisna od vrste, sicer pa v primeru prezračevanja z rekuperacijo ne potrebujete kuhinjske nape in privarčujete na ta način.

Več o vrstah prezračevalnih sistemov in prednostih, preberite v našem članku o prezračevalnih sistemih.

Tudi vi izbirate primeren prezračevalni sistem za kopalnico? Kontaktirajte naše strokovnjake.