Prezračevanje hiše

Sodobne gradnje z dobro zatesnjenimi okni in vrati imajo izjemno nizko zračno prepustnost, zato zahtevajo primerno prezračevanje hiše oz. objekta.

Nezadostno zračenje ima namreč za posledico nezdrave bivalne in gradbeno fizikalne pogoje. Nenačrtovano in naključno zračenje prostorov pa pogosto pomeni izgubo energije, ki smo jo vložili v ogrevanje zraka.

Za optimalno udobje in zdravo bivanje priporočamo ustrezno prezračevanje hiše z zanesljivimi prezračevalni sistemi.

Naša tehnologija omogoča komfortno prezračevanje, ki avtomatično in kontinuirano prezračuje celotno hišo. Tako več ne potrebujete hiše zračiti z odpiranjem oken ali vrat.

prezračevanje hiše

Zakaj potrebujemo prezračevalne sisteme za prezračevanje hiše?

Naravno prezračevanje hiše z odpiranjem oken zahteva pogosto kratkotrajno odpiranje oken, kar je z vidika ugodja bivanja moteče in časovno zamudno.

Prostorov navadno ne začnemo intenzivneje prezračevati, ko zrak ni več ustrezne kakovosti, temveč ko nas na to opozorijo postranski pojavi, kot so:

 • izdat­nejša površinska kondenzacija na izpostavljenih mestih toplotnega ovoja – okna
 • pojav plesni
 • slabo počutje (glavobol, nizek nivo energije, slabši spanec ipd.)

Temu se lahko izognemo, če prostore prezračujemo z mehanskimi sistemi, ki delujejo stalno, avtomatsko in pri tem še varčujejo z energijo.

Zrak v neprezračenih prostorih je nezdrav in zatohel, ima neprijeten vonj, pogosto pa se v vogalih že začne nabirati tudi vlaga in plesen. Na povečano vlažnost vpliva dihanje, kuhanje, pranje, tuširanje, s tem pa se ustvarjajo odlični pogoji za razvoj plesni, kar je škodljivo za zdravje in neestetsko. Takšna klima v prostoru se odraža na slabem počutju, sproža glavobole, vpliva na koncentracijo in razvoj obolenja dihal.

Prav zaradi vsega navedenega je pravilno zračenje bivalnih prostorov izjemno pomembno, zato ima prezračevanje hiše velik vpliv na zdravje vas in vaše družine.

Kakšne prednosti prinaša kontrolirano prezračevanje hiše?

 •  stalno svež zrak v vseh prostorih,
 • v prostorih ni neprijetnih vonjav,
 • velik prihranek pri stroških za ogrevanje,
 • v prostoru ni hrupa, saj ga prezračevalni sistem preprečuje,
 • ni prepiha, ki bi ga sicer lahko povzročalo dovajanje mrzlega zunanjega zraka,
 • zrak je svež, filtriran in zato ne vsebuje cvetnega prahu,
 • v prostorih ni pretirane vlage – zlasti v kopalnicah, s čimer se zagotavlja večja trajnost gradbenih materialov,
 • večja varnost, ker ni treba odpirati oken,
 • kakovostnejše in udobnejše bivanje
 • zdravju prijaznejše bivanje (zmanjšamo možnosti za pojav alergij in drugih bolezni).

V našem podjetju podjetju ponujamo lokalno ali centralno prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Kako deluje prezračevanje z rekuperacijo toplote?

Prezračevalni sestem z rekuperacijo toploto dovaja svež zrak v prostore in odvaja izrabljeni zrak.

prezračevanje hiše z rekuperacijo toplote

Rekuperacija je proces, pri katerem toploto izrabljenega zraka, ki ga odvajamo iz zgradbe, prenesemo na zunanji zrak, ki ga v zgradbo dovajamo. Rekuperacija pomeni obnavljanje, vračanje v prejšnje stanje. V našem primeru toploto odpadnega zraka, prenesemo na nov svež zrak in jo vrnemo nazaj v prostore. Najpomembnejši del je rekuperacijska kocka, ki vrača toploto odvodnega zraka dovodnemu.

Naprava za prezračevanje hiše je opremljena s filtri za čiščenje zraka, ki odsesava odpadni zrak iz prostorov kot so kuhinja, kopalnica in sanitarije ter dovaja svež segret zrak v dnevne prostore, sobe itd.

Prezračevanje hiše – izkušnje uporabnikov prezračevalnih sistemov

Običajne izkušnje lastnikov hiš s prezračevalnim sistemom so: 

 • Prezračevalni sistem odvaja viške vlage in vonjav, zato je bivanje v hiši dosti bolj prijetno.
 • Ker ni več potrebno odpirati oken za potrebe prezračevanja, se izognemo vdoru neugodnih temperatur v objekt, mrčesa, prahu, hrupa in vlage.
 • Pri uporabi hobotničnega sistema so čisti prostori vedno sveži, v prostore pa se ne razširjajo vonjave iz obremenjenih prostorov.
 • Če prezračevalni sistem ugasnemo, to hitro občutimo v poslabšanju zraka v hiši in zmanjšani kvaliteti bivanja (slabše počutje, slabši spanec ipd.).

Vas zanima več o prezračevalnih sistemih? Kontaktirajte naše strokovnjake, ki vam bojo svetovali in ponudili najboljšo rešitev za vas.

Poskrbite za svoje zdravje in zdravje vaše družine. Zagotovite zdravo bivanje tam, kjer preživite največ časa.