Kaj je pametna regulacija ogrevanja in kakšne vrste poznamo glede na izbrani ogrevalni sistem?

Optimalna regulacija ogrevanja vam pomaga ohraniti vaš dom udobno topel, brez pregrevanja in potrate energije. Z namestitvijo in učinkovito uporabo nadzora za ogrevanje tako lahko prihranite kar nekaj denarja za ogrevanje in hkrati zmanjšate emisije ogljika.

Kaj je regulacija ogrevanja in kaj so regulatorji ogrevanja?

Nadzor ali regulacija ogrevanja je širok pojem, ki zajema časovnike, termostate ter vodovodne in elektronske komponente, ki pomagajo upravljati, kdaj naj bo ogrevanje vklopljeno in kakšna temperatura naj bo v vaših prostorih.

Regulacija ogrevanja sega od tradicionalnih mehanskih izdelkov, ki se nastavijo ročno, do pametnega nadzora, povezanega z internetom, ki se nauči vaših navad in samodejno prilagaja nastavitve.

Nadzor ogrevanja se ves čas izboljšuje in nam pomaga nadzorovati toploto v naših domovih. Vendar pa raziskave kažejo, da le malo ljudi resnično razume njihove kontrole in mnogi jih preprosto ne uporabljajo.

regulacija ogrevanja shema
Primer različnih vrst regulacije ogrevanje (VIR 1)

Katere regulatorje ogrevanja moram imeti?

Sistemi centralnega ogrevanja, kot so kotli in toplotne črpalke, morajo imeti časovnik, vsaj en sobni termostat in, če imate radiatorje, termostatske radiatorske ventile (TRV). Sistemi z zbiralnikom tople vode morajo vključevati tudi termostat za zbiralnik. O novejših sistemih, kot je IR ogrevanje, pa bomo govorili čisto na koncu.

Poleg teh osnovnih elementov obstaja veliko dodatnih nadzornih funkcij, ki jih je mogoče vključiti v sodoben ogrevalni sistem, da bi olajšali njegovo učinkovito in smotrno upravljanje.

Regulacijo ogrevanja lahko nadgradite ali namestite brez zamenjave kotla. Razmislite o novih regulatorjih ogrevanja, če nimate časovnika, vsaj enega sobnega termostata ali TRV-jev na radiatorjih. Sodobni sobni termostati imajo na primer natančnejše temperaturne senzorje, številni pametni krmilniki pa vključujejo dodatne funkcije varčevanja z energijo.

Kako uporabljam svoj nadzor ogrevanja?

Obstaja veliko različnih vrst regulatorjev ogrevanja, zato je dobro, da se posvetujete s svojim monterjem ali preberete proizvajalčev priročnik. Če izvoda priročnika nimate pri roki, ga lahko pogosto najdete na spletu z iskanjem po imenu proizvajalca. Spodaj smo našteli nekaj pogostih vrst.

Časovni programer ali časovnik

Časovnik vam omogoča nadzor, kdaj se ogrevanje in topla voda vključita in kdaj izključita.

Ta vrsta nadzora je uporabna, ker z njim lahko programirate svoje centralno ogrevanje tako, da ustreza načinu uporabe vašega doma. Če vas ni doma ali ponoči ne potrebujete ogrevanja, lahko ogrevalni sistem programirate tako, da se v tem času izklopi.

Starejše verzije so preprosti časovniki, ki delujejo le enkrat na dan, sodobni časovniki pa ponujajo možnosti za nadzor več obdobij vklopa in izklopa. Danes na tržišču obstajajo še bolj izpopolnjeni časovniki, ki se običajno imenujejo pametni krmilniki ogrevanja, ki bi lahko ponudili več udobja in prihrankov energije.

časovni-nadzor-ogrevanja

Odvisno od tega, kako je bil vaš sistem centralnega ogrevanja nameščen, so časovniki:

 • Enokanalni – za kombinirane kotle. Ti krmilijo le centralno ogrevanje, saj je topla voda na voljo na zahtevo.
 • Dvokanalni – za sistemske ali običajne kotle, ki krmilijo ogrevanje v enem samem območju in sanitarno vodo, ali kombinirane kotle, ki krmilijo dve ločeni ogrevalni coni (npr. zgoraj/spodaj).
 • Trokanalni – za sistemske ali običajne grelnike vode, regulacijo sanitarne vode in dve ločeni ogrevalni coni.

Kako nastaviti vaš časovnik za varčevanje z energijo

Program, ki ga nastavite, bo edinstven glede na vaše potrebe po ogrevanju, a spodaj je nekaj nasvetov, če želite prihraniti še več energije.

Načrtujte vnaprej

Manj pogosto, kot imate vklopljeno ogrevanje in toplo vodo, več denarja boste prihranili. Pazljivo premislite, kdaj potrebujete ogrevanje in vsa obdobja v dnevu, ko ga ne potrebujete – če so npr. vsi člani gospodinjsta v službi ali šoli, je lahko ogrevanje izklopljeno. Nekateri časovniki vam omogočajo, da nastavite različne programe za različne dni, tako da jih lahko prilagodite svojemu urniku.

V svoj program vključite čas ogrevanja in ohlajanja

Po vklopu ogrevanja je potreben čas, da se hiša ogreje, po izklopu ogrevanja pa traja nekaj časa, da se ohladi. Na splošno bo povprečna hiša potrebovala približno 30 minut, da se ogreje ali ohladi, vendar je vsak dom drugačen.

Če želite izvedeti čas “ogrevanja” in “ohlajanja” vašega doma, lahko izberete hladen večer in merite, koliko časa traja, da se vaša hiša segreje na prijetno temperaturo – to je čas ogrevanja. Nato popolnoma izključite ogrevanje in merite, koliko časa traja, da hiša začne postajati neprijetno hladna – to je čas ohlajanja.

Zdaj lahko nastavite časovnik, vključno s časom ogrevanja in ohlajanja. Poskrbite lahko na primer, da se ogrevanje vključi s časom ogrevanja, preden se zbudite, in izklopi, preden zapustite hišo. Če boste svoj dom izolirali, se bo ta hitreje segrel in počasneje ohlajal, s čimer boste prihranili denar za ogrevanje.

Ne pozabite na vročo vodo

Vodo nastavite tako, da se segreje samo takrat, ko jo potrebujete. Če je vaš rezervoar za toplo vodo dobro izoliran, boste morda celo ugotovili, da topla voda od zjutraj čez dan ostane dovolj topla, da jo lahko uporabite tudi zvečer.

Sobni termostati

Ti preprečujejo, da bi vaš dom postal toplejši, kot je potrebno. Vklopijo ogrevanje, dokler prostor ne doseže temperature, ki ste jo nastavili, nato pa izklopijo, dokler temperatura ne pade.

Sobni termostati potrebujejo prost pretok zraka za zaznavanje temperature, zato jih ne smejo ovirati zavese ali pohištvo, prav takoj jih ne smemo postaviti v bližino virov toplote, ki bi lahko dali napačne odčitke.

Vaš sobni termostat naj bo nastavljen na najnižjo udobno temperaturo, ki je za večino med 18°C in 21°C. Če imate samo en sobni termostat za celotno hišo, bo za vsako stopinjo, ki jo zvišate temperaturo, račun za ogrevanje višji za približno 10 %.

Ni vam treba priklopiti termostata, ko je zunaj hladneje; hiša se bo ne glede na to ogrela na nastavljeno temperaturo. V hladnejših dneh lahko traja nekoliko dlje, zato boste pozimi morda želeli nastaviti ogrevanje na zgodnejši vklop.

mehanski in elektronski termostat
Shematski prikaz ročnega in elektronskega termostata (VIR 2)

Programabilni sobni termostati

Programabilni sobni termostat združuje nadzor časa in temperature v eni enoti in vam omogoča nastavitev različnih temperatur za različne ure dneva. Nekateri ogrevalni sistemi lahko uporabljajo dva programabilna termostata (zgoraj in spodaj) namesto enega samega časovnika za celotno hišo.

Termostatski radiatorski ventili

Termostatski radiatorski ventili (TRV) ne krmilijo kotla; krmilijo pretok tople vode skozi radiator, na katerega so nameščeni. Delujejo tako, da zaznavajo temperaturo zraka okoli sebe. Če je prostor toplejši od nastavitve na TRV, se bo ventil nekoliko zaprl in zmanjšal količino tople vode, ki teče v radiator. Če je sobna temperatura nižja od nastavitve TRV, se ventil odpre in poveča pretok tople vode v radiator.

Pokrov radiatorja lahko prepreči, da bi TRV natančno odčital temperaturo. Topel zrak, segret z radiatorjem, se lahko ujame pod pokrov in TRV lahko to odčita in misli, da je prostor toplejši, kot je. Če je le mogoče, ne priporočamo, da imate pokrove radiatorjev.

TRV je mogoče prilagoditi različnim nastavitvam tako, da jih zavrtite v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri urnega kazalca. Običajno so označeni z lestvico od 0 do 6, kjer je nič (0) izključena, šest (6) pa popolnoma odprta. Ciljajte na najnižjo nastavitev, ki ohranja želeno temperaturo v prostoru. Nižja nastavitev zmanjša količino tople vode, porabi manj energije in prihrani denar. Če ne uporabljate sobe, lahko TRV-je uporabite tudi za popoln izklop radiatorja ali vzdrževanje minimalne temperature, da bo prostor dovolj topel, in tako preprečite vlago.

kako deluje trv
Sestava termostatskega radiatorskega ventila (VIR 3)

Pametna regulacija ogrevanja

Mnoga podjetja ponujajo naprednejše krmilne sisteme za centralno ogrevanje, znane kot pametne regulacije ogrevanja. Delajo vse, kar počnejo običajni krmilniki, s časovnikom za nadzor vklopa ali izklopa ogrevanja in uporabo termostatov za nadzor toplote v vašem domu. Vendar so pametni krmilniki povezani z internetom in ponujajo več funkcionalnosti.

Nekatere bolj izpopolnjene funkcije, ki jih lahko ponudijo, vključujejo:

 • Preprost in enostaven časovni in temperaturni nadzor z uporabnikom prijaznimi vmesniki, ki olajšajo preverjanje in spreminjanje obdobij vklopa/izklopa za ogrevanje in toplo vodo.
 • Vklop ali izklop sistema in spreminjanje temperature s pametnim telefonom, ko niste doma.
 • Naučijo se vaših navad in prilagodijo kontrole, da se ujemajo, na primer dvig termostata zvečer, ko se sproščate, zaznavanje odprtega okna (z nenadnim padcem temperature) in zmanjšanje termostata ali izklop ogrevanja ali ogrevanje sanitarne vode pripravljen za trenutek, ko se boste najverjetneje oprhali ali kopali.
 • Sledijo, kje uporabljate lokacijo pametnega telefona, kar je znano kot “geo-ograjevanje”. Ko se vračate domov iz službe, se ogrevalni sistem vklopi in ogreje hišo ali toplo vodo pravočasno za vašo vrnitev.

Druge funkcije naprednega nadzora sta npr. kompenzacija obremenitve in vremenska kompenzacija.

Ali vam bo pametno krmiljenje ogrevanja prihranilo denar, bo odvisno od vašega življenjskega sloga in načina, kako trenutno upravljate ogrevanje.

wi-fi nadzor ogrevanja
Primer brezžične povezave nadzora ogrevanja (VIR 4)

Termostati za toplo vodo

Tradicionalno so se grelniki za toplo vodo segrevali vedno, ko je bilo ogrevanje vklopljeno, brez regulacije časa ali temperature. Če ga še nimate, lahko z dodajanjem termostata za zbiralnik tople vode znatno zmanjšate količino energije, ki jo porabite za ogrevanje tople vode.

Termostat preprečuje, da bi grelnik postal bolj vroč, kot bi moral biti. Ko voda doseže nastavljeno temperaturo, se dovod toplote iz kotla izklopi. Če termostat obrnete višje, se voda ne segreje hitreje.

Termostati za grelnike so običajno nameščeni med eno četrtino in eno tretjino višine grelnika. Imajo označene temperaturne lestvice; nastavite jih med 60 °C in 65 °C. To je dovolj vroče, da uniči škodljive bakterije v vodi, vendar bodite previdni, saj je tudi dovolj vroče, da vas opeče.

Kotlovski termostati

Vaš kotel je opremljen z lastnim termostatom, ki nastavlja temperaturo pretoka vode, ki se črpa iz kotla v radiatorje. Voda se ohladi, ko teče skozi radiatorje, preden se vrne v kotel. Temperatura na tej točki je znana kot temperatura povratka.

Znižanje temperature dovoda zmanjša tudi temperaturo povratka. Tako bo kotel učinkovitejši, kar vam bo prihranilo energijo in denar. Vendar se morate prepričati, da to ne bo vplivalo na vaše ravni udobja ali ogrozilo kogarkoli ranljivega, ki živi v vašem domu.

Druga pomembna stvar, ki jo morate vedeti, je, da višja kot je nastavljena temperatura dovoda, hitreje se bo vaš dom segrel. Torej, če ni nastavljena dovolj visoko, se vaš dom morda ne bo dovolj hitro segrel na želeno temperaturo, ko je zunaj hladno.

Termostat je lahko številčnica, ki je označena s številkami ali označena na lestvici od najmanjše (min) do največje (max). Lahko ga upravljate tudi z nekaj gumbi s temepraturnim prikazom na digitalnem zaslonu.

Če imate kombinirani kotel, bosta na voljo dve regulaciji: ena za pretok radiatorja in ena za toplo vodo, ki teče v vaše pipe. Pri kombiniranem kotlu lahko poljubno znižate temperaturo dovoda, dokler je vaš dom dovolj topel.

Če imate običajni grelnik z ločenim zbiralnikom tople vode, je na voljo le en nadzor za pretok radiatorja in pipe za toplo vodo. Poskrbeti morate, da je temperatura nastavljena dovolj visoko, da imate toplo vodo. Ta ne sme biti nižja od 65 stopinj, da lahko vašo jeklenko segreje na 60 stopinj. To je zelo pomembno za preprečevanje rasti škodljivih bakterij.

Vremenska kompenzacija

Obstaja pa način, da prihranite še več samo s preprostim zunanjim senzorjem in nekaj enostavnimi kontrolami za vremensko kompenzacijo.

Z razmeroma majhno naložbo lahko tehnologija vremenske kompenzacije vsako leto omogoči 15% prihranek goriva in ustvari udobno domače ali delovno okolje – ne glede na vreme.

Naši domovi in delovna mesta potrebujejo ogrevanje, da nadomestijo toploto, izgubljeno skozi stene itd. Hladneje ko je zunaj, več toplote se izgubi in bolj moramo ogrevati stavbo, da nadomestimo to toploto. Zlasti pozimi, ko so toplotne izgube največje.

Ta osnovna razlaga je temeljnega pomena za razumevanje, kako lahko zunanje vremensko tipalo pomaga ogrevati stavbo na bolj učinkovit in stroškovno učinkovit način.

Nadzor vremenske kompenzacije deluje tako, da zagotavlja, da kotel porabi natančno količino goriva, ki je potrebna za izenačitev toplote, izgubljene iz stavbe. Stavba bo vedno topla (na želeni temperaturi) in nikoli ne bo prevroča ali prehladna.

kako deluje vremenska kompenzacija
Princip delovanja vremenske kompenzacije (VIR 5)

Kako deluje?

Majhen temperaturni senzor je nameščen na zunanji strani stavbe, na steni, obrnjeni proti severu. Ta je povezan z notranjim krmiljenjem kotla in informacije o zunanji temperaturi se nenehno pošiljajo krmilniku kotla. Ko se zunanja temperatura spremeni, se kotel odzove in začne zviševati ali zniževati temperaturo radiatorja za kompenzacijo. Ta proaktivni mehanizem pomeni, da prebivalci sploh ne bodo opazili, da se je temperatura zunaj spremenila.

Ko npr. zunanja temperatura ponoči pade, se skozi stene stavbe izgubi več toplote. Ker zunanje tipalo zazna padec takoj, ko se zgodi, lahko kotel dvigne temperaturo radiatorja in vzdržuje stabilno notranjo temperaturo. Pri običajnem sistemu je temperatura odvisna od sobnega termostata, ki začne delovati šele, ko postane notranjost zgradbe prevroča ali prehladna.

Če povzamemo, regulacija vremenske kompenzacije omogoča kotlu, da se odzove na spremembe zunanje temperature in prilagodi moč radiatorja, da vzdržuje stalno temperaturo v zaprtih prostorih.

Kompenzacija obremenitve

Preden se vaše ogrevanje vklopi, je lahko hiša zelo hladna. Za hitro ogrevanje vašega doma lahko termostat kotla nastavite na visoko temperaturo, tako da je temperatura vode, poslana v vaše radiatorje, višja. Bolj vroč radiator ogreje prostor hitreje kot hladnejši radiator.

Pozneje čez dan je morda vaš dom že topel in morda boste morali temperaturo dvigniti le za nekaj stopinj. Če je termostat kotla še vedno nastavljen na visoko temperaturo, bodo radiatorji še vedno zelo vroči in lahko tvegate pregrevanje doma, saj prehitro ogrevate prostor. Kompenzator obremenitve meri razliko med notranjo temperaturo zraka in temperaturo, ki je nastavljena na vašem sobnem termostatu, ter prilagaja termostat kotla, da prepreči pregrevanje.

Blokada kotla

Če imate sistemski ali navadni kotel s pomožnim grelnikom tople vode, potem morate imeti programator, sobni termostat in termostat za kotel. Ti krmilniki morajo biti povezani, da ustvarijo “zaklep kotla”, kar pomeni, da se kotel izklopi, če sta termostata za ogrevanje in toplo vodo dosegla nastavljeno temperaturo. Brez zapore lahko kotel še naprej deluje, tudi če toplota ni potrebna. Gradbeni predpisi zahtevajo, da so vsi novi in nadomestni sistemi povezani.

Conska ali območna regulacija ogrevanja

Večina gospodinjstev želi ogrevati različne prostore ob različnih urah dneva. To lahko storite tako, da uporabite TRV za vklop in izklop posameznih radiatorjev ob različnih urah, vendar mnogi ljudje tega ne upoštevajo.

Conska regulacija ogrevanja to naredi namesto vas samodejno z ločenimi ogrevalnimi krogi, vsak s svojim časovnim programom, za različne dele hiše. Običajno to vključuje eno cono zgoraj in drugo spodaj, vendar bi lahko imeli več con. Na primer, domovi s talnim ogrevanjem imajo včasih sobni termostat za vsako sobo, kar dejansko pomeni, da ima vsaka soba svoje območje.

nadzor-ogrevanja
VIR Freepik

Če nameščate nov ogrevalni sistem, boste morda želeli razmisliti o območnem nadzoru, ki vam bo pomagal znižati stroške ogrevanja, tako da se boste izognili ogrevanju prostorov, ki jih ne uporabljate. Če je vaš dom dovolj velik, bo morda potreben območni nadzor zaradi izpolnjevanja gradbenih predpisov.

Če ne nameščate novega sistema, morda ne bo praktično spreminjati obstoječega cevovoda. V tem primeru boste morda želeli razmisliti o programabilnih TRV.

Kaj pa regulacija ogrevanja pri IR ogrevanju?

IR paneli so zadnja leta učinkovit in stroškovno učinkovit način ogrevanja katerega koli prostora, toda način njihovega nadzora uporabnike še vedno pogosto zmede, zato bomo posebno poglavje namenili še tej tematiki.

Glavno vprašanje, ki si ga zastavljajo stranke, je, kako točno lahko regulirate IR panele s termostatskimi krmilniki, ko delujejo tako, da nežno segrevajo predmete in ljudi namesto zraka, kot to počnejo običajni konvekcijski sistemi, kot je centralno ogrevanje.

Odgovor je, da čeprav IR paneli ne segrevajo zraka kot glavnega načina ogrevanja, jih je mogoče nadzorovati z uporabo zračnih termostatov za uravnavanje temperature zraka v prostorih, potem ko so predmeti in masa segreti.

Seveda je možno uporabiti IR panele in jih preprosto ročno vklopiti in izklopiti v prostoru. Nekateri proizvajalci dobavljajo IR panele in podobne vrste z vgrajenim termostatom. Vendar se ta osnovna metoda nadzora na splošno šteje za neučinkovito.

Najboljši proizvajalci daljinskega infrardečega sevanja se osredotočajo na zagotavljanje različnih možnosti prilagodljivega nadzora, tako da lahko stranke izberejo sistem, ki ustreza ogrevanemu prostoru, ne glede na to, ali gre za notranjo, zunanjo, domačo ali komercialno namestitev.

ired-regulator
Termostat za IR panele (VIR 6)

Kakšna je učinkovita regulacija ogrevanja?

IR panele v ločenih prostorih ali območjih je mogoče učinkovito nadzorovati posamezno ali skupaj s programirljivimi termostati, senzorji in sprejemniki.

Kakovostni proizvajalci se, kot rečeno, izogibajo vgrajenim termostatom, ker ti ne zagotavljajo ravni natančnega nadzora, potrebnega za učinkovito ogrevanje. Vgrajeni termostat je preblizu panela in onemogoča natančno merjenje sobne temperature.

Ko paneli opravijo svojo začetno nalogo ogrevanja objektov in mase stavbnega prostora, je najučinkovitejšo regulacijo dosežen s spremljanjem temperature zraka, ob upoštevanju, da daljni infrardeči žarki zagotavljajo nižjo temperaturo v primerjavi s centralnim ogrevanjem.

To je zato, ker predmeti in gradbena masa v prostoru nenehno oddajajo svojo absorbirano FIR toploto in občutek toplote je dosežen tudi, ko je temperatura zraka nižja kot pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju.

Običajni IR paneli in drugi grelniki delujejo preprosto v načinu vklopa ali izklopa, da zagotovijo oddajanje pravega infrardečega valovnega pasu. Lahko pa jih upravljate s preprostim stikalom ali pa so paneli povezani z zunanjim termostatom.

 • VIR (1) Modern central heating
 • VIR (2) Hometips
 • VIR (3) HomeServe
 • VIR (4) Mitsubishi Electric
 • VIR (5) Epsilonium
 • VIR (6) iRed