Sanitarna toplotna črpalka

Stroški priprave tople sanitarne vode s sistemom centralnega ogrevanja so zunaj kurilne sezone in v prehodnih obdobjih razmeroma visoki.

Poleg ogrevanja objekta je segrevanje sanitarne vode drugi največji strošek v družinskem proračunu. Najcenejšemu načinu ogrevanja sanitarne vode se približujejo sončni kolektorji (SSE) in sicer, če so nameščeni na idealnem položaju.

V nadaljevanju predstavljamo zakaj je sanitarna toplotna črpalka smiselna odločitev in dobra naložba.

Toplotne črpalke so ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši način ogrevanja

Panheat – toplotne črpalke so ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši način ogrevanja vode in/ali prostorov. Z odvzemanjem toplote okoliškemu zraku, vodi ali zemlji ter z dodano električno energijo segrevajo vodo. Sanitarna toplotna črpalka za glavni vir delovanja uporablja zrak, kar stroške porabe električne enegije zmanjša tudi do 75%.

Sanitarna toplotna črpalka je odlična alternativa ogrevanju vode, ki je hkrati ekonomična in okolju prijazna. Gre za bistveno ugodnejši in bolj čist način ogrevanja vode v primerjavi s kurilnim oljem, plinom ali električnim grelnikom. Hkrati so toplotne črpalke za sanitarno vodo logično in popolno dopolnilo sistemu ogrevanja na biomaso.

Kako deluje sanitarna toplotna črpalka?

sanitarna toplotna črpalka

Sanitarna toplotna črpalka deluje po obratnem principu hladilnika – medtem, ko hladilnik črpa toploto iz notranjosti in jo oddaja v prostor, toplotna črpalka v nasprotni smeri pridobiva toploto z ohlajanjem zraka in jo preko hladilnega krogotoka prenaša na sanitarno vodo v grelniku.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode za svoje delovanje potrebujejo manjši delež električne energije za pogon kompresorja in ventilatorja, večji del predstavlja obnovljiva energija iz zraka, zato je produkt delovanja, topla voda, v veliki meri brezplačna. Toplotna črpalka za sanitarno vodo za pripravo tople vode za vso družino v enem dnevu porabi toliko energije, kot jo porabimo za peko jabolčnega zavitka v klasični pečici.

Prednosti sanitarne toplotne črpalke v primerjavi z ostalimi napravami za ogrevanje

Sanitarna toplotna črpalka ima kar precej prednosti pred ostalimi načini ogrevanja, kot je na primer ogrevanje na plin, na drva ali kateri koli drug energent:

  •  Naložba, ki se hitro povrne: Stroški nakupa in montaže sanitarne toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode se hitro povrnejo, saj so obratovalni stroški toplotnih črpalk zelo nizki. Kljub višjim začetnim stroškom nakupa in montaže lahko torej z gotovostjo zatrdimo, da se investicija v toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode vsekakor splača. Naložba se vam povrne v približno štirih do sedmih letih.
  • Enostavna za uporabo: Toplotne črpalke so enostavne za uporabo in prijazne za uporabnika. Njihovo vzdrževanje je preprosto, pravzaprav ga niti ne potrebujejo veliko.
  • Okolju prijazen način ogrevanja: Toplotne črpalke so okolju prijazne, saj zmanjšajo okolju škodljive emisije ogljikovega dioksida v zrak od 30 do kar 60%. Poleg tega za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire energije, ki so vedno prisotni in jih nikoli ne bo zmanjkalo (toplota v zemlji, vodi ali zraku) in ne potrebujejo goriv, ki so lahko zdravju nevarna.
  • Nizki stroški ogrevanja: Ogrevanje sanitarne vode s pomočjo toplotne črpalke je precej cenejše od ostalih načinov ogrevanja. Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so lahko v najslabšem primeru 35 %, v najboljšem pa kar 75 % nižji od ostalih načinov ogrevanja.
  • Visoka zanesljivost: Če se odločite za nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo, je možnost, da jo boste morali zamenjati zaradi pomanjkanja ustreznih energentov, potrebnih za njeno delovanje, zelo majhna oziroma že skoraj povsem nična. Sončnih žarkov, vode in zemlje nam namreč ne bo nikoli zmanjkalo, zato je pridobivanje toplote iz teh treh omenjenih virov pravzaprav še najbolj logična rešitev za ogrevanje prostorov ali pripravo tople sanitarne vode.
  • Ne potrebuje veliko prostora: Toplotna črpalka za pripravo sanitarne vode zasede izredno malo prostora, zato je več kot popolna za uporabo v počitniških hiškah, namestimo pa jo lahko tudi na steno. Za razliko od drugih naprav za ogrevanje toplotna črpalka za sanitarno vodo ne potrebuje rezervoarja za shranjevanje še neporabljenega energenta, saj je njen edini energent pravzaprav okolje, v katerem se nahaja.
  • Funkcija hlajenja: Toplotna črpalka ima dvojno funkcijo, saj lahko z njo v poletnih mesecih tudi ohladite svojo hišo ali stanovanje. Tako boste prihranili pri denarju in prostoru, ki bi ju sicer porabili za klimatsko napravo.

Za ogrevanje sanitarne vode se najpogosteje uporablja toplotna črpalka zrak voda. Sanitarna toplotna črpalka je videti kot klasični električni bojler, le da ima na vrhu vgrajen kompresor in elektroniko za upravljanje in delovanje toplotne črpalke. Toplotna črpalka za sanitarno vodo nam omogoča, da imamo toplo vodo na voljo skozi ves dan.

Vas zanima ali je sanitarna toplotna črpalka idealna rešitev za vas?

Kontaktirajte naše strokovnjake.