Obstajajo tudi slabosti IR panelov, a v manjšini

Slabosti IR panelov sicer obstajajo, a jih prednosti zasenčijo. Kljub temu je dobro, da se zavedamo tudi slabosti, ki izhajajo iz narave njihovega delovanja in tehničnih lastnosti. To nam bo pomagalo k lažji odločitvi o zvrsti ogrevanja. Naj uvodoma izpostavimo samo eno slabost, ki je včasih spregledana, da IR paneli ne zmorejo ogrevati sanitarne vode. Na žalost boste morali zanjo urediti dodaten ogrevalni sistem.

Ali je IR ogrevanje nevarno za človeško telo? Ne!

Na IR panel forumih in družabnih omrežjih se hitro razplamtijo pogovori na temo varnosti IR ogrevanja. Naj takoj zapišemo, da infrardeče sevanje ni nevarno za vaše zdravje. Gre za popolnoma enako sevanje, kot ga oddaja sonce. Ampak pozor! Sonce oddaja tri vrste elektromagnetnega sevanja: sončno svetlobo, UV žarke in infrardeče žarke. UV žarki povzročajo kožnega raka (imajo tudi določene koristi, a o tem kdaj drugič), infrardeči žarki pa so v običajnih količinah (izjema so poklicni varilci) neškodljivi. Dajejo nam občutek toplote, tako kot se to dogaja pri IR grelnih panelih. Uporaba tovrstnega elektromagnetnega valovanja je danes vsesplošno razširjena: od inkubatorjev v porodnišnici do savn. Nekaterih so tako vsesplošno razširjeni, da jih sploh ne »zaznamo«, denimo pri daljinskih upravljavcih, senzorjih za vrata … Če povzamemo: sevanje IR panelov ne sme imeti negativne konotacije. Gre za fizikalen proces, ki ima celo blagodejne učinke.

Katere pa so potem slabosti IR ogrevanja?

Kot smo že v uvodu ugotovili, utegne biti slabost dejstvo, da IR grelni paneli ne ogrevajo sanitarne vode, pač pa je za slednje potreben dodaten sistem. Uporabniki večkrat kot slabost IR panelov omenjajo, da paneli takoj po izklopu prenehajo oddajati toploto. Toda če omenjeno dejstvo vidimo kot »slabost«, potem jo lahko vidimo tudi prednost IR panelov: ti takoj po vklopu začnejo oddajati toploto. Spomnimo se na centralno ogrevanje ali pa na talno ogrevanje in čas, ki je potreben, da začutimo toploto.

Slabosti IR panelov
Primerjava med klasičnim ogrevanjem in ogrevanjem z IR paneli. (Vir 1)

Grelni paneli na verandi ali v kopalnici?

Uporabo IR grelnih panelov ne bi priporočali v sobah, ki so v celoti zastekljene, kot na primer verande ali zimski vrtovi. Infrardeča svetloba namreč prehaja skozi zasteklitev, tako kot sonce, zato ne boste deležni maksimalnega izkoristka IR ogrevanja. Tudi v kopalnicah, ki so popolnoma odete v gladke odsevne ploščice, se IR ogrevanje ne bo obneslo najbolje. Tovrstne ploščice zmanjšujejo učinek absorpcije IR žarkov, zato boste v takih primerih morali nekoliko povečati moč grelnih panelov. V takem primeru težko govorimo o slabosti IR panelov, saj gre za popolnoma fizikalen proces.

Kaj pa IR grelni paneli in oblika sobe?

Za maksimalen učinek IR gretja ne sme biti pred grelnimi paneli nobenih predmetov, ki bi ovirali prenos toplote od panela do vas. Včasih je to lahko problem, zato velja pred njihovo namestitvijo dobro premisliti, kam jih boste namestili. Svetujemo, da se v tem primeru posvetujete z našim strokovnjakom. Še en problem, ki je posredno povezan s prostorom in IR gretjem, pa je oblika sobe. V kolikor je vaša soba standardne kvadratne ali pravokotne oblike, ne bo težav. Zaplete se lahko pri sobah v obliki črke »L«, kjer težavo navadno rešujemo tako, da površino razdelimo na dve enoti. Večji prostor bo potreboval večjo ploščo ali več plošč (večjo moč panelov). Da bi preprečili, da bi bila vaša soba premrzla ali vaš infrardeči grelec preveč delal, se prepričajte, da je velikost panela izbrana glede na velikost prostora.

ir-paneli-kopalnica
IR grelni paneli so zadnja leta dizajnersko izredno dovršeni in kot taki ne predstavljajo vizualno motečega elementa v prostoru. Ste vedeli, da obstajajo celo IR paneli ogledala?

Več kot slabosti IR panelov je njihovih prednosti

Ogrevanje točno določenih prostorov

Večkrat se znajdemo v položaju, ko moramo ogrevati samo določen prostor v stanovanju ali hiši. Vsi ogrevalni sistemi tega ne dopuščajo ali pa smo pri tem omejeni. Infra panelno ogrevanje pa omogoča ravno to: ogrevanje točno določenega prostora. Nekatere infrardeče grelne plošče je mogoče celo priročno upravljati prek telefona, tako da se energija ne zapravlja po nepotrebnem.

Slovo vlagi

Običajna grelna telesa ogrevajo zrak, stene in koti pa po navadi ostajajo hladni. Če so stene dobro izolirane, potem praviloma ne pride do težav, v kolikor pa je toplotna izolacija pomanjkljiva, se pojavi plesen. Ir paneli namesto zraka neposredno ogrevajo stene in pohištvo v prostoru. To pomeni, da je infra panelno ogrevanje učinkovito sredstvo v boju zoper zidno plesen oziroma ob njihovi uporabi do nje sploh ne pride.

Elegantni in diskretni IR paneli

IR grelni paneli so zadnja leta dizajnersko izredno dovršeni in kot taki ne predstavljajo vizualno motečega elementa v prostoru. Ste vedeli, da obstajajo celo IR paneli ogledala?

Nežno udobje

Ugotovljeno je bilo, da infrardeči paneli ogrevajo prostore na manj zadušen način kot drugi načini ogrevanja. Odpravljajo lahko nihanje temperatur v vašem domu in so izjemno hitri pri ogrevanju – popolni, če želite takojšnje (toplotno) udobje.

Prijazni alergikom

Pri klasičnem ogrevanju zrak kroži: topel se dviguje, hladen se spušča. V praksi to pomeni, da v tem krogotoku potujejo po prostoru tudi različni morebitni alergeni, ki so lahko moteči za astmatične bolnike. Infrardeče ogrevanje ne sproža konvekcijskih tokov, kar pomeni, da se simptomi ljudi z alergijami ne poslabšajo. (Vir 2)

Tišina

IR paneli nimajo gibljivih delov, kar pomeni, da ne oddajajo motečega hrupa, ki bi motil vaš mirni dom – in ne grozljivih zvokov, ko ste sami doma! Torej čista tišina in toplotno udobje.

Nizke emisije CO2

IR paneli ne delujejo na fosilna goriva, kar pomeni, da pripomorejo k zmanjšanju izpusta škodljivih emisij v okolje. Elektriko lahko pridobimo celo iz obnovljivih virov energije, kar pomeni tako rekoč 100 % čisto toploto.

ir-grelni-paneli-kopalnica
IR paneli ponujajo tiho toplotno udobje, za katero vam bosta hvaležna denarnica in okolje.

Nizek strošek vzdrževanja

Grelni paneli nimajo gibljivih delov, zaradi katerih bi se lahko obrabili. Ne potrebujejo veliko vzdrževanja, saj nimajo zračnih filtrov, ki bi jih bilo treba menjavati, nimajo motorja, ki bi ga bilo treba servisirati, in podobno. Vse, kar od vas terjajo, je, da jih vsake toliko razveselite s krpo za brisanje prahu.

Enostavna montaža IR panelov

Za razliko od tradicionalnih kotlov (bojlerjev) infrardeče plošče ne potrebujejo dragih inštalacij ogrevalnih naprav, ampak jih preprosto namestimo na steno ali strop in priključimo v električno omrežje. Nemara pa vaš ponudnik ogrevalnih panelov ponuja brezplačno namestitev IR panelov, v kolikor se odločite za nakup pri njem … Preverite!

Zaključek: slabosti IR panelov obstajajo, a jih prekašajo prednosti

Tako kot vsak aparat imajo tudi IR paneli slabosti, a na srečo so v primerjavi s prednostmi v manjšini. Glede na njihovo rast prodaje v zadnjih letih je to gotovo znak obetavne prihodnosti. Prepričani smo tudi, da se bodo v naslednjih letih tehnološko samo še izboljševali – v korist uporabnikov. V kolikor se vam porajajo dvomi ali vprašanja, stopite v stik z našo svetovalno službo, kjer vam bomo z veseljem pomagali.
Še zadnjič: IR paneli ponujajo tiho toplotno udobje, za katero vam bosta hvaležna denarnica in okolje.

Vir 1: InfraComfort
Vir 2: HeatDecor