Solarna elektrarna

Solarna elektrarna oz. sončna elektrarna za samooskrbo predstavlja lasten brezplačen vir energije za pokritje domačih potreb po električni energiji v njeni predvideni življenjski dobi 30 let in več.

Kakšne prihranke prinaša solarna elektrarna?

S sončno elektrarno za samooskrbo boste pridobili lasten brezplačen vir energije za pokritje domačih potreb po električni energiji v njeni predvideni življenjski dobi 30 let in več.

V tem času si boste zagotovili izjemne prihranke pri stroških električne energije, ki jih boste lahko namenili drugim izzivom v življenju.

solarna elektrarna

Kateri so pogoji za postavitev solarne elektrarne?

Za namestitev solarne elektrarne je potrebno zadostiti naslednjim pogojem:

 • streha obrnjena proti jugujugovzhodu ali jugozahodu
 • naklon strehe med 20 in 40 stopinj
 • dovolj velika površina strehe, vsaj 30-35 m2 brez prekinitve (dimnik, strešna okna…)

Ti pogoji zagotavljajo preprosto namestitev, optimalno delovanje, največji izkoristek in rentabilnost vaše sončne elektrarne.

Za postavitev sončne elektrarne je treba izpolniti zahteve, ki jih narekujejo zakonodaja in predpisi različnih pristojnih inštitucij. Teh ni malo, postopki pa so razmeroma zapleteni, zato je sončna elektrarna na ključ enostavnejša pot za izgradnjo elektrarne.

Kaj je pomembno pri načrtovanju?

Naklon, orientacija in velikost površine

Vsak investitor mora pred namestitvijo sončne elektrarne na streho svoje hiše najprej preveriti položaj strehe in njeno osončenost, pravijo na Združenju slovenske fotovoltaične industrije. Najbolj idealna je usmeritev strehe in z njo fotovoltaičnih modulov proti jugu in naklon približno trideset stopinj, pomembno je tudi, da je ne senčijo sosednje stavbe in drevesa. Nujno je treba preveriti statiko objekta, saj namestitev fotovoltaičnih modulov skupaj z ustrezno konstrukcijo pomeni dodatno težo od 15 do 30 kilogramov na kvadratni meter hkrati pa ne smemo pozabiti še na presojo o požarni varnosti in ustrezno strelovodno zaščito.

Vsemu naštetemu se investitor izogne z izvedbo sončne elektrarne na ključ, saj bo za vse poskrbel izbrani ponudnik. Za vas izvedemo vse od meritev do idejne zasnove in vseh podrobnosti, povezanih z birokracijo.

sončna elektrarna

Na podlagi velikosti površine, ki jo imamo na voljo za namestitev modulov, se izračuna maksimalna moč sončne elektrarne. To je hkrati osnovni podatek, ki je potreben za pridobitev lokacijske informacije na upravni enoti in pridobitev projektnih pogojev lokalnega distribucijskega elektropodjetja v imenu sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (Sodo).

Solarna elektrarna – vrste in delovanje

Vrste solarnih elektrarn in njihovo delovanje

Poznamo dve vrsti sončnih elektrarn:

 • fotonapetostna solarna elektrarna in
 • termalna solarna elektrarna.

FOTONAPETOSTNA SOLARNA ELEKTRARNA

Sončna svetloba oz. sevanje se pretvarja v električno energijo s pomočjo fotonapetostne (tudi fotovoltaične) tehnologije.

Ta proces poteka z uporabo pol-prevodniških materialov (npr. silicija). Ko v sončni celici na spoj dveh tipov polprevodnikov pade svetloba, se ustvarjajo pari elektron-vrzel. Ti se nato pod vplivom vgrajenega električnega polja ločijo in zaradi ločitve naboja na priključnih sponkah sončne celice nastane električna napetost, ki poganja električni tok.

Fotonapetostni (PV) sistemi neposredno pretvarjajo sončno energijo v električno energijo.

Fotonapetostne sisteme delimo na samostojne in omrežne.

Samostojni sistemi so običajno namenjeni proizvajanju električne energije na območjih, kjer ni električnega omrežja (gorske koče, podeželje, počitniške hišice itd.). Omrežni sistemi so namenjeni proizvodnji električne energije, ki se oddaja neposredno v električno omrežje.

TERMALNA SOlARNA ELEKTRARNA

Termalne solarne elektrarne delujejo tako, da proizvajajo elektriko s pomočjo koncentriranja sončne svetlobe (sevanja) v neko snov – na primer vodo, ki se upari, ali plin, ki doseže visoko temperaturo. Ta para ali plin potem poganja turbino, ki žene generator, s pomočjo katerega se proizvaja elektrika.

Prednosti, ki jih prinaša solarna elektrarna

 • Solarna elektrarna zagotavlja prihranek pri električni energiji – račun za elektriko se v gospodinjstvu zniža za dobri dve tretjini, investicija pa se povrne v manj kot 10 letih.
 • Energetska samooskrba in neodvisnost od izpadov in dražitve elektrike.
 • Solarne elektrarne povečajo vrednost vaše nepremičnine (objekta).
 • Nizki obratovalni stroški delovanja solarnih elektrarn.
 • Tiho delovanje solarnih elektrarn.
 • S solarno elektrarno varujemo okolje in prispevamo k »zeleni« prihodnosti (ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida in ne vpliva na globalno segrevanje).
 • Vsestranska uporabnost – uporaba sončnih celic za manjše elektronske naprave je možna povsod, četudi v bližini ni električnih omrežij (uporaba v pomorstvu, na plovilih, pri aktivnostih v naravi, na odmaknjenih lokacijah itd.)

Izkoristite potencial odlične investicije tudi vi. Kontatirajte naše strokovnjake, ki vam bojo z veseljem svetovali!