5 razlogov, zakaj bi morala leta 2022 tudi pri vas prevladovati solarna energija!

Uničujoči globalni požari, hude vremenske razmere in ekstremne temperature so le nekateri od nesrečnih dogodkov, ki se dogajajo v današnjem svetu. Tega ne moremo več zanikati, vsi ti dogodki pa so posledica podnebnih sprememb.

Podnebne spremembe so postale podnebna kriza, saj vse več ljudi zapušča vse večji ogljični odtis. Kmalu se bo naš planet soočil s precejšnjim uničenjem, ki ga ne bomo več mogli popraviti.

Ampak ni še vse izgubljeno! Še vedno lahko spremenimo načine, na katere živimo. Eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje ogljičnega odtisa je vsekakor prehod na sončno energijo.

Sončna energija je tehnologija, ki pretvarja sončno svetlobo v električno energijo, ki jo je mogoče uporabiti neposredno ali shraniti v baterijah. Sončna energija je čista, obnovljiva alternativa elektriki, proizvedeni iz fosilnih goriv.

rast solarne energije
Predvidena globalna rast na trgu solarnih elekrarn je v optimalnem scenariju izjemno vesioka (VIR 1)

Dolg seznam prednosti sončne energije je resnično na mestu in če se sprašujete, ali bi morali preiti na sončno energijo, berite naprej, saj vam ponujamo pet trdnih razlogov, zakaj.

Pa poglejmo!

1. Brezplačen vir obnovljive energije

Nič ni lepšega od besede brezplačno, kajne? Sončna energija izkorišča neizčrpno zalogo sonca. Najboljša stvar pri soncu je, da nihče ni lastnik tega neskončnega vira in na nas je, da ga pametno uporabimo.

Sončne svetlobe nam ne bo zmanjkalo prav kmalu in iz nje lahko proizvedemo električno energijo na številne neverjetne načine. Od velikih industrijskih obratov in posameznih sončnih elektrarn, do kompaktnih in elegantnih solarnih baterij, ki jih lahko držite v roki. Sončna energija je tako dostopna vsem, dokler lahko vidimo sonce.

Ne samo, da je brezplačen vir obnovljive energije, ampak je dostopen tako tistim, ki živijo v mestnem središču kot tudi tistim, ki se nahajajo v oddaljenih, podeželskih območjih.

Sončne panele, ki zbirajo sončno svetlobo za pretvorbo v električno energijo, lahko namestimo na streho hiš, stanovanj in gospodarskih poslopij.

Od majhnih naprav, ki omogočajo pretvorbo sončne energije, ko greste npr. na kampiranje, do napajanja satelitov, so uporabe in prednosti sončne energije preprosto neomejene.

2. Solarna energija zmanjšuje emisije ogljika

Zakaj je pravzaprav tako pomembno, da zmanjšamo naše emisije ogljika? Ogljikov dioksid močno prispeva k učinku tople grede. Toplogredni plini naredijo naše ozračje toplejše, kar povzroča zloglasno, že omenjeno globalno segrevanje.

soncne_elektrarne_v_sloveniji_2020
Samo v letu 2020 je bilo v Soveniji nameščenih 3961 novih sončnih elektrarn (VIR 3)

Proizvodnja električne energije je eden od primarnih virov emisij toplogrednih plinov in večina naše električne energije izvira iz izgorevanja fosilnih goriv. Ta proces na žalost ustvarja uničujoč vpliv na naše okolje.

Tukaj pridejo na vrsto prednosti sončne energije. Proces pretvarjanja sončne svetlobe v električno energijo ni odvisen od gorenja fosilnih goriv in ne povzroča emisij ogljika!

Za zmanjšanje naših emisij ogljika je sončna energija praktična rešitev. Že samo eno gospodinjstvo, ki uporablja sončno energijo, lahko močno zmanjša vpliv njihove porabe električne energije, kar prispeva k zmanjšanju emisij ogljika in izboljšanju kakovosti zraka. Na individualni ravni je ena modra odločitev velik napredek pri reševanju našega planeta.

3. Solarna energija vam lahko zmanjša račune za elektriko

Kaj je bolj prijetno kot dejstvo, da se vaš račun za elektriko močno zmanjša? Sončna energija ni le pametna naložba, ki bo koristila okolju, ampak vam bo pomagala tudi varčevanju. Sploh v današnjih časih, ko se cena elektrike močno zvišuje (2).

Dodatna ugodnost je, da večina držav, vključno s Slovenijo danes ponuja finančne spodbude za prehod na sončno energijo!

Ker se podjetja za električno energijo zanašajo na fosilna goriva, jih zaradi velikega povpraševanja ob visokih sezonah spodbujajo k povišanju cen električne energije. Poleti, ko se za hlajenje porabi več energije, se cene pogosto povečajo.

Ker se sončna energija zanaša na brezplačen vir obnovljive energije, boste prijetno presenečeni, ko boste videli, da bo vaš mesečni račun ostal enak, tudi v poletnem času.

Morda se vprašate, kaj pa se zgodi, če sonce čez dan ne sije? Ali pa ponoči? Gospodinjski solarni sistemi so opremljeni z baterijami, ki shranjujejo odvečno energijo, ki nastane podnevi (tudi v slabih svetlobnih razmerah), ki se uporablja, ko ni dovolj svetlobe za proizvodnjo električne energije.

4. Lahko poveča vrednost vaše nepremičnine

Uporaba sončne energije pomeni varčevanje pri računih za elektriko, povečuje tudi vrednost vašega doma.

solarna-energija

Ker sončna energija postaja vse bolj priljubljena, so ljudje pripravljeni plačati višje cene za nepremičnine s sončnimi elektrarnami. Kupci se zavedajo, kako so lahko solarni paneli dolgoročno dobra naložba. Elektroenergetska podjetja bodo še naprej zviševala svoje cene, sonce pa bo po drugi strani vedno brezplačno.

Neobnovljivi viri energije, kot so fosilna goriva in plini, ne bodo na voljo v nedogled. Izčrpavanje virov in premik k strožjim zakonskim zahtevam za proizvodnjo energije nas potiskata k uporabi obnovljive energije. Vlaganje v sončno energijo je pametna naložba in bo omogočila, da bo vaša lastnina višje ovrednotena.

Še bolj zanimivo je, da so se koristi sončne energije širile kot požar, zato so sončni paneli vedno cenejši. Napredek v tehnologiji baterij je znižal tudi stroške baterij.

Če torej razmišljate o prehodu na sončno energijo, je najboljši čas ravno zdaj! To bo povečalo vrednost vaše nepremičnine, tako v sedanjosti kot v prihodnosti.

5. Solarna energija zahteva minimalno vzdrževanje

Sončna energija se morda sliši elegantno in zapleteno, vendar ni razloga za skrb, ker je ena od prednosti sončne energije tudi nizko vzdrževanje. Edino, kar morate storiti, je, da elektrarno redno čistite, ker so umazani sončni kolektorji manj učinkoviti. Razen tega, da poskrbite, da listje ali umazanija ne zakrijejo sonca, večinoma nimate kaj skrbeti!

soncne_elektrarne_v_sloveniji_zemljevid_po_regijah_2020
Število inštalirane solarne moči po regijah (VIR 3)

Ko je solarna elektrarna nameščena, ta vsebuje malo ali nič gibljivih delov. Zdaj je vzdrževanje odvisno predvsem od vremena. V vroči sezoni, ko je malo ali nič dežja, lahko ohranite svoje sončne celice v dobrem stanju, tako da jih občasno poškropite z vodno cevjo.

Pozimi se boste morda morali spopasti s snežnimi padavinami in za čiščenje plošč obrisati s strgalom. Prepričajte se, da ne uporabljate vroče vode, saj lahko nenadne spremembe temperature poškodujejo plošče.

Vas skrbi toča in orkani? Sončni paneli so zasnovani tako, da obvladajo skoraj vse vremenske razmere. Navajeni so celo za pogon jaht in drugih solarnih čolnov na dolgih potovanjih v zahtevnih razmerah. Njihova vzdržljivost je eden od razlogov, zakaj zahtevajo minimalno vzdrževanje in zakaj je čas, da razmislite o prehodu na sončno energijo.

Sklep

Minili so dnevi, ko mislimo samo nase. Naš domači planet med vsem ogljikom, ki ga oddajamo v vsakdanjem življenju, kliče na pomoč. Seveda pa to, da ste okoljsko ozaveščeni, ne pomeni, da se morate odreči gospodarnosti.

Sončna energija vam bo dolgoročno pomagala prihraniti denar in uporaba sončne energije je pametna naložba. Ker je trend naraščanja, bo kmalu postal običaj. Preklopite na solarno energijo še danes in bodite korak pred vsemi – poskrbite okolje in pri tem prihranite denar! Za več informacij nas kontakirajte.

  • VIR (1) Balkan green energy news
  • VIR (2) Cekin
  • VIR (3) Varčevanje energije