Vrste solarnih panelov (solarni moduli) in njihove značilnosti

Če ste ravno v fazi nakupa sončne elektrarne ali pa bo to vaša investicija v prihodnjih letih, je smiselno, da veste, kakšne opcije panelov oz. modulov obstajajo. Niso namreč vsi enaki, razlike pa so v številnih karakteristikah. Solarni moduli, paneli ali kolektorji so trenutno na voljo v treh izvedbah: monokristalni, polikristalni (ali multikristalni) in tankoplastni. Ti sončni paneli se razlikujejo glede na to, iz česa so izdelani, videz, energetsko učinkovitost, stroške in vrsto namestitve, za katero so najbolj primerni. Glede na vrsto namestitve, o kateri razmišljate, je lahko ena možnost bolj primerna od druge.

Glavne vrste solarnih panelov

Obstajajo torej tri glavne vrste sončnih kolektorjev:

  • monokristalni,
  • polikristalni in
  • tankoplastni.

Vsak tip ima svoje edinstvene prednosti in slabosti. Izbira solarnega panela, ki bo najprimernejši za vašo namestitev, pa bo odvisna od dejavnikov, kot je npr. kapaciteta prostora za namestitev in vaše želje oz. zahteve.

VIR (1)

Spodaj bomo bomo odgovorili na nekaj pogostih vprašanj in pomislekov glede sončnih kolektorjev in opisali karakteristike ter značilnosti vseh treh vrst.

Iz česa so izdelani sončni kolektorji?

Za proizvodnjo električne energije so sončne celice narejene iz polprevodniškega materiala, ki pretvarja svetlobo v elektriko. Najpogostejši material, ki se uporablja kot polprevodnik med postopkom proizvodnje sončnih celic, je silicij.

Monokristalni in polikristalni solarni paneli

Tako monokristalni kot polikristalni solarni paneli so sestavljeni iz silicijevih celic. Monokristalni ali polikristalni panel so celice, povezane v vrstice in stolpce in tako tvorijo povezan pravokotnik, prekrit s stekleno ploščo, ki je uokvirjen.

Medtem ko imata oba tipa solarnih panelov celice iz silicija, pa se razlikujeta v sestavi samega silicija. Monokristalne sončne celice so iz enega samega, čistega kristala silicija. Polikristalne sončne celice pa so sestavljene iz drobcev silicijevega kristala, ki jih pred uporabo stalijo skupaj.

Tankoplastni sončni paneli

Za razliko od monokristalnih in polikristalnih sončnih panelov, so tankoplastni kolektorji izdelani iz različnih materialov. Najbolj razširjena vrsta tankoplastnega solarnega panela je izdelana iz kadmijevega telurida. Za izdelavo te vrste tanke plošče proizvajalci med plasti dodajo še plast kadmijevega telurida, ki pomaga zajemati sončno svetlobo. Ta vrsta tehnologije ima na vrhu tudi stekleno plast za zaščito.

Tankoplastni sončni kolektorji so lahko izdelani tudi iz amorfnega silicija, ki je podoben siliciju iz monokristalnih in polikristalnih plošč. Čeprav so tudi tankoplastni paneli sestravljeni iz silicija, ne gre za trden silicij. Namesto tega so sestavljeni iz nekristalnega silicija, ki je nameščen na vrhu stekla, plastike ali kovine.

Tretja, še ena od priljubljenih opcij tankoplastnih panelov je iz bakra, indija, galija in selenida. Ti paneli imajo vse štiri elemente nameščene med dve prevodni plasti (steklo, plastika, aluminij ali jeklo), elektrode pa so nameščene na sprednji in zadnji del materiala, da zajamejo električne tokove.

Kako izgledajo različne vrste sončnih panelov?

Zaradi različnih materialov in sestave tudi različni solarni paneli različno izgledajo.

Monokristalni solarni paneli

Če vidite sončni kolektor s črnimi celicami, gre najverjetneje za monokristalni panel. Te celice so videti črne zaradi interakcije svetlobe s kristalom čistega silicija.

Medtem ko so sončne celice same po sebi črne, imajo monokristalne sončne plošče različne barve za hrbtno stran in okvirje. Zadnja stran sončnega panela je najpogosteje črna, srebrna ali bela, medtem ko so kovinski okvirji običajno črni ali srebrni.

Polikristalni solarni paneli

V nasprotju z monokristalnimi sončnimi celicami imajo polikristalne sončne celice običajno modrikast odtenek zaradi svetlobe, ki se od silicijevih drobcev v celici odbija drugače, kot pa od silicijevega kristala monokristalnega panela.

Podobno kot monokristalne, so tudi polikristalne plošče različno pobarvane po hrbtni strani in okvirjih. Okvirji polikristalnih panelov so najpogosteje srebrni, hrbtna stran pa je srebrna ali bela.

Tankoplastni sončni paneli

Največja estetska razlika v primerjavi z ostalim dvema vrstama je tanka in sodobna oblika panela. To je možno zato, ker so celice znotraj plošč približno 350-krat tanjše od celic kristalnega silicija, ki se uporabljajo v monokristalnih in polikristalnih sončnih panelih.

A kljub temu, da so celice tankoplastnih panelov sicer veliko tanjše od tradicionalnih sončnih celic, je lahko celoten panel iste debeline kot klasični panel, če vključuje debel okvir. Zato obstajajo tudi lepilni tankoplastni sončni kolektorji, ki jih na streho dejansko lahko zgolj nalepite.

Kar se tiče barve, lahko tankoplastne solarne panele dobite v modrih in črnih odtenkih, odvisno od tega, iz katerega materiala so narejeni.

Kaj so dvofazni solarni paneli?

Dvofazni solarni paneli lahko zajamejo sončno svetlobo iz sprednje in zadnje strani plošče, s čimer proizvajajo več električne energije kot tradicionalni sončni moduli. Mnogi dvofazni solarni paneli imajo prozorno zadnjo ploščo, tako da lahko sončna svetloba prehaja skozi ploščo, se odbija od tal in nazaj navzgor proti sončnim celicam na zadnji strani plošče.

Ti sončni kolektorji so običajno sestavljeni iz monokristalnih sončnih celic, vendar obstajajo tudi polikristalni dvofazni sončni paneli.

Ocena moči in učinkovitosti sončnih modulov

Vsaka vrsta panelov se razlikuje glede na količino energije, ki jo lahko proizvede.

Monokristalni in polikristalni paneli

Od vseh vrst panelov, imajo monokristalni kolektorji običajno najvišjo učinkovitost in energijsko moč. Monokristalni sončni kolektorji lahko dosežejo učinkovitost, višjo od 20 odstotkov, polikristalni paneli pa imajo učinkovitost nekje med 15 in 17 odstotki.

Monokristalni sončni kolektorji ponavadi ustvarjajo več energije kot druge vrste panelov, ne le zaradi njihove učinkovitosti, ampak zato, ker so imajo več vatov. Večina monokristalnih sončnih panelov je na voljo z več kot 300 vatov moči, nekateri pa celo več kot 400 vatov. Polikristalni paneli, pa imajo po so po drugi strani manj močni.

To ne pomeni, da monokristalni in polikristalni sončni kolektorji fizično niso enake velikosti – pravzaprav sta obe vrsti sončnih panelov običajno na voljo s 60, 72 ali 96 silicijskimi celicami. Toda tudi z enakim številom celic lahko monokristalne plošče lahko proizvajajo več električne energije.

Tankoplastni solarni moduli

Tankoplastni moduli imajo običajno nižjo energetsko učinkovitost kot monokristalne ali polikristalne vrste. Učinkovitost se razlikuje zaradi posebnega materiala, ki se uporablja v celicah, običajno je nekje okoli 11 odstotkov.

Za razliko od monokristalnih in polikristalnih sončnih panelov, ki so na voljo v standardnih 60, 72 in 96 celičnih variant, tankoplastna tehnologija ni standardizirana. Zato se kapaciteta moči od panela do panela razlikuje in je v veliki meri odvisna od njegove fizične velikosti. Generalno gledano je torej učinkovitost monokristalnih in polikristalnih panelov precej višja od le-teh.

Stroškovna ocena različnih vrst panelov

Ker se proizvodni procesi med vsemi tremi vrstami panelov razlikujejo, so posledično različne tudi cene.

VIR 2

Monokristalni sončni modula – najvišja cena

Od vseh vrst sončnih kolektorjev so monokristalni paneli običajno najdražja možnost. To je v veliki meri posledica proizvodnega procesa – ker so sončne celice narejene iz enega samega silicijevega kristala, morajo proizvajalci nadomestiti stroške ustvarjanja teh kristalov.

Polikristalni sončni moduli – nižja cena

Polikristalni sončni kolektorji so običajno cenejši od monokristalnih, ker so celice izdelane iz silicijevih drobcev namesto enega samega, čistega silicijevega kristala. To omogoča veliko enostavnejši proizvodni proces celic, kar pomeni manj stroškov za proizvajalca in na koncu za končnega uporabnika.

Tankoplastni paneli: cena je odvisna od modela

Koliko boste plačali za tak panel je v veliki meri odvisno od vrste materialov modula; najcenejša je proizvodnja panela iz kadmijevega telurida, najdražja pa iz bakra, indija, galija in selenida.

Ne glede na stroške samega panela so lahko splošni stroški namestitve tankoplastnega kolektorja nižji od namestitve monokristalnega ali polikristalnega sistema, ki zahtevajo dodatno delo.

Namestitev tankoplastnih panelov namreč zahteva manj dela, ker so lažji in je z njimi tudi lažje manevrirati in jih prenašati.

To pomeni nižje stroške dela, ki lahko prispevajo k cenovno ugodnješi namestitvi.

Katera vrsta solarnega modula je najboljša za vas?

Ko izbirate vrsto panela, bo vaša odločitev veliki meri odvisna od posebnosti vaše nepremičnine in situacije. Monokristalni, polikristalni in tankoplastni paneli imajo vsak svoje prednosti in slabosti, ki smo jih zapisali zgoraj. Razmisliti morate torej o številnih dejavnikih, ki se tičejo vaše nepremičnine in ostalih pomembnih dejavnikov.

Lastniki nepremičnin z veliko površine za sončne panele lahko npr. prihranite kar nekaj denarja z namestitvijo nižje učinkovitih polikristalnih panelov. Če imate na voljo omejen prostor in želite optimizirati prihranke pri električnih računih, lahko to storite z namestitvijo visoko učinkovitih, monokristalnih modulov.

Kar se tiče tankoplastnih panelov, je to najpogostejša izbira, če nameščate na veliko, komercialno streho, ki ne more zdržati dodatne teže tradicionalnih modulov. Te vrste streh lahko privoščijo tudi nižjo učinkovitost panelov, ker imajo več prostora za namestitev. Poleg tega so lahko tankoplastni moduli včasih koristna rešitev za prenosne sončne sisteme, kot so avtodomi in čolni.

V primeru dodatnih vprašanj bomo veseli vašega klica na 030 707 177 ali elektronskega sporočila na info@panheat.si

  • VIR (1) Solar Market
  • VIR (2) Lafayette